Зграда банке (зграда "Путник")

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Зграда банке (зграда „Путник“)
Зграда у Ул. Бориса Кидрича бр. 4 у Суботици детаљ.jpg
Зграда банке (детаљ)
Опште информације
Место Суботица
Општина Суботица
Држава  Србија
Време настанка 1907.
Тип културног добра Споменик културе
Надлежна институција
Надлежна установа за заштиту Међуопштински завод за заштиту споменика културе
Седиште Суботица
Адреса Трг Слободе 1 24000
Званични веб-сајт

Зграда банке (зграда „Путник“) се налази у Суботици, у улици Корзо број 4, подигнута 1907. године, као драгоцени споменик напретка града и почетка наступајуће модерне архитектуре представља непокретно културно добро као споменик културе.[1]

Зграда је подигнута за потребе Суботичке трговачке банке, по пројекту Марцела Комора и Дежеа Јакаба, у стилу мађарске варијанте сецесије. То је двоспратни, угаони објекат, основе у облику неправилног четвороугаоника, са приземљем где доминирају излози сачувани у свом изворном облику, као и главни улаз у банку који је сачувао свој изворни, китњасти изглед фланкиран са два полустуба прекривена орнаментиком винове лозе која се на горњим ивицама претвара у пауново перо. Полуспрат, као практичан детаљ потенцира приземље као доминантни изврсно осветљени пословни простор. Улаз у донедавно агенцију „Путник”, а сада банке, смештен је на самом углу, фасадно платно оба спрата је благо заталасано лучним еркерима, који спаја две фасаде и повезује их у јединствену целину. Правоугаони еркери почивају на две конзоле у облику женских попрсја које су смештене у оквире, а у кровној зони завршавају забатом у облику тролисне детелине. Сва врата и прозори са равним или лучним завршетком су опшивени декоративним елементима изведени у керамици или камену, док су остали делови фасадног платна су слободни, неукрашени.

Око целе зграде, изузев на правоугаоним еркерима, протеже се поткровни венац украшен цветном орнаментиком од жолнаи керамике у жутој и плавој боји. Објекат је покривен високим кровиштем који прати сваки део објекта посебно. Кровиште је оивичено жолнаи керамиком са цветним мотивима, а у подножју високог кровишта протеже се олук и снегобран украшен држачима у облику пауновог пера.

Види још[уреди]

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]