Зграда Градске библиотеке у Суботици

С Википедије, слободне енциклопедије
Зграда Градске библиотеке у Суботици
Зграда Градске библиотеке у Суботици
Опште информације
МестоСуботица
ОпштинаСуботица
Држава Србија
Време настанка1896.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуМеђуопштински завод за заштиту споменика културе
www.heritage-su.org.rs

Зграда Градске библиотеке у Суботици, некадашња зграда Националне касине, подигнута је 1896. године и има статус споменика културе од великог значаја.

Зграда је саграђена је по пројекту Ференца Рајхла (18691960) на месту некадашње барокне курије породице Скендеровић. Представља угаону грађевину у духу еклектике, са монументалним начином обраде посебно је наглашено прочеље са улазом фланкираним атлантима, рад вајара Еде Телча који носе балкон спрата. Спрат прочеља има у средишњем делу троделне отворе надвишене рељефном композицијом, а завршен је забатом са едикулом и скулптуром у врху. Кров над прочељем је у облику саркофага и има лантерне. Профилисани кровни венац носе конзоле, док прочеље фланкирају две кружне куле, на које се надовезују бочна крила. Бочне фасаде су оживљене еркерима изнад којих су забати са окулусом у средини. Декоративни елементи су барокизиране форме гирланди и цветни мотиви рађени у штуку.

Конзерваторски радови су извођени 1989. и 20022004. године.

Радови на санацији балкона и уређењу главне фасаде изводили су се током 2021-2022. године.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.