Нићифорска династија

С Википедије, слободне енциклопедије
Нићифорска династија
ДржаваВизантијско царство
Владарска титулаВизантијски цар
ОснивачНићифор I
Посљедњи владарМихаило I
Владавина802-813
ВјераПравославље

Након свргавања са власти византијске царице Ирине, византијски трон је преузео Нићифор I, који је започео релативно краткотрајну Нићифорску династију (802-813). Током периода њихове владавине царство је запало у велике финансијске проблеме.[1]

Током ове ере Византија је била готово непрекидно у рату на два фронта који су испразнили њене ресурсе, а попут многих његових претходника, Нићифор (802–811) је и сам умро док је борио против бугара на северу. Поред тога, утицај Византије наставио је да се смањује на западу крунисањем Карла Великог (800–814) као цара Светог римског царства од стране папе Лава III у базилици светог Петра у Риму у 800. години и успостављајући ново царство у западној Европи које се сматрало наследником Римског царства.

Нићифор I, 802–811[уреди | уреди извор]

Нићифор I био је царски министар финансија и након доласка на престо одмах је започео низ фискалних реформи. Његове административне реформе укључивале су реорганизацију тематског система. Преживео је грађански рат 803. године и, попут већине византијских царева, нашао се у рату на три фронта. Доживео је велики пораз у бици код Красоса у Фригији против Арапа у 805. години, а погинуо је у кампањи против Бугара.

Нићифорови наследници, 811–813[уреди | уреди извор]

Нићифора је наследио његов син и савладар, Ставракије (811). Међутим био је тешко рањен у истој бици у којој је погинуо његов отац, а након много сплетки у вези са наслеђем, супруг његове сестре Прокопије, Михаило I (811–813), присилио га је да абдицира касније те године у његову корист.

Михаило I је тежио више дипломатским него војним решењима. Међутим, наставио је кампању против бугарског кана Крума, и такође био поражен као и његова два претходника, што је озбиљно уздрмало његов положај. Свестан вероватне побуне, одлучио је да абдицира с обзиром на језиву судбину многих претходно свргнутих царева, окончавши кратку владавину Нићифорове династије.

Породично стабло Нићифорске династије[уреди | уреди извор]

Константин V Копроним
Византијски цар
741-775
Исавријска династија
 
Ирина Хазарска
 
 
 
 
 
Нићифор I
Византијски цар
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Лав IV Хазар
Византијски цар
751-775
 
Ирина
 
Теофанија Атинска
 
Ставракије
Византијски цар
803-811
 
Прокопија
 
Михаило I Рангабе
Византијски цар
811-813
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Константин VI
Византијски цар
780-797
Марија Амнија
 
 
 
 
 
Вардан
побуњеник
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Еуфросина
 
Михаило II Аморијац
Византијски цар
820-829
Аморијска династија
 
Текла
 
1.Варкa
 
Лав V Јерменин
Византијски цар
813-820
 
2.Теодосија
 
 
 
 

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Jenkins. Byzantium The Imperial Centuries AD 610-1071. p. 117