Партија стреластог крста

Из Википедије, слободне енциклопедије
Партија стреластог крста
Nyilaskeresztes Párt – Hungarista Mozgalom
Nyilaskereszteszaszlo.SVG
Лидер Ференц Салаши
Основана 1935.
Распуштена април 1945.
Седиште Будимпешта
 Мађарска
Број чланова  (1939) 300.000
Идеологија Нацизам,
фашизам,
мађарски национализам,
аграријанизам
Политичка позиција Крајња десница
Боје црвена, бела, зелена

Партија стреластог крста (мађ. Nyilaskeresztes Párt – Hungarista Mozgalom) била је мађарска тоталитарна нацистичка странка, која је деловала од 1935. до 1945. године. Основао ју је Ференц Салаши под именом Партија народне воље.

Идеологија партије темељила се на радикалном национализму, промоцији живота на селу, антикапитализму, антикомунизму и милитантном антисемитизму. Салаши је у почетку био поприлично антинемачки расположен, али је по уласку Мађарске у Тројни пакт ипак успео да направи компромис са Хитлером. Партија стреластог крста је, за разлику од немачке нацистичке партије, била изразито прокатоличка.

Партија је била забрањена 1937, али је своју делатност обновила под именом Партија стреластог крста, 15. марта 1939. године. На мађарским парламентарним изборима 1939. године, странка је постигла свој највећи успех: освојила је 900.000 гласова (25 %) и имала 250.000 чланова.[1]. По уласку Мађарске у Други светски рат, Хорти је поново забранио деловање Стреластих крстова.

Пошто Миклош Хорти и премијер Миклош Калај нису активно спроводили Хитлерове наредбе током рата, овај је изгубио стрпљење и немачка војска је окупирала Мађарску у марту 1944. године. Нови премијер Диме Стојај је легализовао Партију стреластог крста.

Странка је подупирала депортације Јевреја, а њени чланови су помагали у њихову скупљању у логоре након чега су Јевреји упућивани у немачке логоре смрти. Странка је према меморијалним музеју холокауста САД одговорна за смрт око 500.000 мађарских грађана јеврејског порекла.

Странка је забрањена од стране Совјета 26. фебруара 1945. када су заузели Будимпешту. Већина њених вођа је похапшена, те им је суђено. Сам вођа странке, Ференц Салаши, био је осуђен на смрт.

Борбена јединица сачињена од чланова Партије стреластих крстова, Будимпешта 1944.

Извори[уреди]

  1. von Klimó (2003). стр. 268.

Литература[уреди]

Види још[уреди]


Спољашње везе[уреди]