Портал:Сједињене Америчке Државе/Изабрана биографија

С Википедије, слободне енциклопедије

Изабранe биографије
[уреди извор]

Јануар[уреди извор]

Ричард Берд
Ричард Берд

Контраадмирал Ричард Евелин Берд (енгл. Richard Evelyn Byrd; Винчестер, 25. октобар 1888Бостон, 11. март 1957) је био амерички поларни истраживач, познати авијатичар и добитник Медаље части. Берд је био командант прве мисије која је 1929. године прелетела Јужни пол. У 5 антарктичких експедиција чији је учесник био Берд истражене су дотада непознате области Антарктика, а Земља Марије Берд је добила име по Бердовој супрузи.


уреди

Фебруар[уреди извор]

Марлон Брандо на Маршу на Вашингтон 1963. године.
Марлон Брандо на Маршу на Вашингтон 1963. године.

Марлон Брандо (енгл. Marlon Brando; Омаха, 3. априла 1924. - Лос Анђелес, 2. јула 2004), је био амерички филмски глумац.

Марлон Брандо је био глумац који је увек пленио позорност гледалаца, вешто се увлачећи у психу својих ликова. Мало је ко од великих холивудских глумачких звезда у себи толико контрадикторан и карактерно комплексан као што је то Марлон Брандо. Но то је од њега створило идеалног глумца за тумачења било које врсте карактера.

Тумачио је широку спектар различитих улога: од ликова бунтовника преко лика америчког официра заљубљеног у Јапанку у филму „Сајонара“, нациста у „Младим лавовима“, шерифа у „Потери без милости“, психички растројеног аристократу у „Последњем тангу у Паризу“ и ауторитативог шефа подземља у „Куму“ до одбеглог америчког официра у „Апокалипси данас“. Са лакоћом је баратао својим великим распоном глумачких могућности, што га је учинило узором младих глумачких нараштаја.


уреди

Март[уреди извор]

Мерилин Монро у филму Мушкарци више воле плавуше
Мерилин Монро у филму Мушкарци више воле плавуше

Мерилин Монро (енгл. Marilyn Monroe; 1. јун 1926. - 5. август 1962), рођено име Норма Џин Мортенсон (енгл. Norma Jeane Mortenson), је била америчка глумица. Сматра се за једну од највећих секс симбола 20. века.

Добитница је Златног глобуса за најбољу главну глумицу у филму „Неки то воле вруће“. Била је позната по својим комичарским вјештинама па је постала једна од највећих филмских звијезда педесетих и раних шездесетих и културна и модна икона. Пред крај каријере окренула се озбиљнијим улогама. Међутим, тада се суочавала с разочарањима у каријери и приватном животу. Њена смрт била је предмет разних шпекулација и теорија урота. Постоје индиције да је убијена због љубавне афере са америчким председником Џоном Кенедијем.


уреди

Април[уреди извор]

Стив Џобс на Мекворлду 2005.
Стив Џобс на Мекворлду 2005.

Стивен Пол Џобс (енгл. Steven Paul Jobs, рођен 24. фебруара, 1955. године) је један од оснивача и главни руководиоц Епла (енгл. Apple). Такође је био једно време руководилац Пиксара (енгл. Pixar) све док није био продат Дизнију. Такође је један од највећих деоничара Дизнија и члан Дизнијеве управе. Сматран је једном од водећих личности у индустрији рачунара и забаве.

Џобсова пословна биографија је доста допринела миту о усамљеним, предузетничким особењацима Силицијумске долине, наглашавајући његово схватање значаја естетике и дизајна у јавности. Његов рад на производима који су били фунционални и привлачни створио му је култни статус.

Заједно са суоснивачем Епла Стивеном Вознијаком допринео је ширењу популарности личних рачунара у касним 1970им годинама. У раним осамдесетим годинама прошлог века Џобс је први уочио комерцијални потенцијал графичког корисничког интерфејса и миша. Након што је изгубио контролу у управи Епла 1985, Џобс је основао фирму Некст (енгл. NeXT), која се бавила рачунарским платформама специјализованим за високо образовање и пословну примену. Када је 1997. Епл купио Некст, Џобс се вратио у предузеће које је суосновао и од тада је на положају главног извршног руководиоца.


уреди

Мај[уреди извор]

Клинт Иствуд на Берлинском фестивалу
Клинт Иствуд на Берлинском фестивалу

Клинт Иствуд (енгл. Clint Eastwood; рођен 31. маја 1930. као Клинтон Иствуд млађи у Сан Франциску) је амерички филмски глумац, композитор, редитељ и продуцент. Иако критичари без изузетка хвале његове скорашња редитељска остварења као што су филмови „Девојка од милион долара“ и „Писма са Иво Џиме“, Иствуд је много познатији по улогама „чврстих момака“ или антијунака као што су инспектор „Прљави“ Хари Калахан у серији филмова о Прљавом Харију или човек без имена у шпагети-вестернима Серђа Леонеа.

Иствуд је добио 2 Оскара за најбољег режисера за филмове „Неопроштено“ и Девојка од милион долара.


уреди

Јун[уреди извор]

Роберт Џејмс Боби Фишер (енгл. Robert James „Bobby“ Fischer; 9. март, 1943. - 17. јануар 2008.) је био велемајстор и бивши светски шампион у шаху, који је 1. септембра, 1972. постао први амерички шахиста који је освојио светски шампионат у организацији Светске шаховске федерације. Године 1975. званично је изгубио титулу када је Светска шаховска федерација одбила његове услове за одбрану титуле. Гари Каспаров је написао да је од свих светских шампиона у шаху, јаз између Фишера и његових савременика био највећи у историји шаха.

Од 2005. године Роберт Фишер живи на Исланду. Познат је и по својој екцентричности, неконвенционалном понашању и отвореним политичким погледима. Упркос дугом одсуству са такмичарских турнира, Фишер је још увек међу најпознатијим светским шахистима.

Фишерова победа над совјетским шампионом Борисом Спаским за светску титулу у „мечу столећа“ посматрана је као симболична победа запада која је подстакла међународну популарност шаха. Његов противник је портретисан, посебно у Сједињеним Државама, као производ безличног, механичког и репресивног система државне контроле, док је Фишер био усамљени геније који је победио совјетску доминацију. Као националном хероју, Американци су били спремни да му опросте необично понашање и погледе, и у популарној култури он је постао симбол генија чија бриљантност је било тако велика да га је на крају уништила.


уреди

Јул[уреди извор]

Тупак Шакур (енгл. Tupac Amaru Shakur, 16. јун 1971. — 13. септембар 1996), био је амерички репер, песник и глумац. Иако је од његовог убиства прошла једна деценија, Тупак је и даље репер са највише продатих албума у историји ове врсте музике - 44,5 милиона продатих оригиналних албума у Сједињеним Америчким Државама. Сматра се да је, рачунајући и пиратска издања, продато преко 200 милиона албума на глобалном нивоу.

Већина његових песама се бави одрастањем у насиљу и сиромаштву гета, затим расизмом као и обрачунавањем са другим реперима. Тупак је био познат и по политичким и економским порукама у својим песмама.


уреди

Август[уреди извор]

Јулисиз Симпсон Грант
Јулисиз Симпсон Грант

Јулисиз Симпсон Грант (енгл. Ulysses Simpson Grant, Поинт Плезант, 27. април 1822-Маунт Макгрегор, 23. јул 1885), је амерички војсковођа и писац познат као један од најзаслужнијих личности за победу Севера у Америчком грађанском рату, али и као 18. председник САД.

Војну академију у Вест Поинту завршио је 1843, а када је избио Амерички грађански рат ступио је у армију Севера. Убрзо је постао бригадни генерал. У марту 1864. председник Абрахам Линколн га је поставио за заповедника снага Севера. Грант је потиснуо је снаге Југа и у бици код Ричмонда принудио је генерала Лија, врховног заповедника снага Југа, на капитулацију, чиме је рат завршен. 1868. и 1872. године био је изабран за председника САД, али је на том положају постао играчка у рукама корупционаша.



уреди

Септембар[уреди извор]

Џим Морисон
Џим Морисон

Џејмс Даглас Морисон (енгл. James Douglas Morrison) је био амерички певач, текстописац, писац и песник. Рођен је у Мелбурну, Флорида 8. децембра 1943, а умро је 3. јула 1971. у Паризу. Био је певач и вођа рок групе Дорси и сматран је за једног од најхаризматичнијих певача у историји рок музике. Такође је и аутор неколико књига песама, кратких документарних филмова и раних музичких спотова. Морисонова смрт у 27. години је запрепастила његове обожаватеље. Околности његове смрти и тајна сахрана су биле предмет бескрајних гласина и играли су значајну улогу у мистици која наставља да га окружује.



уреди

Октобар[уреди извор]

Анџелина Џоли
Анџелина Џоли

Анџелина Џоли (енгл. Angelina Jolie; рођена 4. јуна 1975. у Лос Анђелесу) је америчка филмска глумица, бивша манекенка и амбасадор добре воље Високог комесара за избеглице УН. Популарни медији често је проглашавају за једну од најлепших жена, и често извештавају о њеном животу ван филмског платна. Добитник је три награде Златни глобус, две награде америчког Удружења филмских глумаца (енгл. Screen Actors Guild) и једног Оскара.

Мада се као дете појавила уз оца Џона Војта у филму „Lookin' to Get Out1982. године, прави почетак њене глумачке каријере је био деценију касније, у нискобуџетном филму „Киборг 2“ (1993), а своју прву главну улогу је имала у филму „Хакери“ (1995). Појавила се у биографским филмовима „Џорџ Волас“ (енгл. „George Wallas“, 1997) и „Манекенка“ (1998) и добила је Оскара за најбољу споредну женску улогу за филм „Неприлагођена“ (1999). Међународну славу је постигла улогом хероине видео-игара Ларе Крофт у филму „Лара Крофт: Тумб рејдер“, након чега се устоличила као једна од најпознатијих и најплаћенијих глумица Холивуда. Највећи комерцијални успех постигла је акционом комедијом „Господин и госпођа Смит“ (2005).

Била је у браку са глумцима Џонијем Лијем Милером и Билијем Бобом Торнтоном, а тренутно живи са глумцем Бредом Питом, у вези која привлачи пажњу светских медија. Џолијева и Пит имају троје усвојене (Мадокса, Пакса и Захару) и троје биолошко деце (Шајло и близанце Вивијен и Нокс). Анџелина Џоли промовише хуманитарне циљеве широм света и позната је по раду са избеглицама преко УНХЦР-а.


уреди

Новембар[уреди извор]

Мадона
Мадона

Мадона Луиза Вероника Чиконе (енгл. Madonna Louise Veronica Ciccone; рођена 16. августа 1958. године у Мичигену, САД), познатија једноставно као Мадона, је америчка поп певачица, текстописац, продуцент, глумица, писац и однедавно и модни дизајнер. Често се за њу везује надимак Краљица попа. Постала је славна по иновативним музичким спотовима, наступима и често је контроверзна у коришћењу сексуалних и религиозних тема у наступима.

Добитница је многобројних награда кроз своју каријеру и носилац много рекорда у музичком свету, међу којима је титула најпродаванијег женског музичког уметника свих времена, са процењено 250 милиона продатих албума. Упркос својој дискутабилној глуми, и углавном лошим критикама, појављивала се у многим филмовима, попут Евите, и углавном прилагала неке своје песме за њихове соундтрек албуме. Написала је и неколколико књига за децу. За сада има седам турнеја, од којих је последња, Confessions Tour, поставила светски рекорд као турнеја женског извођача са највећом зарадом, процењеном на око 200 милиона долара.


уреди

Децембар[уреди извор]

Кортни Кокс се сусреће са обожаваоцима на проби доделе награде Еми
Кортни Кокс се сусреће са обожаваоцима на проби доделе награде Еми

Кортни Бас Кокс-Аркет (енгл. Courteney Bass Cox Arquette; Бермингхам, Алабама, САД, 15. јун 1964) је америчка глумица, филмски продуцент и бивша манекенка. Позната је по улогама Монике Гелер у ТВ серији „Пријатељи“, Гејл Ведерс (енгл. Gale Weathers) у филмском серијалу „Врисак“ и Луси Спилер (енгл. Lucy Spiller) у ТВ серији „Брука“.


уреди