Разговор са корисником:FriedrickMILBarbarossa

Из Википедије, слободне енциклопедије


Архива
Архива
1 2 3 4 5

Садржај

Добродошлица

Поздрав, FriedrickMILBarbarossa. Добро дошли на Википедију на српском језику!
Здраво, FriedrickMILBarbarossa. Хвала на учешћу у пројекту. Надамо се да ћете уживати у сарадњи и да ће вам боравак с нама бити пријатан.
Википедија на српском језику је слободна енциклопедија која је настала 2003. године. Од тада смо успоставили различита правила у нашој заједници. Молимо вас да одвојите мало времена и прочитате следеће теме, пре него што почнете да уређујете Википедију.
Crystal Clear app lassist.png Пет стубова Википедије
Шта је Википедија?
Crystal Clear action info.svg Помоћ
Општи приручник за уређивање Википедије
Crystal Clear app Startup Wizard.png Упутства
Брзо научите да правите измене, корак по корак
Crystal Clear app kedit.svg Песак
За увежбавање рада на Википедији
Crystal Clear app tutorials.png Основни курс
Тражи персонализовану помоћ при првим покушајима
Crystal Clear action apply.png Научите како се уређује страница
Водич за уређивање страница
Nuvola apps important yellow.svg Ствари које не би требало да радите
Сажетак најучесталијих грешака које треба избегавати
Nuvola apps ksirc.png Најчешће постављана питања
Питања која многи постављају
Crystal Clear app file-manager.png Правила Википедије
Правила и смернице које је усвојила заједница
Nuvola apps kteatime.png Трг
Место где можете питати друге википедијанце
Дугме за аутоматски потпис

Молимо вас да се потписујете на страницама за разговор помоћу четири тилде (~~~~) или кликом на дугме које се налази изнад прозора за прављење измена — то даје ваше име, тренутно време и датум. Такође, молимо вас да се не потписујете у чланцима.

За слање слика на Википедију, молимо вас да прочитате:

Пре него што почнете с уређивањем чланака, молимо вас да прочитате важне напомене о писању српским језиком на Википедији.

Чланци на Википедији на српском језику могу се потпуно равноправно уређивати ћирилицом и латиницом, екавицом и ијекавицом, али није дозвољено мешање писама нити изговора у истом чланку. Измене латиницом у ћириличком тексту (и обрнуто) и измене „osisanom” латиницом, односно ASCII-јем, биће уклоњене без одлагања.

Надамо се да ћете уживати са нама доприносећи Википедији и да ћете постати њен сталан сарадник. Уколико имате било каква питања, слободно се обратите мени или другим уредницима на некој од страница на Тргу. Још једном, добро дошли на Википедију, пројекат слободне енциклопедије. Срећан рад!--micki talk 23:02, 21. мај 2009. (CEST)

Потпис

Више о томе како се прави потпис можеш да прочиташ на овој страници. --micki talk 23:09, 21. мај 2009. (CEST)

Преусмерење

О томе како се уређују и праве чланци на Википедији можеш да прочиташ у Упутствима. Такође би било добро да погледаш ову страницу, јер је ту лепо објашњено све. Имаш и конкретно о преусмерењима. Не заборави да се на страницама за разговор потписујеш. Поздрав --micki talk 23:19, 21. мај 2009. (CEST)

Превод

Зашто у чланке који су на српском стављаш {{превод}}? -- Bojan  Razgovor  10:55, 29. мај 2009. (CEST)

Да би се превело са Енглеске википедије на којој има доста у тим чланцима, у односу на наше.

™[[--Зеленаш! да знаш!]]™ (разговор)

Taj šablon se stavlja samo u članke na ovoj vikipediji koji imaju neprevedenog teksta (tj. nekada se stavljalo) Za kratke članke imamo ove šablone. Usput, ovde se odgovara na stranici za razgovor onog ko te je pitao kako bi mu se pojavilo ono žuto obaveštenje. Imaš sreće da sam primetio poruku, sledeći put možda neću. Ako hoćeš da čuvaš sve svoje diskusije ovde, to je tvoj problem, ali onda odgovoraj i kod sebe i kod onog ko te je pitao-- Bojan  Razgovor  11:23, 29. мај 2009. (CEST)-- Bojan  Razgovor  11:23, 29. мај 2009. (CEST)

Напомена

Имам једну напомену...

Видим водиш разговоре у својој страници за разговор и када разговараш са дотичном особом онда идеш на његову страницу за разговор и ту пишеш текст...

Друго Видим да постављаш разна питања у свом разговору и очекујеш неко да ти одговори...ако желиш да групно решаваш проблеме и имаш разна питања у вези било чега онда користи Википедија:Трг а за помоћ идеш на страници за помоћ...Поздрав и ако имаш нека питања иди на моју страницу за разговор...--VuXman talk 23:47, 29. мај 2009. (CEST)

Претпреглед

Желео бих да се захвалим за ваше доприносе Википедији. Међутим, препоручујемо да користите дугме прикажи претпреглед пре снимања ваших измена. Ово вам помаже да пронађете грешке уколико сте их направили и спречава загушење скорашњих измена и историје странице. Хвала још једном. --филип ██ 23:53, 29. мај 2009. (CEST)

Izvinjavam se što upadam, vidio sam da si pitao Mikija. Stranice koje su izbrisane mogu da vide samo administratori.--BojanRazgovor 19:17, 16. јун 2009. (CEST)

Obrisana stranica može da se vrati i evo sad ću njen sadržaj prekopirati u tvoj imenski prostor. Kad ti ova stranica ne bude više trebala samo je označi za brzo brisanje. Pozdrav micki talk 20:50, 16. јун 2009. (CEST)

Претпреглед

Желео бих да се захвалим за ваше доприносе Википедији. Међутим, препоручујемо да користите дугме прикажи претпреглед пре снимања ваших измена. Ово вам помаже да пронађете грешке уколико сте их направили и спречава загушење скорашњих измена и историје странице. Хвала још једном. --филип ██ 23:53, 29. мај 2009. (CEST)

Опсада Ниша

Meni izgleda OK. Ali, ja se ne razumem u istoriju, tako da možda i treba nešto menjati. --Bonč (разговор) 19:54, 13. јун 2009. (CEST)

Izvinjavam se što upadam, vidio sam da si pitao Mikija. Stranice koje su izbrisane mogu da vide samo administratori.--BojanRazgovor 19:17, 16. јун 2009. (CEST)

Obrisana stranica može da se vrati i evo sad ću njen sadržaj prekopirati u tvoj imenski prostor. Kad ti ova stranica ne bude više trebala samo je označi za brzo brisanje. Pozdrav micki talk 20:50, 16. јун 2009. (CEST)

Коментар

Извини, уклонићу твој коментар са стране за гласање за добре чланке, стварно није на месту. Ради се о људима и њиховим породицама. Знам да ниси имао лошу намеру, али стварно није испало добро. Не опомињем те, само ти објашњавам свој поступак. Ајд у здравље. :)--Методичар зговор2а 14:53, 24. јун 2009. (CEST)

Ma ok, svakom se desi da „istrči“. Po mom mišljenju, kvalitet je priznati grešku, što je mnogima nenormalno veruj mi, tako da mogu da ti kažem svaka čast. :)--Методичар зговор2а 15:18, 24. јун 2009. (CEST)

Хвала...

...на споменицама.--Војвода разговор 22:55, 24. јун 2009. (CEST)

Хвала ти, али није скроз истина да сам најбољи. Има и бољих од мене, рецимо овај сада што ти се обратио пре мене. :) (Додуше, ја сам овде дежурни нарцис, али нико на то не обраћа баш много пажњеFace-grin.svg).--Методичар зговор2а 23:47, 24. јун 2009. (CEST)
Hvala na priznanju --Vcesnak (разговор) 00:41, 25. јун 2009. (CEST)
Hvala puno. Drago mi je ako sam bio od pomoći. :)))) micki talk 08:00, 25. јун 2009. (CEST)©

сјајни

Косово тешко док се не заврше све препирке, али Велику Србију намеравам кад завршим... а то неће бити скоро:) --Дамјан /разговарајмо/ 16:27, 25. јун 2009. (CEST)

Заштита

Ставио сам ти сад једнодневну заштиту на кор. страну. Само регистровани на више од три дана могу да је мењају. 項 Михајло [ talk ] 18:27, 25. јун 2009. (CEST)

Застава

Откуд застава Лужичких Срба? -- Обрадовић Горан (разговор) 18:31, 25. јун 2009. (CEST)

не контам шта ме питаш? у ком контексту? --Дамјан /разговарајмо/ 15:00, 26. јун 2009. (CEST)
то да, у неким варијантама подразумева. --Дамјан /разговарајмо/ 15:09, 26. јун 2009. (CEST)

хвала, још нисам стигао дотле, али додаћу одма да не заборавим. --Дамјан /разговарајмо/ 15:17, 26. јун 2009. (CEST)

шаблони и категорије

видим да додајеш шаком и капом шаблоне и категорије о иредентизму. један савет - пошто су то осетљиве теме, можда је у неким случајевима боље дати предлог на страници за разговор, па ако се нико не јави дан-два са опречним мишљењем, поступити по замисли, чисто да не би било беспотребних конфликата и враћања измена. савет је овако, уопштен, не везан за неки конкретан случај. иначе ценим твој допринос. поздрав! --Дамјан /разговарајмо/ 20:23, 26. јун 2009. (CEST)

ма не брате, само лагано... можда понеку ставку, али то ћемо преко страна за разговор одређеног шаблона. --Дамјан /разговарајмо/ 20:30, 26. јун 2009. (CEST)

Почетнички чланци

Пошто се чланци почетника бришу у року од недељу дана, важно је додати датум у шаблон почетник, нпр {{Почетник|25|07|2009}} за данашњи датум. --В. Бургић (реци...) 09:56, 27. јун 2009. (CEST)

Не знам, а искрено и не занима ме Face-grin.svg --micki talk 23:31, 27. јун 2009. (CEST)

Горан Обрадовић

Yes, it is. And you cannot have it! :) -- Обрадовић Горан (разговор) 19:59, 28. јун 2009. (CEST)

Хвала.--Walker (разговор) 22:05, 28. јун 2009. (CEST)

Слика:63250 309397601 ExpansionOfRussianEmpire187.gif

Ова слика се брише зато што је слика на оном сајту расположива под cc-by-nc-nd лиценцом, која није прихватљива на Викимедијиним пројектима. На Викимедијине пројекте од cc слика могу се слати једино cc-by и cc-by-sa. Одреднице -nc (забрањена комерцијална употреба) и -nd (забрањена изведена дела) нису прихватљиве јер се косе са Викимедијином дефиницијом слободних лиценци. Ово све ако претпоставимо да је лиценцирање на оном сајту у реду, што је мени крајње сумњиво. У питању је скен карте, тако да ауторско право припада ономе ко је аутор карте, а не ономе ко је скенирао и поставио на интернет. На жалост, слика је у тако малој резолуцији да се не може видети ко је прави аутор. Стога - брисање. --Dzordzm (разговор) 04:29, 29. јун 2009. (CEST)

Преусмерења

су такође важна, ја их често правим, јер се онда олакшава претрага. Сваки допринос википедији је важан и ценим га. Верујем да ће бити и много наслова чланака на твојој корисничкој страни. Само напред.--Методичар зговор2а 18:09, 29. јун 2009. (CEST)

hvala

hvala na spomenici kolega, nastojaću da je opravdam i ubuduće:) --Дамјан /разговарајмо/ 23:31, 29. јун 2009. (CEST)


Хвала

Хвала на споменицама. Обећавам да ћу ти додијелити једну кад напишеш 10 чланака (без преусмјерења). То није тако тешко. Ја рецимо увијек користим књиге или веб сајтове кад пишем. Онда тај текст само препричаш на свој начин, додаш везе и то је то. Сретно.--Мирослав Ћика (разговор) 17:24, 30. јун 2009. (CEST)


Зашто си вратио моју измену у чланку Бризбејн?--79.101.129.146 (разговор) 14:57, 1. јул 2009. (CEST)

Nemoj vracati, pa lepse je ovo sto je stavio IP... Face-wink.svg--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 15:00, 1. јул 2009. (CEST)

Пошто си и даље активан...

... хоћеш ли сам завршити оне шаблоне? --Wlodzimierz (разговор) 19:25, 4. јул 2009. (CEST)

redirect -> otheruses etc... --Wlodzimierz (разговор) 19:28, 4. јул 2009. (CEST)

Ordenje

Eto dodadoh ti tamo jos jedan. Za sva ta preusmerenja koja neumorno pravis... Obicno se niko time ne bavi, osim kad mora. Obavljas jednu veoma vaznu stvar, samo da znas.Face-wink.svg--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 23:43, 6. јул 2009. (CEST)

Nema na cemu. Zasluzio si. A nadam se uskoro da cemo i neki clanak videti... Face-wink.svg--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 00:07, 7. јул 2009. (CEST)

Šabloni

Ako se ne razumiješ u neke stavri, nemoj ih ni dirati. Otkada je Sporazum Cvetković-Maček iredentistički? Šablon "Istorija Dalmacije" je čisti POV u obliku u kojem sada postoji, objasnio sam ti i zašto. Jezgra srednjovjekovne hrvatske države je bila u Dalmaciji. Šibenik su osnovali Hrvati. Šibenik, Biograd i Knin su bili prijestolnice hrvatskih kraljeva. Nekad je postojala Ninska biskupija, sa hrvatskim biskupom Grgurom Ninskim itd. Sukladno tome su i svi članci u koje si ih ubacio postali POV. --XZ (разговор) 16:08, 7. јул 2009. (CEST)

ХотКат

Само да ти јавим да је ХотКат сређен и сад можеш да га користиш без проблема. Ако приметиш грешке, само ми јави. Уздравље --Саша Стефановић ® 23:15, 7. јул 2009. (CEST)

Višeznačna

Odjeljci Vidi još se ne stavljaju u višeznačne odrednice. I ne briši stalno šablon za brisanje iz članka Zlatna bula (višeznačna odrednica), jer sadržaj nema smisla (postoji članak Zlatna bula) i niti jedan drugi članak nije povezan na taj tvoj. --XZ (разговор) 01:05, 8. јул 2009. (CEST)

извини али ја сам овде нов ти си овде стар па знаш.Радује ме то што си си ставио прерађиване јар и ја то мислим ово је само почетна даска за оно што следи.Поздрав од Марковадеа --Markovade.pero (разговор) 17:18, 15. јул 2009. (CEST)Перо марковаде

Ево баш сам мислио да направим исту са ћириличним насловом. Поздрав --micki talk 12:50, 16. јул 2009. (CEST)

Чекјузер провера

Веза. 本 Михајло [ talk ] 21:29, 16. јул 2009. (CEST)

С обзиром на то да је до напада долазило са анонимних адреса, ово није случај крађе идентитета. Вероватније је да не твој рачунар служио као „пролаз“ за нападаче, под условом да говориш истину. Што се мене тиче, ако се напади наставе, можемо блокирати ИП а не тебе, али и твоје понашање треба пратити, за случај да ти је прорадио некакав г-дин Хајд Face-wink.svg --В. Бургић (реци...) 00:16, 17. јул 2009. (CEST)

Moram da te obavestim da više nisi automatski patrolisan. Ne mislim da je dobro blokirati te, jer si se pokazao jako konstruktivan. Iskreno, ne znam zašto ti je ovo sve trebalo, baš si nas doveo u neprijatnu situaciju. Međutim, greške su ispravljive, posebno na vikipediji. Davali smo šansu žešćim vandalima, valjda možemo i tebi. Plus ti je što si uradio i dosta lepih stvari ovde. Uglavnom, nadam se da me nećeš razočarati i da više anonimnih glupiranja neće biti.--Методичар зговор2а 21:00, 17. јул 2009. (CEST)

Арсиноитеријум

Да могу, дорадићу га.--Методичар зговор2а 14:01, 18. јул 2009. (CEST)

Додао сам таксобокс и интерњикије, само бих те замолио да убациш литературу коју си користио и то би било то.--Методичар зговор2а 12:57, 19. јул 2009. (CEST)

Iskreno, nisam ljubitelj članaka koji se pišu iz glave. Ja lično, literaturu za to izumrlo živo biće nemam.Sad.png--Методичар зговор2а 17:00, 19. јул 2009. (CEST)

Нисам те баш разумео?--Методичар зговор2а 17:22, 19. јул 2009. (CEST)

Е па ипак си убацио референцу. Сад чланак баш лепо изгледа.--Методичар зговор2а 17:25, 19. јул 2009. (CEST)

Као што си сад средио овај чланак са све референцама, ако си вољан, можеш да се прикључиш пројекту сређивања чланака. Ако не, нема везе, али ето да ти предложим.--Методичар зговор2а 17:30, 19. јул 2009. (CEST)

Морам да провјерим.--Методичар зговор2а 17:48, 19. јул 2009. (CEST)

Нисам нашао наш назив.--Методичар зговор2а 18:13, 19. јул 2009. (CEST)

Скити

Преусмерења на чланцима Скити и Скит су ревертована. Скити (народ) су познатији од Скит (монаха), тако да овај други чланак неможе бити главна веза а онај први чланак остало..----László (talk) 17:16, 19. јул 2009. (CEST)

мапа

нисам на то мислио, радим мапу у инкскејпу п абих да сваки назив који испишем линкује ка одређеном чланку на њики?--Metju (разговор) 22:27, 19. јул 2009. (CEST)

Хвала у сваком случају! Поз--Metju (разговор) 22:46, 19. јул 2009. (CEST)

Fridriče, hajde malo uspori s tim preusmjerenjima. Ako ne poznaš povijesnu građu, onda nemoj tako nešto ni dirati. Rapaski mir ne postoji, jer nitko prije toga nije ratovao da bi se mogo govoriti o sklapanju mira, već se radi o sporazumu između dvije države kojim su riješena teritorijalna sporenja. --XZ (разговор) 13:52, 21. јул 2009. (CEST)

Ма, смириће се већ. Обично ти вандализми не трају дуго. Ако не, блокираћу га.--Методичар зговор2а 19:51, 21. јул 2009. (CEST)

Слика

Е, извини за враћање, али у шаблону је већ форма да се убаци застава. Ипак, можеш да додаш слику ван шаблона уз опис да су ти људи у ношњи и зашто то раде (заиста, зашто то уопште раде?), али никако „патуљасти“, јаој (некад полудиш на махове, али фала богу да је кратког дахаFace-grin.svg). Хоће да пошаље слику, него ако већ има нека са истим именом, промени само назив сбоје слике и то е то. :)--Методичар зговор2а 20:16, 22. јул 2009. (CEST)

Лиценцу бираш сам, али је поента да дупликата назива не може бити. Дакле, преименујеш наслов своје слике и тако решиш проблем. Не знам тачно у чему је проблем?--Методичар зговор2а 20:39, 22. јул 2009. (CEST)

Да ли ти јавља нешто у вези са неуспешним слањем?--Методичар зговор2а 20:39, 22. јул 2009. (CEST)

Sto si crven? --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 18:45, 2. август 2009. (CEST)

Ali, mogao si da obrises sam... ??? --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 18:56, 2. август 2009. (CEST)

Pa mogao si sam da obrises. Editujes i izbrises ono sto je vec napisano. Tako bi ti ostala istorija, sad nemas nista. --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 19:09, 2. август 2009. (CEST)

Шта?

Шта си у ствари хтео стављањем шаблона за брзо брисање на твоју корисничку страницу? Ако хоћеш, могу да вратим обрисане измене... --Ана P geology.png пиши ми 20:06, 2. август 2009. (CEST)

Категорија:Српски Американци

Замолио бих те да се уздржиш од додавања свакаквих категорија у чланке само да би себи повећао број измјена или штагод. Види и Разговор о категорији:Српски Американци. Категорија је, може се рећи, готово бесмислена. Хвала на разумијевању. Crystal 128 galeon.pngБојан разговор 22:47, 2. август 2009. (CEST)


Камера је, пре свега, соба (на латинском)!

Поштовани FriedrickMILBarbarossa, молим Вас да ме подржите. Видим да сте малочас сређивали детаље у одредници "Камера", па се зато Вама обраћам. Одредница под називом "Камера" заслужује ако не прераду, а оно корекцију низа података и формулација, а посебно је дискутабилан назив одреднице. То је улични жаргон, а не језик струке, и ниједан студент фотографије не сме на испиту да употреби израз "камера" а да при том мисли на фотографски апарат! То је, једноставно, недопуштено! (као што не сме да изусти реч "бленда", него дијафрагма!). Камера је филмска, или телевизијска, а фотографски апарат је само - фотографски апарат! Ја знам, као што и Ви знате, да је у народу уобичајено да се за фот. апарат каже камера (под дејством и утицајем енглеског језика који ће нас све поморити), али то дисциплина нашег језика, и самопоштовање, не би требали да дозволе. Молим Вас, хајде да ту ставр средимо и да променимо назив одреднице, па, рецимо, нека овако гласи "Фотографски апарат (фото-камера)", па је то онда подношљиво, а задовољиће обв принципа, и струковни и уобичајени, жаргонски. Имаче, моја је струка теорија и историја фотографије, поред уметности која ми је ужа специјалност. Поздрављам Вас и желим свако добро. --  Перунски   бла-бла  23:39, 3. август 2009. (CEST)

Хвала Вам што сте се одазвали. Сад већ имам јаснију слику, поготову кад сам поново проучио одредницу "Камера". Ах, шта све ту (има)нема... Видим већ неко решење, па ћу прионути да успоставим нову структуру. Тренутно ме дрмају редовни послови, не могу то одмах, али за недељу дана ће се избистрити предлог до краја, па ћу Вас онда контактирати. Хвала за помоћ.--  Перунски   бла-бла  19:00, 5. август 2009. (CEST)

IP

Ко би се сад сетио, вероватно, ако је битно можемо реконструисати, има сигурно негде забележено ип кад сам био логован, понекад сам заборављао да се логујем али сећам се скоро сваке своје промене...

   • Бацио сам детаљнији поглед, има мојих промена под том ИП..
     • Косово, Лужани нису теме које су ми познате и о којима бих писао, можда неки копи пасте подухват, има под истом ИП адресом и чланака које сам ја поставио, помоћ и слично, нисам 100 посто сигуран за Косово...
  • Ма врага нисам, сви остали чланци под том ИП су моји осим поменута 2 за које нисам сигуран, све похвале и критике мени упути :), старији корисници знају и адресу где треба пиво послати.
Небојша Бозало (разговор) 16:50, 8. август 2009. (CEST)

Вратио сам твоју измјену на Актуелностима јер нема везе што сада немамо 81 000. Бројач је у то вријеме показао 81 000 и то се рачуна. Crystal 128 galeon.pngБојан разговор 16:19, 9. август 2009. (CEST)

Александар Аца Симић

Добро сте уочили, прелазак Албаније није био 1912. као ни Први светски рат. То је, једноставно речено, погрешна формулација једне сасвим друге тврдње, па ми је део очевидно испао. Сад сам исправио реченицу, а вратио 1912. као почетак његовог рада, али та година није више повезана ни са преласком преко Албаније, ни са Првим ратом. Погледајте, рекао бих да је сад добро, и без грешке. Хвала. --  Перунски   бла-бла  21:52, 9. август 2009. (CEST)

Преусмјерења

Хвала на помоћи. Преусмјерења са НГЦ на Месијеове објекте треба радити НГЦ џџџ на Месије џџ не на М џџ. Поздрав.--Мирослав Ћика (разговор) 18:53, 10. август 2009. (CEST)

ИЦ-ови су у реду. Црвени су зато што ће ИЦ објекти бити унесени послије свих НГЦ. Дакле само М је Месије, остало по старом.--Мирослав Ћика (разговор) 19:09, 10. август 2009. (CEST)

НГЦ 7840, ИЦ око 6000. До 15. августа ћемо унијети 7800 НГЦ. Тада долазим на одмор у Србију, и послије 4. септембра по повратку овдје настављам са ИЦ.--Мирослав Ћика (разговор) 19:15, 10. август 2009. (CEST)

Е зато не знам. Требало би питати Сича, он је учени астроном. Остави засад па ћемо видјети шта каже.--Мирослав Ћика (разговор) 20:24, 10. август 2009. (CEST)

Занимљиво. Погледаћу то сутра.--Мирослав Ћика (разговор) 05:03, 11. август 2009. (CEST)

Википедија:Актуелности

Погледај како сам измјенио јун и јул са добрим и сјајним чланцима. Послије можеш и ти. Crystal 128 galeon.pngБојан разговор 14:36, 11. август 2009. (CEST)

Може. Требало би тамо додати још јубиларне чланке са других Википедија (словеначке, бс, хр, сх, мк и неких већих). Crystal 128 galeon.pngБојан разговор 15:06, 11. август 2009. (CEST)

Preusmerenja

Uvek prvo treba napraviti članak pa onda preusmerenje, jer ovako dobijamo pokvarena preusmerenja u GIP. micki talk 17:34, 11. август 2009. (CEST)

Хеј, зашто пишеш некако шаблонске чланке у којима напишеш енглеску интервики повезницу која не постоји?! И препоручујем да прво напишеш чланак, па да правиш преусмерења на њега – иначе се пуне скорашње измене и ГИП црвенилом, што никако не ваља. Поздрав! --Wlodzimierz (разговор) 17:39, 11. август 2009. (CEST)
Аха, нисам видео да је Бот унео чланке и интервики. Сад ћу писати Ћики. хвала :) --Wlodzimierz (разговор) 18:35, 11. август 2009. (CEST)

Ne znam, niti mi je jasno kako to ostali vide koji je koji po redu? --XZ (разговор) 21:52, 11. август 2009. (CEST) Miroslav je sa ponovnim masovnim unosom počeo od brojke 80.005, tako je bar napisao na mojoj stranici za razgovor. Pa ako ti to pomaže. --XZ (разговор) 22:08, 11. август 2009. (CEST)

Неки што је ХЗ унио, нисам сигуран који.--Мирослав Ћика (разговор) 03:53, 12. август 2009. (CEST)

87.000 Svršata Velika. --XZ (разговор) 05:24, 12. август 2009. (CEST)

88.000 Šilo Malo --XZ (разговор) 14:22, 12. август 2009. (CEST)

I k tome to je još ispalo sasvim slučajno, pročitaj razgovor između Miroslava i mene. Ako postoji prvi čovjek njikipedije, sada je tu i prvi čovjek jubilaraca. :-) --XZ (разговор) 14:37, 12. август 2009. (CEST)

Желим да ти додјелим споменицу, али не знам како. Страна ти је изузетно конфузна :) --Мирослав Ћика (разговор) 18:21, 13. август 2009. (CEST)

Молим. Заслужио си. Ја их не дијелим олако :)--Мирослав Ћика (разговор) 18:50, 13. август 2009. (CEST)

Страна пројекта ће бити архивирана или премјештена једног дана, па зато не линкујем на њу, већ само на НГЦ.--Мирослав Ћика (разговор) 22:44, 13. август 2009. (CEST)

Странице за разговор

Молим те да кад убудуће на страницама за разговор видиш неки коментарт без потписа погледаш историју странице и додаш шаблон {{бп}}. Такође би могао да на врх стране додај {{екавица}} или {{ијекавица}} зависно од тог како је писан чланак, чисто да имамо неку сређеност. Crystal 128 galeon.pngБојан разговор 09:08, 13. август 2009. (CEST)

Хеј, пази сад! Тренутно имамо 42.999 корисника па погледај ко ће дити 50 000. И то треба у актуелности. Crystal 128 galeon.pngБојан разговор 11:43, 14. август 2009. (CEST)

Градске општине

Па поново ћу промјенити име само ставити у заграде имена градова. Јер оне нису општине, оне имају статус градске општине и не може стајати општине! --Император.рс (разговор) 13:47, 14. август 2009. (CEST) с.р.

Ето сређено! --Император.рс (разговор) 13:49, 14. август 2009. (CEST) с.р.

Можда ће те занимати

Погледај... Crystal 128 galeon.pngБојан разговор 19:16, 14. август 2009. (CEST)

Ха ха.. ово си пекопирао од мене... :) [1] Crystal 128 galeon.pngБојан разговор 12:43, 16. август 2009. (CEST)

Враћач

Постао си враћач. Мудро користи своја права. Уздравље.--Методичар зговор2а 11:37, 18. август 2009. (CEST)

Фала, убацићу је. Мада за који месец ми престаје „функција“, па ћеш онда да ми правиш нови шаблон са „формер“. :)--Методичар зговор2а 19:31, 18. август 2009. (CEST)

Хмм...

...ако мислиш да треба антикомуниста да линкује на комунизам, а не на антикомунизам (мада, без обзира што сам тај чланак не постоји, постоје линкови на њега), онда ОК. Ипак си дуже од мене овде, па знаш боље те ствари са линковима. Face-smile.svg Можда да се за почетак на антикомунизам постави преусмерење на комунизам? Пера Којот Шта је, бре??? 12:35, 19. август 2009. (CEST)

Е, онда добро. Д плежер из мајн (добро, више је била моја забуна него задовољство, али надам се да ми се опрашта Face-grin.svg). Пера Којот Шта је, бре??? 12:43, 19. август 2009. (CEST)

Ova izmjena na clanku Nacija ti nije najbolja. Clanci koji trebaju da se spajaju, ne treba da se samo preusmjeri, to moze svako. Treba da se spoje dijelovi teksta. Tako da bolje da to uradis nego da ti se sada vraca izmjena...Crystal 128 galeon.pngБојан разговор 13:35, 19. август 2009. (CEST)


Gangaro. --XZ (разговор) 18:36, 20. август 2009. (CEST)

Treba još ovo sve zaplaviti. :-) --XZ (разговор) 18:45, 20. август 2009. (CEST)
Eto posla i za tebe. :-) --XZ (разговор) 18:50, 20. август 2009. (CEST)
Kontroliraš li to ti wiki kao anonimac? :-) --XZ (разговор) 00:18, 24. август 2009. (CEST)

Споменица

Неки послови су такви на овој нашој њики да док један човек се не одлучи да их одради, нитко неће. Кутијице су мени много лепа ствар (свака част ономе ко их измисли) и веома добра ствар за упознавање корисника. Баш ми је драго да си их средио.--Методичар зговор2а 19:33, 20. август 2009. (CEST)

Па ако мислиш да треба да буду у некој другој области (које још нема) убаци их у њу.--Методичар зговор2а 19:40, 20. август 2009. (CEST)

Наравно. Мислим да то јесте добар приступ.--Методичар зговор2а 20:18, 20. август 2009. (CEST)

Да, изгледа ми сасвим ок.--Методичар зговор2а 21:34, 20. август 2009. (CEST)

Идеја

Шта мислиш како би било да направиш страницу User:BokimBot/странице за разговор (подстраница мог бота) и ту направиш списак страница за разговор на којима треба да стоји шаблон:ијекавица? (и ја ћу послије то ботом да одрадим) Crystal 128 galeon.pngБојан разговор 10:08, 24. август 2009. (CEST)

Па, не мораш све одједном. Можда би било најбоље а погледаш Ћикине, Каштерове, Даркине и Моје прилоге (сигурно има још корисника који пишу ијекавицом). Crystal 128 galeon.pngБојан разговор 10:14, 24. август 2009. (CEST)
Почео сам полако. Погледај чланке корисника:

И сигурно има још (нисам сигуран за Верлора, погледај ти)... П. С. И моје чланке... :) Crystal 128 galeon.pngБојан разговор 14:45, 24. август 2009. (CEST)

Погледај Трг/Техника, одјељак који сам отворио... Crystal 128 galeon.pngБојан разговор 15:30, 24. август 2009. (CEST)
Ајд молим те немој ово стављати. Покушај да буде као и први пут: [[Разговор:Бла бла|Бла бла]]. Crystal 128 galeon.pngБојан разговор 17:48, 24. август 2009. (CEST)
Погрешно сам се изразио: треба то додавати, али не на онај начин...  :) Crystal 128 galeon.pngБојан разговор 17:53, 24. август 2009. (CEST)

Споменице

А где се теби сад каче споменице? -- Обрадовић Горан (разговор) 02:41, 25. август 2009. (CEST)

Ето, како сматрам да је ово врло битно, ред је да делим и споменице :) -- Обрадовић Горан (разговор) 12:15, 25. август 2009. (CEST)

Гласање...

Здраво, ево мислим да знаш ситуацију око бугарских измена, ових данас па и ранијих... статус админа би ми олакшао да се понеки чланци закључају за ревизију. Википедија:Захтеви за администрирање/PetarM --Mile (разговор) 14:25, 27. август 2009. (CEST)

Могу, а, има ли неки (добар) разлог? --Crystal 128 galeon.pngБојан разговор 21:47, 27. август 2009. (CEST)
Yes check.svg Урађено Crystal 128 galeon.pngБојан разговор 22:12, 27. август 2009. (CEST)

Hvala (znaš za što), ti koji si u pohodu na nepoznatim wikipedijama. :-) --XZ (разговор) 21:57, 31. август 2009. (CEST)

Kada snimiš monobuk (na ono dugmence dole snimi, kao kada praviš članak), potrebno je da pritisneš istovremeno Shift + Ctrl + R i dobićeš neke nove dugmiće.--Методичар зговор2а 23:44, 31. август 2009. (CEST)

E to pitaš potpuno pogrešnu osobu. Face-grin.svg Pa znaš valjda da ja o programerskim stvarima ič nemam pojma. Face-grin.svg--Методичар зговор2а 23:51, 31. август 2009. (CEST)

Ja nisam znao ni toliko. :)--Методичар зговор2а 00:06, 1. септембар 2009. (CEST)
Убацио сам ти је на дну оне стране што си ми дао. Ипак кутијица ти је мало онако... :) Није баш за свеопшту употребу и искрено ја је први не бих одобрио. Иначе нисам отишао због расправа, већ због посла који ми од сутра почиње пуном паром (још данас се зевзечим), а и не могу да гледам неке ствари које се очигледно дешавају или што би рекли: наочиглед. :) Ко разуме, схватиће. Претпостављам да тих неких ствари бити неће касније. Или се бар надам. Углавном, поздрављен буди, видим и ти оде на њики-одмор, па ти желим да ти баш буде одмор, а не као мени. :)--Методичар зговор2а 00:27, 7. септембар 2009. (CEST)

П.с. Шаблон прави чарламу тексту испод.--Методичар зговор2а 00:29, 7. септембар 2009. (CEST)

Spomemnice

Napravio sam tri nove spomenice, ali mi se nikako ne pojavljuju u kategoriji XZ spomenice. Možeš li pogledati u čemu je problem? Znam da takve stvari tebi idu od ruke. :-) --XZ (разговор) 00:31, 7. септембар 2009. (CEST)

Popravio. --XZ (разговор) 00:38, 7. септембар 2009. (CEST)
Nema probema. Hvala na trudu. :-) --XZ (разговор) 00:42, 7. септембар 2009. (CEST)
Sad i to idem popraviti. Ili hoćes ti? :-) --XZ (разговор) 00:44, 7. септембар 2009. (CEST)
Hvala. --XZ (разговор) 00:49, 7. септембар 2009. (CEST)


Почео, почео, него шта. Ено поруке на Трг-Ботови од јуче. Нико нема што Србин имаде :)--Мирослав Ћика (разговор) 22:54, 10. септембар 2009. (CEST)

Орестије Крстић

Малопре си скино налепницу извори са овог текста. Молио би те да не ломиш преко колена, него прочитај текст и види на који део се односи наведени извори. Наведени извори су за текст песме објављен у Политици и да је писао научна дела у Шумарском гласнику. Налепница коју сам ставио односила се на неке делове из биографије (ставио сам општу налепницу,да не би стављао на више места), као име је добио по сину будућег краља Милана, или на Солунском фронту је возио авион једносед итд. јер ти детаљи нису уобичајени у биографијама па их треба референцирати. Рефернца да је писао разне радовре није ни потребна нити ће је неко тражити, ако је нема, јер је то логично на основу биографије. Нисам поново вратио налепницу, а немој ни ти јер ће изгледати да незнамо шта радимо пишемо-бришемо. Поздрав--Drazetad (разговор) 11:22, 11. септембар 2009. (CEST)

Реверт

Мало сам се премишљао да ли да поново уклоним коментар. Корисник који је оставио коментар има свој налог са којим је активан на српској Википедији и ако хоће нешта да каже може да каже са тог налога. Одлучио сам да ипак оставим коментар зато што тај корисник није до сада учествовао у том гласању. Да јесте, вероватно би му и основни налог био блокиран. Све у свему, такво понашање је врло неприхватљиво и било би добро да се сви којима такве идеје (активно политичко деловање на Википедији са више налога) падају на памет од њих уздрже, јер (поготово након оне игранке од јуче) неће бити толеранције таквог понашања. -- Обрадовић Горан (разговор) 12:29, 11. септембар 2009. (CEST)

Jubilarac

Prišnjak, pisalo je u revizijama. Kad ću ja dobiti spomenicu prvog čovjeka jubilaraca? LOL.

Promjena pravila? Nije to dobro. Rečeno je bilo za peti. LOL --XZ (разговор) 00:25, 12. септембар 2009. (CEST)
Нисам никако ишао на скорашње измјене па нисам ни видио! Онда чекам 94.000 :) Уопште не схватам зашто је неким толико стало до јубилараца! Јел се нешто добија, јел?! :) --Жељко Тодоровић (разговор) 01:29, 12. септембар 2009. (CEST) с.р.

Hvala na posebnoj spomenici. :-) Željko, vidi kod mene što dobiješ. LOL --XZ (разговор) 01:34, 12. септембар 2009. (CEST)

To što su ljudi spavali, pa nisu vidjeli koji je jubilarac... LOL --XZ (разговор) 16:18, 12. септембар 2009. (CEST)
Ponestaje mi onih u Kornatima, još malo pa će svi biti unešeni (eto ti posla za novu spomenicu LOL), a za te članke je dobro što imaju reference. Moram se sad prebaciti na zadarski arhipelag. :-) --XZ (разговор) 16:25, 12. септембар 2009. (CEST)
Pogledaj na stranici o Šibenko-knisnkoj županiji po geografija detalje (šibenski). --XZ (разговор) 16:33, 12. септембар 2009. (CEST)
Strižnjak. --XZ (разговор) 16:57, 12. септембар 2009. (CEST)
Još je ostao Samograd i svi otoci i otočići iz Kornatskog arhipelaga, njih 80-ak če biti uneseni. Tako kada budem radio članak o NP Kornati, sve će otočne veze biti plave. :-) Eto, to je uvod u to, a o taj članak pišem kada budem imao više vremena. --XZ (разговор) 17:11, 12. септембар 2009. (CEST)
Još jednom zahvaljujem. :-) U nove poslove. :-) --XZ (разговор) 17:24, 12. септембар 2009. (CEST)

Какво је ово јајарење два текста у раду од једне реченице на словеначком су јубиларни чланци,. Срамота. Немораш ми одговорити, али ово је обзиром на неколико твојих последњих разговора срамота.--Drazetad (разговор) 17:02, 12. септембар 2009. (CEST)

Како си могао на словеначки текст ставити ознаку ијекавица. Много права си себи дао.--Drazetad (разговор) 17:10, 12. септембар 2009. (CEST)


Možeš li pogledati šablon VAvion, ne znam zašto, ali nazive parametara Dužina, visina itd. su centrirani, a htio bih da budu na lijevoj strani. Ako znaš kako, možeš li to ispraviti? Hvala. --XZ (разговор) 17:33, 12. септембар 2009. (CEST)

OK, svejedno hvala na trudu. --XZ (разговор) 18:28, 12. септембар 2009. (CEST)

Блокирање налога

Блокиран си на неодређено време због понављаног коришћења вишеструких налога у циљу троловања пројекта. Ово није први пут да то радиш и стога ми као опција остаје једино трајно блокирање како би се пројекат заштитио. На овој страници је детаљно објашњено у којим ситуацијама употреба сокпапет налога није дозвољена. Цитираћу ти само неке од њих: коришћење засебног налога да се избегне истраживање, да се други заведу прављењем нарушавајућих измена са једним налогом и прихватљивих измена са другим, или да се на други начин вештачки изазове контроверза, није дозвољено. Недозвољена употреба засебног налога може исходовати забраном уређивања.; Ово укључује гласање више пута у било којим изборима, или коришћење више од једног налога у расправама какве су Википедија:Чланци за брисање, Википедија:Захтеви за администрирање, или на странама за разговор.; Коришћење другог налога за кршење правила ће исходовати тиме да ће казне бити примењен на ваш главни налог.; Ово каткада може бити легитимно (види доле под легитимне употребе), стварање засебних налога како бисте збнуили или заварали уреднике који би могли легитимно бити заинтересовани да провере ваше прилоге представља кршење овог правила.; Свим уредницима је забрањено да управљају „лоша рука“ налогом у сврху нарушавања пројекта или вештачког подизања контроверзе. Никада није прихватљиво држати један налог „чистим“, а корстити други налог за упуштање у нарушавајуће понашање.. Ово је само део смерница и правила које си прекршио. Објашњење које си дао недавно када смо били у истој ситуацији једноставно није било довољно, али сам сматрао да си из те епизоде извукао неке закључке и да се ово више неће поновити. Желим ти више среће на неком другом пројекту. --micki talk 21:42, 12. септембар 2009. (CEST)

NGC 2443

Сређен је, то је у ствари дупликат објекта НГЦ 2442.--Мирослав Ћика (разговор) 04:14, 13. септембар 2009. (CEST)

Odblokiranje

Pošto nisi klasičan vandal i radiš kao neprijavljeni, mislio sam da ti pružim poslednju šansu. Ako se ono bude ponovilo, a ja ću to saznati, bićeš blokran na svim projektima, ne samo na vikipediji. -- Bojan  Razgovor  08:49, 14. октобар 2009. (CEST)

Ако поново нешто забрљам, упрскам, вандалишем, тролујем и/или слично, слободно ме блокирајте било где, било када, било како и било колики временски период. --FMILB (tr) Fekete Fruzi! 12:53, 19. октобар 2009. (CEST)

Translation (occitan)

Done! --Jfblanc (разговор) 11:59, 18. октобар 2009. (CEST)

Translation (Turkish)

Trnslation (sq)

 • Mislim da sam uradio nesto neznam da li je tacno. za prevod nema problema ,, 11:00, 20. октобар 2009. (CEST)
  • Hvala na poverenju. nadam se da cemo nastavit kontakt i saradnju. Planeti (разговор) 11:10, 20. октобар 2009. (CEST)

Kategorija:"Osiječani"

Stanovnik Osijeka nije "Osiječanin", nego "Osječanin", kao što se, na primjer, i županija zove Osječko-baranjska, a ne "Osiječko". Zato molim da se Kategorija:Osiječani ispravi u Kategorija:Osječani.

Tobožnji Osječani

Osim toga, Milutin Milanković i Đorđe Nešić, rođeni u Dalju, Robert Domani, rođen u Orahovici, i Josip Kolumbo, rođen u Kutjevu, nisu Osječani. Ako je neko rođen u mjestu koje je samo uslovno kod Osijeka, to ne znači da je on Osječanina, a pitanje je može li se i neko rođen u mjestima blizu Osijeka nazivati Osječaninom ako ga kasniji život nije povezao s Osijekom. Dalj je npr. bliže Vukovaru, Orahovica bliže Našicama, a Kutjevo mnogo bliže Slavonskoj Požegi nego Osijeku.

Mjesto rođenja

U novije vrijeme djeca se uglavnom rađaju u bolnicama pa su se, na primjer, mnogi Baranjci rodili u Osijeku, iako u njemu nikad nisu živjeli, niti ih je kasniji život povezao s tim gradom. Ni njih se ne može smatrati Osječanima (usp. na primjer Borislav Simendić).

--Belirac (разговор) 13:53, 25. октобар 2009. (CET)

Категорија

Молио бих те да избациш категорију која носи твоје корисничко име из монобука, јер ствара пометњу. Johnny B. Goode (разговор) 20:18, 30. октобар 2009. (CET)

Не знам како се налази на твојим страницама, битно је то да ћеш ју избацити из истих. Johnny B. Goode (разговор) 20:41, 30. октобар 2009. (CET)

Посебно:Prefixindex/Корисник:FriedrickMILBarbarossa.

Споменицаш

ОК, биће. --филип ██ 22:12, 30. октобар 2009. (CET)

Kaptol

Kaptol nije četvrt. --XZ (разговор) 19:27, 31. октобар 2009. (CET)

Stavi kategoriju Zagreb. --XZ (разговор) 19:32, 31. октобар 2009. (CET)
Uh, napravio si nered u kategoriji četvrti. Četvrti su samo one koje su navedene u šablonu koji je radio Jovan. Ostale izmjene ukloni. --XZ (разговор) 19:47, 31. октобар 2009. (CET)
Za prvu ruku stavi ih u kategoriju Zagreb, ali ako imaš volje napravi kategoriju o mjesnim odborima, a točno koji su ćeš naći na službenim stranicama grada. --XZ (разговор) 19:59, 31. октобар 2009. (CET)
OK. --XZ (разговор) 20:18, 31. октобар 2009. (CET)

Аутоматски патролисан

Видим да си јако дугои чуди ме да ниси аутоматски патролисан.. тако да је мој савет иди овде Википедија:Патролирање и иди у одељак аутоматски патролисани. Кандидуј се и то би било то..олакшаћеш свима посао Emblem-extra-cool.svg--VuXman talk 22:13, 14. новембар 2009. (CET)


Hvala za popravke iza mene. :-) --XZ (разговор) 01:34, 16. новембар 2009. (CET)

Neka, jezičari znaju svoj posao. :-) Timski rad. :-) --XZ (разговор) 18:55, 16. новембар 2009. (CET)

Брзо брисање

Од сад, па надаље и убудуће, кад додајеш шаблон за брзо брисање остави текст, а на врх додај шаблон. Johnny B. Goode (разговор) 13:01, 22. новембар 2009. (CET)


Jedna varijanta: Дора Полић (хрв. Dora Polić) (Загреб, 30. август 1971) је хрватска позоришна, телевизијска и филмска глумица., i druga, bolja :-) : Дора Полић (хрв. Dora Polić; Загреб, 30. август 1971) је хрватска позоришна, телевизијска и филмска глумица.

; van šablona. --XZ (разговор) 14:16, 28. новембар 2009. (CET)
I minus točka iza godine u zagradi. --XZ (разговор) 14:17, 28. новембар 2009. (CET)

Džoni je napisao jubilarac. Neko selo u Makedoniji, pogledaj pod njegove doprinose. Označio sam ga šablonom. --XZ (разговор) 22:16, 4. децембар 2009. (CET)

Bio sam online kad je brojač pokazao 105.000, Džoni je odjednom u nizu napisao 5 članaka o makedonskim selima. I taj njegov posljednji članak sam označio šablonom, da se zna koji je, no nisam ga upisivao u rubriku Aktualnosti i na stranicu Jubilarni članci. --XZ (разговор) 22:27, 4. децембар 2009. (CET)
Evo ga. --XZ (разговор) 22:29, 4. децембар 2009. (CET)
Samo ga dodaj na potrebne stranice. Hvala. --XZ (разговор) 22:32, 4. децембар 2009. (CET)
Evo ga, sad je dodan odgovarajući članak. --XZ (разговор) 22:42, 4. децембар 2009. (CET)

Категорија

Новаче (Барбароса ти ли си?), требало би раздвојити Категорија:Добровољци у Војскама Краљевине Србије и Краљевине Црне Горе на две категорије Категорија:Добровољци у Војсци Краљевине Србије и Категорија:Добровољци у Војсци Краљевине Црне Горе. У питању су две војске са својим командним хијерархијама и не треба их вештачки силити у једну категорију. Ако је можда неки војник био добровољац у једној, па у другој војсци, може се ставити онда у обе категорије. --Ђорђе Стакић (р) 09:41, 5. децембар 2009. (CET)

Кад сам већ ту, ево још два запажања. Прво запажање: не треба гомилати категорије, ако је цела категорија 1300 каплара унутар категорије Добровољци, онда не треба сваког појединачног члана трпати у категорију Добровољци - довољна је категорија 1300 каплара. Друго запажање, мислим да је погрешно тврдити да су 1300 каплара били добровољци. Њих је српска влада мобилисала, самим тим отпада и категорија. --Ђорђе Стакић (р) 09:54, 5. децембар 2009. (CET)
Србија је била кнежевина до 1882. а Црна Гора до 1910. то је спајање две сасвим различите ствари у једну категорију, а то се не ради. За сваки конкретан рат и за сваку конкретну државу се може направити по категорија за добровољаце, а онда механизмом наткатегорија натерати их да буду у једној већој категорији, само по тој држави, и само по том рату. Такође треба бирати да називу категорија буду што краћи и језгровитији. Назив Категорија:Добровољци у Војскама Краљевине Србије и Краљевине Црне Горе се не уклапа. Дакле, основне категорије би биле: Добровољци Србије у Балканским ратовима, Добровољци Србије у Првом светском рату, ... , а њихова наткатегорија Добровољци у војскама Србије или само Доборовољци. Слично иде и за остале случајеве. Па онда Добровољци Србије у Првом светском рату, Добровољци Црне Горе у Првом светском рату, ... иду сви заједно у катеогорију Добровољци у Првом светском рату. Итд, да не набрајам како би ишла цела хијерархија категорија, мислим да је јасно како то иде. Квалификације као што су „ослободилачки ратови“ такође представљају преширок појам за оно што ти хоћеш. Што се тиче Винавера, нисам до краја проучио случај, али врло вероватно је био добровољац у Балканским ратовима, а да је у Првом светском рату мобилисан као један од 1300 каплара. --Ђорђе Стакић (р) 17:16, 7. децембар 2009. (CET)

Камење

Видим да си исправлјао оне астероиде. Потпуно сам заборавио енглески назив. Чисто један додатак. Требало би свуда где иде енглески назив (Мада би било боље кад би имали оригиналне називе без обзира на језик) користити шаблон {{јез-енг|naziv}}. Чисто да имамо стандард. Ђурица, Ако баш мора 15:25, 9. децембар 2009. (CET)


Jesi li ti to bio ovaj IP, koji je napisao članak o otočiću Travni? --XZ (разговор) 12:10, 14. децембар 2009. (CET)

Samo sam htio zahvaliti na napisanom članku. :-) --XZ (разговор) 17:50, 19. децембар 2009. (CET)

Баг (Бужим, БиХ)

Баг (Бужим, БиХ), Зашто хоћеш ово да се обрише?----László (talk) 00:03, 24. децембар 2009. (CET)

Нема везе, видео сам зашто. Обрисано је.----László (talk) 00:06, 24. децембар 2009. (CET)

Е хвала ти за помоћ, само када правиш чланке о БиХ селима, опција град треба само за градове Сарајево, Источно Сарајево, Бањалуку, Мостар, Зеницу, Бихаћ и Јајце, пошто не постоје општине Сарајево, итд. Значи, код Какња не треба |град=Какањ. Не мораш исправљати, ја ћу проћи ботом кроз та села, па ћу исправити неке ствари. -- Bojan  Razgovor  07:13, 28. децембар 2009. (CET)

Беспотребне измене

Хајде, молим те, немој да доминираш скорашњим изменама тако што правиш беспотребне измене. Ако треба додавати или уклањати или мењати неке тривијалне податке из чланака, то може и бот. Овако само ствараш посао патролерима који треба да патролирају сваку твоју измену, а не радиш ништа паметно. --филип ██ 12:42, 28. децембар 2009. (CET)

И, још нешто. Блокирао сам налог FriedrickMILBarbarossa! ОК, преименовао сам га својевремено у садашње име и случајно си се поново улоговао преко глобалног налога и тако поново направио (случајно?) FriedrickMILBarbarossa. Али сада да паралелно уређујеш са оба налога после толико времена... то је већ безобразлук. Одабери се за један налог и држи се њега. Осим ако нећеш да ти и овај налог буде блокиран (а са твојом историјом, не би био проблем). --филип ██ 12:48, 28. децембар 2009. (CET)

Постоји страна где можеш да захтеваш ботовске послове. Све се може кад се хоће. А што се тиче другог налога... јбг, сад ћеш морати да се сналазиш на друге начине. --филип ██ 13:21, 28. децембар 2009. (CET)
Мислим да не постоје такви браузери. --филип ██ 13:31, 28. децембар 2009. (CET)

Честитка

Viseće muškatle.JPG

Уз цветне мотиве из моје баште, желим ти безброј веселих и срећних тренутака у животу пре свега испуњених здрављем и срећом у окружењу твојих најближих, за које све ово радимо на Википедији, како би постали још бољи и образованији од нас. Срећно и берићетна Нова 2010. и Божићни празници, живели!--mile (разговор) 15:56, 28. децембар 2009. (CET)

Што би се љутио!? Свака исправка је добродошла. Face-grin.svg--Vlada talk 12:02, 29. децембар 2009. (CET)
Nuvola filesystems services-gray.svg На страни Википедија:Гласање/Википедијанац 2014. године је покренуто гласање за Википедијанца 2014. године.

Hvala za spomenicu :) Baš je kul ! Jesi li je ti dizajnirao ?--Zrno (разговор) 01:18, 31. децембар 2009. (CET)Zrno


ххааа, хвала пуно!

--Оњегин (разговор) 01:26, 31. децембар 2009. (CET)

Hvala, ali posao jos nije ni na polovini. -- Bojan  Razgovor  05:08, 31. децембар 2009. (CET)

Хвала ти, и желим ти исто све најбоље у животу. Твоја упорност је легендарна. Без тебе би било знатно више посла за остале. --Мирослав Ћика (разговор) 01:11, 1. јануар 2010. (CET)

Хвала! Све најбоље и теби. -- Обрадовић Горан (разговор) 16:03, 1. јануар 2010. (CET)
Хвала на честиткама. И ја теби желим све најбоље у наступајућој години.--Војвода разговор 16:09, 1. јануар 2010. (CET)
Хвала најлепше. Такође, срећна нова 2010. година и све најбоље! --Ђорђе Стакић (р) 17:40, 1. јануар 2010. (CET)

Хвала, такође ти желим све најлепше. :)--Методичар зговор2а 17:43, 1. јануар 2010. (CET)

Hvala na čestitkama i ja Tebi želim sveko dobro u 2010. godini--Vcesnak (разговор) 19:07, 1. јануар 2010. (CET)

Захваљујем за честитку. Желим свако добро и срећно у 2010. --  Перунски   19:43, 1. јануар 2010. (CET)

Naseljena mesta BiH

Pogledaj ponovo članke, ima grešaka. Na primerovde imaš jedan naziv članka i ime drugog mesta na šablonu-mapi. Verovatno ima još, pa pogledaj.----László (talk) 19:57, 1. јануар 2010. (CET)

NG

Hvala, takođe. --micki talk 20:03, 1. јануар 2010. (CET)

Re: Срећна Нова!!!

Хвала на честиткама за Нову годину, све најлепше и теби у новој години! Пера Којот Шта је, бре??? 00:37, 3. јануар 2010. (CET)

Hvala...

Isto i mi vama želimo.--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 09:35, 3. јануар 2010. (CET)

Хвала, такође. --В (разговор) 18:14, 3. јануар 2010. (CET)

Sve najbolje u novoj godini i tebi. :-) I hvala za specijanu spomenicu. :-) --XZ (разговор) 23:22, 3. јануар 2010. (CET)

Хвала, такође. - Ђурица, Ако баш мора 07:44, 4. јануар 2010. (CET)

Буковник

Садржај обрисаног чланка:

Ovo se naselje dijeli na Bukovik i Opreč.Naselje čini prelaz ka planinskim selima,jer je sa svih strana opkoljeno šumom i izloženo vjetru,a zemlja vrlo slaba.I Bukovik i Opreč su u stvari brda Dubovaca i nagnuti zapadu.Trtoričanski potok čini severnu,Stavnja zapadnua Crema južnu granicu. Opreč ima vrela što nikad ne presušuju:Šljivovica,a u Bukoviku nose vodusa seoskih bunara i mnogih malih izvora koji svi ljeti presušuju i onda nose vodu sa stavnje.Iz stjene Vrankamena izbija snažno Srabljivo Vrelo. Zemlja za obrađivanje je oko sela,ali večinom ispod sela.Iznad sela su Diljke,Vrtače,itd,a ispod sela je Srh,Luka,Njive,Bata,Majdane.Ima i sitne šume oko Dubovca i Vrankamena i kao ispaša. Bukovik je razvijenog,starovlaškog tipa,kako su kuće u glavnim selima zbijene,što je posljedica seobe zadruga i muslimanskog društvenog života.U samom Bukoviku su 10 kuća Velića,5 Buljetovića i 5 Kovačevića.Sve su kuće pokraj seoskog puta na rastrojenjima od 20-100metara.Dok selom jedna 1 kuća je Velića bli potoka Crema.Na opreču su 4 kuće Velića.Na Vrankamenu su 2 kuće Bajrića.Sredinom Bukovika prolazi kaldrmisan put,koji spaja ovo selo s Trtoričima.To je kaldrma"HAIR".Drugih strana nema. Seosko groblje je između Bukovika i Opreča.

--micki talk 18:41, 4. јануар 2010. (CET)

Makedonka

Fala za spomenicu, originalna je. --Mile (разговор) 13:36, 7. јануар 2010. (CET)


Vidim da se radi o različitim stvarima, ali pitaj još nekog od povjesničara, za svaki slučaj. --XZ (разговор) 16:39, 16. јануар 2010. (CET)

Споменица

Хвала, хвала... :) --Alexmilt (разговор) 23:55, 16. јануар 2010. (CET)

Добро вече

Чланак Мајкл Џексон је кандидат за сјајан чланак, позивам Вас да гласате. Хвала унапријед пуно.--Марко Рачић (разговор) 23:57, 16. јануар 2010. (CET)

Транскрипција

Нажалост, могу да ти помогнем само код Angeliki Laiou чије се име транскрибује као Ангелики Лају, док ћеш за војсковође морати да питаш историчаре, будући да се њихова имена опиру савременим поступцима транскрипције.

--Sly-ah (разговор) 19:24, 18. јануар 2010. (CET)

Можда ја могу да помогнем:

 • Sphrantzes Palaiologos (византијски војсковођа) Сфранцес Палеолог
 • Alexios Apokaukos (византијски војсковођа)Алексије Апокавк
 • Theodore Synadenos (византијски војсковођа)Теодор Синаден

Са овим презименима на ос је врло једноставно, само одбациш тај наставак и углавном је добро оно што остане. Поздрав, Барбаросо. Face-wink.svg--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 22:38, 18. јануар 2010. (CET)

kutijica

Zato sto sam video da se pisu gluposti, tipa majci Srbiji i tako. Uostalom, i ne vidim smisao tog polja, ako hoces napravicu polje da se upise u kojoj vojsci se neko borio. -- Bojan  Razgovor  15:10, 19. јануар 2010. (CET)

Заграде за транскрипцију

Од данас ће бити уведене заграде за транскрипцију и у текст чланака о врстама, како си ти предложио. Молим те јави ми ако нешто није у реду у вези са тим, или видиш неке грешке. --Мирослав Ћика (разговор) 15:30, 26. јануар 2010. (CET)

Ђелем

Додала сам још неки податак који има на шпанској. Нема много више, само има више празне приче. Иначе, на шпанској каже да су Црне легије алузија на есесовце, не на НДХ. Сад, шта је тачно, не знам. То види ти. --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 22:18, 4. фебруар 2010. (CET)

Савина Гершак

Категорије занимања немају везе са полом. Давно је одлучено да се не прави раздвајање по половима у категорији, јер су сви они глумци, политичари, писци, вајари, сликари итд. Рецимо сви смо ми Википедијанци кад смо у некој категорији. Навођење пола може само да стоји у тексту, нпр. Мара Марковић је српска глумица или Марко Јанковић је српски глумац. --Награкажи/лажи 03:36, 2. март 2010. (CET)

Аха пардон, вандализам је у питању. --Награкажи/лажи 20:14, 2. март 2010. (CET)

Појма немам, јасно се историји види да је преправка дошла од нерегистрованог корисника. --Награкажи/лажи 20:19, 2. март 2010. (CET)

Томас Карлајл

Прва реченица je верна. Хвала на опомени и на осталим исправљањима. Bogorm (разговор) 17:42, 2. март 2010. (CET)

Божидар Димитров

Види ово уређивањe Црног Бомбардера, када jе он исправио реченицу. Реч мада потиче од Димитрова - jа сам тамo цитирао оригинални текст: само че(буг.)=мада/иако(схр.)=obwohl/wenngleich(нем.). Ако ти се реч мада не допада, можеш ли променити je као иако? Иако не изгледа као став аутора чланка, зар не? Bogorm (разговор) 18:14, 2. март 2010. (CET)

Добро, ставио сам ову последњу верзиjу. Bogorm (разговор) 20:02, 2. март 2010. (CET)

Вандализам

Сређено :) --Јован Вуковић (р) 22:12, 2. март 2010. (CET)

АО

Која је трећа?--Методичар зговор2а 19:54, 3. март 2010. (CET)

Nisam znao za Antu. Mislio sam da je njega blokirala zajednica, a ne AO. Ipak nisam toliko upućen u zbivanja tamo.--Методичар зговор2а 22:28, 3. март 2010. (CET)

Iskreno se nadam da se nećemo pretvoriti u njih. Zapravo, koliko vidim, vrte se sve vreme četiri imena.--Методичар зговор2а 22:47, 3. март 2010. (CET)

Hm. Nije problem u našem PV, nije se to još ni oformilo. :) Uglavnom, treba se nadati najboljemu. :)--Методичар зговор2а 22:52, 3. март 2010. (CET)

Mislim da se cela stvar završila tako što je odbor ukinut, kao i sve njihove odluke. Zato i nisu sprovedene do kraja.--Методичар зговор2а 23:17, 3. март 2010. (CET)

kako misliš?--Методичар зговор2а 23:22, 3. март 2010. (CET)

А, па сада је готово, па нема потребе. Тај део записа је давно прошао. Пратимо актуелности.Face-grin.svg--Методичар зговор2а 18:39, 4. март 2010. (CET)

Погрешна слика Екрем Чехајић

Како да скинем погрешну слику на одредници Екрем Чехајић, а да ставим праву? пошто сам погрешио у слању.--Радосав Стојановић (разговор) 21:55, 3. март 2010. (CET)

Категорија Олимпијски whatever

Јесте дуплирана, што се мене тиче која год нам се свиђа нек остане а она друга да се брише.----László (talk) 23:50, 3. март 2010. (CET)

Погледао сам гласање и обрисао категорију победници, мада се мени лично тај термин више допада.----László (talk) 00:41, 4. март 2010. (CET)

Шта значи ниже наведени шаблон?

Хвала на корекцијама мојих грешака. Видео сам да си убацио овај шаблон у чланак који сам уређивао. Знао сам да се он користи када се чланак под називом неког имена и презимена жели сортирати прво по презимену па по имену. Шта ради овај шаблон у случају горе наведеног чланка?--Antidiskriminator (разговор) 09:25, 5. март 2010. (CET)

Хвала ти на исцрпном одговору. Мислио сам на тај шаблон, чак сам га и навео у оквиру питања, заборавивши да се он не види у тексту (кликни на уреди па ћеш видети) :). У суштини овај шаблон се користи и код латиничних назива чланака, уз коришћење ћириличног превода.... ако сам добро схватио. Шта се дешава са насловима чланака који се не могу превести тако лако на ћирилицу? На пример [[The Ballad of Lucy Jordan]]? Да ли у таквим случајевима треба написати:

1) {{DEFAULTSORT:Тхе Баллад оф Луси Џордан)}} или

2) {{DEFAULTSORT:Балада о Луси Џордан)}}

или нешто треће?--Antidiskriminator (разговор) 15:03, 5. март 2010. (CET)

Сад схватам да је поента у томе што је текст био латинични у ћириличним категоријама. Треба да нађем времена па да преведем текстове ових неколико чланака који су не знам зашто, започети као латинични у оквиру ћириличних категорија.--Antidiskriminator (разговор) 15:56, 5. март 2010. (CET)

Извини што те гњавим у вези ћирилице и латинице...

али не разумем баш како то функционише око писама. Ја сам мислио да википедија на српском има два писма на којима ради и да се текстови написани ћирилицом аутоматски прерађују на латиницу у одређено доба дана. Знам да је можда смешно, али не знам зашто, био сам убеђен да је то програмирано да се обави ноћу, кад највећи број корисника спава. хахаххаха.

 1. Значи, сад ако сам добро схватио, онај ко први започне писање неког чланка одређује писмо којим ће чланак бити написан?
 2. И онда тај чланак остаје написан тим писмом заувек?
 3. Да ли то значи да се на страни за разговоре може употребљавати писмо по жељи?
 4. Да ли то значи да онај ко је наставио да уређује чланак користећи друго писмо у односу на оно које је започето крши правила?
 5. Ако их крши, да ли то значи да такве промене треба одмах брисати? --Antidiskriminator (разговор) 16:32, 5. март 2010. (CET)
Хвала на свеобухватном и исцрпном одговору какав ми је баш и био потребан.--Antidiskriminator (разговор) 20:01, 6. март 2010. (CET)

Категорија:Далматинска насеља са српским становништвом

Не може бити никаквог одвајања јер су нека насеља која су била већинска 1991. постала мањинска 2001. Стављам у ову категорију насеља са традиционалним српским становништвом, које је ту било задњих пар стотина година, без обзира да ли је мањинско или већинско.--Zrno (разговор) 11:43, 6. март 2010. (CET)Зрно

Радим са подацима који ме интересују...нека неко дода податке из 2001. у чланке ако хоће, мени то није приоритет. И да разјаснимо - ова категорија коју сам направио нема никакве везе са пописима становништва, него са, понављам, традиционалним српским стаништвом у тим насељима...зато и додајем презимена која су укорењена стотинама година. Поздрав !--Zrno (разговор) 12:03, 6. март 2010. (CET)Зрно

Политика БиХ

Може. Свеједно ми је! --Жељко Тодоровић (разговор) 22:30, 6. март 2010. (CET) с. р.

Захвалност и питање које је можда злоупотреба твоје љубазности.

Хвала на помоћи код мог питања везаног за именовање. Ја сам својевремено сва та правила прочитао, али некако не уђе у главу док се не сретнеш у раду са конкретним проблемом односно решењем.

Али кад сам већ у радњи упитао бих нешто што је везано за моје вечерашње уређивање чланка под називом Иса Бољетинац. Он је почетком ХХ века био качак, т.ј. герилац који се борио за велику Албанију. Овај чланак је започео, сваком упућеном у проблематику није тешко погодити, корисник МладиФилозоф. У овом чланку он је навео да је Иса Бољетинац одликован 2004. године од стране Ибрахима Ругове орденом Хероја Косова. Једног корисника је то погодило и избрисао је ту реченицу уз образложење (по мени емотивно без изнетих правих основа за брисање) дато на страни за разговор. Моје је мишљење изнето на истој страни било да је ова информација релевантна јер говори о односу данашњег друштва на Косову и Метохији према Иси Бољетинцу. На основу тог мишљења сам вратио наведену реченицу о одликовању. Међутим исти корисник је, уз коментаре међу којима има и оних усмерених против мене лично, поново обрисао ову реченицу.

Једног дана бих желео да будем администратор. Шта би по твом мишљењу предузео добар администратор у горе наведеном случају. Ово не питам зато што ми је повређена сујета или сам животно заинтересован за Ису (погледај слику увећано, цигара, пиштољ, одећа...) него зато што бих волео да учим и како се треба понашати када ја или неко други дође у овакву ситуацију.--Antidiskriminator (разговор) 23:13, 6. март 2010. (CET)

Слика

Постоји слична лиценца код нас. Али је фајл преузет са сајта на коме није назначено каква су ауторска права. Можда су они то преузели са Јутјуба и ту поставили. У питању је неки блог, колико видим. --micki talk 22:03, 7. март 2010. (CET)

Ја га не бих овде постављао. Фајл је у најмању руку сумњив. Нема никаквог доказа да га је аутор објавио под условима који су назначени на ен вики и чудим се да то нису тамо приметили. Такође ни постављање линка ка Јутјубу није у реду. Тамо се поставља доста фајлова без дозволе, односно доста тога на Јутјубу је ништа друго до пиратерија. Стога би стављање линка у чланак значило подржавање те праксе. Замисли да ти снимиш неки видео или мини-филм и не желиш да га било ко преузима без твог одобрења. Онда га видиш на Јутјубу где га је поставио неки Пера-Мика и још видиш да Википедија то све рекламира. Морамо бити 100% сигурни да не кршимо нечија ауторска права, а из доступних информација није могуће извући такав закључак. Надам се да разумеш. Ако је то толико важно, пиши људима са оног сајта и распитај се ко је аутор и да ли би нам дао дозволу да фајл поставимо овде.--micki talk 22:29, 7. март 2010. (CET)

Шаблон Ниш

Да ли је ово добро? Шаблон:ИЧ-Ниш --Alexmilt (разговор) 22:06, 7. март 2010. (CET)

Gde i kako se to radi? --Alexmilt (разговор) 22:14, 7. март 2010. (CET)

Композитор

Чипријан Порумбеску.

--Sly-ah (разговор) 23:32, 7. март 2010. (CET)

Хвала на одговору и извини ако гњавим са питањима....

Потези администратора у случају сукоба могу да буду као што је наведено на странама на које си ме упутио разни. Оно што ме интересује у вези са тим је да ли постоје неке процедуре које регулишу:

 1. Колико дуго и ко сме да блокира чланак за уређивање?
 2. Да ли неки корисник може да буде спречен да уређује одређени чланак и ако може, ко то сме да уради, на који рок и да ли је коринсик обавештен о томе?

Укратко, постоје ли нека правила којих администратори морају да се придржавају и ако постоје где их могу пронаћи?--Antidiskriminator (разговор) 23:51, 7. март 2010. (CET)

Хвала.--Antidiskriminator (разговор) 09:35, 8. март 2010. (CET)

Може :)

Ковановко је транскрипција, изговара се кованувко. Али ковановко треба да пишемо, према правилима транскрпције :) --Јован Вуковић (р) 19:56, 8. март 2010. (CET)

Нема на чему. Ако желиш могу и написати чланак о том селу :) --Јован Вуковић (р) 02:04, 9. март 2010. (CET)

Текстови

Можеш копирати и пребацивати текстове које сам писао где год желиш. Једино ми је битно наглашавање мог ауторства код мапа које сам радио, али код текстова није. PANONIAN (разговор) 10:39, 10. март 2010. (CET)

Академици

Моје је мишљење да би то требало да буде поткатеготија.----László (talk) 00:12, 11. март 2010. (CET)

Ивики

Поздрав. Неки чланци о врстама немају интервики зато што на ниједној другој википедији не постоје чланци о томе. Неки други имају покварене интервикије јер ниједан ивики бот није то још средио.

У сваком случају, ја се не бавим интервикијима. Једном сам пробао, и настао је такав курцшлус и компликација, да ми то неће скоро пасти на памет :))) Дакле, само уноси и поправке текста за мене :)--Мирослав Ћика (разговор) 19:21, 17. март 2010. (CET)

Поља

Што се мене тиче може, слободно је и ти сам направи, дајем благослов :-) :-) --ИванМ. (разговор) 22:28, 23. март 2010. (CET)

Техничка помоћ

Колико знам, не може. Можеш вероватно да направиш страну, чији би једини садржај били, на пример, размаци (или само један размак). --филип ██ 23:07, 30. март 2010. (CEST)

Заправо, можеш да направиш страницу са неким садржајем, а онда у следећој измени да у потпуности обришеш садржај. Знам да то ради. --филип ██ 23:47, 30. март 2010. (CEST)

JĆT!

Samo što je ovde malo složeniji slučaj, jer se za vreme srpskohrvatskog hrvatski mogao pisati i ćirilicom. Po tome bi se hrvatske pesme nastale u periodu SFRJ mogle pisati i ćirilicom, a ove nastale kasnije ne. Tako da vidim razloge i za jednu i drugu varijantu, osim ukoliko naziv nije 100% podložan transkripciji prostim konvertovanjem pa bi u tom slučaju trebalo latinicom. -- Loshmi (razgovor) 18:18, 31. март 2010. (CEST)

Pa u pitanju je faktički isti jezik. Ali ok, пребацит ћу na latinični naziv. Tako u svakom slučaju neće biti pogrešno. -- Loshmi (razgovor) 18:38, 31. март 2010. (CEST)

Ма поново не ради. За то су криви глобални програмери који већ месецима никако то да среде... -- Loshmi (razgovor) 18:45, 31. март 2010. (CEST)

Руси и римски бројеви

Хвала на примедбама. Транслитерацију радим у ворду. Ово са римским бројевима, као и категоријом се провукло, углавном је написано латиницом. Заграде нисам убацивао, мада би било добро да постоји посебно дугме на овој маски поред дугмета за линк, слике и потписа. То би олакшало рад. --Алекс (разговор) 14:48, 1. април 2010. (CEST)

И то са хисторичарима се провукло. :) Пребацио сам неке са БС а неке са СХ википедије. Солидно су написани, а сада могу да послуже да се даље ради на томе. Ипак је боље да има нешто него да нема ништа. Како да направим тај монобук?--Алекс (разговор) 15:02, 1. април 2010. (CEST)
ево вратио сам...не знам шта ми је то...имам неки баг са скајпом кад код види нпр. сезона 2009/10 он мисли да је то бр. телефона па ми аутоматски нуди да позовем тај број...и он ми је то аутоматски написао не ѕнам како...ако имаш скајп и знаш како да решим то реи ми.--Vlada talk 15:23, 3. април 2010. (CEST)
ма знам али ми се то опет појављује.--Vlada talk 15:29, 3. април 2010. (CEST)
Не разумеш. И радим ручно ал скајп то аутоматски приказује.--Vlada talk 15:37, 3. април 2010. (CEST)

То ради и кад искључим скајпа, ал ћу покушати нешто.--Vlada talk 15:51, 3. април 2010. (CEST)

Гласања

Могу, мада си и ти то могао да одрадиш и оставиш шаблон за брзо брисање :). Али сада ћу одрадити ја, не брини :) --Јован Вуковић (р) 20:41, 3. април 2010. (CEST)

Немој да се устручаваш да урадиш нешто ако мислиш да је потребно. Значи слободно архивирај страницу ако мислиш да треба. Није то посао само за админе, и "обични" корисници могу то да одраде --Јован Вуковић (р) 00:48, 4. април 2010. (CEST)

ИПовац и Срби

Па добро, поништи их. Макар нису вандализми. --филип ██ 23:44, 3. април 2010. (CEST)

Шаблон:Позориште

Пребацио сам тај шаблон и само превео оно што се исписује. Можеш, ако хоћеш, да преведеш и имена параметара на српски, али то није преко потребно. --филип ██ 21:46, 4. април 2010. (CEST)

Niški simfonijski orkestar

Ok, nemam ništa protiv, može i takva formulacija. --Andrija (разговор) 22:16, 7. април 2010. (CEST)

Онда немам ништа против.--Методичар зговор2а 19:49, 17. април 2010. (CEST)

Преименовање

Супер, хвала, па да знам и за убудуће. Да те питам, јел би могао да ми омогнеш са превођењем немачких имена у српска? --Partyholic (разговор) 16:38, 18. април 2010. (CEST)

ОК, транскриптуј ми следећа имена и презимена: Ernst Streeruwitz, Wilhelm Miklas, Ernst Rudiger Starhemberg, Carl Vaugoin, Julius Raab, Fred Sinowatz, Franz Vranitzky, Josef Klaus, Joachim von Ribbentrop, Lutz Graf Schwerin von Krosigk, Alexander von Falkenhausen, као и имена ових градова: Waldneukirchen и Pernitz. --Partyholic (разговор) 17:32, 18. април 2010. (CEST)
Хвала ти пуно на овоме. Поздрав. --Partyholic (разговор) 17:32, 18. април 2010. (CEST)

Слике из Ниш

Стално заборављам да те питам,оне слике које си ми шибнуо,под којом лиценцом да фркнем на Оставу?Као ГФДЛ или као ЈВ или као нешто треће?

(У гужви сам ових дана,па никако да стигнем да и то одрадим.) Црни Бомбардер!!! Шумски Крст(†) 21:03, 22. април 2010. (CEST)

Поздрав, позивам те на гласање

Symbol thumbs upzel.svg На страници Википедија:Добри чланци/Гласање покренуто је гласање за чланак Код Лиоко да исти постане један од добрих чланака.
Гласање траје у периоду 12. април 2010 — 16 ч, 19. април 2010 --Пера Којот Шта је, бре??? 17:55, 24. април 2010. (CEST)


Хитно

Пошто се и ти и ја залажемо за укидање администраторских права, хајде да се удружимо и то реализујемо. Хитно ми треба одговор, јер имам озиљне намере

Око слика још једном

Побац`о сам сва она твоја чуда на Оставу.(Напокон.)

Прођи кроз њихове описе и преправи шта треба,пошто је могуће да сам ја нешто лоше унео,јер сам радио по сећању,које није увек баш најдобро.Неколико ствари,ако знаш или утврдиш,додај:

 1. Јер ово тзв. Видин Капија или је то она "следећа" (ако гледаш уназад од казаљки на сату),која излази ка Електронском факсу (има онај мостић,ако се не варам) и чим се прође кроз њу има темеља неких римских терми или неке базиликице,са леве стране?
 2. Прецизнију дефиницију шта је тачно ово.
 3. Јер ово беху остаци терми или је то био део хамама или нешто треће?
 4. Ако се сетиш у ком делу дође овај пролаз,пошто ми се чини да сам их видео неколико,махом у западном делу тврђаве.

Тол`ко и у Здравље, Црни Бомбардер!!! Шумски Крст(†) 01:42, 28. април 2010. (CEST)

Moj bot sam u stvari ja, radio sam rucno, samo sam koristio bota da ne zatrpavam skorasnje izmene. Pokusavam sa ovim malo da nabacam malo uniformisanih clanaka: Корисник:BokicaK/BiHsubst i Корисник:BokicaK/Grad -- Bojan  Razgovor  22:11, 30. април 2010. (CEST)

Извини

Нисам знао за начин категоризације по критеријуму националност/професија. Жао ми је што сам ти нанео посла. --Stripar (разговор) 16:00, 9. мај 2010. (CEST)

Па има везе, јер је требало да проверим како функционишу надкатегорије за тај случај, пре него што сам кренуо да сређујем. Хвала на разумевању. --Stripar (разговор) 16:38, 9. мај 2010. (CEST)

Случај Рачак

Symbol thumbs upzel.svg На страници Википедија:Добри чланци/Гласање покренуто је гласање за чланак Случај Рачак да исти постане један од добрих чланака.
Гласање траје у периоду 9. маја 2010. — 16. маја 2010. --Alexmilt (разговор) 21:01, 9. мај 2010. (CEST)


Позивам те да учествујеш у пројекту сарадње са википедијом на босанском језику

Позивам те да учествујеш у пројекту сарадње са википедијом на босанском језику

У циљу повећавања броја активних и веома активних корисника предлажем да се оствари сарадња са википедијом на босанском језику. Мислим да би слична сарадња у погледу неких одабраних чланака могла да има за последицу следеће:

 1. Повећавање медијске промоције википедије
 2. Привлачење већег броја корисника за уређивање на википедији на срспком језику
 3. Повећање квалитета текстова не првенствено оних који би били предмет заједничког уређивања, већ индиректно кроз повећавање броја активних википедијанаца

Позивам те да учествујеш у пројекту сарадње са википедијом на босанском језику. Уколико прихваташ мој позив молим те да се пријавиш Овде. О даљим корацима ћемо се договорити са администраторима уколико се скупи довољан број заинтересованих --Antidiskriminator (разговор) 15:21, 11. мај 2010. (CEST)

Хвала ти што си се пријавио за учешће у активностима у циљу остваривања сарадње са википедијом на босанском језику. Овде сам изнео неке предлоге за рокове појединих активности. Чаробњак из Оза је отворио ову страницу на мети. Молим за твојe коментарe.--Antidiskriminator (разговор) 09:49, 14. мај 2010. (CEST)

Hvala na paznji

Hvala ti na paznji, ali cu morati da odbijem tvoju spomenicu jer ne smatram da je zasluzujem. U svakom slucaju ti zahvaljujem na tvojoj paznji. --БаШ-ЧелиК (разговор) 22:27, 13. мај 2010. (CEST)

Јој...

Тек сам сад извалио у чему је бијо штос.

Елем,махом нико не патролира измене у самом Песку,а има их релативно често,тако да измене у њему враћам или уклањам само ако су неке псовке или вређања у питању или ако неко макне заглавље врнем га назад.

Ово сам очигледно радијо са пола мозга тј. још мање и само сам регистров`о да је у питању Песак,али сам превидео да испред стоји Шаблон,а не Википедија и само сам механички испатролирао.

Срећом си уочио грешку и заковрнуо је,а ја ћу,убудуће,настојати да будем концентрисанији у патролирању и раду на њики уопште.

Фала још једном на скретању пажње,поздрав Црни Бомбардер!!! Шумски Крст(†) 20:38, 16. мај 2010. (CEST)

Случај Рачак

Cscr-candidate.svg На страници Википедија:Сјајни чланци/Гласање покренуто је гласање за чланак Случај Рачак да исти постане један од сјајних чланака.
Гласање траје у периоду 16. маја 2010. — 23. маја 2010. --Alexmilt (разговор) 22:22, 16. мај 2010. (CEST)


Пописи

Није их било,данас само постоје неке процене,махом базиране на манастирским повељама тј. подацима о њиховим властелинствим и мишљењима о бројности просечног домаћинства или задруга,која је била,нека врста,пописне јединице.

Наравно,ово се односи само на руралне средине,док је таквих података за градове,онолико мало кол`ко их је тада било,врло мало,тако да се процене за њих врше на основу неких других параметара.

Нажалост,не сећам се да сам се сусрео са неким проценама тог типа,а и ако их је било,односиле су се или на Београд или на Ново Брдо.

(Са друге стране,мислим да је могуће негде исчачкати неки податак за римско доба.) Црни Бомбардер!!! Шумски Крст(†) 22:21, 23. мај 2010. (CEST)

У склопу (оснивачких) манастирских повеља је било пописано шта све припада манастирском властелинству и где се све то налази,па се онда на основу тих података радила анализа,ал` су се ти поседи налазили ван градова.

(Знам,знам,чисто наводим да би се можда тај податак могао ископати и унету чланак у историском делу,кад се помиње римски период.) Црни Бомбардер!!! Шумски Крст(†) 22:40, 23. мај 2010. (CEST)

одабери по жељи, иначе од свију. Московске и Кијевске. --Mile (разговор) 23:05, 25. мај 2010. (CEST)

Средњовековни Ниш

Нажалос`,немам никакву литературу која би говорила о Нишу,у доба док се налазио у склопу бугарске државе.Могао бих га проширити са још неким детаљима везаним за српско доба,ал` се плашим да не одем у детаље,па да ти делови штрче у односу на остатак чланка.Домаћа литература се махом тога не дотиче,а онај Оксфордски речник само наводи да је град,после Немање,више пута прелазио из српских у бугарске руке и обратно,до битка код Велбужда.

Ја за то,први пут чујем,искрен да будем,јер кол`ко ме сећање служи,Немања је 1190.године изгубио Ниш у корист Византије,али су се ондак побунили Бугари против Византинаца,обновили своју државу и држали Ниш.Пошто ми до Велбужда нисмо практично нисмо ратовали с` њима,конт`о сам да је до Велбужда ост`о код њих.Међутим,јуче сам вид`о код Батаковића детаљ да га је Стефан Првовенчани заузео од Бугара 1208.године (први пут чујем,али су то била мутна и нејасна времена,тако да није најјасније шта се све тачно збивало и како).Ако га је он узео тада (а Батаковић је озбиљан човек+ћу покушати да ископам тај детаљ и у оној огромној историји Срба),онда је вероватно враћен Бугарима у доба Радослава и Владислава,када се у Србији укрштао епирско-бугарски утицај.Покушаћу то малко да изчачкам,да се склопи нека целина из тога.

Иначе,у оном Оксфордском речнику на неколико места наводе кратке опаске хроничара и писаца о Наисусу/Нишу (велелепан град,иди ми,дођи ми),не знам колико би то било занимљиво за убацивање у неки од постојећих чланака о Нишу или чак за секцију Да ли сте знали на самом порталу.Ако `оћеш,могу тај кратки скенирани чланак бацим овден да га скинеш,па баци поглед,има ли шта занимљиво.

Поздрав, Црни Бомбардер!!! Шумски Крст(†) 13:54, 28. мај 2010. (CEST)

Јубиларни

Нисам сигуран. Један од мојих јест, али који не знам. Препуштам другима ту одлуку, па ћу онда побољшати тај чланак. --Мирослав Ћика (разговор) 20:41, 31. мај 2010. (CEST)

Што се мене тиче може. Ако те мрзи да тражиш, препусти Филипу или неком, они ће то сигурно вечерас погледати. --Мирослав Ћика (разговор) 20:50, 31. мај 2010. (CEST)

Лутак

У реду, нисам знао то, али и боље је тако. Хвала на обавјештењу. --Жељко Тодоровић (разговор) 22:06, 5. јун 2010. (CEST) с. р.

Белић

Проверићу данас сутра.--Војвода разговор 10:54, 6. јун 2010. (CEST)

Milojeva i Srndakova buna

Gde da postavim linkove? Na stranici o Nišu postoji.--Алекс (разговор) 15:20, 7. јун 2010. (CEST)

Хвала

што си ми помогао у уређивању чланка о Републици Централној Албанији. Једном ми је неко рекао да постоји неки бот који уноси викивезе код датума, па зато се не трудим око њих. Да ли је то истина да постоји бот који повремено сређује викивезе код датума или би требало да поведем рачуна и о томе?--Antidiskriminator (разговор) 20:43, 17. јун 2010. (CEST)

Нисам сватио у чему је проблем са ФК или НК.--Drazetad (разговор) 22:28, 17. јун 2010. (CEST)

Да. -- Bojan  Razgovor  22:21, 29. јун 2010. (CEST)

Који? -- Bojan  Razgovor  22:43, 29. јун 2010. (CEST)

Гласање за добар чланак

Symbol thumbs upzel.svg На страници Википедија:Добри чланци/Гласање покренуто је гласање за чланак Стара словенска вера да исти постане један од добрих чланака.
Гласање траје у периоду 2.7.2010. — 9.7.2010 ----Nikola Milošević (разговор) 23:49, 2. јул 2010. (CEST)


Гласање за добар чланак

Symbol thumbs upzel.svg На страници Википедија:Добри чланци/Гласање покренуто је гласање за чланак Есад-паша Топтани да исти постане један од добрих чланака.
Гласање траје у периоду 6. јул 2010. — 13. јул 2010. --Antidiskriminator (разговор) 14:30, 7. јул 2010. (CEST)


Њемачки

Ако знаш њемачки, погледај страницу Германизми у српском језику и додај преводе и ријечи на њемачком тамо гдје фале. Хвала. --БаШ-ЧелиК (разговор) 22:20, 7. јул 2010. (CEST)

Мени је сумњив карфиол. Знам да Нијемци имају и неке ријечи које су преузели из француског језика. Исто тако за крамп претпостављам да се ради о некој аустроугарској компанији која се звала Крамп. --БаШ-ЧелиК (разговор) 22:44, 7. јул 2010. (CEST)

Уклонио сам карфиол и мабл, и на страници карфиол додао да је италијанског поријекла. Већ постоји латински назив. За битангу не знам, али за kramp сам 50% увјерен да је име неке аустријске компаније, дакле ријеч је највјероватније њемачког поријекла. Можда може да се код Иве Андрића нађе помен "крампа". А оно мабл је убацио неки анонимни корисник. Битангу је предложио АлексМилт, а он говори њемачки. Добро, ипак се страница покреће. Хвала на помоћи. --БаШ-ЧелиК (разговор) 11:31, 8. јул 2010. (CEST)

Ana Mašulović?

Je li zemljak, zašto misliš da stranica o Ani ne zaslužuje da bude na Vikipediji??? Zato što nije bila na TV "Pink" ili u emisiji kod Saše Popovića??? Mislim da više od milion i sto hiljada pregleda NJENE pesme na youtube-u govore o njenim kvalitetima...

 — Претходни непотписани коментар оставио је корисник Cubalibrebgd (разговор · доприноси)  · 02:21, 9. јул 2010

:)

Хвала Face-wink.svg mickiτ 22:41, 17. јул 2010. (CEST)

Блокирање

Добро. Видим да се обратио и другом кориснику за исту ствар, и то чекјузеру, па сам мање сумњао да је превара. Али није проблем, могу вратити блокаду. --Жељко Тодоровић (разговор) 23:23, 17. јул 2010. (CEST) с. р.

Корисник је такорећи сам упутио захтјев да га се провјери, па нема потребе да га и ја контактирам. Чим Горан види поруку вјероватно ће извршити провјеру. --Жељко Тодоровић (разговор) 23:30, 17. јул 2010. (CEST) с. р.

Фотографије награде

Коначно су окачене фотографије које сте тражили :) -- Обрадовић Горан (разговор) 11:48, 28. јул 2010. (CEST)

Мислим да сам написао чланак о мађарско-румунском рату, евентуално бих могао да га проширим тиме што бих превео неке ствари са енглеске Википедије којих нема на немачкој. Мађарски и енглески чланак о тој теми су идентични. Шта треба чланку да би био добар? --Nvlado (разговор) 23:21, 31. јул 2010. (CEST)

Bunjevci i rat

Hej, hvala! :-) Srediću članak o Bunjevcima verovatno do sutra. A za mađarsko-rumunski rat se , eto, borim kako znam i umem. Ima još četiri dana, nadam se da ću ispoštovati sve na vreme. :-)--Nvlado (разговор) 22:58, 5. август 2010. (CEST)

Re:Zvezdane staze

Video sam da ih ubacuje bot. Pogledaću da li je nešto preskočio, pa ću dodati ručno. Пера Којот Шта је, бре??? 10:25, 6. август 2010. (CEST)

Evo, sad sam proverio, preskočio je jedan članak, pa sam dodao ručno. Пера Којот Шта је, бре??? 10:27, 6. август 2010. (CEST)

Севдалинке

На викиизворнику постоје текстови многобројних севдалинки о којима сам тренутно инспирисан да пишем. На који начин се врши повезивање текстова на википедији који рецимо имају за тему неку севдалинку или више њих са текстовима на викиизворнику. --Antidiskriminator (разговор) 12:10, 6. август 2010. (CEST)

Видим да ниси ту више. Питаћу неког другог, тако да моје питање не захтева одговор. --Antidiskriminator (разговор) 13:02, 6. август 2010. (CEST)

Хвала на исцрпном и корисном одговору.--Antidiskriminator (разговор) 14:36, 6. август 2010. (CEST)

Преусмерења

Мој генерални став је да преусмерења `леба не једу,а могу само да помогну.Због тога сам против брисања преусмерења,осим ако нису АСКИ или скроз нетачна.(По мени,требало би оставити и она преусмерења која су погрешна,али је у питању честа грешка.)На тај начин би се избегло дуплирање чланака о истој теми.

Што се конкретног случаја тиче,стоји све што си рек`о.И да би требало да и Војводина има адекватно преусмерење и да би варијанта са термитом србијански била далеко прецизнија.

Даклем,мој став је да преусмерења не треба брисати,али нећу црћи ако се ово (или било које друго) обрише. Црни Бомбардер!!! Шумски Крст(†) 16:14, 6. август 2010. (CEST)

П.С. Нек` расте још малко,још је млада. Црни Бомбардер!!! Шумски Крст(†) 16:14, 6. август 2010. (CEST)

Kategorije vezane za grad rođenja

Hvala ti što si popravio moju kategorizaciju vezanu za pismo i etnike. Još uvek mi nije ušlo u rutinu to dopunjavanje vezano za pismo ali trudiću se da mi postane to praksa. Imam dilemu o tome koliko su potrebne kategorije vezane za opštine rođenja ljudi. Poput kategorije Trebinjci u članku o Bebi Selimović. Moja dilema je vezana za sledeće argumente:

 • šta ako neko nije rođen u gradu niti u selu, već u recimo na brodu koji plovi međunarodnim vodama
 • često se dešava da se ljudi samo rode u jednom mestu i da nikada ne žive tamo (ja sam jedan od takvih) iz raznih razloga poput toga što nema svaki grad svoje porodilište
 • često se dešava da se ljudi rode i žive kratko u mestu rođenja a onda se presele i nemaju apsolutno nikakve veze sa mestom rođenja
 • takvom kategorizacijom se ljudi koji su čitav život proveli u nekom gradu (na primer Beba Selimović je kategorizovana u Trebinjce a ona živela četiri godine u Trebinju a 67 godina u Sarajevu
 • takva kategorizacija (ovo je dodatni i manje suštinski bitan argument) je i rodno neravnopravna jer Beba Selimović nije Trebinjac nego Trebinjka, ili tačnije Sarajka ili možda čak i Grbavičanka ako se to tako kaže za stanovnice Sarajeva ili Grbavice.
 • postoje slučajevi da ljudi namerno ne žele da se identifikuju sa mestom rođenja (na primer neki jevreji koji su rođeni u nemačkoj i prošli iskustvo konc logora nikako ne žele i žestoko se protive da u njihovim biografijama piše da su na primer Hamburžani (ili kako se to već kod njih kaže))
 • postoje slučajevi da se određene osobe deklarišu kao Beograđani, Sarajlije i Zagrepčani istovremeno
 • postoji mogućnost da se neko rodio na putu između dva grada
 • postoji problem kako opredeliti ljude koji su se rodili u nekom selu i nikada nisu živeli u gradu kojem to selo pripada na primer, a oni su kategorizovani po gradu

Ne vidim zašto je bitan podatak o tome gde je neko rođen za kategorizaciju i da li je uopšte ikada iko usvojio neku smernicu i pravilo po kojoj se mora unositi kategorija vezana za opštinu rođenja i ako jeste možeš li mi navesti link ka tom glasanju ili raspravi u kojoj je postignut konsenzus?--Antidiskriminator (разговор) 16:42, 6. август 2010. (CEST)

Хасанагиница

Улепшао си ми дан. Хвала ти. Antidiskriminator (разговор) 18:39, 6. август 2010. (CEST)

Буњевци

Не знам да ли је ово довољно што сам написао о Историји Буњеваца у чланку о Буњевцима, или да наставим још о Другом св. рату, али то је више у склопу историје о Суботици и њеној околини. Од учесника у НОБ-у били су свега становници села Бајмок и Таванкут, док су остала била прилично пасивна.--Nvlado (разговор) 16:10, 7. август 2010. (CEST)
Било би лепо, када би ми дозволили администратори да убацим неке слике из Буњевачких новина, јер су заиста прелепе. Да не позајмљујем са хрватског чланка. Пошто сам члан Буњевачке матице, мислим да не би био проблем да скенирам слике из њихових новина. Ако треба, скенираћу и чланску картицу да се уверите! :-D --Nvlado (разговор) 16:10, 7. август 2010. (CEST)

Нема проблема. :-) Важно је да си одговорио!--Nvlado (разговор) 02:39, 8. август 2010. (CEST)

Па, овако, мр Иван Седлак, председник Матице, ми је у једном разговору изјавио да комотно могу користити све с чим Матица располаже. Питао сам још једног познаника из околине да ми скенира пар слика с тематиком традиције и културе, и надам се да ће ми их за који дан и послати.

Па, чуј. Што замерио сам се на Википедији на хрватском језику због тврдње да је Мара Малагурска Буњевка, а не Хрватица. Било је ту још неких сличних случајева, али углавном ме нервира то што не наводе ништа од референци. Ја сам за свој истраживачки рад за Петниц потрошио месец дана, мољакајући особље архиве града Суботице да ми уступи поједине књиге којих у библиотекама нема, а неки са хрватске википедије (има и Суботичана поприлично) препричавају оно што се догодило деведесетих уместо да разглабају о историји. А уклонио сам неке коментаре у разговору баш зато што су били опаске на рачун целокупног српског народа. Не знам како би се неко други осећао да, сваки пут кад отвори страницу за разговор, место неког добронамерног коментара, угледа неке старе вређајуће. Није добро што су чланци о Буњевцима пасивни. Код хрватске википедије је друкчије. Они имају гомилу биографија личности о којима неки са наше википедије не знају готово ништа.--Nvlado (разговор) 02:39, 8. август 2010. (CEST)

Послаћу поменутом имејл. Надам се да ће бити заинтересован. Ако мене питаш, неће бити више проблема на хрватској википедији. Остајем на википедији на српском језику где ћу доприносити чланцима о историји. Ајде молим те архивирај то, мука ме хвата кад гледам те одвратне коментаре. Они што су их написали су ми врло познати, јер су из околине Суботице. Уместо да прошетају до архиве где ће проучити историју својих предака, драже им је да им неко плати провод у Хрватској. Нечувено. Уместо да се баве тиме на научној основи, оно само свађају и праве паметни, а нису ни завирили у књиге. И како ми не би било криво! --Nvlado (разговор) 12:53, 8. август 2010. (CEST)

Е, хвала ти још једном. Ево сад ћу контактирати председника Матице и видећу шта могу да уредим. Такође, свако добро с даљим радом! :-) --Nvlado (разговор) 14:04, 8. август 2010. (CEST)

Е, Новак, ево сад сам пре који секунд разговарао с једним човеком који ми је рекао нешто у вези Буњеваца што можда остали са википедије не знају. У старом чланку писало је да их има 80.000, али нигде није навођена референца. Претпостављам да је то неко лупио аустријски попис становништва из 1910., али није ли то глупо? Многи бркају Буњевце с Хрватима. Хрвати у Војводини су у ствари буњевачкој и шокачког порекла, али се изјашњавају као Хрвати, тј. огранком тог народа. А има и оних Буњеваца, који себе не сматрају ни делом српског ни хрватског етнитета. Доста је то закомпликовано у последњих неколико година... али нећу о томе да те гњавим. Желим само рећи да, у овом чланку о Буњевцима се разрађује историја само Буњеваца, док ће се они што су буњевачког порекла а себе сматрају Хрватима споменути узгред. Зашто? Зато што одмах у боксу са стране пише да је Буњеваца 20.012, и то само оних који се сматрају само Буњевцима, а не Хрватима. Ако желиш, могу написати и чланак о Буњевцима-Хрватима.--Nvlado (разговор) 21:00, 8. август 2010. (CEST)
Важи, онда Михај лети из породице Кантакузин.--Nvlado (разговор) 23:24, 8. август 2010. (CEST)
Па чуј. Пошто живим овде где има поприлично Буњеваца, нигде нисам чуо да постоје они који се изјашњавају као Мађари. Постојали су, али раније, и то у доба Аустро-Угарске. Нпр. Иштван Ивањи ти је типичан пример. Ја не знам коме је пало то на памет да би се један Буњевац могао прогласити Мађарем, и све да му је мајка Мађарица. Постоји, ако ми не верујеш, обрнута варијанта: да се Мађар изјашњава као Буњевац. Има доста Буњеваца са мађарским презименом: Колар, Такоди, Такач, Сакач и сл. Овај попис из 1910. г. да покажеш једном Буњевцу или Србину из Суботице спалио би га. Хрвата је 1910. у Суботици било једва стотинак, и то су били чиновници које је случај довео овде. А Шокци су као и Буњевци све до 1918. одбијали да се сврставају у Србе и Хрвате. Приликом 1848. оба народа су била на мађарској страни. Да су онда имали хрватску свест то се не би догодило. Период после 1918. нисам проучио и треба ми литература, а тренутно је немам. Имам неке податке о Другом светском рату, о мучењу појединих Буњеваца, али немам ништа конкретно за читав народ.--Nvlado (разговор) 23:24, 8. август 2010. (CEST)
20.012 Буњеваца има у Србији. У Мађарској их има око 1500, али их Мађарска не признаје. Срвстава их међу остало. За податке о Војводину мислим да имам, а за Космет не знам где да нађем.
Или да напишем чланак Хрвати у Војводини којим би обухватио све оне који се изјашњавају као Хрвати, па били оно Буњевци, Шокци, па чак и Мађари?

 — Претходни непотписани коментар оставио је корисник Nvlado (разговор · доприноси)  · 23:24, 8. август 2010

Е, сад ми је послао један корисник са хрватске википедије мишљење хрватске стране о Буњевцима. Јел се теби ово чини прикладним да ставимо (наравно, ако ћемо преформулисати у трећем лицу):

Викицитати „Sliku o dekroatizacijskim nastojanjima vladajućih krugova u Srbiji je najbolje dao bunjevački Hrvat, filozof Tomislav Žigmanov: "Milošević je odlučio Hrvate u Vojvodini umjetno podijeliti, pa je financijski podupirao organiziranje Bunjevaca, davao im je novac za izdavanje knjiga i novina, a oni su kao sluge za uzvrat lovili Hrvate po Vojvodini kako bi ih Milošević mogao slati na frontove. Dolaskom Koštunice Bunjevci proživljavaju renesansu. Hrvatska politička elita u Vojvodini i vodstvo DSHV-a nisu dorasli rješavanju toga problema, a vlasti u Hrvatskoj za njega su posve nezainteresirane". Naglasio je i da se brojni vojvođanski Hrvati i danas izjašnjavaju kao Bunjevci zbog straha za svoju egzistenciju, jer biti Hrvat u Srbiji nije baš popularno. (↑ Radio-Subotica Bunjevci nisu Hrvati, a imaju hrvatske dokumente?, 26. rujna 2007.)”

--Nvlado (разговор) 13:28, 9. август 2010. (CEST)

Jubilarni

Da, Света Богородица Пречиста je okrugli. --Mile (разговор) 11:00, 9. август 2010. (CEST)

Хвала

на учешћу у уређивању чланака о Јадранки Стојаковић и севдалинкама.--Antidiskriminator (разговор) 14:55, 9. август 2010. (CEST)

Нисам ни рекао да си помогао мени. Пре неки дан ме је потресло то што Јадранка нема чланак па сам на страни за разговор чланка о њој написао да се надам да ће неко уређивањем унапредити чланак. Када сам видео да уређујеш њен чланак захвалио сам ти због тога. Што се тиче севдалинки, уносио сам само оне за које сам пронашао наводе да су или народне или на пример Хајнеове, а он је умро пре неколико векова. Надам се да нисам погрешио. --Antidiskriminator (разговор) 15:16, 9. август 2010. (CEST)

Хвала ти на упозорењу за ауторска права и преводиоца. Знам их због фотографија и тамошњих ауторских права која сам у одређеној мери савладао. Шантић је умро пре више од 70 година. Зато нисам у изворник унео превод Добрише Цесарића који је умро пре 30 година а његов превод је веома леп и у њему се помиње Јемен, што није неважно. --Antidiskriminator (разговор) 15:44, 9. август 2010. (CEST)

Измене

Ок онда. Поздрав --Заза (разговор) 11:22, 12. август 2010. (CEST)

Слика

Обрисао сам :) --Јован Вуковић (р) 13:22, 12. август 2010. (CEST)

Слепи мишеви

Не знам. Неко је ваљда поставио неки текст са категоријом С.М. , и тако је остало :) --Мирослав Ћика (разговор) 15:33, 12. август 2010. (CEST)

Како се каже у Србији, аУгуст или аВгуст? Извини, ја нисам оданде :) „Као Босна без мира, као ус#ан без папира, као уљез осјећам сеее ...“ :) --Мирослав Ћика (разговор) 15:37, 12. август 2010. (CEST)

Хвала на одговору за август, промијенио сам у чланку Хронологија ... Радо бих обрисао ту кат слепи мишеви али не знам гдје је сакривена :) Ако видиш гдје је слободно обриши са моје стр за разговор. --Мирослав Ћика (разговор) 16:45, 12. август 2010. (CEST)

Категорије

Теоријски јесам,али сам радио нешто друго,у том трену,па сам само набуџио категорије да постоје,а после ћу их у неком тренутку допунити,мада не баш одмах. Црни Бомбардер!!! Шумски Крст(†) 21:44, 12. август 2010. (CEST)

Како `оћеш.Мислим,ја то убуџим на неку своју листу `твари за одрадити и кад му сване црни петак,то ћу да одрадим,ако већ није.Знам да звучи шашаво,али тако некако стоје `твари. Црни Бомбардер!!! Шумски Крст(†) 22:03, 12. август 2010. (CEST)

ИРЦ

Немам појма, али претпостављам да нема. --Жељко Тодоровић (разговор) 21:50, 12. август 2010. (CEST) с. р.

Преварио сам се, постоји неки ИРЦ канал #wikisource-sr, па ваљда је то то. --Жељко Тодоровић (разговор) 21:53, 12. август 2010. (CEST) с. р.

Навратио сам. --Жељко Тодоровић (разговор) 21:57, 12. август 2010. (CEST) с. р.

Античка гласања и корисници

Немам ништа против, ако ће те то учинити срећним, можеш да испремешташ и испрекатегоришеш ту страну. А и оно за шаблоне за кориснике ако оћеш тиме да се бавиш, па изволи. Није могуће да се сад поново чекјузерују налози од пре пар година, јер се подаци о њима више не чувају у бази. Ах, да, све то (чекјузер, блокирани корисници и тако то) ме подсети.. како би било да се држиш само једног налога? -- Обрадовић Горан (разговор) 22:23, 12. август 2010. (CEST)

Мислим на ИП адресу. Заиста нема потребе за тим, прави забуне, отежава комуникацију а ничему не доприноси. -- Обрадовић Горан (разговор) 22:33, 12. август 2010. (CEST)

Ради се о томе да и мени то (што уређујеш са ИП адресе) ствара завидан ниво конфузије. Могу мислити колико је тек конфузно новим корисницима. -- Обрадовић Горан (разговор) 22:45, 12. август 2010. (CEST)

То за лутакДоказан, не знам баш шта да ти кажем. Ако су блокирани као луци, вероватно је да је доказано, али након четири године то проверавати и утврдити би био приличан напор а без неке потребе. Можеш и само да ставиш у категорију са луцима тог корисника.
Мени није очигледно, али ако хоћеш искрено, ја се у то ни најмање не удубљујем. Видим да постоји један или више корисника који очигледно нису новајлије, а који уређују са ИП адресе, то ми се не свиђа претерано, али ако они неће да се исцимају да се пријаве, зашто бих се ја цимао да им памтим ИП адресе или тумачим ко је ко. Ако устреба да се чекјузерује тад размрсим ко је ко, али да памтим бројеве ми не пада на памет. Дакле, да, сазнао сам преко провере, твоје корисничко име је искочило упарено са ИП адресом. -- Обрадовић Горан (разговор) 23:17, 12. август 2010. (CEST)

Можеш. Ниси кршио правила (а да је мени познато). ИП адреса се појављивала на.. интересантним местима у интересантним моментима и стога је проверена. То је све шта имам да кажем о тој теми. -- Обрадовић Горан (разговор) 23:39, 12. август 2010. (CEST)

Имена су за људе, бројеви су за рачунаре. Ако хоћеш да на било који начин оцењујем твој рад, па ради као пријављен корисник. Без икакве увреде, али мени заиста није стало да меморишем 8-12 цифара и да водим рачуна о њима само зато што иза њих стојиш ти. Колико видим, има неколико корисника који уређују под ИП адресама, неки су мање конструктивни, неки више, али који си ти од њих ја заиста не знам. Поздрав :) -- Обрадовић Горан (разговор) 23:54, 12. август 2010. (CEST)

Википедија:Карта википедијанаца

Немам сад времена да се тиме бавим. Имаш карту екс-ЈУ на Википедија:Карта википедијанаца2. Боље питај Бокицу. --филип ██ 23:12, 12. август 2010. (CEST)

Враћач

П не знам нешто није хтело. Једна измена је била од једног корисника а две од другог. Кад сам кликнула "врати" вратило ми је само једну измену а не све три. --Заза (разговор) 10:58, 13. август 2010. (CEST)

Аха, па видим ја да нешто ми не штима. Видећу онда да и ту другу могућност користим. Хвала :) --Заза (разговор) 11:06, 13. август 2010. (CEST)

Топличани

Драги Новаче, на многим страницама сам приметио да се примењују неконзистентни критеријуми за одређивање односно, повезивање личности са одређеним народима, областима и државама. Ја мислим да би критеријуме требало ограничити на рођење и порекло, по мушкој линији јер би у супротном не бисмо имали колико толико реалну слику личности који, наравно заиста потичу и чине топлички миље. Отац Зорана Ђинђића је рођен и провео је добар део свог живота (пре школовања и након пензионисања) у селу Прекопуце, где је и преминуо а покојни премијер је у више наврата и у јавним наступима говорио да потиче из Прокупља, односно Топличког краја и спроводио је извесне активности које су биле усмерене на развој овог краја. Мислим да је то довољан услов за његово класификовање, између осталог, и у знамените Топличане.

Што се Николе Узуновића тиче, његов отац је рођен у околини Куршумлије, одакле води порекло те лозе Узуновића(на располажем податком о тачном месту).

Ако имаш неку сугестију како унапредити валидност и веродостојност чланка као и података, сваки савет би добродошао! Намеравам да дање радим на унапређењу текста.

Хвала ти унапред и срдачан поздрав! Милован

 — Претходни непотписани коментар оставио је корисник Mfilimonovic (разговор · доприноси)  · 11:46, 13. август 2010

Такмичење

Не постоји, али није ни важно. То је споменица за учествовање у такмичењу и није ред да је даје неки корисник у своје име, па смо изабрали то решење. mickiτ 15:08, 13. август 2010. (CEST)

Вандализми

Четири дана по регистрацији неће моћи да уређују дотичне чланке, јер су та прва четири дана "нови" и немају нека овлашћења као и регуларни корисници. Буде ли било проблема касније, лако ћемо повећати ниво заштите на највиши. --филип ██ 16:17, 13. август 2010. (CEST)

Сад сам заузет другим стварима на Википедији. Дај списак корисничких имена, па ћу да видим да ли је за блокирање или не. --филип ██ 16:42, 13. август 2010. (CEST)
Додуше, ако већ вандалишу, треба им најпре упутити упозорења. А то можеш и ти. --филип ██ 16:43, 13. август 2010. (CEST)
Онда ни нема неке сврхе блокирати их, ако већ нестају, зар не? --филип ██ 16:48, 13. август 2010. (CEST)
Сваки покушај вреди. --филип ██ 17:03, 13. август 2010. (CEST)

Одговорио сам ти на Википедија:Враћач --Јован Вуковић (р) 19:20, 13. август 2010. (CEST)

Антарктик

Хм... И јесте и није, први чланак је о климату, а други је о клими уопштено, тј. више му дође као одељак за чланак Антарктик, тако да ми није јасно зашто уопште и стоји посебно...?--ИванМ. (разговор) 22:32, 13. август 2010. (CEST)

То ми је и био циљ :-) Нисам још готов ускоро ћу комплетоирати све ;) --ИванМ. (разговор) 22:42, 13. август 2010. (CEST)

Папиге

Данас сам баш купио храну за тигрице које имам. На кутији је слика тигрица и пише Храна за папиге. Производи Семе Београд.--Antidiskriminator (разговор) 02:20, 14. август 2010. (CEST)

To je problem sa našim nazivima taksona. Nikad nisi siguran na šta se tačno odnose. Ja bih za sada ostavio ovu tvrdnju koju si dao u višeznačnoj dok ne provalimo da li se još neki takson (rod, porodica itd.) podrazumeva pod tigricom.--Методичар зговор2а 11:56, 14. август 2010. (CEST)

Колико се ја сјећам, тигрица је био надимак за подврсту малих папагаја. Мислим да је тачан назив гласио Тиграсте папиге. Имао сам до 1992. и књигу која се звала Тиграске папиге. А тигрица је женка тигра. Али остављам експертима да се тиме баве. --БаШ-ЧелиК (разговор) 12:05, 14. август 2010. (CEST)

ИП

Слажем се, мада она реченица има смисла код статичких адреса, али је бесмислена код динамичких које се мењају сваки пут када корисник приступи интернету. mickiτ 12:45, 14. август 2010. (CEST)

Неко је већ био обрисао када сам видео :). Извини што нисам одмах одговорио --Јован Вуковић (р) 23:11, 15. август 2010. (CEST)

Хвала --БаШ-ЧелиК (разговор) 13:08, 17. август 2010. (CEST)

Вандализам

Закључао сам чланак. Упозорио сам вандале. Уколико наставе биће блокирани. --Јован Вуковић (р) 16:55, 20. август 2010. (CEST)

Одг: Викизворник

Гласање је затворено и права додељена. Честитам! --Ђорђе Стакић (р) 21:47, 20. август 2010. (CEST)

Jevreji u Srbiji

U pravu si. Ali najzad, moramo malo da izjednačimo sa internacionalnom (dakle pre svega sa engleskom) vikipedijom. Suprotno tamo se otvori kategorija i nema se srpske verzije..--Carski (разговор) 13:16, 21. август 2010. (CEST)

Прилози

Проблем с оним корисником је ријешен, неко га је блокирао на бесконачно. Што се тиче чланака корисника Филипа Пејковића, на такве чланке сам већ навикнут. Он је подржавалац идеја које заступа Јован И. Деретић, још је млад и показује неозбиљан став према Википедији. Издаје се за српског националисту, а те идеје су у потпуности са идејама српског национализма. Видим да је чланак предложен за брисање, што се дало и очекивати. --Жељко Тодоровић (разговор) 17:38, 24. август 2010. (CEST) с. р.

Symbol thumbs upzel.svg На страници Википедија:Добри чланци/Гласање покренуто је гласање за чланак Invincible (album) да исти постане један од добрих чланака.
Гласање траје у периоду 25. август 2010. (17:38) — 1. септембар 210. (17:38) ----MajklDzekson (разговор) 17:45, 25. август 2010. (CEST)


Категоризација

Зашто си вратио категорију "Насељена места на Косову и Метохији" у неке шаблоне о општинама Косова? Сада чланци о општинама иду у категорију "Насељена места на Косову и Метохији" а то је погрешно јер општине нису насељена места. Ево погледај пример: http://sr.wikipedia.org/wiki/Општина_Витина Како ти предлажеш да се реши тај проблем? PANONIAN (разговор) 21:27, 25. август 2010. (CEST)

Ок, нисам знао да су ти чланци о насељима били категоризовани само помоћу шаблона, што је очигледно потпуно погрешан начин категоризације чланака јер изазива овакве проблеме. Пошто чланака о насељима која су тако категоризована нема баш много, убацићу ручно у сваки од тих чланака категорију "Насељена места на Косову и Метохији" а онда ћу је у шаблонима обрисати и то би требало да реши оба проблема. PANONIAN (разговор) 21:39, 25. август 2010. (CEST)
Убацићу и једну и другу с тим да категорију општине нећу уклањати из шаблона јер она одговара за све чланке где се шаблон налази. PANONIAN (разговор) 21:44, 25. август 2010. (CEST)

Савковић

Бачио сам ти одговор на изворнику.

Видећу да доведем ону кутијицу,чим дођем до малко времена,несам је заборавијо.

Поздрав и честитке на админ правима. Црни Бомбардер!!! Шумски Крст(†) 00:29, 27. август 2010. (CEST)

Ćirilica latinica

Ne dozvoljava mi da promenim naziv članka sa ćiriličnog na latinični ako je isti tekst.--Antidiskriminator (разговор) 22:50, 28. август 2010. (CEST)

Zamoliću nekog administratora kad se pojavi, pošto se ne usuđujem sad da menjam tekst članka da nešto ne pokvarim. --Antidiskriminator (разговор) 23:01, 28. август 2010. (CEST)

Наравно да можеш. --Antidiskriminator (разговор) 23:28, 28. август 2010. (CEST)

Благодарим.--Antidiskriminator (разговор) 23:33, 28. август 2010. (CEST)

Враћач

А питање је?----László (talk) 03:17, 29. август 2010. (CEST)

Стамболијски

Е, ћао, сад сам скапирао зашто не треба Стамболијског метати међу Бугаре, јер на овој страници се наводи да се исказивао као Јужни Словен, а не Бугарин. Коју информацију одатле да искористим, шта ми ти препоручујеш? :-) --Nvlado (разговор) 21:44, 29. август 2010. (CEST)
Контам, контам... Ето, убацио сам га, наравно, уз референцу.--Nvlado (разговор) 21:59, 29. август 2010. (CEST)

Викимедија у Србији

Хвала на информацији. Јуст јузер је навођењем овог линка у суштини направио праву ствар, јер се ту види да се викимедија фондација обавезала:

1) Ensuring that projects in all languages that describe living people have policies in place calling for special attention to the principles of neutrality and verifiability in those articles;

односно

1) Обезбеђујући да пројекти на свим језицима у којима се описују живи људи имају установљене политике које позивају на посебно уважавање принципа неутралности и проверљивости у овим чланцима.


Мислим да би о овој чињеници требало обавестити заједницу на тргу јер је до сада одзив никакав када је у питању расправа о гласању смернице по овом питању. У ствари, ово сад можда не би требало ни да буде смерница, већ политика како је код викимедије наведено?--Antidiskriminator (разговор) 23:53, 29. август 2010. (CEST)

Не знам одакле си стекао овакве представе, али оне су потпуно погрешне. Било би јако добро да не храниш трола јер је то штетна активност, али ако то већ чиниш, имај у виду да оно шта си написао није тачно. -- Обрадовић Горан (разговор) 18:38, 30. август 2010. (CEST)

Стјуард

Јесте Милош стјуард, али није учествовао у дискусији о којој се причало. --филип ██ 20:22, 30. август 2010. (CEST)

Дозвола

Да, промакло ми је то, нисам ни гледао. Мени ионако требају само текстови, не слике, тако да ми то није представљало нешто посебно на шта сам требао обратити пажњу. Нема потребе да се сада ствара шаблон на Изворнику, пошто ми више треба за Википедију, али можда и на тој интернет страници има нечега корисног за Викизворник, погледаћу касније. Поздрав. --Жељко Тодоровић (разговор) 21:51, 31. август 2010. (CEST) с. р.

Кат.

Па, то је за почетак неипсравно је више не постоје Општине већ само Градске општине, а оно што је много трагичније је чињеница да је категорија именована Општина Савски Венац иако сви знамо да се венац пише малим словом. То је оно што ме је и навело да радим ово што радим, будући да сам при писању неких чланака малочас био збуњен како то да непостоји категорија, кад оно и стварно не постоји, јер је постојећа правописно неважећа.--ИванМ. (разговор) 23:22, 31. август 2010. (CEST)

Слажем се време је да све општине добију потребне ГО категорије, а ова јесте била изузетак будући да је именована неправилно, као што рекох горе.--ИванМ. (разговор) 23:39, 31. август 2010. (CEST)

Сокпапет

Сори, не знам на шта тачно мислиш, тј. какве сам то категорије рекао да ћу да убацим. Колико се сећам, ти си хтео да посређујеш странице тих налога а ја сам рекао да се слажем са тим. Шта се после збило, то сам пропустио. -- Обрадовић Горан (разговор) 23:55, 31. август 2010. (CEST)

Аха, да, омашио сам то. Сад ћу да додам категорије. Мислим да Б2 не треба поново да се отвара. Борис је изразио жељу да му се корисничка страна обрише, и мислим да је то океј. -- Обрадовић Горан (разговор) 00:01, 1. септембар 2010. (CEST)

Додао сам. Баци поглед да нисам негде забрљао, мало сам поспан. -- Обрадовић Горан (разговор) 00:08, 1. септембар 2010. (CEST)

Ре: Шаблон:Династија Сакскобургготски и страница за разговор

Управо су прва два сјајни разлози да чланак остане:

 1. Ако је то бугарски назив којег би неко могао и да откуца, треба нам такво преусмерење
 2. Ако је нешто вишезначно онда га треба претворити у вишезначну одредницу. До тада може да послужи и преусмерење.

Трећу ставку ти не разумем. 本 Михајло [ talk ] 11:50, 1. септембар 2010. (CEST)

Аутоматски патролисани

Прочитао сам твоју поруку упућену Филипу, и морам рећи да је тако код свих администратора. Сви ми имамо администраторски статус и аутоматски патролисан. Не знам због чега је то тако, али можда због тога да када неко буде разријешен с мјеста администратора, да не мора тражити безвезе статус аутоматски патролисаног. Ја претпостављам да је због тога, мада можда има и неки други разлог. --Жељко Тодоровић (разговор) 15:07, 3. септембар 2010. (CEST) с. р.

Не, сви администратори имају звање аутоматски патролисаног. И ја. То се може погледати у списку корисника, администратори. --Жељко Тодоровић (разговор) 16:06, 3. септембар 2010. (CEST) с. р.
Океј, само још сазнај како да убацим ону опцију „сакрити“ у шаблону Преци Фердинанда Првог.--Nvlado (разговор) 16:07, 3. септембар 2010. (CEST)

Дошло је до неких компликација. Опција на функционише. Када сам преузимао Шаблон:Династија Сакс-Кобург-Гота (Бугарска) с енглеске Википедије, опција „сакриј“ је фунцкионисала, али сад, пошто је измењен изглед Википедије, не фунцкионише.--Nvlado (разговор) 16:17, 3. септембар 2010. (CEST)

Јесам, изашао сам из вектор скина, али питам се у којем скину је Википедија када је читају нерегистровани корисници.--Nvlado (разговор) 16:25, 3. септембар 2010. (CEST)

Аха, значи, онда, није до мене, већ до HTML-a саме Википедије... Добро, ајде кажи ми само, ако знаш, у којем програму се праве слике у svg формату. Нећу их сад правити, али за сваки случај, да знам.--Nvlado (разговор) 16:31, 3. септембар 2010. (CEST)

Аутоматски патролисани администратори

Нетачно. Погледај списак свих администратора и видећеш да сви имају право "аутоматски патролисан". То је из разлога што то право није у склопу администраторских права. Тако да Бонзо није једини, већ један од свих који имају и АП и админ права. Наравно, логичније би било да се АП права инкорпорирају у администраторска, али кад већ није тако, онда је и ово решење. --филип ██ 17:32, 3. септембар 2010. (CEST)

Сад видим да ти је Жељко већ одговорио. --филип ██ 17:32, 3. септембар 2010. (CEST)
На изворнику не постоји патролирање као овде. На свим Викимедијиним пројектима постоји могућност патролирања нових чланака (дакле, само прве ревизије везане за један чланак), што укључује и Википедију и Викизворник, а те чланке могу да патролирају сви администратори. На Викизворнику не постоји патролирање као на Википедији, тако да се не ради о истом систему. Али могло би да се АП право инкорпорира у администраторско, ако већ желимо то (то онда значи да треба захтевати на багзили и чекати да се то одради, што је досадан посао). --филип ██ 17:44, 3. септембар 2010. (CEST)
Наравно да је могуће, само треба гласати. Да, вероватно би било корисно интегрисати АП у админ права, али мене мрзи да се бакћем са тим. Ако неко други жели, слободан је, што се мене тиче. --филип ██ 18:54, 3. септембар 2010. (CEST)

Човек се мало збунио, па сам му помогла да архивира своју прву страницу. --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 23:31, 3. септембар 2010. (CEST)

Да ли постоји поред цајт бука и веба још неки цајт за часописе? Ако нема, да ли ће бити проблема ако информацију из часописа наведем као да је из књиге?--Nvlado (разговор) 00:44, 5. септембар 2010. (CEST)

Савски венац

Позз баци поглед овде--ИванМ. (разговор) 13:45, 5. септембар 2010. (CEST)

Е, мислим да је то то, хвала ти још по који пут!--Nvlado (разговор) 15:15, 5. септембар 2010. (CEST)

одговор--ИванМ. (разговор) 12:53, 7. септембар 2010. (CEST)

Макс Шене

Поздрав.Пре извесног времена почео сам да пишем текстове о спортистима са њиховим именом у оригиналу. Кад завршим онда га транскрибујем и преместим. Хвала ти што си ми транскрибовао име, али овај пут сам и ја знао. Ако знаш немачки замолио би те да кад завршим текст Немачка на Летњим олимпијским играма 1900. да ми транскрибујеш нека имена.--Drazetad (разговор) 18:37, 5. септембар 2010. (CEST)

Пошто си тренутно једини од администратора на пројекту, замолио би те да погледаш разговор уз текст Разговор:Аница Цветковић. То је доказ да аутора треба блокирати безсконачно и 20 пут. Незнам зашто се плашите, кад на администраторској табли постоји закључак (није се гласало, али су све дискусије биле против) да му се не дозволи да поново отвори налог. Можда има неки разлог, који мени није познат, па само претпостављам. --Drazetad (разговор) 18:56, 5. септембар 2010. (CEST)

Молим те за транскрипцију имена ових немачких олимпијаца Georg Naue, Heinrich Peters, Ottokar Weise. Није хитно. Хвала.--Drazetad (разговор) 10:05, 6. септембар 2010. (CEST)

Хвала на транскрипцији--Drazetad (разговор) 19:52, 8. септембар 2010. (CEST)

Извини што те питам да ли си сигуран да се Gustav Goßler транскибује као Густав Грослер, да није Гослер. Ја не знам немачки, али ми је нелогично да се појави р тамо где га код Немаца нема.--Drazetad (разговор) 10:29, 9. септембар 2010. (CEST)

Поздрав, дали може транскрипција овог немца Albert Arnheiter. Хвала--Drazetad (разговор) 17:37, 13. септембар 2010. (CEST)

Што се тиче бота који ажурира број измена, знам да постоји, али раније ми се чинило да то ради сувише ретко. Био сам тада „млад и луд“ википедијанац ваљда зато што волим да пратим статистику. Сада ми то више није интересантно. Да ли има неки брзи начин да се излиста списак са чланцима које сам започео? --Алекс (разговор) 10:32, 6. септембар 2010. (CEST)
Како ти се сада чини: Корисник:Alexmilt --Алекс (разговор) 12:12, 6. септембар 2010. (CEST)

E, :-)

хвала што си приметио овог вандала [2]. Чудно ми је што му је толико засметао тај један чланак. А још ми је чудније како је дошао до њега...--Nvlado (разговор) 22:33, 6. септембар 2010. (CEST)

У вези спеловања

Е, да ли постоји на српској википедији обичај да се прикаже како се спелује неки предмет с енглеског по ИПА-и? Ако да, како то да напишем?--Nvlado (разговор) 01:01, 8. септембар 2010. (CEST)

Космос

Мислио сам да бар неколико година не додајем нове. Космос сателити су покривени можда 98%, што се не би могло рећи за многе друге ствари на нашој википедији - па сад радим на њима. Зашто неки Космос чланци фале? Немам појма, мада претпостављам да су неки од њих тајни војни сателити за које НАСА нема податке. --Мирослав Ћика (разговор) 04:33, 9. септембар 2010. (CEST)

Само ти ради што год желиш. То су „моји“ чланци колико и „твоји“. Чим пошаљеш неки текст на вики, предао си га слободно свима :) Све и да хоћу, не могу ту ништа. --Мирослав Ћика (разговор) 15:23, 9. септембар 2010. (CEST)

Брисање

Не брини се ти за брисање. :) --филип ██ 11:05, 9. септембар 2010. (CEST)

Хвала на честитци. --БаШ-ЧелиК (разговор) 01:06, 12. септембар 2010. (CEST)

КЈ и СССР

Незнам на који чланка тачно мислиш, тј. на биографију ког народнох хероја, јер сам их написао преко 300. Колико ја знам, Кпраљевина СХС, тј Краљевина Југославија је била један од највећих противника СССР-а, због успостављања комунизма и убиства цара (у једној књизи о краљу Александру Карађорђевићу сам прочитао да је он требао да се ожени једном од његових ћерки). Краљевина Југославије је признала СССР тек мислим средином 1940. када је и дошао први амбасадор у Југославију. А о том споразуму из 1941, зајиста незнам много, мада мислим да и није много битан јер је Краљевина Југославија убрзо пропала, а с њом и тај споразум. --Pinki (разговор) 11:43, 13. септембар 2010. (CEST)

Слажем се да глану страну треба закључати, али ови други не желе да главна стрна буде закључана, верују да тиме показујемо отвореност (ма хајде) према новим корисницима тако што ћемо им дати да дирају главну страну, а измене ћемо вратити у 90% случајева. Док се једном стварно нешто лоше не деси и опамете се. -- Bojan  Razgovor  20:15, 13. септембар 2010. (CEST)

Све сам то ја говорио, чак сам и предвидео неке ствари, а они срећа, срећа, радост... -- Bojan  Razgovor  20:32, 13. септембар 2010. (CEST)

Било је гласање, није прошло. -- Bojan  Razgovor  20:39, 13. септембар 2010. (CEST)

Порука

Имаш нову поруку на овој страници.--Владимир ДлЯ жИзНи (разговор) 00:32, 14. септембар 2010. (CEST)

Одг: САНУ

Овде сам нашао информацију о том закону. Нажалост текст нисам нигде нашао, вероватно је тамо где су штампани и остали текстови тог времена. За сваки случај можеш контактирати сарадњу са медијима или архив САНУ са њихове званичне странице за контакт. Тај закон вероватно није био превише дугачак и чак ако није до сада дигитализован то не би био проблем да се уради. Занимљиво питање си покренуо. --Ђорђе Стакић (р) 22:56, 15. септембар 2010. (CEST)

На разговор? --БаШ-ЧелиК (разговор) 23:18, 16. септембар 2010. (CEST)

Хвала --БаШ-ЧелиК (разговор) 23:25, 16. септембар 2010. (CEST)

Шта треба са Дундићем? -- Bojan  Razgovor  14:04, 18. септембар 2010. (CEST)

југословенско-совјетски односи

Поздрав Новаче,

немој мислити да сам заборавио на тебе, али нисам стигао раније да ти јавим. Гледао сам у пар књига, око југословенско-совјетских односа пре Другог светског рата и нисам ништа могао наћи. У књизи „Хронологија ослободилачке борбе народа Југославије“ сигурно има нешто о овоме, али ми та књига није ту. У књизи „Хронологија радничког покрета и СКЈ“, сам под датумом 5-6. април 1941. године нашао следеће:

Југословенско-совјетски пакт о пријатељству. После 27. марта београдска влада је пожурила да тражи спаса од Енглеске и СССР-а. Међутим, већ 17. децембра 1940. југословенски изасланик је јавио из Москва да се СССР неће мешати у немачки јуриш на Балкан, а такве извештаје је слао и посланик Гавриловић. СССР није могао да брани Југославију која је аутоматски била ушла у енглески блок (по члану 4. пакта о ненападању) али је пристао да потпише пакт о пријатељству и да лиферује оружије. 4. априла је совјетска влада опоменула Немачку да не напада Балкан: пакт је за мир, немојте тамо доносити рат. Ова опомена Хитлеру је изгледала опасна, али је пожурио да ликвидира балкански фронт па да може кренути на исток.

Поздрав--Pinki (разговор) 18:18, 20. септембар 2010. (CEST)

Моравска војно-инспекциона област - овде сам нешто писао о "Нишкој операцији 1918." Можда је боље да се назове Ослобађање Ниша 1918. --Алекс (разговор) 11:36, 22. септембар 2010. (CEST)

Vraćanje

Ne vraćaj ničije izmene na trgovima ukoliko na sadrže otvoreno vređanje ili drugi tip kiskursa koji se ne sme tolerisati. Ako neko zaluta (kao ovaj IP), treba mu odgovoriti da je zalutao, nema potrebe vraćati njegove izmene iako one nemaju mnogo veze sa određenim Trgom. --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 18:34, 29. септембар 2010. (CEST)

To pravilo se odnosi na one koji namerno koriste Vikipediju kao oglasnu tblu ili forum. Očigledno zalutalima treba fino objasniti da su zalutali. Nije baš gostoljubivo vraćati izmene bez ikakvog objašnjenja. Barem to ovde nikad nije bila praksa. --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 18:45, 29. септембар 2010. (CEST)

Гласање

Поздрав, будући да си недавно учествовао у расправи за чланак Градска општина Савски венац, позивам те овом приликом да ако си заинтересован сада и гласаш. Гласање је покренуто данас, као кандидат за сјајни. Све најбоље.--ИванМ. (разговор) 15:59, 1. октобар 2010. (CEST)

ukleštiti

Ne znam, ja u svom govoru kažem ukLJeštiti, ali izgleda da je ispravno ukl(ij)eštiti. Tako kaže RMS 1990 u svom 6. tomu, na pp. 480. UKLEŠTITI ijek. UKLIJEŠTITI. UKLEŠTENJE ijek. UKLJEŠTENJE. UKLEŠĆIVATI (SE) ijek. UKLJEŠĆIVATI SE. Ako imaš neki noviji izvor, daj da ga mijenjak i na IKI prevodiocu i ovdje. --Дарко (разг.) 00:04, 6. октобар 2010. (CEST)

Договорено. Баш нешто размишљам, ви екавци ваљда и кажете „клешта“, па је ваљда природно да је нешто „уклештено“ :) Иако и мени звучи као да му нешто недостаје, али ваљда је то зато што сам ја ијекавац :) Додуше, ја као ијекавац кажем (изгледа неисправно) „кљешта“, иако РМС каже „клијешта“. Говорим неисправно, шта ћу. --Дарко (разг.) 09:55, 6. октобар 2010. (CEST)

Ајд тури овд оно ВП блс бла кад се неко не потпише. Не знам како иде тај шаблон, а знам да га ти често стављаш. Разговор:Сервајвор (музички састав)--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 15:13, 6. октобар 2010. (CEST)

Fala. --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 21:33, 6. октобар 2010. (CEST)

Константин XI Палеолог Драгаш

Cscr-candidate.svg На страници Википедија:Сјајни чланци/Гласање покренуто је гласање за чланак Константин XI Палеолог Драгаш да исти постане један од сјајних чланака.
Гласање траје у периоду 7. октобра — 14. октобра 2010. --Ђорђе Стакић (р) 17:21, 7. октобар 2010. (CEST)


евтл. јубиларни чланак

Извињавам се, али мени се жури и немам времена да чекам. Мислим да неће бити проблем направити изузетак. --Каштер (разговор) 16:55, 10. октобар 2010. (CEST)

Пошто сам ту само до уторка па идем на одмор, планирам да до тада унесем што више. Најбоље свих 12000. --Каштер (разговор) 17:28, 10. октобар 2010. (CEST)

Покушаћу, али не обећавам. :) --Каштер (разговор) 23:14, 10. октобар 2010. (CEST)

Није било због тебе :) него зато што стартујем сваки пут поново са сваким контигентом од хиљаду. Али, паузираћу кратко пред хиљадарку. завршићу још 9000 па идем на спавање. --Каштер (разговор) 23:48, 10. октобар 2010. (CEST)

Ноћас још пробијам 131000 ... сутра око 18.00 настављам са осталих 5-6 хиљада чланака. --Каштер (разговор) 00:00, 11. октобар 2010. (CEST)

Hoću naravno, sve što imaš. --Алекс (разговор) 12:20, 11. октобар 2010. (CEST)

Шеневалде је био 132.000-ти. --Каштер (разговор) 21:14, 11. октобар 2010. (CEST)

Позивница за Вики Тим Позориште

Позивница за Википројекат Позориште

Inside Moscow Bolshoi Theatre.jpg Здраво!
Желели смо да вам скренемо пажњу да је основан Википројекат о позоришту који има за циљ да прошири знања и информисаност о позоришту.
Википројекат Позориште

Помислили смо да можете бити заинтересовани за ову тему, па вас овом приликом зовемо да нам се придружите. Направите неки нови чланак, или побољшајте стари. У случају да желите да нам се придржите, само кликните овде!
Хвала!


Интервики везе после масовног уноса

Мануелно постављање интервики веза је прилично узалудан посао. Ја сам у сваком чланку, осим у вишезначним, поставио интервики везу према одговарајућем њемачком чланку. Остало ће убрзо да одраде интервики ботови. --Каштер (разговор) 21:59, 11. октобар 2010. (CEST)

Важи, покренућу бота. Мада нисам ја направио те категорије, а и не види у овом чланку о Дионицију категорију Далматинци. Нема проблема одрадићу како си навео. Иначе похвале за ажурирање Актуелности, приметио сам да редовно ажурираш страницу. --SmirnofLeary (разговор) 00:21, 12. октобар 2010. (CEST)

Хм, па не видим случајеве да су у истом чланку категорије Книњани и Далматинци. Стоји Книњани и Срби у Далмацији, што није исто са овим првим. Погледаћу још, ако пронађем избацићу категорију Далматинци. --SmirnofLeary (разговор) 00:30, 12. октобар 2010. (CEST)

Prvo, hvala ti za objašnjenje u vezi potpisa...stalno sam se pitao zašto meni stoji ime dva puta. A što se tiče razgovora u članku Zrnić, potpuno je nebitan i dugačak, uz neke moje greške u navodima i delimično otkrivanje identiteta...vrati ako ti se sviđe ta prepiska--Zrno (разговор) 00:52, 16. октобар 2010. (CEST)

Рашић

Писао сам матурски рад на ту тему. Може се проверити. Управо сам скенирао ту страницу у којој војвода Мишић спомиње своје ратничке дане из српско-бугарског рата. Нажалост, та страница ми је код куће, а ја сам тренутно у Новом Саду. Али, ништа за то. Учлањен сам у Матицу српску у којој има свега и свачега. Иначе, хтео сам да истражим нешто и о генералима Ђури Хорватовићу и Белимарковићу, али нисам тада био у прилици, али сам зато сад. Отићу који дан у Матицу, па ћу видети шта има о њему. Почећу од Мишићевих Успомена.--Nvlado (разговор) 15:17, 16. октобар 2010. (CEST)

Највероватније је да је Рашић био припадник народне војске коју је краљ Милан реформом из 1883 (мислим да је тад) укинуо. Истина, војници другог позива су уствари били припадници народне војске, који нису уопште били употребљени у борбама с Бугарима. Тек кад су Бугари продрли у Пирот 15. новембра и освојили висове изнад њега, допуштено им је да се укључе. Али тада је већ било касно, јер је дан касније дошло до преговора аустријског посланика и кнеза Батенберга итд. итд. итд. Углавном, мислим да знам с ким имам посла. Иначе, тражио сам и још неке мање важне официре и редове из турског и бугарског рата. Нпр. Милутин Милодановић који је родом из Суботице из које је морао да пребегне у Србију због неких панславистичких брља које је написао у својим новинама. Учествовао је, чини ми се, у споредним борбама при Дрини. Занимљив је тај део наше историје, штета што је слабо обрађен на Википедији. Неки дан сам купио за 100дин. две књиге у књижари Матице српске (једну о Ристићу а другу о Пашићу). Једну такву има неки лик с хрватске Википедије. Разбијао ми је главу због Пашића цитирајући ми неку реченицу из те књиге. Неки људи стварно немају појма како да искористе литературу па се место тога праве паметни. Иначе, чланак о бугарском рату на Википедији на хрватском језику је 90% мој допринос. Водио сам рат с неким екстремистом у вези неке брље. Свака друга реченица је хејт на Србе. Једва сам га убедио да спусти мало лопту. Оно што је изненађујуће, није га било фрка да оде на концерт Парног ваљка у Бг. Да сам на његовом месту, мене би било фрка.--Nvlado (разговор) 16:04, 16. октобар 2010. (CEST)

Буњевци

Био сам да посетим страницу о Буњевцима, коју сам запоставио, и видим да су је мењали и допуњавали корисник Шокац, мада сад примећујем да се ту убацио и који анонимни Буњевац који је направио већу брљу од Шокца. Што се мене тиче, рад сам да прихватим њихово тумачење, јер ме и на факсу уче да се све узима у обзир, али под условом да је релевентно. Информације из друге руке ми се не свиђају, поготово ако су преузете с неког сајта. Ту најчешће долази до неког искривљења информација. Изузетак је блог преко ког сам цитирао књигу Ивана Иванића. Држао сам оригиналну књигу у рукама када сам био у завичајном одељењу библиотеке Суботице. Али пошто је и тај начин цитирања којекаквих блогова, изгледа, превазиђен, мораћу опед да седнем и пронађем све те реченице којима сам се користио приликом писања овог чланка.--Nvlado (разговор) 18:19, 18. октобар 2010. (CEST)

Што се тиче доприноса корисника Шокца, ценим то, мада бих више волео да користи књиге које се спомињу на сајтовима њему добро познатим. Лако је преузети разрађен текст с неког сајта и препричати га на Википедији. Ја сам се бар начитао, и за то могу да ти јамчим. Немој мислити да сам се нешто покачио с њим: нисам. Нити сам, нити ћу. Можда он то неће разумети, па ће помислити да га желим жедног преко воде превести; али надам се да ме ти разумеш шта ти желим рећи. Ако већ на Википедији на хрватском језику врло мало пажње поклањају о чланку о Буњевцима и иду на то да ће им он проћи међу широм публиком упркос што је на неким критичним местима нецитиран, то не значи да и на Википедији на српском језику треба да правимо брље и гулупости, да од чланка направимо контрадикторну глупост која почиње на српском а завршава се неком мешавином српског и хрватског језика.--Nvlado (разговор) 18:19, 18. октобар 2010. (CEST)

Вукашин Мрњавчевић

Symbol thumbs upzel.svg На страници Википедија:Добри чланци/Гласање покренуто је гласање за чланак Вукашин Мрњавчевић да исти постане један од добрих чланака.
Гласање траје у периоду 30. октобар 2010. — 6. новембар 2010. --Vojvoda ( разговор)


Први светски рат

Cscr-candidate.svg На страници Википедија:Сјајни чланци/Гласање покренуто је гласање за чланак Први светски рат да исти постане један од сјајних чланака.
Гласање траје у периоду 6. новембар 2010. — 13. новембар 2010. --Alexmilt (разговор) 16:50, 30. октобар 2010. (CET)


Велизар

Symbol thumbs upzel.svg На страници Википедија:Добри чланци/Гласање покренуто је гласање за чланак Велизар да исти постане један од добрих чланака.
Гласање траје у периоду 7. новембар 2010. — 14. новембар 2010. ----Војвода разговор 17:55, 7. новембар 2010. (CET)


Смрт једног хероја

Дуго сам тражио Гаћиновићеву књижицу, али нисам нигдје могао да је нађем. На Гаћиновића су негативно гледале све југословенске власти, обадвије Југославије. Он је у српској политици био оно што је био Апис у војсци. Цитат који сам ставио, сам нашао у малој библиотеци коју имам у вези Сарајевског атентата. А само дјело Смрт једног хероја нисам могао да нађем. Имам и ја Дедијерово Сарајево 1914. Ако могу нешто друго да ти помогнем, јави. --БаШ-ЧелиК (разговор) 02:27, 19. новембар 2010. (CET)

Имаш срећу да ми је остао комад папира у књизи одакле сам преузео цитат, иначе се не бих сјетио, пошто имам више књига о Сарајевском атентату.

 • Аутор: Славно Мићановић
 • Дјело: Сарајевски атентат
 • Издавач: Библиотека времеплов, 1954
 • Страна: 54

Ова је дјело у духу времена прилагођено тадашњој идеологији братства и јединства, али је у самом дјелу ипак доста речено. Ово говорим пошто сам имао прилику да прочитам литературу везану за Сарајевски атентат која је написана у периоду од 1918. и раније, па до 1939. А и доста литературе која је написана у периоду након 1945, тако да је интерпретација у различитим добима и околностима попримала сасвим другачији карактер. Имао сам прилику да везано за Сарајевски атентат прочитам и неке врло ријетке књиге, које данас готово да не могу да се нађу. Читао сам и записе са суђења, затим изјаве судија, па чак и дјело које је написао истражитељ. --БаШ-ЧелиК (разговор) 23:04, 19. новембар 2010. (CET)

Што се мене тиче, врло радо бих ти дао све што има у литератури, међутим у овим дјелима постоје само кратки цитати. Ако имаш Сарајево 1914, онда и сам имаш приступ. Ово остало што ја имам, не садржи веће цитате или пјесме. У поређењу са Принципом и осталима, о Гаћиновићу је јако мало писано. Генерално бих волио да могу да помогнем, али конкретно немам баш ништа од самог Гаћиновића. Ако ти било шта друго треба, слободно ми се обрати. Ја сам давно почео да пишем о Видовднаским јунацима, па сам ту тематику мало запоставио. Али то је једна тема која треба доста да се обради, пошто заслужује. --БаШ-ЧелиК (разговор) 11:00, 20. новембар 2010. (CET)

Ајде помози ми око Југославије, мислим на вишезначну. Има их јако пуно. Слободно додај. --БаШ-ЧелиК (разговор) 15:40, 20. новембар 2010. (CET)

Ја бих ипак ставио и датуме од када до када су постојале званичне државе, јер би онда могли то да користима у писању биографија. --БаШ-ЧелиК (разговор) 16:06, 20. новембар 2010. (CET)

Е па не знам шта да ти кажем. Мени већ јако дуго треба неко мјесто да погледам од када до када тачно је постојала која држава да бих могао правилно да унесем у биографије. То је заправо и била главна замисао са којом сам почео вишезначну, пошто сам управо данас писао биографски чланак, и требала ми је информација.--БаШ-ЧелиК (разговор) 16:18, 20. новембар 2010. (CET)

Мислиш да унесем број умјесто назива за мјесец? --БаШ-ЧелиК (разговор) 16:20, 20. новембар 2010. (CET)

Урадио сам како си предложио. --БаШ-ЧелиК (разговор) 16:32, 20. новембар 2010. (CET)

Ево ја ћу да избацим чланак о Држави, пошто у историји нема помена о такавој држави, а и у чланку уопште нама извора. А како видим, нема ни Југославије у називу. --БаШ-ЧелиК (разговор) 17:01, 20. новембар 2010. (CET)

Читао сам и ја мало историју, и тај назив за који ти тврдиш да је била држава не постоји у историји. Наиме, постоје датуми када је српска војска улазила у поједине градове Аустроугарске, као напримјер Бањалуку и Сарајево, а и Загреб, гдје је на власти још била Аустроугарска, све до онога тренутка када је те градове ослободила Војска Краљевине Србије. О том називу нема никаквог помена. Са сигурношћу могу да тврдим да никаква држава није постојала док Војска Краљевине Југославије није ослободила Сарајево и Бањалуку. Можда је накаква држава постојала у Загребу, али за њу сигурно нико није знао ван Загреба. пс Да се сада не натежемо око тога, та „држава“ једноставно није постојала. Можда је постојала нека декларација у Загребу, али држава и декларација нису исто. --БаШ-ЧелиК (разговор) 18:13, 20. новембар 2010. (CET)

Не бих волио да испадне да се препиремо, али и у Сарајеву је постојало Народно вијеће састављено од знаменитих Срба које је преговарало са Аустроугарским представницима да се заточени Срби пусте из затвора. Ово народно вијеће није било у вези са Загребом, него са Београдом. А многи Срби су били по затворима, све док се аустоугарска војска није повукла пред Војском Краљевине Србије. Тако да у Сарајеву и Бањалуци у периоду између Аустроугарске и уласка Војске Краљевине Србије која је иначе била састављена од, између осталих и добровољаца из Сарајева, није постојала нека друга држава. Да не говоримо о хрватском покушају да преговарају у Лондону о својој судбини, који је одбијен јер није постојала никаква држава. Треба разликовати политички покушај групе људи из Загреба да нешто учини, од било какве државе. --БаШ-ЧелиК (разговор) 19:06, 20. новембар 2010. (CET)

Ја сада тренутно не могу да се бавим свим могућим темама. Требало би нешто да се уради са тим чланком да се преименује у Народно вијеће (Загреб) или нешто слично, и можда да се напишу и неки други чланци о Народним вијећима. Народно вијеће у Сарајеву је између осталих чинио и Владимир Ћоровић, а у његовој Црној књизи о којој сам можда ја написао овде чланак, или користио цитате, има доста о томе како је народно вијеће у Сарајеву преговарало са Аустроугарском. Пројекат Растко је одличан извор, само ја не могу никако да нађем вријеме да се томе посветим, а имам намјеру. Ово Народно вијеће у Сарајеву је имало подршку Краља и Владе. Мислим, ово је опет широка тема. Ја сам читао о покушају групе Хрвата из Загреба да се претставе као представници неке посебне државе у Лондону, још прије 1918, али то није имало подршку ван круга тих хрватских политичара. Знам да су у Лондону одбијени, односно уопште нису примљени, па је касније и Пашић био обавјештен о томе да је неко покушао да се представи у име будуће државе. Чак је постојала идеја Јураја Штросмајера да се направи држава у којој ће сви Словени да буду под царом Јозефом, како би се проширило цартво. Али ево опет скрећем са теме. То је јако широка тема, и десило се доста ствари, али нема никаквог помена било какве државе, или било каквог фактичког оснивања исте. У периоду повлачења Аустроугарске и доласка Војске Краљевине Србије, нама празног простора. Важно је да не мијешамо Народно вијеће са државама. Иначе сваки мањи град је имао своје вијеће. Ово је заиста преширока тема, и ја сада не могу да се томе посветим, а иначе тежим томе да се заиста посветим нечему у детаље, када пишем поједине чланке. Ми иначе имамо јако пуно чланака који су измишљени. Једноставно су прекопирани и уопште нису енциклопедијски. Међутим када је ријеч о државама, ту заиста тешко можемо да погријешимо. Држава је или постојала, или није. Претпостављам да бар толико можемо да се сложимо. Тако напримјер у Сарајеву се испред српске војске повукла аустроугарска војска, аки су у локалним институцијама остали поједини аустроугарски представници који су буквално предали власт у руке српских официра. И у Загреб су бугвално ушли Срби на коњима, и на интернету можеш да нађеш слике уласка српске војске у Загреб. --БаШ-ЧелиК (разговор) 20:14, 20. новембар 2010. (CET)

Добро. И ја за сада одустајем од тога да се унесу погрдни називи који асоцирају на Југославију. --БаШ-ЧелиК (разговор) 21:30, 20. новембар 2010. (CET)

А имао сам намјеру да урадим вишезначну, него ми се сметнуло са ума јер сам радио Југославију и Кецмановића. Да не помислиш да нисам хтио. --БаШ-ЧелиК (разговор) 01:35, 21. новембар 2010. (CET)

Ја бих предложио да се у заграду стави (револуционар). --БаШ-ЧелиК (разговор) 01:36, 21. новембар 2010. (CET)

Миљан павковић

Не знам зашто би брисао ову страну када је овде приказано боље него на другој. У осталом усвојено је означавање кошаркаша и све је испоштовано у овом ћириличном тексту. А у оном латиничном је само набацано штуро пар ствари...

 — Претходни непотписани коментар оставио је корисник Bobik (разговор · доприноси)  · 18:45, 23. новембар 2010

Колико се сећам, то се додаје тек по окончању гласања. mickit 17:32, 25. новембар 2010. (CET)
Нисам дуго отварао овакво гласање, па сам следио прописану процедуру. Пошто је и тако свеједно (наслов странице ће на крају бити исти) онда нека остане овако за сада. Можда се може покренути расправа да се страница од почетка насловљава како си ти предложио, јер заиста и нема потребе да буде другачије. У случају да се и остаи сложе, потребно је само променити текст поменуте процедуре. Мислим да нема потребе за гласањем у вези тога, већ да је неопходно да само на једном од Тргова продискутујемо и видимо да ли постоји консензус. mickit 18:43, 25. новембар 2010. (CET)

Нишка операција 1918

Дошао сам до књиге Историја Ниша 2, где је на три стране лепо описано ослобађање Ниша 1918. Могао бих да скенирам или да сликам па да ти пошаљем? --Алекс (разговор) 01:41, 27. новембар 2010. (CET)

Ne znam da u Nišu ima ulica Kole Rašić. Postoji osnovna škola. Našao sam da ima u Leskovcu: http://leskovac.mapa.in.rs/ulice/kole-rasica . Ubacujem podatke iz knjige korak po korak. --Алекс (разговор) 17:32, 27. новембар 2010. (CET)

Њем. мјеста

Даведене грешке сам поправио. Узрок су били започети а незавршени коментари у хипертексту у екстерним везама за веб страну. Поз, --Каштер (разговор) 16:43, 27. новембар 2010. (CET)

Београд-Земун

Јесам сигуран сам, јер после категорије Земун долази категорија Београдска насеља и тако даље... Значи да не би мешали категорије и подкатегорије и пунили их истим чланцима мислим да нисам погрешио.----László (talk) 23:18, 27. новембар 2010. (CET)

Афродита

Мислим да може да иде на гласање, прошло је два сата од краја расправе, а нико није макнуо шаблон за расправу.--M.Sanja (разговор) 16:03, 28. новембар 2010. (CET)

Хвала, али не видим где се гласа. Није још означено.--M.Sanja (разговор) 16:32, 28. новембар 2010. (CET)
Symbol thumbs upzel.svg На страници Википедија:Добри чланци/Гласање покренуто је гласање за чланак Афродита да исти постане један од добрих чланака.
Гласање траје у периоду 28. новембар 2010. — 5. делембар 2010. ----M.Sanja (разговор) 17:17, 28. новембар 2010. (CET)


1990-1999.

Ратни злочини током ратова на територији Југославије 1990.-1999. треба да се пребаци у Ратни злочини током ратова на територији Југославије 1990-1999. Као у случају Југославија у рату 1941—1945. --Алекс (разговор) 20:31, 28. новембар 2010. (CET)

ЂоМла

Сад сам,на брзину ископ`о ову реченицу:

Војвода Младен,који се помиње тридесетих година XIV века као савременик Стефана Дечанског и Стефана Душана,познат је по својој улози у Приморју,а његов брат жупан Никола имао је,како изгледа,власт у северној Албанији.

(Група аутора, Родословне таблице и грбови српских династија и властеле (према таблицама Алексе Ивића) (друго знатно допуњено и проширено издање), Београд 1991. ISBN 86-7685-007-0 (Бранковићи) (стр. 125))

Изгледа да се помиње у изворима,па би се о њему нешто могло склепат`.Погледаћу кад осване на још неколико места,па ћу ти јавнути да л` сам нашао шта. Црни Бомбардер!!! Шумски Крст(†) 03:00, 29. новембар 2010. (CET)

Нађох још нешто:

Родоначелник Бранковића Младен,јавља се у изворима у првим деценијама XIV века као властелин краљева Милутина и Стефана Дечанског.Под краљем Милутином био је жупан,а за време његовог наследника Стефана Дечанског је носио титулу војводе.У њихово име управљао је областима Требињем и Драчевицом које су биле у суседству Хума,одакле по свој прилици ова породица и потиче.Последњи пут се помиње 1326.године као сведок на једној повељи краља Стефана Дечанског.Зна се да је имао брата жупана Николу који се јавља у изворима само једном 1329.године и који је изгледа имао власт у северној Албанији.

(Андрија Веселиновић Радош Љушић, Српске династије , Нови Сад 2001. ISBN 86-83639-01-0 (Бранковићи) (стр. 83)) и

Године 1323. Требињем је управљао жупан Младен,а његов син Бранко је убрзо прешао у Дреницу.Док је Младен био у војсци код српског краља Требињем је управљао Познан Пурћић (1322—1323).Кула Бранковића у Горњим Полицама припадала је Бранку и његовом оцу.

(Група аутора, Лексикон градова и тргова средњовековних српских земаља , Београд 2010. ISBN 978-86-17-16604-3 (Требиње) (стр. 300))

Нико не помиње његову везу са Вуканом,тако да је велико питање отклен тај податак у енциклопедији која је штампана у НДХ.Што се тиче рата 1323.године,вероватно се ради о сукобима између Стефана и Владислава око Рудника (тврђаве Рудник и Острвица).

Такође,уколико будеш радио нешто на ову тему,прелети и преко Фајфрића,који Младена само успутно помиње,али доноси детаље о његовим породичним везама и самим приликама у то доба,па ти можда буде користило.

Тол`ко од мене,уколико налетим на још нешто јавнућу ти,ал` ми не пада на памет `де би шта мог`о наћ`. Црни Бомбардер!!! Шумски Крст(†) 14:09, 29. новембар 2010. (CET)

:)

Hvala :) mickit 09:01, 3. децембар 2010. (CET)

Potpis??

Kako da se potpisem? Objasni recima?

 — Претходни непотписани коментар оставио је корисник Velimir Ivanovic (разговор · доприноси)  · 22:59, 3. децембар 2010

Kandidatura za administrator

Kako se podnosi? Velja94--Velja 13:12, 4. децембар 2010. (CET)

ostavljam ti poruku

 — Претходни непотписани коментар оставио је корисник Покрајац (разговор · доприноси)  · 19:36, 4. децембар 2010

Рекао си да ти оставимо поруку... --Поки |разговор| 16:36, 11. децембар 2010. (CET)
Ја ти се понизно захваљујем на објашњењу! :) --Поки |разговор| 11:08, 15. децембар 2010. (CET)

Administrator

Da li si ti administrator samo na srpskoj wikipediji?

 — Претходни непотписани коментар оставио је корисник Velimir Ivanovic (разговор · доприноси)  · 19:23, 6. децембар 2010

Help

Please, could you correct Европски национални? --Jeneme (разговор) 21:19, 7. децембар 2010. (CET)

Знам за тај штос са двотачком, али ми није пао на памет. Хвала на помоћи. --БаШ-ЧелиК (разговор) 19:38, 8. децембар 2010. (CET)

Како бијаше назив за српске ријечи енглеског поријекла, англицизми? --БаШ-ЧелиК (разговор) 20:04, 8. децембар 2010. (CET)

Бог, изгледа да су Бугару преписали од мене. Извор је књига српска. Вероватно грешка у књизи, ако је камен постављен 1913. --Mile (разговор) 22:57, 8. децембар 2010. (CET)

Afrodita

Hej, hvala na pohvali! :) Nego, oprosti što nisam odgovorila ranije. Imala sam žešću nedelju na fakultetu, pa sam morala malo pauzirati da bi položila kolokvijume.--M.Sanja (разговор) 18:16, 9. децембар 2010. (CET)

Samo malcice. Vecinu su uradili drugi. -- Bojan  Razgovor  05:02, 10. децембар 2010. (CET)

Категорисање вандала

Е, извини што ти се тек сад јављам. Оне три корисничке странице које си ми линковао претпостављам да треба да додам у категорије? Чији су то сокпапети, то јест у које категорије да их додам (и ако није о томе реч, шта тачно желиш да урадим?). -- Обрадовић Горан (разговор) 04:56, 11. децембар 2010. (CET)

Урадио сам и ово. Ваљда је сад све сређено. -- Обрадовић Горан (разговор) 01:57, 12. децембар 2010. (CET)
Покушала сам да у шаблону место бог ставим пандам, али не видим да се у чланку ишта променило.--M.Sanja (разговор) 15:09, 13. децембар 2010. (CET)
У сваком случају хвала! ;)--M.Sanja (разговор) 06:45, 14. децембар 2010. (CET)--M.Sanja (разговор) 06:45, 14. децембар 2010. (CET)

ОМГ. Па наравно. Ајде мало опусти се са тим бирокатисањем. -- Bojan  Razgovor  10:46, 14. децембар 2010. (CET)

Шаблон {{неутралан}}

Примијетио сам да радиш на томе да се на википедији поштују правила и процедуре, међутим ја сам се водио тиме да постоји устаљени обичај да се овај шаблон користи, користио се у бројним гласањима раније, погледај ово гласање, и коментаре на исто, али ако постоји изричито правило да није дозвољена употреба овог шаблона, ја ћи повући или промијенити глас.--В и к и в и н др е ц и 11:45, 15. децембар 2010. (CET)

Водопад

Хвала на обавештењу, изменио сам, ја имам информације да је 1998, ако непознати зна другачије мораће то да поткрепи неким извором... Поззз :)--Иван Матејић (разговор) 09:44, 16. децембар 2010. (CET)

Направио сам вишезначну, па додај ако си сигуран. У Брчком нема, јер је тај премјештен у Дражевину. --БаШ-ЧелиК (разговор) 21:55, 17. децембар 2010. (CET)

Нишке џаде

Ако ово неси бијо ти,провери,ак` можеш.

Тол`ко, Црни Бомбардер!!! Шумски Крст(†) 02:27, 18. децембар 2010. (CET)

Преусмерење

би требало да буде вишезначна одредница... Face-wink.svgLampica 01:44, 19. децембар 2010. (CET)

Супер што си направио вишезначну! Face-smile.svgLampica 14:22, 19. децембар 2010. (CET)

Yes check.svg Урађено mickit 14:21, 19. децембар 2010. (CET)

Artemida

Prošao je već dan otkako je trebalo započeti glasanje za sjajan članak o Artemidi.--KarolinaAaa (разговор) 14:09, 21. децембар 2010. (CET)

Yes check.svg Урађено mickit 22:47, 21. децембар 2010. (CET)

лиценца за слике

Небојша Озимић ми је послао три слике и написао у мејлу:

Aleks,

šaljem ti fotke na koje imam autorska prava. Dajem ih u trajno vlasništvo wikipediji pa vi vidite šta ćete ;)

Sve najbolje

Šta da radim? Da ih ubacim pa da postavim kopiju maila negde? --Алекс (разговор) 05:35, 22. децембар 2010. (CET)

Транскрипција

Поздрав. Кад будеш имао времена погледај текст Немачка на Летњим олимпијским играма 1904. Има двадесетак немачких имена. Нека имена се понављају. Ти транскрибуј само једном, а ја ћу на основу тога урадити остале. Хвала ти.--Drazetad (разговор) 19:03, 22. децембар 2010. (CET)

Честитка 943+243.gif

Честитам ти Нову 2011. годину, са најлепшим жељама, посебно здравље и успех у раду.-- Сахараразговор 02:13, 26. децембар 2010. (CET)

Пашалук

С` ти ил` да ги обрћем? Црни Бомбардер!!! Шумски Крст(†) 11:27, 27. децембар 2010. (CET)

Не могу их, засада, обрисати ако имају валидну лиценцу. Уосталом на комонсу има на десетине хиљада слика које се моментално не користе па се опет не бришу. Такве слике се користе на Викивестима или ће се користити у неком од будућих чланака на Википедији. Можда ће и ове бити потребне у неком од наших будућих чланака.----László (talk) 17:51, 29. децембар 2010. (CET)

Пети миленијум

А што означаваш оне почетничке са бб, па ионако су у категорији и то се редовно надгледа и чисти? Мислим, мени је свеједно, али нема потребе... Уосталом, можеш мало луфта да оставиш, бар део једног дана, :) ја их бришем рецимо следећег по истеку рока. EOF; [sabate]talk; 19:57, 2. јануар 2011. (CET)

Па јесте, имај милости :) Корисно је оно за непотписане, то је баш смор радити ручно. Е да, срећна НГ! EOF; [sabate]talk; 03:14, 3. јануар 2011. (CET)

Брисања

Редом:

 • Суботички архив је обрисан јер је садржао дозволу која је сумњивог карактера, тј. имамо итекако разлога да верујемо да је у питању превара. Поред тога, све слике које су се позивале на ту наводну дозволу су избрисане тако да је сама дозвола бескорисна. Ради се о Нвлади и његовом лутку Џингису.
 • Страница за разговор Кане корсо је садржавала само Дражетин (чини ми се) коментар са линком одакле је текст прекопиран. Поред тога што може да служи као реклама, тај линк нема никакву важност за будућу легитимну страницу.
 • Свитање мртвих. Све то што говориш о историји странице је управо случај са поменутом страницом. Неискусни ИП-овац је направио чланак (и био једини уређивач) да би уваживши моју замерку на превод назива филма направио нову страницу и ископирао садржај из ове о којој причамо. Наравно, обратио сам му пажњу да то не треба да ради и објаснио му шта и како. Да га не бих додатно мрцварио са спајањем историја (што би уосталом у овом случају било бесмислено) једноставно сам обрисао ту страницу како је тражио. Знам како функционише премештање и спајање историје, у сваком сличају хвала на бризи. EOF; [sabate]talk; 02:21, 7. јануар 2011. (CET)


Ма да, али расправа око те лиценце се није ни водила на тој страници него на страници за разговор једне од фотографија. На овој коју сам ја обрисао био је само мој коментар техничке природе (више се ни не сећам шта сам написао). Значи сама страница је садржала сумњиву дозволу и сложићеш се да би то било мало опасно да стоји, а стр. за разгово је имала само мој коментар који се тицао процедуре. А за слике — оне нису коришћене нигде до на страници лутка Џингис-кан. Слике су обрисане па се наводна дозвола није односила више ни на какав садржај на Википедији. На то сам мислио кад кажем „позивале се“. На самој страници са дозволом нису били никакви линкови ка сликама.

Кане корсо. Постоје гомиле разг. страница које имају линкове сличне природе али се односе на чланак који постоји. Који је смисао да на стр. за разговор будућег легалног и легитимног чланка стоји таква напомена када се уопште не односи на њу већ на сасвим неки други садржај и другачију историју? Ако сам се огрешио о неку политику или смерницу дај да видимо о чему се ради.

Свитање мртвих. Јесте, једине друге измене су биле моје и Филипове (пратио сам и не сећам се да је неко други нешто уређивао, можда си ти нешто такође), у сваком случају измене других корисника су биле техничког карактера те сам сматрао, и сматрам да је било оправдано обисати. Можда грешим, проверићу, па ћу ти јавити, а ако инсистираш могу је повампирити да се и ти увериш. EOF; [sabate]talk; 03:16, 7. јануар 2011. (CET)

Ево, био сам у праву и ти си имао једну измену (језички шаблон, ИМДБ линк и додавање једне категорије):

(разл) 10:32, 6. јануар 2011. . . 178.79.15.241 (разговор | блокирај) (252 бајтова)
(разл) 10:30, 6. јануар 2011. . . 178.79.15.241 (разговор | блокирај) (2.231 бајтова)
(разл) 03:31, 6. јануар 2011. . . Novak Watchmen (разговор | прилози | блокирај) (2.217 бајтова)
(разл) 00:16, 6. јануар 2011. . . Dungodung (разговор | прилози | блокирај) (2.056 бајтова)
(разл) 22:02, 5. јануар 2011. . . ArthurBot (разговор | прилози | блокирај) (2.006 бајтова) (r2.6.3) (Бот Додаје: en:Dawn of the Dead)
(разл) 21:30, 5. јануар 2011. . . 178.79.15.241 (разговор | блокирај) (1.981 бајтова)
(разл) 21:22, 5. јануар 2011. . . 178.79.15.241 (разговор | блокирај) (2.098 бајтова)
(разл) 21:17, 5. јануар 2011. . . Sabate (разговор | прилози | блокирај) (1.980 бајтова) (та слика нема везе са овим филмом)
(разл) 21:09, 5. јануар 2011. . . 178.79.15.241 (разговор | блокирај) (1.632 бајтова)
(разл) 21:05, 5. јануар 2011. . . 178.79.15.241 (разговор | блокирај) (1.293 бајтова)
(разл) 21:04, 5. јануар 2011. . . 178.79.15.241 (разговор | блокирај) (1.233 бајтова)
(разл) 21:01, 5. јануар 2011. . . 178.79.15.241 (разговор | блокирај) (915 бајтова)
(разл) 20:59, 5. јануар 2011. . . 178.79.15.241 (разговор | блокирај) (914 бајтова)
(разл) 20:59, 5. јануар 2011. . . 178.79.15.241 (разговор | блокирај) (933 бајтова)
(разл) 20:58, 5. јануар 2011. . . 178.79.15.241 (разговор | блокирај) (877 бајтова)
(разл) 20:52, 5. јануар 2011. . . 178.79.15.241 (разговор | блокирај) (643 бајтова) (Нова страница: {{филм| |назив=Свитање мртвих 
(разл) 13:55, 5. јануар 2011. . . 178.79.15.241 (разговор | блокирај) (празно) (Уклањање целокупног садржаја са странице)
(разл) 13:55, 5. јануар 2011. . . 178.79.15.241 (разговор | блокирај) (1.563 бајтова) (Нова страница: {{Other uses}} {{Infobox film 

Пошто си и ти уређивао имаш право да тражиш враћање и спајање историје. Да ли то желиш? EOF; [sabate]talk; 03:35, 7. јануар 2011. (CET)

Џаст фор д рекорд, мораћу да се исправим. Строго гледано, немаш ауторска права над чланком па ни основ за поменути захтев јер ниси уређивао садржај. Мада ја лично немам ништа против ни да се споји ако инсистираш, али имај на уму да се тиме губи време и праве непотребне измене које су серверски „скупе“. EOF; [sabate]talk; 04:02, 7. јануар 2011. (CET)


Па пази, да си уређивао сам садржај чланка ја бих морао да вратим и спојим историје ако би ти то тражио. А заиста нисам хтео да ометам у том тренутку ИП-овца да га не отерам, таман је започео чланак и вероватно би га све то збунило још више. А што се тиче ове приче о брисању стр. за разговор, након твоје „опомене“ :), мало размишљања и провере претходне праксе одлучио сам да од сада бришем само ако су са потпуним бесмислицама и тривијалном историјом. Значи буди спокојан од сада :)

Што се тиче спајања, није то спорно ако мора да се уради (говорим о тој техничкој спорности коју сам помињао). У случају Свитања мртвих то вероватно не би било ништа значајно, али ако је за веровати упутствима када се ради о дужој историји то је болна операција (да цитирам: Every time an article with many edits is deleted and restored, the developers kill a server kitty. Please use common sense and think of the server kitties. :). EOF; [sabate]talk; 00:37, 11. јануар 2011. (CET)

Potpis

Kad stavim potpis u nekoj drugoj boji? --Velja (разговор) 21:54, 8. јануар 2011. (CET)

Поздрав

Ма, пусти те категорије доказаних лутака, од тога нема вајде... Него, видим да си додао нове категорије у чланцима о бојном броду SMS König-у и подморници SM UB-2. Е, то је оно што је потребно под хитно, стога бих те замолио да их направиш што пре, ако је могуће. Ко шиша лутке, ојој, за њих ћемо лако! Kill them all!--Voodo Child (разговор) 22:27, 22. јануар 2011. (CET)

Mislim

da si omašio za jubilarni članak. Ako dobro brojim, trebalo bi da bude ovaj.--Методичар зговор2а 20:51, 25. јануар 2011. (CET)

Јубиларни

Први чланак који је означен као јубиларни је овај: „Горан Николић“, а након што је означен, одмах је обрисан један чланак. Означио га је корисник Самарџија, можеш да га нађеш у историји чланка „Горан Николић“. --БаШ-ЧелиК (разговор) 21:09, 25. јануар 2011. (CET)

Ткако год. Није ми есенцијално важно, али би ми било жао да се огрешимо о аутора који је заиста написао тај јубилеј. Поздрав.--Методичар зговор2а 22:15, 25. јануар 2011. (CET)

Јубиларни чланак је био текст Хронолошки списак мушких победника гренд слем турнира,бар је тако регистровао бројач на страници Скорашње измене 16:11. Ако је јубиларни текст Љубо Бенчић онда то није мој текст него Валкеров. Текст који је помињу у горњим дискусијама Горан Николић је написан 90 минута после мог текста, а умеђувремену су била нека брисања. --Drazetad (разговор) 23:04, 25. јануар 2011. (CET).

Хвала на корисним подацима. За сада је тај твоји други чланак пријављен као најраније написани чланак. Уколико се у међувремену не појаве још неки подаци који помињу неки раније написани чланак, онда ће тај чланак бити стављен као јубиларни. --Новак (разговор) 00:06, 26. јануар 2011. (CET)

Одговор поводом јубилар(а)ца

Пошто данас нисам пратио јубиларни чланак у тренутку када је пређена нова хиљадарка, не могу са сигурношћу рећи који је чланак јубиларни. Иако је чланак Горан Николић и први написан и први обележен — не појављује се на списку нових чланака, док чланак Љубо Бенчић — иако је касније и написан и обележен — појављује се на поменутом списку. Пошто се појавио сукоб јубилараца, могу рећи следеће: консултујте се поводом ове теме са оним корисником који обележио чланак о фудбалеру као јубиларни. Док обе стране не постигну компромис, званични податак о јубиларном чланку у табели неће бити промењен.

Резултати моје анализе поводом јубиларног чланка: Ако је веровати Баш-Челиковим речима — да је чланак о економисти први написан, иако се не појављује на списку нових чланака — онда дотични чланак не можи бити јубиларни.
 • Разлог: Кад је тај чланак отворен, у 16:47, био је скроз несређен; па се стога за јубиларни чланак узима онај први сређени чланак који долази иза тог несређеног (или више њих несређених). Такав — први сређени — чланак је Љубо Бенчић (који је већ обележен као јубиларац). Тај чланак је узет као јубиларни јер су пре њега била два несређена чланка — поменути чланак о економисти и чланак Akumulacija u ekonomiji.

Надам се да сам вам могао бити од помоћи. --Новак (разговор) 22:55, 25. јануар 2011. (CET)

Дража

Не бих ја то дирао. Ништа не смета. --филип @ 00:44, 27. јануар 2011. (CET)

Здраво да си, Новаче!

Контам да си ту један од оних (или можда једини?!) који полажу много пажње да све процедуре буду испоштоване. Стога бих те замолио да се осврнеш на овај чланак и изјавиш да ли је расправа успешно окончана или не.--Voodo Child (разговор) 23:30, 27. јануар 2011. (CET)

Одг: Табела

Хвала на сугестији, исправио сам. --Ђорђе Стакић (р) 23:34, 27. јануар 2011. (CET)

Колега, обраћам ти се овде са сугестијом, да ону информацију о року трајања гласања преместиш горе. Доле у шуми приче је изгубљена. Пошто се то већ тамо закувало овде ти то предлажем.-- Сахараразговор 17:32, 31. јануар 2011. (CET)

ОК, поздрав и напред у нове чланке.-- Сахараразговор 17:49, 31. јануар 2011. (CET)

Шаблон:Извори

ОК----László (talk) 01:54, 1. фебруар 2011. (CET)

Дунго је већ реаговао. Поздрав! mickit 10:03, 2. фебруар 2011. (CET)

Greska

Oket. Ne znam ja gde se to nalazi, a kad nadjem tako nesto, javim Dungu, jer on ima najveca ovlascenja od svih, pa je i najverovatnije da ce i znati gde da je trazi, i da ce imati i dozvole da edituje te stranice. Vidi i ono od pre neki dan sto sam mu pisala, mozda i to mozes ti da popravis (ako vec nije popravljeno). Pozzzz....--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 19:06, 2. фебруар 2011. (CET)

Nema veze. Zato sam i rekla Dungu. Ako on ne zna, onda niko ne zna. Face-wink.svg--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 22:01, 2. фебруар 2011. (CET)

Cscr-candidate.svg На страници Википедија:Сјајни чланци/Гласање покренуто је гласање за чланак Војна болница Ниш да исти постане један од сјајних чланака.
Гласање траје у периоду 12. јануар 2011. — 19. фебруар 2011. ----Алекс (разговор) 18:46, 7. фебруар 2011. (CET)


Транскрипција

Молим те да ли се ова ова аустријска тенисерка Sybille Bammer транскрибује, Сибила, Сибиле или Сибил Бамер. Хвала--Drazetad (разговор) 19:11, 7. фебруар 2011. (CET)

monobook.js

Поштовани/а,

ово је циркуларна порука којом вас обавештавам да сам из ваше /monobook.js стране обрисао позив скрипте en:User:Zocky/AutoComplete.js

Имамо разлога да верујемо да је услед измена у МедијаВикију дошло до квара у овој скрипти, који онемогућава не само уређивање већ и читање Википедије.

Уколико имате неких питања у вези са овим слободно ми се обратите на мојој страни за разговор. Позив скрипте можете сами да вратите, али имајте у виду да се може десити да вам то блокира приступ Википедији. Уколико се то деси, из неког другог браузера се (без да се пријављујете) обратите на Тргу и тражите да вам неки администратор ревертује измене.

Поздрав. -- Обрадовић Горан (разговор) 21:27, 17. фебруар 2011. (CET)

МедијаВики:Edittools

Yes check.svg Урађено --филип @ 17:34, 19. фебруар 2011. (CET)

Урађено још једаред. --Ф± 23:17, 27. јануар 2012. (CET)

Налози

Ја сам видио да су неки од њих блокирани, тако да сам и овај блокирао. И откуд њој толико налога? За шта су јој требали толики? И не видим проблем зашто се лажни налози не би блокирали, чисто сумњам да ће јој затребати за нешто корисно. --Жељко Тодоровић (разговор) 13:53, 21. фебруар 2011. (CET) с. р.

На Викизворнику имам једно питање за тебе. Волео бих да ми разјасниш неке ствари које ми нису баш најјасније.--Ἐπαμεινώνδας (разговор) 22:28, 24. фебруар 2011. (CET)

Сандра

Здраво!

Cscr-candidate.svg На страници Википедија:Сјајни чланци/Гласање покренуто је гласање за чланак Сандра Булок да исти постане један од сјајних чланака.
Гласање траје у периоду 29. март 2011. — 5. април 2011. ---- Boleyn (разговор) 22:44, 31. март 2011. (CEST) (CEST)


Такође...

...све најбоље у Новој 2012. :-)

Нема везе, сад је то ионако неважно. Када сам ти писао и даље су на снази била некаква правила у вези с ауторским правилима. Сада можеш поставити било чију фотографију која није објављена нигде на интернету и навести да је у твом власништву - нико ти неће приговорити због тога нити ће ти тражити потврду да си носилац ауторских права, бла, бла, бла.

Имајући у виду ту недоследност у спровођењу правила у вези с ауторским правима, нећу дизати никакву хајку (премда би било и више него нормално с обзиром на то да је преводилац Божидар Ферјанчић умро 1998. и што се не ради о два-три пасуса него о готово комплетном преводу оног дела Списа о народима који се односи на Јужне Словене у некадашњој римској провинцији Далмацији).

Иначе, то што је Црни Бомбардер кориговао био је у ствари хрватски превод Списа о народима.--Еπαμинонδα★Рαζгоβоρ 05:15, 31. децембар 2011. (CET)

Срећна НГ

Ажурирано. ;) Видим, Мицки је већ обрисао те стране. Срећна НГ и остали празници. --Ф± 18:57, 31. децембар 2011. (CET)

Честитка

Срећну Нову годину, добро здравље, успех у раду и животу жели Ти --Drazetad (разговор) 07:36, 1. јануар 2012. (CET)

Техничко питање

Постоји Посебно:Све странице. --Ф± 09:47, 3. јануар 2012. (CET)

Muskarinski acetilholinski receptor M2

Hvala. -- Dcirovic (разговор) 21:17, 3. јануар 2012. (CET)

Споменица

Па то није у реду да корисничке споменице буду шаблони. Шаблони су нешто чиме се служи цела заједница, а споменице свако може да прави, али у свом именском простору. Шаблон је посебан именски простор који има своју сврху. --Јован Вуковић (р) 04:15, 4. јануар 2012. (CET)

Иначе свака част за јубиларни чланак :) --Јован Вуковић (р) 04:17, 4. јануар 2012. (CET)
Ок, исправићу што се споменице тиче. Иначе већина споменица је у корисничком именском простору. Ову сам случајно приметио, и исправио. И да, што се тиче изворника нисам разумео. --Јован Вуковић (р) 04:38, 4. јануар 2012. (CET)
Ја и даље не знам које сам то чланке дирао. Ако можеш да ми даш неки пример :) --Јован Вуковић (р) 04:53, 4. јануар 2012. (CET)

Хехе богами дешава се и мени тако :) --Јован Вуковић (р) 05:02, 4. јануар 2012. (CET)

аман дајте ми да спаваааам! од Вука на очи не видим и идем сутра ћорав да га газим испред цркве за освету =) о чему се ради? --Wlodzimierz (разговор) 05:06, 4. јануар 2012. (CET)
па нема их као нових на страни нових чланака – можда је само бројач откинуо онолико колико и ја :) а можда је и до категоризације понеких од тих чланака. ма ко би га знао пред зору рану. ајд лаку ноћ! --Wlodzimierz (разговор) 05:24, 4. јануар 2012. (CET)

Izgleda da sam nešto zabrljala. Htela sam da sačuvam istoriju stranice, da mu se vide izmene... Zato sam preimenovala a nisam otvarala novu stranicu. Videću kasnije da to popravim. Sad nemam vremena :)--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 17:14, 4. јануар 2012. (CET)

Брисање

Пардон, овдје при брисању промаши разлог. --Жељко Тодоровић (разговор) 21:56, 4. јануар 2012. (CET) с. р.

Учитељ Таса

Извини што касним са одговором, презаузет сам тренутно кандидатуром за админа. Имам и ја неке слике, ајде пошаљи да видимо. Да ли ти обилазиш Ниш? Требало би да напишем и о школи Учитељ Таса јер је веома значајна. Која школа је још била и парламент? Face-wink.svg Никако да завршимо Нишка операција 1918. Ја сам нашао и књигу али треба ми време. --Алекс (разговор) 04:03, 5. јануар 2012. (CET)

Хвала на честитци. Знам, ја сам похађао ту школу. Face-wink.svg Написаћу чланак о њој. --Алекс (разговор) 04:36, 9. јануар 2012. (CET)
Иначе једина разлика је у томе што су сада забранили паркирање око споменија. Face-wink.svg --Алекс (разговор) 04:37, 9. јануар 2012. (CET)
Слике су одличне. Ако имаш још о Нишу, слободно реци. --Алекс (разговор) 05:08, 9. јануар 2012. (CET)

Namjerno sam stavio na stranicu Mića Tumarić "početnik" da bi mi neko objasnio šta tačno ide u početnike. U tom članku ima 5-6 rečenica sa osnovnim podacima, bez podnaslova i sl.Upravo večeras sam sređivao članak Radmila Đukelić u kom ima mnogo više podataka (doduše nema sp. referenci).Nov sam na wiki pa ako mi možeš objasniti. Ona pisana objašnjenja su uopštena i ne skroz jasna. (Ne tvrdim da sam u pravu, ali pomoć bi mi dobro došla) Marko rajkovic (разговор) 00:38, 10. јануар 2012. (CET)

Ra

Википедија:Гласање/Предлог/Отварање нове странице Молим коментар

Otvorena je zvanična diskusija o otvaranju stranice Molim komentar. Pošto si izrazio interesovanje za to na Trgu, molim te da se priključiš diskusiji. --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 17:57, 11. јануар 2012. (CET)

Приватност

Не препоручује се, из очигледних разлога, али колико знам, не постоји правило које то експлицитно брани. --Ф± 00:14, 15. јануар 2012. (CET)

Нема проблема, само боље би било да се постави шаблон за брзо брисање. --Алекс (разговор) 02:58, 15. јануар 2012. (CET)

Метаморфоза

Обрисао сам, само увијек патролирај чланак прије него што га предложиш за брисање. --Жељко Тодоровић (разговор) 15:50, 15. јануар 2012. (CET) с. р.

Свака част

Свака част на овом чишћењу пројеката. Али кажи ми још колико тога има? Да није паметније да се пусти неки бот? --Алекс (разговор) 02:16, 16. јануар 2012. (CET)

[3]

Пре неки дан сам угледао овај текст на изворнику као и њему сличне па ме занима како стојимо са ауторским правима овде. С обзиром да није ама баш ништа наведено може ми свашта пасти на памет. Упозоравам да овим потенцијално омаловажавамо рад и труд око превођења овог и овог научника; и сам знаш да превести било шта изискује много пожртвовања.--Еπαμинонδα★Рαζгоβоρ 03:42, 17. јануар 2012. (CET)

Нема на чему, сваки пут. То су текстови са Растка по свему судећи (баци поглед како су наведене референце). Ја не знам како њихови сарадници објашњавају објављивање неслободних текстова, али овде на Википедији критеријуми су строжи и апсолутно их не доводим у питању. По питању слика смо расправљали и дошли смо до закључка да се треба озбиљно понашати. Сад би требало исто тако опходити се и према текстовима.--Еπαμинонδα★Рαζгоβоρ 04:27, 17. јануар 2012. (CET)

bb

Ti si baš rešio da nam zadaš posla ove noći :D Ako, ako, samo napred ;)--MikyM|Write me 01:27, 18. јануар 2012. (CET)

Дај ми линк, али не знам да ли ћу да је вратим. Имам жељу да је променим, али видећу како и шта. --Алекс (разговор) 04:27, 18. јануар 2012. (CET)

Хеј

Поздрав. Занима ме зашто си у чланцима о Татевском манастиру и Татеви Анапату које сам јуче написао мењао редослед поднаслова, мислим на одељке "види још" и референце. Логично је да одељак ""Видети још" иде одмах после главног текста а пре података о литератури и референцама. Посебно у ситуацијију када имамо чланке са доста референци, јер овај део "видети још" је управо на неки начин наставак самог текста на одређеној сраници и мало је безвезе да се ставља у дну стране (поготово кад има много референци). Face-wink.svg --НиколаБ (разговор) 22:59, 18. јануар 2012. (CET)

Измене су улоњене а корисник 178.223.47.6 је блокиран на 24 сата.--Алекс (разговор) 03:41, 19. јануар 2012. (CET)

Pa mogu, ali samo ako radim nesto drugo. Da li postoji napred sablon: ili ne, ne pravi razliku, a samo bi pravio bespotrebnu izmenu. -- Bojan  Razgovor  12:25, 19. јануар 2012. (CET)

Mogu, ali to je jedna suvisna izmena. Ako imam clanak od lupam 30 kB, ako obrisem to Sablon:, znaci da sam u bazi podataka napravio jos jedan dokument od 30 kb minu onoliko bajtova koliko brisem. Ako pomnozis to sa brojem clanaka, to bi bilo bacanje memorije. Isto kada radite to sa brisanjem stranica: stranicu iz baze podataka mogu da obrisu samo oversajtovi. Ti kada stavis na stranici za razgovor sablon za brzo brisanje, tvoja izmena nije obrisana, iako se tebi to cini, vec je jos uvek u bazi podataka i jos uvek zauzima memoriju. Brojke, nisu velike, ali ono... Trosimo malo, a ne dobijamo nista. Zato ne volim kada vidim u skorasnjim izmenama da neko 50 puta snima jedan clanak na dan. Pomnozi 50 puta 30 kB, to je vise od megabajta. Pomnozi jedan megabajt sa nekoliko hiljada clanaka - odose gigabajti - i to samo na nas. -- Bojan  Razgovor  12:39, 19. јануар 2012. (CET)

Ovaj, samo da kazem da ti nisi medju njima. Pre svega mislim na Saharu i Epamaminondu koji ne znaju da koriste Prikazi pretpregled. -- Bojan  Razgovor  12:55, 19. јануар 2012. (CET)

Саша Стефановић

Дадох. --Ф± 18:31, 20. јануар 2012. (CET)

Карађорђевићи

Ја мислим да ми имамо дозволу са тог сајта. Чини ми се да сам некада дозволу скинуо са странице за разговор код Карађорђевића, и уврстио је у дозволе. Не сјећам се ко је то тада тражио. --Жељко Тодоровић (разговор) 19:16, 20. јануар 2012. (CET) с. р.

Нисам је ја прибавио, ја сам је само пренио на одговарајуће мјесто. Налазила се на страници за разговор на чланку Карађорђевићи. --Жељко Тодоровић (разговор) 19:35, 20. јануар 2012. (CET) с. р.

Пренос

Слободно сам то уради. Имаш овде упутство. Не заборави да на стр. за разговор упишеш с које њики и шта му фали, као и да уклониш међувики и категорије. Нема потребе да мене контактираш због тога, ако видиш неки чланак да је пребачен са неке њики а да не испуњава услове за пребацивање, слободно га премести. Периодично се проверава та категорија и бришу се чланци који су у њој више од 7 дана. --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 21:35, 20. јануар 2012. (CET)

Блокада

Извини, због све ове халабуке нисам ни видио да си ми послао поруку у вези Марета. Па најбоље је да му се скрене пажња на то, видим да је само упозорен шаблоном, али не и текстом, тако да то треба урадити. Не видим смисао, када нема велики број измјена по дану. --Жељко Тодоровић (разговор) 23:24, 20. јануар 2012. (CET) с. р.

Брисање

Yes check.svg Урађено mickit 23:49, 20. јануар 2012. (CET)

Обрисано, уз напомену да ми је драго што водиш рачуна да се неслободан материјал користи у што мањој мери, односно само онда када је баш неопходан. Поздрав! mickit 00:05, 21. јануар 2012. (CET)

Прву сам обрисао, али друга, по мом мишљењу, није за сакривање. --Ф± 02:02, 21. јануар 2012. (CET)

Није читава општина Херцег Нови у Боки, тако да је оно Бокељи непрецизно. Оно Бокељи се односи само на залив. --БаШ-ЧелиК (разговор) 02:04, 22. јануар 2012. (CET)
Није толико проблем са категоријом, него би требало у поједине биографске чланке убацити обадвије категорије. Једна се веже за град и општину у административном смислу, а друга за географску област. А Новљање ћу да избацим из Бокеља, пошто Бокељи имају и посебну народну ношњу, и чини ми се да Новљани не спадају у Бокеље. --БаШ-ЧелиК (разговор) 02:19, 22. јануар 2012. (CET)

Зашто је промењен наслов чланка АРХИМАНДРИТ ЈОВАН РАДОСАВЊЕВИЋ? --Suradniksuradnik (разговор) 20:25, 24. јануар 2012. (CET)

Независ(т)ан

Независност, независан, независни... Завистан је онај ко завиди. Face-wink.svg Ок је измена. --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 23:41, 24. јануар 2012. (CET)

Ајд'

пробај сад. Face-grin-braces.svg --Ана P geology.png пиши ми 00:16, 25. јануар 2012. (CET)

Преправке кандидатуре

Хвала на преправкама, пошто сам се кандидовао слободно се изјасни гласањем, о мојој кандидатури хвала. Snake bgd Cobra.gif Змија бгд Snake bgd Cobra Mirrored.gif 01:30, 27. јануар 2012. (CET)

Разговор

Гдје да пратим? --БаШ-ЧелиК (разговор) 05:08, 27. јануар 2012. (CET)

Нисам то никад пратио, иако имам неколико јубиларних. Важи, ако будем ишао до 153.000, забиљежи ћу. Поздрав --БаШ-ЧелиК (разговор) 05:15, 27. јануар 2012. (CET)

Овлашћења

Yes check.svg Урађено mickit 22:53, 27. јануар 2012. (CET)

Ако можеш

Уради слободно ставио сам наслове да прекида се кандидатура. Snake bgd Cobra.gif Змија бгд Snake bgd Cobra Mirrored.gif 01:46, 28. јануар 2012. (CET)

Хвала Snake bgd Cobra.gif Змија бгд Snake bgd Cobra Mirrored.gif 01:49, 28. јануар 2012. (CET)

Геџет

Ја га не користим па нисам знао да је престао да ради. Када приметиш тако нешто, слободно пријави :) mickit 23:02, 29. јануар 2012. (CET)

Шта ти још не ради? Направи списак па ћу погледати када стигнем. mickit 23:22, 29. јануар 2012. (CET)

Сад сам прегледао и остале скрипте и изгледа да је ово био разлог зашто неке од њих нису радиле. Што се тиче опције за гласање, она код мене ради, али морам напоменути да је направљена тако да ради само у Википедија именском простору. Другим речима, та опција се неће појављивати када уређујеш чланке и слично, али би требао да је имаш на ВП:ЧЗБ када уређујеш нешто на тој страници. Поздрав! mickit 17:42, 30. јануар 2012. (CET)

Нема на чему Face-wink.svg mickit 18:24, 30. јануар 2012. (CET)

Културна добра

Знам, хвала, нисам завршио чланак за данас, радим низ ствари истовремено! :) --БелиПисац има реч 17:54, 1. фебруар 2012. (CET)

Ма, нема проблема, ево додао сам! .) Поздрав! --БелиПисац има реч 18:01, 1. фебруар 2012. (CET)

Чланак је писан са циљем да прикаже РАСАДНИКЕ УКРАСНОГ ДРВЕЋА И ЖБУЊА (хортикултурне расаднике) и тако је био и насловљен. Сличан чланак постоји и на енглеској википедији са којом сам га повезао. У тексту се сем мале компарације са технологијом производња у шумским расадницима искључиво говори о РАСАДНИЦИМА УКРАСНОГ ДРВЕЋА И ЖБУЊА. Непосредно по слању Јованвб је променио име чланку РАСАДНИК (хортикултурни) у Расадник. Као релативно нови на википедији не знам шта би требало да урадим, а да то буде у смислу ваше сугестије?

--Gmihail (разговор) 18:27, 1. фебруар 2012. (CET)

Хвала вам, успут, сврсао сам чланак у категорије привреда и пољопривреда и скинуо опомену Gmihail (разговор) 19:44, 1. фебруар 2012. (CET)

Бот

Бот ти треа за велики број чланака. Али урадио сам. -- Bojan  Razgovor  00:20, 2. фебруар 2012. (CET)

Становници

Да ли би се сложио да имена категорија становника градова и општина назовемо као и све остало у тим категоријама? Нпр. Митровчани (Сремска Митровица) и Митровчани (Косовска Митровица). Овако су имановани сви чланци у категоријама градова и општина. Да ли се слажеш? --БаШ-ЧелиК (разговор) 03:35, 2. фебруар 2012. (CET)

Споменицаш

У реду. --Ф± 08:02, 3. фебруар 2012. (CET)

Хвала. --БаШ-ЧелиК (разговор) 04:12, 4. фебруар 2012. (CET)

Муреш (река)

Она порука у опису измјене није била упућена теби него кориснику који је извршио оно копи-пејст премјештање. Мислио сам да поништим измјене, али си ме предухитрио. Поздрав!--В и к и в и н дР 18:09, 6. фебруар 2012. (CET)

Брисање

Хвала, Новаче! --БелиПисац има реч 19:15, 6. фебруар 2012. (CET)

Нови Београд је у Срему. А и Земунци су Београђани. --БаШ-ЧелиК (разговор) 21:33, 6. фебруар 2012. (CET)

Убачено, кажи ако треба још нешто. --Алекс (разговор) 22:35, 6. фебруар 2012. (CET)

Ја сам примјетио да када додам само везу ка ен, онда бот дода оставе међувики, али при томе дода и везу ка ср на остале википедије. Нисам 100% сигуран, али када ручно додаш све везе, онда бот не врши акцију међувики повезивања тако да чланци на другим језицима остају без веза ка ср. --БаШ-ЧелиК (разговор) 03:20, 7. фебруар 2012. (CET)
На око тако изгледа. Бот не реагује на старе чланке у које је међувики веза додата накнадно. Бот само реагује на нове чланке. Постоје и други начини да се иницира бот. --БаШ-ЧелиК (разговор) 03:36, 7. фебруар 2012. (CET)
Ма нећу да поништим твоју измјену. Него само да знаш да ће много више користи бити од тога да додаш везу ка ен на наш чланак, и да одеш на енглески чланак и да тамо додаш везу ка нашем. А ботови раде нон-стоп [4] Поздрав --БаШ-ЧелиК (разговор) 03:51, 7. фебруар 2012. (CET)

Sajtnotis

Hvala, promenila sam i malo sam sredila ostale poruke. A kako ce oni znati da treba da promene sad? Tj, kako ce znati da je nesto tamo menjano? --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 14:23, 7. фебруар 2012. (CET)

Videh još danas popodne. Brzo su to uradili, nema šta. --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 21:47, 7. фебруар 2012. (CET)

Yes check.svg Урађено mickit 15:29, 7. фебруар 2012. (CET)

Је ли, где се мењају сад ови сајтнотиси, ово је страшно колико су сви буквално преведени. Где је то, да поправим.--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 15:56, 8. фебруар 2012. (CET)

Ne vidiš sajtnotis o izboru za stjuarde? --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 17:22, 8. фебруар 2012. (CET)

Sad ga ni ja ne vidim. A bio je tu kad sam ti pisala. Svejedno, gde se to nalazi, da pregledam. Strašno me nervira kad vidim taj srbliš. --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 17:42, 8. фебруар 2012. (CET)

Oket. Zahvaljujem. Popravila sam. Kako samo uspeš sve da nađeš? Face-grin.svg--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 21:08, 8. фебруар 2012. (CET)

ББ

Када завршиш са обележавањем преусмерења за бб, обавести некод од админа и реци му да додели себи заставицу корисник-бот, да обрише све и да потом поново одузме себи заставицу. Тако ћемо избећи закрчење СИ. Поздрав! mickit 15:25, 8. фебруар 2012. (CET)

Категорија етнолози

Да ли у чланак Галина Лозко додати категорију Украјински етнолози? Видим да у Категорији етнолози по националности има по један бугарски и амерички етнолог, па због тога питам. Хвала на помоћи. Perunova straža (разговор) 23:47, 8. фебруар 2012. (CET)

Šablon

Ajd da vidimo jel možeš da mi pomogneš. Tražim neki šablon koji bi naznačio da u članku stoje nesređene reference, kao i da su nepotpune ili da sadrže linkove ka piratskim sadržajima. Imamo li mi neki takav šablon, ili ima li takvog šablona na eng. vikipediji? --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 21:27, 9. фебруар 2012. (CET)

Разговор

Свака част за ово. Ја сам савременик тако да све ово знам. Не знам колико могу да искористим, али у сваком случају свака част што си ме обавјестио. Кад год наиђеш на слично, молим те ми јави. Поздрав --БаШ-ЧелиК (разговор) 05:00, 10. фебруар 2012. (CET)

Гласање

Филип ме је предухитрио :) mickit 23:20, 10. фебруар 2012. (CET)

Слика

Слика јесте у јавном власништву, али би требала да стоји ова лиценца. Иначе, ради се о једној од бројних фотографија Самсона Чернова, руског фотографа. Био је и чланак о њему у Политикином Забавнику. На слици је извиђач Драгутин Машић. mickit 21:30, 11. фебруар 2012. (CET)

Грешка... Хтео сам да укуцам име власника колекције, а онда сам случајно селектовао све и обрисао... :(

Списак

Могу, кад откачим друге обавезе. Рачунај на крај марта од мене. 本 Михајло [ talk ] 15:01, 13. фебруар 2012. (CET)

Брисање

Обрисао сам, али знаш и сам да можеш да користиш одговарајући шаблон за такве захтеве. --Ф± 21:01, 14. фебруар 2012. (CET)

Траскрипција са немачког

Поздрав. Нисам те дуго давио, па морам мало. Како се транскрибује име овог немачког скијаша Benjamin Raich. (ћирилица) Хвала--Drazetad (разговор) 21:00, 17. фебруар 2012. (CET)

Хвала. Слаја је написао Бењамин, а Самарџија Бенјамин. Логично је латиницом, али ћирилицом нј је њ. У штампи сам нашао оба случаја али већина пише латинисом. Они са ћирилицом га без разлике пишу као Бењамин [5], [6], [7].

Прихватио сам твоје, само сам навео зашто сам те питао. Хвала још једном.--Drazetad (разговор) 00:32, 19. фебруар 2012. (CET)

:)

Да не буде забуне, нека Лепота ти је написала неку песму, па сам ревертовао. Поздрав. Face-wink.svg --Павлица причај 12:54, 22. фебруар 2012. (CET)

Кошаркаш

Изгледа да код оног кошаркаша на свакој другој википедији стоји друго мјесто рођења. --БаШ-ЧелиК (разговор) 23:51, 22. фебруар 2012. (CET)

DR

Uradjeno--László (talk) 18:32, 23. фебруар 2012. (CET)

Блокирање

Блокиран је. Иначе предлажем ти да архвираш страницу за разговор. Неко ко има спорију везу неће моћи да је учита 20 минута :). Поз. --Јован Вуковић (р) 19:40, 24. фебруар 2012. (CET)

Куновичка битка

Нешто се мислим... да није чланак Куновичка битка можда написао неки основац или средњошколац, па сада чека да му средимо матурски или семинарски рад? То је тако неписмено написано да не знам да ли вреди уопште исправљати, да не помињем да нема референце. Можда да увалимо некоме ко се занима за историју и активно уређује тај портал? Perunova straža (разговор) 23:16, 24. фебруар 2012. (CET)

Гласање за сјајан чланак

Cscr-candidate.svg На страници Википедија:Сјајни чланци/Гласање покренуто је гласање за чланак Орбитални истраживач Марса да исти постане један од сјајних чланака.
Гласање траје у периоду 26. 02. 2012. (14:15) — 04. 03. 2012. (14:15) ----Mixailo (разговор) 14:29, 26. фебруар 2012. (CET)


Кад погледаш ме преко рамена

Новак како да убацимо назив овог албума у доњи шаблон где се налазе преосталих 12 Здравкових албума? Soundwaweserb (разговор) 00:42, 27. фебруар 2012. (CET)

Хвала. Soundwaweserb (разговор) 01:56, 27. фебруар 2012. (CET)

Nema potrebe, nije cesto vndlizovano. -- Bojan  Razgovor  01:40, 1. март 2012. (CET)

Izmene u tekstu Hare Krišna u Srbiji.

Pozdrav, Prvi put menjam i pišem nešto na wikipediji. Na to sam se odlučio pošto sam dobro upoznat sa materijom (Hare Krišna) jer sam i sam član pokreta, a i jedan od organizatora i lidera. Prvo su mi pale u oči tehničke greške tipa: ime osnivača nije Prahupada već Prabhupada i sl. Tekst o Verovanju sam sam napisao. Smatram da je najbolje da neko ko je upoznat sa temom iz prve ruke, može najbolje opisati. Molim vas da mi objasnite zašto ste, ako ste uopšte Vi to uradili, uklonili moj tekst. Miloš BlanušaMadhva (разговор) 18:57, 1. март 2012. (CET)

Izmene u tekstu Hare Krišna u Srbiji.

Pozdrav, Prvi put menjam i pišem nešto na wikipediji. Na to sam se odlučio pošto sam dobro upoznat sa materijom (Hare Krišna) jer sam i sam član pokreta, a i jedan od organizatora i lidera. Prvo su mi pale u oči tehničke greške tipa: ime osnivača nije Prahupada već Prabhupada i sl. Tekst o Verovanju sam sam napisao. Smatram da je najbolje da neko ko je upoznat sa temom iz prve ruke, može najbolje opisati. Molim vas da mi objasnite zašto ste, ako ste uopšte Vi to uradili, uklonili moj tekst. Miloš BlanušaMadhva (разговор) 18:57, 1. март 2012. (CET)

članak o m.m. od lužice

hvala na pomoći...

Bad Copy - Vinjau

Naravno da je sigurno - http://s.dsimg.com/image/R-1004592-1184000376.jpeg

--Dragoljub Kojadinovic (разговор) 11:54, 8. март 2012. (CET)

Да ли ти Новаче мислиш да историја Србије почиње 1912. године?! Када неко заузме (окупира, присвоји) твоју територију, а ти је после иозвесног времена вратиш у свој посед, онда се то зове ослобађање! Освајање представља заузимање туђе територије. Балкански ратови су, из перспективе Србије, били ослободилачки - Србија се након 500 година ослобађала власти Османлија. Погледај мапе пре Косовског боја - научићеш нешто! Било би коректно да пре исправке нечијег чланка убедиш аутора да си ти у праву, зар не? --Mzoran (разговор) 14:11, 13. март 2012. (CET)

Чланак

Знам. Админи нису присутни да обришу преусмерење. Чланак не треба да стоји у Преносу, јер задовољава све да буде у ГИП-у, баш као што је Јагода објаснила.--Павлица причај 21:30, 14. март 2012. (CET)

Mladen St. Djuricic

Novak, kada ce jednom strana tvog preusmerenja a moja pod Mladen St. Djuricic se pojaviti na pretrazivacu. Sta si uradio, zasto se ne pojavljuje?!! Ako mozes ne samo medju srpskim novinarima vec i po rezultatima pretrage.--Lepota Kuzmanovic (разговор) 14:28, 16. март 2012. (CET)

Добродошлице

OK.-- Dcirovic (разговор) 18:39, 19. март 2012. (CET)

Kategorija po mjestu rođenja

Čovila sam stavio u kategoriju Nevesinjci jer je odrastao u Nevesinju, završio školu i počeo da igra fudbal. Takođe je i njegova porodica porijeklom iz Nevesinja. U ovo sam siguran jer ga lično poznajem. Ne poznajem dobro pravila pa bih volio da mi kažeš da li zbog ovih razloga može da ostane u toj kategoriji. Ako ne, nikakav problem, neka ga u Mostarci. -- Marko Dic, amice 17:01, 21. март 2012. (CET)

Пошто сам ја поставио питање зашто је неко Невесињац, а не Мостарац (ако је у Мостару рођен), пратио сам шта се дешава и прочитао и твој одговор, односно коментар, Марку. Ако је тако зашто је Никола Тесла Личанин, а није Американац иако је у Америци проживио две трећине живота плус десетак година по Европи. У Лици није био од своје 14 године. Ван Лике је живео 73 године. Мислим да је то јасно и да је човек из места где је рођен, иако му се у одређеном тренутку или ситуацији то не допада и онда нема никаквих нејасноћа. Свако одступање прави проблеме. Ово је само мој коментар и ову тему не мислим да ширим. Поздрав.--Drazetad (разговор) 18:10, 21. март 2012. (CET)

Meta

Gde se ono bese trazi skidanje prava neaktivnim administratorima na Meti? Na redu je Kale. Bi li ti to odradio? Fala. --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 21:27, 25. март 2012. (CEST)

Е, супер. Хвала ти. --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 23:55, 25. март 2012. (CEST)
Zahvaljujem. --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 10:00, 26. март 2012. (CEST)

слика

како могу да додам слику за Огњена Стојановића? јел могу било коју са гугла да ставим а да то не представља кршење ауторских права. Хвала и хвала на изменама ;)--Ghjghj (разговор) 18:34, 26. март 2012. (CEST)

100.000

Baš se potrefilo :) mickit 21:47, 26. март 2012. (CEST)

слика

hvala, nadam se da sam uspela --Ghjghj (разговор) 22:08, 26. март 2012. (CEST)

Zdravo, ja sam napravio clanak o Nikodiju Stojanovicu Tatku. Sada bih da stavim njegovu sliku ali stvarno se ne snalazim i pored detaljnog uputstva. Posto si ti taj clanak obradjivao zadnji, a i posto smo relativno zemljaci, Leskovac, Nis, Prokuplje,:), da li mogu da te zamolim da je ti postavis. Slika je scan iz knjige Blagoja Glozića Govor Sume a slikana je pre sad vec 80 godina tako da nema problema oko autorskih prava....Samo mi javi kako da je doturim na st.vojislav@gmail.com Hvala unapred, Pozdrav Vojislav St.vojislav (разговор) 10:56, 31. март 2012. (CEST)

Ајд опет...

Ја сам опет заборавила где се оно тражи скидање права на Мети. Ајд опет ти. Корисник:Sabate и Корисник:Rainman. Према новим правилима, прошло је више од годину дана од њихове последње администратораске измене. --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 01:26, 6. април 2012. (CEST)

Хвала! Да нам је више корисника као што си ти... Ди би нам био крај! Face-grin.svg--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 01:58, 6. април 2012. (CEST)
Да знашFace-grin.svg. Али, опет, тамо их има много више и са свих страна света, па стално неко прати измене... --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 02:10, 6. април 2012. (CEST)

Pitanje

Mogu li bar da znam zbog čega je upućen predlog za brisanje članka , s obzirom da sam koristio šablon koji je adekvatan , prihvatio izmene koje su zahtevane , osim izmene u nazivu partije a to i ne mogu da prihvatim jer se to kosi sa objektivnošću i tačnošću ? Hvala  — Претходни непотписани коментар оставио је корисник Pollux (разговор · доприноси)  · 02:05, 7. април 2012.

Хвала. Поздрав --БаШ-ЧелиК (разговор) 02:51, 8. април 2012. (CEST)
Не треба, није иста општина. --БаШ-ЧелиК (разговор) 03:07, 12. април 2012. (CEST)

Јубиларни

Поздрав. Колико ја могу да избројим, јубиларни (нулти) чланак је ипак овај: Neopteryx frosti. --Мирослав Ћика (разговор) 15:52, 10. април 2012. (CEST)

Да, али не брини: биће јубиларних још пуно. Нема потребе за тучом :) --Мирослав Ћика (разговор) 15:55, 12. април 2012. (CEST)

Ма дај...

Има налог 6 година а није до сад направио ниједну измену? Ма то је нечији лутак, сто посто, отворен пре шест година ако затреба. Ма, то је Верлор, сто посто. Једино он има такве успаване вишегодишње лутке. Ма, свеједно. Како год обрнеш, тај је сумњив. --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 17:34, 10. април 2012. (CEST)

Тенисери

На већини чланака о тенисерима вршиш неке измене. Какве су то измене? --Oliver Nedeljkovic (разговор) 01:55, 15. април 2012. (CEST)

Конкретно код већине чланака о тенисерима које сам ја направио. --Oliver Nedeljkovic (разговор) 02:02, 15. април 2012. (CEST)

Ево нова кат: [8] --БаШ-ЧелиК (разговор) 08:56, 15. април 2012. (CEST)

Бот

Не, пријавио сам се на Мети за добијање тога. micki 11:40, 17. април 2012. (CEST)

Hvala -- Bojan  Razgovor  02:14, 22. април 2012. (CEST)

Zastavica

U redu. Podrazumeva se da mi javiš čim završiš. Hoćeš li odmah početi s tim? micki 15:04, 23. април 2012. (CEST)

Yes check.svg Урађено micki 15:06, 23. април 2012. (CEST)
Izgleda da ti se izmene ipak pojavljuju u SI kada koristiš Cat-a-lot, a inače se ne pojavljuju. Nema veze, samo ti završi. micki 15:20, 23. април 2012. (CEST)
Kad koristiš Hot cat onda je sve OK. micki 15:38, 23. април 2012. (CEST)
Važi. Eto, ni ja nisam znao da Cat-a-lot ima tu falinku. Međutim, ova verzija je i tako privremenog karaktera. Očekujem da uskoro pređemo na bolju (dorađenu). micki 15:42, 23. април 2012. (CEST)

Yes check.svg Урађено. Могу да пребацим и слике. Само ми реци које, па ћу сутра то погледати. micki 21:57, 23. април 2012. (CEST)

Заграде за транслитерацију

Мислим да се од скора не уносе тагови за транслитерацију (мислим на ово: [9]). Нисам 100% сигуран, али мислим да је о томе скоро покренута тема на тргу Техника. Ваљда више нема потребе за тим таговима. Поздрав --БаШ-ЧелиК (разговор) 01:55, 26. април 2012. (CEST)

Merci. Face-grin.svg --Павлица причај 18:23, 27. април 2012. (CEST)

Што се не пријавиш за админа? -- Bojan  Razgovor  00:35, 30. април 2012. (CEST)

Вукадиновић, Власи, НОПО, итд.

Мислим да се Вукадиновић не изјашњава као Влах. Истина, он је кандидат партије која је регистрована као партија влашке мањине, али то није довољно да га сврстамо у Влахе. Мислим да ИП корисник има само добар смисао за хумор. Вјероватно ниси упознат са том причом о фиктивној влашкој странци, чим си повјеровао тврдњама ИП корисника. Више можеш прочитати овде, овде и овде.--В и к и в и н д 17:38, 2. мај 2012. (CEST)

Немачко насеље

Добро је што сам кренуо да стављам фотке, јер примећујем да има погрешно транскрибованих чланака, али на сву срећу мало. Мислим да се треба држати транскрипције, а не превода кад се ради о мањим и непознатијим насељима и градовима, а преводити кад је реч о Франкфурту на Мајни и ли Франкфурти на Одри, јер су нашим људима познатији тако. Face-wink.svg --Павлица причај 22:52, 2. мај 2012. (CEST)

Уф, ту сам се двоумио. Сетио сам се примера, Шарлоттаун, где су остављена два сугласника, јер је име настало од две речи. У овом примеру, Буххајм, знам да је Бух књига, а Хајм кућа (колико познајем немачки). У сваком случају, распитаћу се. --Павлица причај 23:31, 2. мај 2012. (CEST)
Што се тиче Сара, удвојени самогласници се упрошћавају, а Штутгарт је Штут+гарт. Буххајм је баш зезнут. Поставио сам питање на СЈА, па ћемо сачекати одговор. --Павлица причај 00:06, 3. мај 2012. (CEST)
Добио сам одговор. Није Буххајм, већ Бухајм. Из Правописа, у одељку о транскрипцији с немачког, под словом H наводи се: […] Са претх. CH слива се у једно х: Кирхоф (KIRCHHOF), Минхаузен (MÜNCHHAUSEN). […]. Сад треба наћи сва места где имамо два Х, те их преименовати. Успут, питао сам и за ...ан дер Донау, мишљења су подељена, али вероватно је да се све преводи. --Павлица причај 12:59, 3. мај 2012. (CEST)
И у праву је. Баш и није добар пример са тим гробљем, али Јагода је у праву. Када сам написао да се вероватно све преводи, нисам мислио да Буххајм ан дер Донау постане Књигадом на Дунаву, већ Бухајм на Дунаву, на пример. Мада, верујем да си схватио. Face-wink.svg --Павлица причај 13:09, 3. мај 2012. (CEST)
Мислим да Павлица неће све то да премешта. Face-grin-braces.svg Најрадије бих да се негде договоримо како треба преносити (мислим, шта је ан дер, об, им, ам... и како са падежима) и да ботчић нечији све одради, ако то може. Face-wink.svg --Павлица причај 13:35, 3. мај 2012. (CEST)

Премјештање

Јеси ли средио преусмјерења овде, прије него неко обрише. [10] --БаШ-ЧелиК (разговор) 09:58, 3. мај 2012. (CEST)

Претпоставио сам. Не знам зашто некад сатима не региструје. --БаШ-ЧелиК (разговор) 10:04, 3. мај 2012. (CEST)
Хвала на обавјештавању. Ако можеш, радије ми пошаљи везу ка чланку овако: [11] умјесто унутрашње везе. Ја стално сређујем вишезначне и лоша преусмјерења, тако да се најежим чим видим да су неке везе на страници за разговор. Поздрав. --БаШ-ЧелиК (разговор) 03:35, 4. мај 2012. (CEST)
И МЗ је у истој општини. --БаШ-ЧелиК (разговор) 16:48, 4. мај 2012. (CEST)

Враћање

Е, ово што сам враћала, било је случајно, нисам ни видела да сам притисла дугме врати уместо на празну површину. --Ана P geology.png пиши ми 18:18, 4. мај 2012. (CEST)

Шаблон:Корисник Вики/Заљубљен

Урађено. — Лазар (разговор) 22:41, 4. мај 2012. (CEST)

Хвала

Хвала ти на оној корекцији у вези слова а. Имао сам отворено неколико прозора, а неки су имали подешен АСКИ. Како си открио да нешто не ваља? --Мирослав Ћика (разговор) 20:37, 7. мај 2012. (CEST)

Хе, хе. Ја сам то пар пута покушао и видио да не иде, па одустао. Рекох неки баг :) Иначе то мијешање писама је велики проблем кад су нека слова слична. Михајло зато често поправља те грешке ботовски. --Мирослав Ћика (разговор) 22:42, 7. мај 2012. (CEST)

Викизворник

Сада су ажуриране. --Ф± 08:03, 9. мај 2012. (CEST)

Компаније у Словенији и Словеначке компаније

Здраво. Имам једну недоумицу око имена категорија из наслова, па да не бих постављао наоколо питање, боље да будем директан :-) Зар не мислиш да је боље имати категорију ИМЕ ЗЕМЉЕ компаније него Компаније из ИМЕ ЗЕМЉЕ? Мени некако К. у Словенији звучи као све компаније које тамо раде (не везано да ли су словеначке или не) а ово друго ми звучи као компаније из Словеније које могу да раде у словенији и/или другој земљи. Питам чисто због себе, да искристалишем себи слику :-) MikyM|Write me 08:46, 9. мај 2012. (CEST)

Пошто сам ја са Новаком учествовао у премјештању неких кат, ја подржавам опцију коју је изабрао Новак. Често су комп. у неким државама стране, тако је је боље да кат буде ком у , него те и те комп. Исто тако и у случају да се име поклапа са народом, па онда испада да су компаније националне, док у случају "из", таквих дилема нема. --БаШ-ЧелиК (разговор) 08:54, 9. мај 2012. (CEST)

Деони генетив означава припадност, те би категорија примала само компаније које су пореклом из те земље. Но, сврха тих "компанијских" категорија јесте да окупи компаније које делују на простору неке земље, па и не биле оне пореклом из исте. Стога мислим да је тренутни назив сасвим прихватљив. --ノワックウォッチメン 17:11, 9. мај 2012. (CEST)

Хвала ти што си средио све око регистрације јубиларног чланка. --Мирослав Ћика (разговор) 21:23, 9. мај 2012. (CEST)

Zasto?  — Претходни непотписани коментар оставио је корисник Alobree (разговор · доприноси)  · 01:12, 10. мај 2012.‎

izmene članka Milovan Pančić

Novače, zanima me da li ste vi unosili promene na članku Milovan Pančić (4. maja).

Promene koje su unešene nisu tačne, a ni izvori nisu navedeni. S obzirom na to da sam članak ja postavila, molila bih vas da mi se ubuduće obratite za svo unošenje materijalnih promena, zato što raspolažem kako verodostojnim podacima, tako i odgovarajućim, proverljivim izvorima

Pozdrav

Branka Radosavljevic alias Brankar na vikipediji email brankar963@gmail.com

Вандал

Yes check.svg Урађено micki 15:26, 14. мај 2012. (CEST)

Перпер

Нијесам мислио на Душанов перпер (нијесам довољно упознат са тим перпером). Мислио сам на познати перпер у средњем вијеку (као обрачунској јединици, а не новцу) који чланак ћу брзо покушати да поставим.  — Претходни непотписани коментар оставио је корисник ‎Братислав (разговор · доприноси)  · 22:41, 14. мај 2012.

Мислио сам на перпер-као обрачунску јединицу познату у ср. вијеку, а који није био ковани новац. Није ми јасно оно око перпера цара Душана, као кованог новца (јер је перпер био само замишљена, идеална рачунска јединица , која је представљала износ од 12 сребрних динара и служио је да утврди вредност сребра према злату, ради давања сигурности трговини и трговацима из Дубровника, Венеције и других земаља). Написани чланак „Српски перпер“ нема извора . БратиславБратислав (разговор) 23:54, 14. мај 2012. (CEST)

ime države

Mislim da unošenje imena ove naše nesrećne države kroz istoriju nije važno za ovu vrstu teksta, nije uopšte predmet ove biografije niti je u njenoj funkciji, mislim da je važnije navesti grad, gde je rodjen jer gradovi obično zadržavaju svoje ime, a vlast se menja i kroji nazive prema trenutno aktuelnoj politici. Dovoljno je reći Srbija. Znači, on je poreklom Srbin, kako god se ta Srbija u širem smislu zvala.Mnogo je bitnije reći šta je uradio i koliko je doprineo muzičkoj umetnosti, i ovom narodu. A i da se unese ime države, ne smeta mi, samo mislim da nije važno za ovakvu vrstu teksta.

Pozdrav Branka Radosavljević Brankar (разговор) 00:16, 17. мај 2012. (CEST)

ok

branka radosavljevic Brankar (разговор) 11:48, 17. мај 2012. (CEST)

Јеси ли размишљао...

... да се кандидујеш за админа? Мислим да сте Заза и ти одлични кандидати. Има још најмање 10-так људи које ја видим као потенцијалне админе, али никако да се пријаве. Водим се мишљу да они који су већ активни у одржавању и борби против вандала могу, уколико би имали овлашћења, сами да предузму неопходне кораке уместо што они предлажу нешто а админи то спроводе у дело. Чисто дуплирање послова. Размисли, па ако си заинтересован, само напред. Ето, може више вас заједно да се кандидује ако вам је тако лакше. Поздрав! micki 14:09, 17. мај 2012. (CEST)

Ах, кутијица све објашњава :) Потпуно си у праву. Када сам се ја први пут кандидовао, није било нимало лако одговорити на сва питања (с обзиром да сам у то време имао далеко мање искуства), али се дискусија углавном водила на релацији корисник-кандидат, уместо корисник-корисник (где кандидат посматра са стране). Чак сам сигуран да је и на недавно завршеном гласању претерано препуцавање створило контраефекат и да су појединци гласали у инат оној другој страни, а не за или против кандидатуре. Надам се да су неки из тога научили да је понекад боље не одговарати на баш сваку чарку, мада сам уверен да има и оних који намерну стварају такву атмосферу. Осим тога, и админи неретко својим поступцима знају да створе лошу слику о овлашћењима којима располажу. Негативна последица тих ствари је ово о чему си и ти говорио - људи не желе да се кандидују јер су свесни да ће опет доћи једни, други и трећи и наставити да се препиру, да ће можда бити и неоправданих лоших речи на рачун самог кандидата итд. Надам се да ћемо, као заједница, напредовати и превазићи те појаве. micki 17:47, 17. мај 2012. (CEST)

Омашка

Извини због случајног блока. Јесте да није трајало дуже од пар секунди, али ипак... Грешком сам кликнуо на твоје корисничко име уместо на име тог вандала. micki 19:31, 23. мај 2012. (CEST)

Обрисао сам и у историји блокова моје акције (да неко забуном не би помислио да си био оправдано блокиран). micki 19:35, 23. мај 2012. (CEST)
То се десило због опција које сам изабрао током блокирања. Добро си се снашао. Ипак сам одблокирао и твоју стару адресу ако би је неко други користио током ова 24 часа. Шит хепендс, идемо даље. micki 19:50, 23. мај 2012. (CEST)

Флорбол

Ако приметите неке ствари које би требало изменити молим Вас да ме обавестите како не би долазило до брисања странице или сличо... Хвала! --PetarGM (разговор) 23:18, 23. мај 2012. (CEST)

Pitanje

Ćao, ja sam pisao članak "Svetozar Saša Kovačević" u kategoriji Srpski/Vojvođanski kompozitori pa vidim da ste vi izbacili "Šaša". Ja bih da vratim čoveku puno ime (!?), ali bih prethodno želeo da znam razlog brisanja kako ne bi opet bilo skraćeno. Potamos2 (разговор) 19:19, 26. мај 2012. (CEST)

Mogu, samocekam da vidim sta ce biti sa onim Reference/Izvori. -- Bojan  Razgovor  23:24, 26. мај 2012. (CEST)

Муња

Их, ја сам већ и све Спољашне везе пребацио у Спољашње везе. :) --БаШ-ЧелиК (разговор) 04:22, 27. мај 2012. (CEST)

Хвала. Јави кад ти нешто затреба са ботом, а ја ћу да видим да ли могу и да ли знам. Нисам највећи стручњак, али нисам ни за бацање. :) --БаШ-ЧелиК (разговор) 05:04, 27. мај 2012. (CEST)
Ево има два сата да имам неки проблем на рачунару па тренутно то не могу да урадим јер ми требају и спољашње апликације. Тако да ћу за сада то да оставим док ми не проради све како треба. --БаШ-ЧелиК (разговор) 03:25, 28. мај 2012. (CEST)
Остало је можда још мање стотињак неправилних облика, у оба писма заједно, а сређено је преко 1.000. А пошто ми се претрага за изнимцима заснива на кашеу, онда треба да сачекам да прође један дан па да средим и то што је преостало од данас. --БаШ-ЧелиК (разговор) 09:33, 28. мај 2012. (CEST)

Поздрав

Јавићу ТИ се.

Оњегин (разговор) 00:00, 30. мај 2012. (CEST)

The Signpost: 28 May 2012

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia
Read this Signpost in full · Single-page · Unsubscribe · Global message delivery 09:31, 30. мај 2012. (CEST)

Бот

Ниси досадан, кад год ти затреба, само јави. Ево идем да урадим. пс Оно старо сам урадио и остало је 32 странице са погрешним, што нисам радио, јер чини ми се да има и личних страница и страница за разговор. Па онда нисам ту ни смио да мијењам. Поздрав --БаШ-ЧелиК (разговор) 07:32, 2. јун 2012. (CEST)

И ако ти треба премјештање кат, ја то могу лако. --БаШ-ЧелиК (разговор) 07:33, 2. јун 2012. (CEST)
Урадио сам Спољашња веза → Спољашње везе, али је остало око 190 случајева по стр. за разговор, личним страницама, шаблонима итд. --БаШ-ЧелиК (разговор) 03:47, 7. јун 2012. (CEST)

The Signpost: 04 June 2012

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia
Read this Signpost in full · Single-page · Unsubscribe · Global message delivery 10:26, 5. јун 2012. (CEST)

Деблокада

Yes check.svg Урађено micki 10:37, 13. јун 2012. (CEST)

The Signpost: 11 June 2012

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia
Read this Signpost in full · Single-page · Unsubscribe · Global message delivery 23:38, 14. јун 2012. (CEST)

Не видех...

Ајде молим те, ако ти не буде проблем само ово пар да исправим па обриши ову "нову" категорију, јер не знам како се то ради, јел о.к.? Оњегин (разговор) 20:18, 17. јун 2012. (CEST)

у реду

Хвала много! Оњегин (разговор) 20:22, 17. јун 2012. (CEST)

Karađorđevići

Vidi, ne znam šta da ti kažem. Tražim tu njenu biografiju na zvaničnom sajtu, ali ne nalazim. Samo ovo porodično stablo. Sad, njen značaj je samo u tome što pripada kraljevskoj porodici (zapravo, rođaka je kraljevske porodice, mada i to "kraljevska" je upitno, s obzirom da g. Aleksandar NIJE kralj, niti će ikada biti, već je samo prestolonaslednik. S obzirom da Srbija nije kraljevina, i ta njegova titula je vrlo upitna). S druge strane, mislim da Španci imaju članke o npr. deci prince i princeza (mrzi me sad da proveravam, ali gotovo da sam sigurna da je tako), koji imaju između 2 i nor. 10 godina. Ali, razlika postoji - španska kraljevina je de fakto i de iure, a srpska nikako, osim po poreklu. U tom svetlu, ne znam koliko bi bilo ko osim samog princa Aleksandra i princeze Katarine (čak ni njihova deca) bio relevantan. No, mislim da bi o tome trebalo odlučiti putem glasanja, i to za sve đuture, do kog kolena bi bili značajni, da imamo pravilo, a ne da o svakom ponaosob glasamo (a već vidiš kako se glasa, ne prema značaju i pravlima, nego prema preferencijama u odnosu na postavljača teme), čime bismo skratili nepotrebne muke. --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 13:21, 19. јун 2012. (CEST)

Налог

Можемо да му доделимо статус аутопатролираног. Или, ако користиш овај налог (Novak Watchmen) само на овом пројекту, можемо да га преименујемо у FriedrickMILBarbarossa па да свуда користиш исти налог и решен проблем. Мени је свеједно, ти изабери. micki 21:21, 19. јун 2012. (CEST)

ОК, одмах ћемо то урадити. Тренутни налог FriedrickMILBarbarossa морамо преименовати да бисмо ослободили место. Да ли имаш неку жељу у вези са тим? Нпр. може да буде FriedrickMILBarbarossa2 или сл. micki 21:31, 19. јун 2012. (CEST)
У реду, почињем онда. Ти се одјави и кад ја завршим, пријави се под новим именом. Требало би да све протекне глатко. micki 21:35, 19. јун 2012. (CEST)
Yes check.svg Урађено Trebalo bi da je sve OK. Proveri i da li je globalni nalog u redu (stavi svuda istu šifru). Preusmerenja su napravljenja automatski (pogledaj SI) pa ti obeleži za brisanje ono što ti ne treba. micki 21:50, 19. јун 2012. (CEST)
Yes check.svg Урађено micki 22:46, 19. јун 2012. (CEST)

The Signpost: 18 June 2012

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia
Read this Signpost in full · Single-page · Unsubscribe · Global message delivery 06:03, 20. јун 2012. (CEST)

Krađa

Vi ste potpuno u pravu. Ja ne vidim tamo iko komentariše rad ove vikipedije a kamoli da neko prenos članka sa sh.wikipedia.org naziva krađom. Pozdrav! --Javi se (разговор) 17:13, 20. јун 2012. (CEST)

Prenos članaka

Kod nas postoji procedura za prenos članaka dok kod njih izgleda da to nije praksa nego idu po principu "daj šta daš". Međutim moram primetiti da su ciljevi "kolege" veoma jasni [12] [13]--ЗаЗаРееееци!!! 17:24, 20. јун 2012. (CEST)

A meni se čini da mi Kolegu već znamo, i da bi bilo kolegijalno da upozorimo na to kolege sa shj vikipedije. E, skroz si me poludeo po glavi s ovim menjanjem imena. Nadam se da nećeš više. Kao i Epi. Taman se naviknem na jedno ime, kad odjedom neko drugo... Face-grin.svg--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 18:42, 21. јун 2012. (CEST)

Спољашње везе

Због тога што ми се претрага за бота базира на кашеу, не могу тачно да знам док не прође 24 часа, али мислим да сам све пребацио у „Спољашње везе“ и на ђир и на лат. А није било пуно тога, углавном чланци о глумцима. --БаШ-ЧелиК (разговор) 17:55, 22. јун 2012. (CEST)

The Signpost: 25 June 2012

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia
Read this Signpost in full · Single-page · Unsubscribe · Global message delivery 07:48, 26. јун 2012. (CEST)

Glasanje

Treba zatvoriti sva glasanja za Karađorđeviće... Pozdrav! :) --БелиПисац има реч 21:12, 26. јун 2012. (CEST)

Черновицка област

Зашто си променио назив овог чланка у Чернивачка област?! --Perunova straža (разговор) 12:25, 27. јун 2012. (CEST)

Заставица

Yes check.svg Урађено micki 15:35, 29. јун 2012. (CEST)

Kategorija

Naravno. U te članke bi trebala Kategorija:Ranjivi taksoni. Ja sam već počela dodavanje tih kategorija i baš sam planirala da ubacim sve te članke u kategorije u koje pripadaju. Trenutno radim neke korekcije oko sazvežđa ali i ovo će doći na red.--ЗаЗаРееееци!!! 21:24, 29. јун 2012. (CEST)

Премјештање "Холцхаузен ан дер Хајд"

Уз премјештање једног чланка неодвојиво припада и поглед на алате (шта води овде) и на сам чланак (гдје се употребљава промијењено име). Ниси урадио ни једно ни друго, тј. и даље имамо старо име у шаблону Независни градови и општине у округу Рајн-Лан и вишеструку употребу старог назива унутар самог чланка. Када планираш то да урадиш? --Каштер (разговор) 23:01, 30. јун 2012. (CEST)

Супер! ;) --Каштер (разговор) 23:14, 30. јун 2012. (CEST)

Споменица за тебе!

Minor Barnstar Hires.png Мања споменица
Za sve "manje" izmene koje praviš ali naravno nikako nevažne i male :) ЗаЗаРееееци!!! 01:58, 1. јул 2012. (CEST)

Балкански пакт

Намеравам у скорије време да напишем чланак, хвала на линковима. Што се тиче године оснутка пакта, и ја сам испрва мислио да се ради о 1953, али је тада потписан тзв. Анкарски уговор (28. фебруара), који је ратификован у Балкански пакт тек августа 1954. у Бледу. Сад, може да се напише одвојен чланак Анкарски уговор (1953) или да се преименује Балкански пакт (1953), па унутар њега да се опише Анкарски уговор. --Plamen (разговор) 22:21, 1. јул 2012. (CEST)

The Signpost: 02 July 2012

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia
Read this Signpost in full · Single-page · Unsubscribe · Global message delivery 12:36, 3. јул 2012. (CEST)

Овлашћења

Yes check.svg Урађено micki 06:31, 4. јул 2012. (CEST)

Kako bre ne znaš

ko je Veran Matić?  — Претходни непотписани коментар оставио је корисник Burga (разговор · доприноси)  · 07:06, 4. јул 2012.‎

The Signpost: 09 July 2012

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia
Read this Signpost in full · Single-page · Unsubscribe · Global message delivery 12:11, 10. јул 2012. (CEST)

Умировљени и пензионисани

Само да ти скренем пажњу да постоји разлика између ова два појма, барем у српском језику. Тај чланак је писан кориштећи податке са хрватског чланка, па је искоришћен израз умировљен (будући да се у Хрватској тај израз односи и на пензионисана грађанска и духовна лица). Код многих чланака, тај израз не треба преобличавати у пензионисани. Код нас, умировљење се односи на склањање архијереја од управљања епархијом, а он може примати или не примати пензију. Многе владике управљају епархијама и пензионери су (јер то примају од државе због старости и стажа), али нису умировљени. Умировљени су тек ако их за живота склони сабор архијереја, или ако је прописано када више не могу управљати епархијом. --Жељко Тодоровић (разговор) 17:55, 16. јул 2012. (CEST) с. р.

The Signpost: 16 July 2012

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia
Read this Signpost in full · Single-page · Unsubscribe · Global message delivery 12:37, 17. јул 2012. (CEST)

Лични подаци

Урађено :) --Јован Вуковић (р) 13:57, 18. јул 2012. (CEST)

The Signpost: 23 July 2012

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia
Read this Signpost in full ·