Саво Беловић

С Википедије, слободне енциклопедије
саво беловић
Savo Belović.JPG
Саво Беловић
Датум рођења1904
Место рођењапланина Хргуд у Херцеговини
 Аустроугарска
Датум смртимај 1942.(1942-05-00)
Место смртикод Љубиња
Хрватска НД Хрватска
Професијаземљорадник
Учешће у ратовимаНародноослободилачка борба
Народни херој од7. август 1942.

Саво Беловић (планина Хргуд у Херцеговини, 1904Љубиње, мај 1942), учесник Народноослободилачке борбе и народни херој Југославије.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен је 1904. године на планини Хргуд у Источној Херцеговини. Одрастао је у сиромашној сељачкој породици. Пре рата се бавио разним физичким пословима и често долазио у сукоб с богаташима и властима.

После првих усташких покоља, јуна 1941. године, када је народ његовог краја побегао у планине, Саво је окупио младиће из свог и околних села и организовао отпор. Са шачицом слабо наоружанох младића натерао је усташе у бекство. После овога његова се чета све више повећавала и водила све оштрије сукобе с усташама у Јужној Херцеговини.

Касније се придружио партизанима и постао командант батаљона у Јужнохерцеговачком партизанском одреду. Нарочито се истакао у борбама око усташког упоришта Куле у Дабарском пољу и врела реке Брегаве.

Погинуо је маја 1942. године у борбама које је Јужнохерцеговачки партизански одред водио с усташама код Љубиња.

Указом Врховног штаба НОП и ДВЈ, 7. августа 1942. године, проглашен је за народног хероја, међу првим борцима НОВ и ПОЈ (први је народни херој из Херцеговине). У „Билтену Врховног штаба“ бр 17-19 о проглашењу Саве Беловића за народног хероја пише:


Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Зборник НОР 1949, стр. 173.

Литература[уреди | уреди извор]