Саџе

Из Википедије, слободне енциклопедије
Саџе
Pterocles indicus.jpg
Систематика
царство: Animalia
тип: Chordata
класа: Aves
ред: Pteroclidiformes
породица: Pteroclididae
родови
Екологија таксона

Саџе (Pteroclidiformes) су ред птица са само једном породицом (Pteroclididae). То су птице које живе на земљи, а постоји шеснаест врста које настањују пустињске степе и полупустиње Евроазије и Африке. Врсте из те породице су изгледом, понашањем и биологијом репродукције међусобно веома сличне.

Особине[уреди]

Саџе су велике као јаребице и голубови, а тéже између 150 и 400 грама. Кљунови и ноге су им кратки. Боја перја је прилагођена околини, а преовладавају боја песка и окер боја са црним пругама и пегама. Ноге су им такође обрасле перјем, а неке степске врсте имају перје и на прстима.

Станиште[уреди]

Саџе дају предност пустињском окружењу, али ипак не живе само у пустињама. Неке врсте настањују зелена брежуљкаста подручја, а неке се задржавају само у близини воде.

Понашање и размножавање[уреди]

С обзиром да живе претежно у подручјима са високим температурама и хране се семенкама, морају редовно пити воду. Живе номадски, а неке се чак сезонски селе између подручја где се гнезде и где проводе зиму. У сумрак у јатима долазе на појилишта која могу бити удаљена и до 50 km. Мужјаци при томе улазе у воду до трбуха и на тај начин им се перје натопи водом. Тако лете натраг до гнезда, где затим младунци из његовог перја пију воду. Гнезда саџа су мала удубљења у тлу, која су веома слабо обложена. Женке легу јаја 2-3 пута годишње и то обично три јајета која подижу оба родитеља. Време инкубације износи 21 до 23 дана.

Са других Викимедијиних пројеката :