Закавказје

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Транскавказија)
Политичка карта Закавказја 2010. године
Кавкаски регион

Закавказје (рус. Закавказье) или Јужни Кавказ (рус. Южный Кавказ) је геополитички субрегион у оквиру Кавкаског региона, на граници између источне Европе и југозападне Азије. Обухвата подручје некадашњег Совјетског Савеза јужно од највиших врхова Великог Кавказа. Простире се између Црног мора на западу и Каспијског језера на истоку, односно Руске Федерације на северу, Ирана на југу и Турске на југозападу.

У географском смислу овом региону припадају јужни обронци Великог Кавказа, цео Мали Кавказ, Колхидска низија, Курско-араксинска низија, Јерменска висораван и Талишке планине са Ленкоранском низијом.

У политичком погледу у овом региону битишу три међународно признате независне републике:

Две самопроглашене и делимично признате републике отцепљене од Грузије:

И једна де факто независна република отцепљена од Азербејџана, али без међународног признања:

У српски језик име овог региона је дошло из руског језика и потиче од речи Закавказье која означава „подручје иза Кавказа“. У међународним круговима област се још назива и Јужни Кавказ (рус. Южный Кавказ) или Транскавказ (рус. Транскавказ).

У политичком смислу подручје је познато као веома нестабилна тачка са учесталим сукобима и ратним дејствима. Посебно неуралгичне тачке су Јужна Осетија и Република Арцах, а велики проблем је и непостојање дипломатских односа између Азербејџана и Јерменије.

У привредном смислу најважнија природна богатства региона леже у нафти и земном гасу, мангановој руди и хидропотенцијалу, те воћарству (цитруси), винарству и узгоју чаја. Подручја данашњих Јерменије и Грузије се сматрају једним од најстаријих виноградарских подручја на свету, по многима родно место винарства.[1]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Hugh Johnson Vintage: The Story of Wine pg 15 Simon & Schuster 1989

Спољашње везе[уреди | уреди извор]