Т-6 Тексан

Из Википедије, слободне енциклопедије
Т-6 Тексан
AT-6C Texans in flight 1943.jpg
Опште
Намена обука пилота
Земља порекла  САД  Уједињено Краљевство
Произвођач Норт америкен авијејшон
Портал:Ваздухопловство

Т-6 Тексан (енгл. T-6 Texan), познат као и Норт Америкен Харвард (енгл. North American Harvard) у Уједињеном Краљевству је једнокрилни двоседи авион за прелазну летачку обуку пилота металне конструкције са увлачивим класичним стајним трапом. Производио се у фабрици Норт амеркен авијејшон у САД.

Развој[уреди]

Прототип овог изузетно успелог авиона за прелазну обуку војних пилота полетео је априла 1935. године под ознаком НА-16 а ускоро је поред званичног имена Тексан (Texan) од пилота добио надимак „Летећа тестера” због карактеристичног звука рада мотора. Авиони испоручени Енглезима на основу уговора о зајму и најму добили су нов назив - Харвард. Завршетак Другог светског рата није означио и његов крај - Американци га користе као лаки јуришни авион у Кореји педесетих година, Французи у Алжиру, Енглези у Кенији, а Израелци су га користили као обрушавајући бомбардер. Све укупно произведено је 21.342 авиона у 200 школских и 53 борбене варијанте укључујући и ловачку.

Југославија[уреди]

Југословенски пилоти су се први пут срели са овим типом авиона у лето 1943. када је почела њихова преобука у Африци у 71. ОТУ (јединица за борбену обуку) ради каснијег преласка на Харикене и Спитфајере. Први од укупно 11 Харварда за ЈРВ предати су марта 1945. у Земунику код Задра и успешно су коришћени за прелазну борбену обуку. Посебно знајачну улогу одиграли су по пријему америчких Ф-47Д у ЈРВ, јер су пилоти на њима изводили тренажне летове пре но што су сели за команде Тандерболта. Временом на неке примерке уграђена је камера К-24 ради коришћења у извиђачком пуку, а пред крај ресурса коришћени су у штабним авиоодељењима. Последња два расходована су 1960. године.

Коришћење[уреди]

Види још[уреди]

Извори[уреди]


Стална поставка Музеја ваздухопловства Београд