Fi 156 Рода

Из Википедије, слободне енциклопедије
Fi 156 Рода
BAM-05-Fiesler Fi-156 Storch.jpg
Опште
Намена вишенаменски
Земља порекла  Немачка
Произвођач Физлер

Fi 156 Рода (нем. Fieseler Fi 156 Storch) је једнокрилни дво- или троседи вишенаменски авион мешовите конструкције метал-дрво-платно са неувлачивим класичним стајним трапом. Производио се у Нацистичкој Немачкој у фабрици Физлер.

Развој[уреди]

Прототип овог авиона чије летне карактеристике нису достигнуте више од 35 година - могао је да слети на само 20 метара - полетео је у пролеће 1936. године. Био је изузетно покретљив на малим брзинама и у потпуности је испуњавао СТОЛ услове. Такође, то један од свега четири типа авиона који су ратовали буквално од првог до задњег дана Другог светског рата у Европи. После испитивања заробљених примерака Савезници су закључили да је то авион без премца у свету у својој класи и да они немају ништа ни приближно тако добро. Шта више, Винстон Черчил је за свој лични транспорт користио једну од укупно 47 заплењених Рода. Овај тип авиона користио је и Ото Скорцени 12. септембра 1943. када је избавио Мусолинија из заробљеништва у планинском масиву Гранд Сасо. Само током рата произведено је 2.549 Рода, а после рата производња је настављена у Чехословачкој под ознаком К 65 Чап (Mraz K 65 Čáp) и Француској (Morane Saulnier MS 500).

Југославија[уреди]

Ваздухопловство војске Краљевине Југославије је 1940. купило двадесет Рода, које су углавном уништене у Априлском рату. Крајем рата јединице НОВЈ заробиле су осам Рода, а 1947. набављено је још 14 авиона из Чехословачке. Били су у наоружању РВ-а све до 1957. године када су предате на употребу ВСЈ, где је последњи примерак расходован 1960. године.

Крајем педесетих година разматрана је могућност да се оригинални Аргус мотори којима је истицао ресурс замене америчким боксер-моторима Лајкоминг (Lycoming), али се од тога одустало јер је рачуница показала да то не би било рентабилно.

Коришћење[уреди]

Спољашње везе[уреди]