Акропољ

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Акропољ у Атини
Акропољ 1903. године

Акропољ (антгрч. Ἀκρόπολις [Akrópolis — Акрополис]; од άκρος [ákros — акрос] = „врх“ и πόλις [pólis — полис] = „град“, дословце значи „град на брду“) – рани насељеници су, ради одбране, бирали узвишено земљиште, најчешће брдо са стрмим странама, и та рана утврђења су у многим деловима света постала средиште великих градова који су се развијали у подножју.

Реч „акропољ“, иако је грчког порекла и најчешће се везује за грчке градове (Атину, Арг, Тебу и Коринт), може се применити и на слична утврђења у Риму, Јерусалиму, келтској Братислави, у Малој Азији, чак и на Замак на брду у Единбургу.

Најпознатији пример акропоља је атински Акропољ, који је, због историјских асоцијација и познатих грађевина које су на њему саграђене, општепознат само као „Акропољ“.

Због свог класичног грчко-римског стила, рушевине Мисије Сан Хуан Капистрано („Велика камена црква“) у Калифорнији у САД назване су „Амерички акропољ“.

У другим деловима света утврђењима на брду давана су друга имена, на пример „alcázar“. У централној Италији, многе мале сеоске заједнице су саграђене у подножју утврђених градова познатих као „La Rocca“.

Израз „акропољ“ се такође користи да опише средишњи комплекс грађевина као што су тргови и пирамиде у градовима Маја, на пример у Тикалу и Копану.

За време Персијских ратова Акропољ је био опљачкан (480 - 479. године п. н. е.). Величанствени споменици који се данас на овим просторима могу видети датирају из златног Перикловог периода када су обновљени, око 460 - 429. п. н. е.

Од тог доба, и током целог средњег века, Акропољ је остао скоро нетакнут. Многобројни освајачи извршили су додатна утврђивања, украшавања и измене на Акропољу.

Стеновито узвишење Акропољ, висине око 150 m, налази се у центру долине Атике. Врх чини платформа димензија 300х150 m и приступ врху је једино могућ са западне стране. На осталим странама, још од античког доба постоје извори питке воде.

Музеј[уреди]

Глава Куроса у музеју

Музеј је смештен на југоисточном углу Акропоља. У њему се чувају археолошки експонати по хронологији свог настанка, почевши од Архајског (800 - 600. п. н. е.), преко Класичног (500 - 400. п. н. е.) и Хеленистичког (300. године п. н. е.) до Римског периода. Међу многобројним другим истакнутим уметничким делима која су смештена у 9 просторија музеја, ту се налазе скулптуре и рељефи са скулптура, који припадају фризевима, педиментима, и метопама, Партенона, Ерехтеијона и Храма Атине Нике. Такође се може видети и збирка „Кора“ (шест статуа младих девојака са карактеристичним архајским осмехом на лицу).

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]