Халштатска култура

Из Википедије, слободне енциклопедије
Хаштатска огрлица
Документовани предмети отркивени на првим ископавањима

Халштатска култура (старије гвоздено доба) добила је име по великој и по налазима веома богатој некрополи Халштат у Горњој Аустрији, (нем. Salzkammergut). Прва археолошка ископавања на овом локалитету била су 1848-1864. (Рамсауер и Вон Сакен). До данас је на овој некрополи окривено укупно 2500 гробова са богатим гробним прилозима на основу којих се врши подела на две фазе:

  • старија фаза (од 800 до 600. године пне)
  • млађа фаза (од 600 до 400. године пне)
Овај чланак је део серије о историји Аустрије
Историја Аустрије
Austria coat of arms official.svg

У оквиру некрополе констатована су два начина сахрањивања, кремација и инхумација, које су практиковане истовемено.

Подручје распростирања[уреди]

Мапа распростирања

Матично подручје ове културе представља алпска област, али је кулутра обухватила и средње и горње Подунавље, каои већи део средње и југозападне Европе. Поједини аутори везују настанак ове културе за Илире, а други за Келте. У овом периоду треба рачунати на формирање етничких категорија, у западној Европи доминантну етничку групу чине Келти, а у источној Скити, док се на Балкану јављају Трачани и Илири.

Метални налази[уреди]

Хаштатски мачеви
Фибула

У Халштатском периоду гвожђе је у широкој употреби, јављају се велики гвоздени мачеви, од којих најстарији подсећају на бронзане примерке. Јавља се и балчак од слоноваче украшен ћилибаром. Корице су вероватно биле израђене од дрвета или коже. Касније се појављују и кратки бодежи са »антенама« (волутастим украсима). Такође су се од гвожђа правили и врхови копаља и стрелица. И даље су присутни бријачи и секире.

Украсни предмети:

  • игле
  • наруквице
  • прстење
  • копче за појас
  • Фибуле

Златни накит се појављује ређе. Очуван је приличан број златних посуда (пехари, зделе...) које углавном припадају Халштату Д. Јављају се и бакарне и бронзане посуде.

Халштатска керамика[уреди]

Керамика углавном још увек није рађена на грнчарском витлу. Карактристичне су савршено глачане посуде, које имитирају металне форме. Орнаментика је урезивање и нешто ређе сликање црном, мрком или црвеном бојом. Заступљени су једноставни мотиви (троуглови, цик-цак линије итд). Појављују се и зооморфне и антропоморфне вазе, које су очигледно биле култног карактера.

Пластика[уреди]

Халштатска пластика је добро развијена. Омиљени мотиви су домаће животиње (бик, крава, коњ), као и барске птице, чије приказивање има симболички значај. Зооморфна и орнитоморфна пластика је од иловаче или метала (бронзе).

Спољашње везе[уреди]

Види још[уреди]

Литература[уреди]

  • K.Kromer, Das Graberfeld von Hallstatt, Firenca, 1959