Црква Свете Тројице у Рогатици

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Свете Тројице

Храм Свете Тројице је храм Српске православне цркве у Рогатици.

Историја[уреди | уреди извор]

Градња цркве Св. Тројице у Рогатици почела је 1883. а завршена је и освећена на Преображење 1886. године. Ктитор је био Мићо Којић, трговац из Рогатице, са својим братом. Саграђена је од камена у готском стилу. Иконостас је израдио академски сликар Анастас Боцарић. Освећен је на празник Преподобне мајке Параскеве 1897. године.

Током Другог светског рата црква је тешко страдала. Из ње је све однето па и иконостас. После рата црква је обновљена. Садашњи иконостас израдио је Симо Станишић, самоуки резбар из села Букрићи код Рогатице, а иконе је сликао академски сликар Никодим Бркић из Београда.

Седамдесетих и осамдесетих година двадесетог века црква је генерално обновљена споља и изнутра. Осветили су је 1986. године митрополит дабробосански Владислав, митрополит загребачко-љубљански Јован и епископ рашко-призренски каснији патријарх Павле. Истовремено је обележена и стогодишњица цркве.

У јесен 1997. године црква је изнутра окречена и урађен је горионик за свеће. Мало освећење цркве извршио је митрополит Николај. Године 1999. уведено је грејање у цркву.

Свештенослужитељи на рогатичкој парохији су: Ђоко Косорић; Миладин Попадић; Атанасије Косорић; Реља Спајић; Саво Ристић; Драгољуб Јанковић; Миливоје Мандић 1946-1971; Слободан Лубарда, парох борички опслуживао од 1971-1973; Милорад Новаковић 1973. и Гвозден Арамбашић, други парох од 1995.

Литература[уреди | уреди извор]

Црква Свете Тројице