Mонарх (лептир)

С Википедије, слободне енциклопедије

Mонарх
Male
Female

Наизглед сигуран (NatureServe)[1]
Научна класификација edit
Домен: Eukaryota
Царство: Animalia
Тип: Arthropoda
Класа: Insecta
Ред: Lepidoptera
Породица: Nymphalidae
Род: Danaus
Врста:
D. plexippus
Биномно име
Danaus plexippus
Синоними
 • Papilio plexippus Linnaeus, 1758
 • Danaus archippus (Fabricius, 1793)[2]
 • Danaus menippe (Hübner, 1816)[3]
 • Anosia plexippus Dyar, 1903

Монарх лептир или једноставно монарх (Danaus plexippus) је лептир породице Шаренци (подгрупа Danainae).[4] Можда је то најпознатији северноамерички лептир и сматра се иконичном врстом опрашивача (полинатора).[5] Његова крила имају лако препознатљив црни, наранџасти и бели узорак, са распоном крила од 8,9 - 10,2 цм.

Популација источних северноамеричких монарха позната је по годишњој миграцији у касно лето/јесен на југ из северних и централних Сједињених Држава и јужне Канаде на Флориду и Мексико.[6] Током јесење сеобе, монарси прелазе хиљаде миља, са одговарајућим повратком на север. Западна северноамеричка популација монарха западно од Стеновитих планина често мигрира на локације у јужној Калифорнији, али је пронађена и у презимљујућим мексичким локацијама. Монарси су узгајани на Међународној свемирској станици. 2009. године извршено је истраживање у свемиру. Лептир монарх успешно је изашао из своје лутке која се налазила у комерцијалном генеричком апарату за биопроцесирање.[тражи се извор]

Таксономија[уреди | уреди извор]

Бела форма монарха на Хавајима која се назива бели монарх

Верује се да је име "монарх" дато у част енглеског краља Вилијама III, јер је главна боја лептира боја краљеве секундарне титуле Принц од Оранжа. Монарха је прво описао Карл Лине у својој Systema Naturae из 1758. и ставио га у род Папилио. 1780. Јан Кжиштоф Клук је монарха користио као типску врсту за нови род Danaus.

Данај (Danaus) (старогрчки Δαναός), унук Зевса, био је митски краљ у Египту или Либији, који је основао Аргос; Плексип (Πλήξιππος) је био један од 50 синова Египта, Данајевог брата близанца. На хомерском грчком, његово име значи „онај који тера коње“, односно „јахач“ или „кочијаш“.[7] У десетом издању Systema Naturae, при дну странице 467, Лине је написао да су имена Danai festivi, дела рода којој је припадао Papilio plexippus, изведена од синова Египта. Лине је поделио велики род Papilio, који садржи све познате врсте лептира, на оно што бисмо сада назвали подродови. Danai festivi су формирали један од "подродова", који садржи шарене врсте, за разлику од Danai candidi, који садржи врсте са светлим белим крилима. Лине је написао: „Danaorum Candidorum nomina a filiabus Danai Aegypti, Festivorum a filiis mutuatus sunt." (Имена Danai candidi изведена су од Данаусових кћери, од Danai festivi од синова Египта.")

Роберт Мајкл Пајл је сугерисао да је Danaus маскулинизирана верзија Данаје (грчки Δανάη), Данајове праунуке, којој је Зевс дошао као пљусак злата, што му се учинило прикладнијим извором за име овог лептира.[8]

Постоје три врсте лептира монарха:

Идентификовано је шест подврста (D. p. plexippus, D. p. nigrippus, D. p. megalippe, D. p. leucogyne, D. p. portoricensis, D. p. tobagi) и две морфе D. plexippus -а (D. p. p. form nivosus, D. p. p. (још неименован))

Проценат белог морфа у Оаху се приближава 10%. На другим хавајским острвима, бела промена се јавља са релативно ниском учесталошћу. Бели монарси (nivosus) пронађени су широм света, укључујући Аустралију, Нови Зеланд, Индонезију и Сједињене Државе.

Неки таксономисти се не слажу око ових класификација.

Монарси припадају потпородици Danainae из породице Шаренци (Nymphalidae); Danainae се раније сматрала засебном породицом Daniadae.

У једном документу из 2015. идентификовани су гени из браковируса осе у геному северноамеричког монарха[9] што је довело до чланака о лептирима монарсима као генетски модификованим организмима.[10] [11]

Опис[уреди | уреди извор]

Монарх лептир

Монархов распон крила креће се од 8,9 до 10,2 цм. Горње стране крила су смеђе наранџасте, линије и рубови су црни, а на рубовима постоје два низа малих белих мрља. Монархова крила такође имају неколико наранџастих мрља близу врхова. Доња страна крила је слична, али врхови предњих и стражњих крила су жутосмеђе уместо смеђе наранџасте боје, а беле мрље су веће. Облик и боја крила се мењају на почетку сеобе и делују црвеније и издуженије од каснијих миграната. Величина и облик крила разликују се међу селицама и не-селицама. Монарси из источне Северне Америке имају већа и угаонија предња крила од оних у западној популацији. Монарси се често и лако погрешно замењују са сличним лептиром вицекраљем - ове две врсте имају Милерову мимикрију.

Монархов лет описан је као „спор и пловећи“ [12] при чему се брзина лета процењује на приближно 9 км/х .[13]

Одрасли су полно диморфни. Мужјаци су нешто већи од женки и на сваком стражњем крилу имају црну мрљу или мрљу од андроконијалних љускица (код неких лептира ове мрље распршују феромоне, али није познато да то раде монарси). Црне линије на крилима мужјака су светлије и уже од женкиних.

Једну варијацију, „белог монарха“, примећену у Аустралији, Новом Зеланду, Индонезији и Сједињеним Државама, лепидоптеристи називају „nivosus“. Сивкасто-бео је у свим деловима крила која су нормално наранџаста и чини само око 1% или мање свих монарха, али на Оаху на Хавајима постоји чак 10% од популације.

Монарх има шест ногу као и већина одраслих инсеката, али у ходању користи само средње и задње ноге јер су му предње ноге мале, као и код свих нимфалида, и држе их уз тело.

Монарх лети са мексичког сунцокрета

Димензије[уреди | уреди извор]

Студија из 2015. испитивала је очувану колекцију мушких и женских примерака монарха из источне Северне Америке како би се процениле полне разлике у крилима и грађи тела.[14] Студија је открила значајне разлике у укупној величини крила и у физичким димензијама крила. Мужјаци су имали већа крила од женки и у просеку су били тежи од женки. И мужјаци и женке имали су сличне димензије грудног коша (мишићи крила су садржани у грудном кошу). Женке монарси имају тенденцију да имају дебља крила, за која се сматра да преносе већу затезну чврстоћу. Ово смањује вероватноћу оштећења женских крила током миграције. Такође, женке су имале мање оптерећење крила од мужјака (оптерећење крила је вредност изведена из односа величине крила и телесне масе), што значи да женкама је потребно мање енергије за лет.[15]

Распрострањеност и станиште[уреди | уреди извор]

Низ монарха који зимују у резервату Pismo State Beach, 2015

Распрострањеност западне и источне популације D. plexippus се шири и сужава у зависности од годишњег доба. Распон се разликује између подручја узгоја, миграцијских путева и зимских склоништа. :(p18) Међутим, не постоје генетске разлике између западне и источне популације монарха; репродуктивна изолација није довела до субспецијације ових популација, као што је то учинила на другим местима унутар опсега врста. :(p19)

У Америци, монарх се креће од јужне Канаде до северне Јужне Америке.[6] Такође је пронађен на Бермудима, Куковим острвима, Хавајима, Куби, и другим карипским острвима :(p18) Соломоновим острвима, Новој Каледонији, Новом Зеланду, Папуа Новој Гвинеји, Аустралији, Азорима, Канарским острвима, Мадеири, континенталној Португалији, Гибралтару, [16] Филипинима и Мароку . Појављује се у Великој Британији неколико година као случајни мигрант.

Зимске популације D. plexippus налазе се у Мексику, Калифорнији, дуж обале Мексичког залива, током целе године на Флориди и у Аризони где станиште има посебне услове потребне за њихов опстанак.[17] [18] На источној обали САД презимили су чак до севера до Lago Mar, Virginia Beach, Вирџинија.[19] Њихово станиште за зимовање обично пружа приступ потоцима, пуно сунчеве светлости (ради постизања телесних температура које омогућавају лет) и одговарајућу вегетацију у којој се одмара, и релативно без предатора.

Приземљени лептири виђени су на липи, бресту, шумаку, храсту, поморанџи, дуду, пекану, врби, памуку и мескуиту. Током размножавања, станишта монарха могу се наћи на пољопривредним пољима, пашњацима, преријама, урбаним и приградским стамбеним подручјима, баштама, дрвећу и на путевима - свуда где постоји приступ биљкама домаћинима ларви.

Обнова станишта примарни је циљ у напорима очувања монарха. Захтеви станишта се мењају током миграције. Током јесење миграције, лептири морају имати приступ биљкама које производе нектар. Током пролећне миграције, лептири морају имати приступ биљкама за ларве и биљкама са нектаром.

Животни циклус[уреди | уреди извор]

Животни циклус лептира монарха

Лептир монарх пролази кроз четири фазе потпуне метаморфозе:

Јаја[уреди | уреди извор]

Јаја се изводе из материјала који се уносе као ларве и из сперматофора примљених од мужјака током парења.[20] Јаја се полажу појединачно на доњу страну младог листа биљке млечнице током пролећних и летњих месеци. Јаја су крем боје или светлозелена, јајастог до конусног облика и величине око 1,2 × 0,9 мм. Јаја теже мање од 0,5 мг свако и имају подигнуте гребене који се уздужно формирају. Иако је свако јаје​11000 маса женке, она може да положи до сопствене масе у јајима. Женке с годинама полажу мања јаја. Веће женке полажу већа јаја.[20] Број јаја које је положила женка, која се може парити неколико пута, креће се од 290 до 1180.[21] Женке полажу јаја на доњу страну листова млечнице; конзумација млека користи здрављу и помаже им у одбрани од предатора. Јајима је потребно 3 до 8 дана да се развију и излегу у ларве или гусенице. :(p21) Монарси ће сносити јаја дуж јужног миграционог пута.[22]

Ларве[уреди | уреди извор]

Поређење величина између источне црне гусенице ластара (горе), гусенице монарха (средина) и гусенице матице (доле), све на људској руци.
Гусеница монарха у трећој години, која једе тропску млечницу.

Гусеница пролази кроз пет главних различитих фаза раста, а након сваке се митари. Свака гусеница, већа је од претходне након митарења, јер једе и складишти енергију у облику масти и хранљивих материја како би је пренела кроз стадијум лутке која се не храни. Сваки стадијум траје око 3 до 5 дана, у зависности од различитих фактора, попут температуре и доступности хране.[6]

Гусеница монарха у петом стадијуму, храни се на крају Asclepias fascicularis.
Пети стадијум са белим мрљама видљивим на екстремитетима

Лутка[уреди | уреди извор]

Ларве монарха почињу да се кукуље
Одрасли монарх излази из љуске лутке

Да би се припремила за фазу лутке, гусеница бира сигурно место, где плете свилени јастук на хоризонталну површину надоле окренут. Окреће се и сигурно учвршћује са својим задњим паром ногу и виси наглавачке, у облику слова Ј. Након око 12–16 сати, изненада ће исправити тело и ући у перисталтику неколико секунди пре него што јој се кожа расцепи иза главе. Затим скине кожу током неколико минута, откривајући зелену лутку. У почетку је дугачка, мекана и помало аморфна, али се након неколико сати збије у свој изразити облик-непрозирну, бледозелену лутку са малим златним тачкама при дну и златно-црним ободом око леђне стране при врху.[23] У почетку је њен егзоскелет мекан и ломљив, али се стврдњава и постаје издржљивији за око један дан. У овом тренутку је око 2,5 цм дугачка и 10–12 мм широка, тешка око 1,2 грама. На нормалним летњим температурама сазрева за 8–15 дана (обично 11–12 дана). Током ове фазе лутке, одрасли лептир се формира унутра. Дан-два пре него што се појави, егзоскелет прво постаје прозиран, а лутка више плавичаста. Коначно, у року од 12 сати, постаје провидна, откривајући црну и наранџасту боју лептира изнутра пре него што се појави.[24]

Одрасли[уреди | уреди извор]

Одрасли лептир појављује се након отприлике две седмице као лутка и виси наопако неколико сати док му се крила не осуше. Течности се упумпавају у крила, која се шире, суше и укрућују. Монарх се испружује и увлачи крила, а када услови то дозволе, лети и храни се разним нектарима биљкама. Током сезоне парења одрасле особе достижу полну зрелост за четири или пет дана. Међутим, мигрирајућа генерација не достиже зрелост све док се презимљење не заврши. Монарси обично живе две до пет недеља током сезоне парења. :(pp22–23) Ларве које расту у великим густинама су мање, имају мање преживљавање и мање су одрасле у поређењу са онима које расту у мањим густинама. Метаморфоза монарха са јајета у одраслу особу догађа се током топлих летњих температура за само 25 дана, продужавајући се на чак седам недеља у хладним пролећним условима. Током развоја, и ларве и њихови домаћини млечике су осетљиви на екстремне временске услове, предаторе, паразите и болести; обично преживи мање од 10% јаја и гусеница монарха. :(pp21–22) Међутим, ово је природна стопа губитака за већину лептира, будући да су они ниско у ланцу исхране.

Репродукција[уреди | уреди извор]

Парење монарха

Женке и мужјаци се обично паре више пута. Женке које се паре неколико пута полажу више јаја. Парење за презимљујуће популације дешава се у пролеће, пре дисперзије. Стратегије претраживања могу утицати на копулацијски успех, а промене станишта изазване људима могу утицати на активност парења монарха на местима презимљавања. [25]

Сликовни животни циклус[уреди | уреди извор]

Биљке домаћини ларве[уреди | уреди извор]

Биљке домаћини које користи монархова гусеница укључују:

Млечница мочварна, једна од многих врста Asclepias млечница које користи монарх
Гусеница монарха другог стадијума која се храни са Asclepias fascicularis

Извори хране за одрасле[уреди | уреди извор]

Нектар на љубичастој Echinacea purpurea

Иако ларве једу само млечницу, одрасли монарси се хране нектаром многих биљака.

Одрасли монарх сише нектар из Salvia clevelandii

Монарси добијају влагу и минерале из влажног тла и влажног шљунка, што је понашање познато као локвање блата. Монарх је такође примећен како се локва по уљној мрљи на тротоару.[18]

Миграције[уреди | уреди извор]

У Северној Америци, монарси годишње мигрирају и на север и на југ, на дуго путовање које је препуно ризика.[6] Популација источно од Стеновитих планина покушава да мигрира у светилишта резервата биосфере Марипоса Монарха у мексичкој држави Мичоакан и деловима Флориде. Западна популација покушава доћи до презимљујућих дестинација на различитим обалним локацијама у централној и јужној Калифорнији. Презимљена популација оних источно од Стеновитих планина може током пролећне сеобе досећи чак северно до Тексаса и Оклахоме. Друга, трећа и четврта генерација на пролеће се враћају на своје северне локације у Сједињеним Државама и Канади.[26] Чини се да су монарси узгојени у заточеништву способни да мигрирају на презимљујућа места у Мексику[27] иако имају много нижу стопу успеха у миграцијама од дивљих монарха.[тражи се извор] Недавно су у Аризони откривена места зимовања монарха.[28] Монарси из источних САД углавном мигрирају на веће удаљености од монарха из западних САД.[29]

Интеракције са предаторима[уреди | уреди извор]

И у облику гусеница и у облику лептира, монарси су апосематични, одбијају предаторе са сјајним приказом контрастних боја како би упозорили потенцијалне предаторе на њихов непожељан укус и отровне карактеристике. Један истраживач монарха наглашава да је предаторски напад на јаја, ларве или одрасле природан, будући да су монарси део ланца исхране, па људи не би требали подузимати кораке да убијају предаторе монарха.[30]

Ларве се хране искључиво млечницом. Ниво токсина у врстама Asclepias варира. Нису сви монарси неукусни, али показују Бејтсову или аутомимикрију. Неки грабљивци могу разликовати делове тела и конзумирати оне најукусније.[тражи се извор]

Врсте предатора[уреди | уреди извор]

Иако монарси имају широк спектар природних предатора, за њих се не сумња да наносе штету укупној популацији, нити су узрок дугорочног опадања броја зимских колонија.

Неколико врста птица стекло је методе које им омогућавају да уносе монархе, а да не доживе лоше ефекте повезане са срчаним гликозидима (карденолиди). Ориола је у стању да поједе монарха кроз еволуционе промене у исхрани које му дају могућност да идентификује карденолиде по укусу и одбаци их.[31] С друге стране, црноглава зеба развила је неосетљивост на секундарне биљне отрове што јој омогућава да уноси монархе без повраћања. Као резултат тога, ориоле и зебе ће периодично имати висок ниво карденолида у телу, и биће приморане да иду у периоде смањене потрошње монарха. Овај циклус ефикасно смањује потенцијално уништавање монарха за 50 посто и указује на то да апосематизам монарха има легитимну сврху.[31] Остали предатори птице укључују смеђе ругалице, косове, црвендаће, кардинале, врапце, и др.[32]

На Оаху, бели морф монарха је настао. То је због увођења, 1965. и 1966. године, две врсте птица булбул. Сада су најчешће птице инсективори и вероватно једине које лове инсекте велике попут монарха. Познато је да монарси на Хавајима имају низак ниво срчаног гликозида, али птице такође могу бити толерантне на ову хемикалију. Две врсте лове ларве и неке лутке са грана и са доње стране лишћа у грмовима млечика. Булбули такође једу одрасле јединке које се одмарају и полажу јаја, али ретко када лете. Због своје боје, бели морф има већу стопу преживљавања од наранџасте.[33]

Неки мишеви, посебно миш са црним ушима (Peromyscus melanotis) могу толерисати велике дозе карденолида и могу јести монархе.[34] Одрасле јединке које презимљују временом постају мање токсичне, чинећи их рањивијим на предаторе. У Мексику птице и мишеви једу око 14% презимљујућих монарха, а мишеви са црним ушима поједу до 40 монарха по ноћи.[17] [34]

У Северној Америци, јаја и први инстар ларве монарха једу ларве и одрасле уведене азијске бубамаре (Harmonia axyridis).[35] Кинеска богомољка (Tenodera sinensis) конзумираће ларве након уклањања црева, чиме се избегавају карденолиди.[36] Предаторске осе обично конзумирају ларве,[37] мада велике ларве могу избећи осе падањем са биљке или трзањем тела.[38]

Апосематизам[уреди | уреди извор]

Хемијска структура олеандрина, једног од срчаних гликозида

Монарси су лошег укуса и отровни због присуства карденолида у њиховим телима, које гусенице уносе док се хране млечницом. Уношењем велике количине биљака из рода Asclepias, пре свега млечне траве, гусенице монарха могу да издвоје срчане гликозиде, тачније карденолиде, који су стероиди који делују тако што заустављају рад срца, слично дигиталису.[тражи се извор] Утврђено је да монарси могу најефикасније да издвоје карденолиде из биљака са средњим садржајем карденолида, а не из биљака са високим или ниским садржајем.[39]

Након што гусеница постане лептир, токсини се пребацују у различите делове тела. Будући да многе птице нападају крила лептира, троструке вредности срчаних гликозиди у крилима дају грабљивицама врло лош укус и могу их спречити да икада више поједу тело лептира.[40] Да би се борили против предатора који уклањају крила само да поједу трбух, монарси држе најјаче срчане гликозиде у трбуху.[41]

Мимикрија[уреди | уреди извор]

Монарх (лево) и вицекраљ (десно) лептири који показују Милерову мимикрију

Монарси деле одбрану штетним укусом са лептиром вицекраљем сличног изгледа у можда једном од најпознатијих примера мимикрије. Иако се дуго сматрало да је пример Бејтсове мимикрије, вицекраљ је, наводно, неукуснији од монарха, па је ово случај Милерове мимикрије.[42]

Интеракција са људима[уреди | уреди извор]

Монарх је државни инсект Алабаме,[43] Ајдаха,[44] Илиноиса,[45] Минесоте,[46] Тексаса,[47] Вермонта,[48] и Западне Вирџиније.[49] Законодавство је покушало да обезбеди да постане национални инсект Сједињених Држава,[50] али то није успело 1989.[51] и поново 1991.[52]

Све већи број власника кућа оснива баште лептира; монарси се могу привући неговањем врта лептира са специфичним врстама млечика и биљкама са нектарима. Улажу се напори да се успоставе ове станице.[53]

ИМАКС филм, Лет лептира, описује причу о природњака како би документовао тада непознату миграцију монарха у мексичка презимљујућа подручја.[54]

Уточишта и резервати створени су на презимљујућим локацијама у Мексику и Калифорнији како би се ограничило уништавање станишта. Ове локације могу остварити значајан приход од туризма.[55] Међутим, уз мање туризма, лептири монархи ће имати већу стопу преживљавања.[56]

Организације и појединци учествују у програмима означавања. Подаци о означавању користе се за проучавање образаца миграције.[57]

Роман Барбаре Кингсолвер из 2012, Понашање лета, бави се појавом велике популације у Апалачким планинама.[58]

Узгој у заточеништву[уреди | уреди извор]

Људи комуницирају са монарсима када их одгајају у заточеништву, што је постало све популарније. Међутим, постоје ризици за ову контроверзну активност. С једне стране, постоји много позитивних аспеката узгоја у заточеништву. Монарси се узгајају у школама и користе за пуштање лептира у болнице, на меморијалне догађаје и венчања.[59] Меморијалне службе за нападе 11. септембра укључују ослобађање заробљених монарха.[60] [61] Монарси се користе у школама и центрима природе у образовне сврхе.[62] Многи власници кућа одгајају монархе у заточеништву као хоби и у образовне сврхе.[63]

С друге стране, ова пракса постаје проблематична када се монарси „масовно узгајају“. Приче у Хаф Посту 2015. и часопису Дискавер 2016. сумирале су контроверзе око овог питања.[64]

Чести медијски извештаји о опадању броја монарха подстакли су многе власнике кућа да покушају да узгоје што више монарха у својим домовима, а затим их пусте у дивљину у настојању да "повећају број монарха". Неки појединци, попут једног у округу Лин, у држави Ајова, одгајали су хиљаде монарха у исто време.[65]

Неки научници не одобравају праксу узгоја "великог" броја монарха у заточеништву ради пуштања у дивљину због ризика од генетских проблема и ширења болести.[66] Једна од највећих брига масовног узгоја је потенцијал за ширење монарх паразита, Ophryocystis elektroscirrha, у дивљини. Овај паразит се може брзо накупити у заточеним монарсима, посебно ако су смештени заједно. Споре паразита такође могу брзо контаминирати сву стамбену опрему, тако да се сви наредни монарси узгајани у истим контејнерима затим инфицирају. Један истраживач је изјавио да узгој више од 100 монарха представља "масовно гајење" и да то не би требало чинити.[67]

Поред ризика од болести, истраживачи верују да ови монарси који се узгајају у заточеништву нису толико способни као дивљи, због неприродних услова у којима су одрасли. Власници кућа често узгајају монархе у пластичним или стакленим посудама у својим кухињама, подрумима, на тремовима итд., и под вештачким осветљењем и контролисаним температурама. Такви услови не опонашају оно на шта су монарси навикли у дивљини, а могли би резултирати одраслим монарсима који нису прикладни за реалност њиховог дивљег живота. У прилог томе, недавно истраживање једног грађанског научника открило је да монарси који се узгајају у заточеништву имају нижу стопу успеха у миграцији од дивљих монарха.[68]

Геном[уреди | уреди извор]

Монарх је био први лептир коме је секвенциран геном. :(p12) Драфт секвенца од 273 милиона парова база укључује скуп од 16,866 гена за кодирање протеина. Геном пружа истраживачима увид у миграцијско понашање, циркадијални сат, путеве малолетних хормона и микроРНК који су различито изражени између летњих и миграторних монарха.[69] [70] [71] Недавно је описана генетска основа миграције монарха.[72]

Не постоји генетска разлика између миграторних популација источне и западне Северне Америке. :(p16) Недавна истраживања су идентификовала специфична подручја у геному монарха која регулишу миграције. Чини се да нема генетске разлике између мигрирајућих и имигрантних монарха.

Статус очувања[уреди | уреди извор]

Подручје покривено монарсима, источно миграцијско становништво, у њиховим зимским подручјима у Мексику између 1993. и 2018. године.

Лептир монарх тренутно није наведен према Конвенцији о међународној трговини угроженим врстама дивље фауне и флоре нити је посебно заштићен према домаћим законима САД. Дана 14. августа 2014. године, Центар за биолошку разноликост и Центар за безбедност хране поднели су правну петицију у којој се тражи заштита монарха и његовог станишта према Закону о угроженим врстама у великој мери заснована на дугорочним трендовима уоченим на местима презимљавања.

Број монарха који презимљују у Мексику показао је дугорочни тренд пада. Просечна популација монарха 2016. године процењена је на 200 милиона. Повећање 2016. године приписано је повољним условима узгоја у лето 2015. године. Међутим, покривеност је опала за 27% на 2,91 ха током зиме 2016–2017. Неки верују да је то због олује која се догодила током марта 2016. године у претходној зимској сезони монарха,[73] мада се то чини мало вероватним јер већина тренутних истраживања показује да величине презимљујућих колонија не предвиђају величину следеће летње гнездеће популације.[74]

Студија 2016. показала је да је дугорочни тренд у величини презимљујућих подручја разлог за забринутост. Након десетоструког пада броја презимљујуће популације лептира источног монарха у последњој деценији, ова студија је тврдила да постоји вероватноћа од 11% до 57% да ће та популација изумрети у наредних 20 година.[75] Према Друштву Xerces, популација монарха у Калифорнији смањила се за 86% у 2018. години, прешавши са милиона лептира на десетине хиљада лептира.[76] Један локалитет Пацифик Гроува није имао ниједног лептира монарха. Примарно објашњење за ово је уништавање станишта лептирове млечике.[77]

У Онтарију у Канади лептир монарх је наведен као врста од посебне бриге. У јесен 2016. године, Комитет за статус угрожених дивљих животиња у Канади предложио је да се монарх наведе као угрожен у Канади, за разлику од његовог тренутног пописа као „забрињавајуће врсте“ у тој земљи.[78] У Новој Шкотској, монарх је наведен као угрожен на покрајинском нивоу, од 2017. године. Чини се да је ова одлука (као и одлука из Онтарија) последица претпоставке да се опадање презимљујуће колоније у Мексику преводи у опадање гнездилишта у Канади.[79] Спроведене су две недавне студије које су испитивале дугорочне трендове у обиљу монарха у Канади, користећи или записе атласа лептира[80] или истраживања о лептирима грађанске науке [81] а ниједно не показује доказе о смањењу броја становника у Канади.

Претње[уреди | уреди извор]

Губитак станишта услед употребе хербицида[уреди | уреди извор]

Бројни заштитари приписују нестанак врста млечика пољопривредним праксама на средњем западу, где се генетски модификовано семе узгаја како би се одупрло хербицидима који елиминишу млечику у близини. Узгајивачи уклањају млечницу која је претходно расла између редова прехрамбених усева. Повећана употреба ових сојева усева повезана је са смањењем популације монарха између 1999. и 2010.[82] [83]

Чип Тејлор, са Универзитета у Канзасу, изјавио је да је станиште млечне траве са средњег запада "практично нестало" са 120-150 изгубљених милиона хектара.[84] [85]

Губици током сеобе[уреди | уреди извор]

Иако је употреба хербицида предложена као један од фактора који узрокује пад броја презимилишта источних монарха, то није једина могућност. Други је да монарси имају проблема са доласком у Мексико. Бројни водећи истраживачи монарха прихватили су ову идеју, углавном због недавних доказа добијених из дугогодишњих научних података који показују да се број узгојних (одраслих) монарха није смањио у последње две деценије. [86] [87] [88]

Један стручњак је сугерисао да је велика и растућа претња миграторним монарсима смртност од удара аутомобила.[89] Студија о смртности на путевима у северном Мексику, објављена 2019. године, показала је веома високу смртност са само два места сваке године, што износи 200.000 убијених монарха.[90]

Паразити[уреди | уреди извор]

Pteromalus cassotis на лутки монарха

Паразити укључују тахинидне муве Sturmia convergens[91] и Lespesia archippivora. Ларве лептира са овим паразитима суспендују се, али умиру пре луткања.[тражи се извор]

Птеромалидне осе, посебно Pteromalus cassotis, паразитизирају на луткама монарха.[92] Ове осе полажу јаја у лутке док су још мекане. До 400 одраслих изађе из лутке након 14–20 дана [92] убивши монарха.

Бактерија Micrococcus такође инфицира ларве. Непосредно пре луткања, ларве мигрирају на хоризонталну површину и умиру неколико сати касније. Убрзо након тога тело постаје црно. Бактерија Pseudomonas aeruginosa нема инвазивне моћи, али изазива секундарне инфекције код ослабљених инсеката. То је чест узрок смрти инсеката узгојених у лабораторији.[93]

Конфузија биљака домаћина[уреди | уреди извор]

Црна биљка ластавица (Cynanchum louiseae) и бледа ластавица (Cynanchum rossicum) проблематичне су за монархе у Северној Америци. Монарси полажу јаја на те рођаке домаће млечнице (Cynanchum laeve) јер производе стимулансе сличне млечници. Након што се јаја излегу, гусенице се отрују токсичношћу ове инвазивне биљке из Европе.[94]

Губитак презимљујућег станишта[уреди | уреди извор]

Површина заузетих шума је у опадању и достигла је најнижи ниво у две деценије 2013. године. Пад се наставља, али се очекује да ће се повећати током сезоне 2013–2014. Мексичке власти за заштиту околине настављају надзирати незакониту сечу дрвећа. Abies religiosa је главна врста зимзелених врста на којима презимљујући лептири проводе значајно време током своје зимске паузе или суспендованог развоја.[95]

Клима[уреди | уреди извор]

Климатске варијације током јесени и лета утичу на репродукцију лептира. Падавине и ниске температуре утичу на раст млечнице. Јаја, ларве и лутке брже се развијају у блажим условима. Температуре изнад 35 °C могу бити смртоносне за ларве, а јаја се суше у врућим, сушним условима, узрокујући драстично смањење стопе излегања.[96] Ако је телесна температура монарха испод 30 °C монарх не може да лети. Ради загревања ће седети на сунцу или брзо дрхтати крилима како би се загрејали. [97]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

 1. ^ Monarch[мртва веза], NatureServe Explorer
 2. ^ Committee On Generic Nomenclature, Royal Entomological Society of London (2007) [1934]. The Generic Names of British Insects. Royal Entomological Society of London Committee on Generic Nomenclature, Committee on Generic Nomenclature. British Museum (Natural History). Dept. of Entomology. стр. 20. 
 3. ^ Scudder, Samuel H.; William M. Davis; Charles W. Woodworth; Leland O. Howard; Charles V. Riley; Samuel W. Williston (1989). The butterflies of the eastern United States and Canada with special reference to New England. The author. стр. 721. ISBN 978-0-665-26322-4. 
 4. ^ Agrawal, Anurag (7. 3. 2017). Monarchs and Milkweed: A Migrating Butterfly, a Poisonous Plant, and Their Remarkable Story of Coevolution. Princeton University Press. ISBN 9781400884766. 
 5. ^ „Conserving Monarch Butterflies and their Habitats”. USDA. 2015. 
 6. ^ а б в г Agrawal, Anurag (7. 3. 2017). Monarchs and Milkweed: A Migrating Butterfly, a Poisonous Plant, and Their Remarkable Story of Coevolution. Princeton University Press. ISBN 9781400884766. 
 7. ^ πλήξιππος. Liddell, Henry George; Scott, Robert; A Greek–English Lexicon at the Perseus Project
 8. ^ Pyle, Robert Michael (2001). Chasing Monarchs: Migrating with the Butterflies of Passage. Houghton Mifflin Books. стр. 148—149. ISBN 978-0-618-12743-6. 
 9. ^ Gasmi, Laila; Boulain, Helene; Gauthier, Jeremy; Hua-Van, Aurelie; Musset, Karine; Jakubowska, Agata K.; Aury, Jean-Marc; Volkoff, Anne-Nathalie; Huguet, Elisabeth (17. 9. 2015). „Recurrent Domestication by Lepidoptera of Genes from Their Parasites Mediated by Bracoviruses”. PLOS Genet. 11 (9): e1005470. PMC 4574769Слободан приступ. PMID 26379286. doi:10.1371/journal.pgen.1005470. 
 10. ^ Le Page, Michael (17. 9. 2015). „If viruses transfer wasp genes into butterflies, are they GM?”. The New Scientist. Приступљено 13. 7. 2016. 
 11. ^ Main, Douglas (17. 9. 2015). „Wasps Have Genetically Modified Butterflies, Using Viruses”. Newsweek. Архивирано из оригинала 09. 08. 2016. г. Приступљено 13. 7. 2016. 
 12. ^ Klots, Alexander B. (1951). A Field Guide to the Butterflies of North America, East of the Great PlainsНеопходна слободна регистрација (Tenth изд.). Boston: Houghton Mifflin Company. стр. 78, 79. ISBN 978-0395078655. 
 13. ^ „monarchscience”. Akdavis6.wixsite.com. 31. 12. 2016. Приступљено 6. 1. 2017. 
 14. ^ Davis, A. K.; Holden, Michael T. (2015). „Measuring Intraspecific Variation in Flight-Related Morphology of Monarch Butterflies (Danaus plexippus): Which Sex Has the Best Flying Gear?” (PDF). Journal of Insects. Hindawi Publishing Corporation. 2015 (59170): 1—6. doi:10.1155/2015/591705Слободан приступ. Приступљено 17. 10. 2020. 
 15. ^ „monarchscience”. Akdavis6.wixsite.com. 3. 11. 2015. 
 16. ^ „Provisional species list of the Lepidoptera”. Gibraltar Ornithological and Natural History Society. Архивирано из оригинала 25. 9. 2015. г. 
 17. ^ а б Cech, Rick and Tudor, Guy (2005).
 18. ^ а б Iftner, David C.; Shuey, John A. and Calhoun, John C. (1992).
 19. ^ „Monarch Butterfly Journey North”. Annenberg Learner. Архивирано из оригинала 14. 10. 2017. г. Приступљено 16. 7. 2017. 
 20. ^ а б Oberhauser (2004), p. 3
 21. ^ Oberhauser (2004), p. 23
 22. ^ Oberhauser (2004), p. 51
 23. ^ Petersen, B. (1964). „Humidity, Darkness, and Gold Spots as Possible Factors in Pupal Duration of Monarch Butterflies”. J. Lepidopterists' Soc. 18: 230—232. 
 24. ^ Pocius, V M; Debinski, D M; Pleasants, J M; Bidne, K G; Hellmich, R L; Brower, L P (2017-09-07). „Milkweed Matters: Monarch Butterfly (Lepidoptera: Nymphalidae) Survival and Development on Nine Midwestern Milkweed Species”. Environmental Entomology. 46 (5): 1098—1105. ISSN 0046-225X. PMC 5850784Слободан приступ. PMID 28961914. doi:10.1093/ee/nvx137Слободан приступ. 
 25. ^ Solensky, Michelle J. (новембар 2004). „The Effect of Behavior and Ecology on Male Mating Success in Overwintering Monarch Butterflies (Danaus plexippus)”. Journal of Insect Behavior. 17 (6): 723—743. ISSN 0892-7553. doi:10.1023/b:joir.0000048985.58159.0d. 
 26. ^ „North American Monarch Conservation Plan” (PDF). Commission for Environmental Cooperation. Архивирано из оригинала (PDF) 28. 01. 2016. г. Приступљено 17. 10. 2014. 
 27. ^ Taylor, O. R. (3. 8. 2000). „Monarch Watch 1999 Season Recoveries” (PDF). стр. 1—11. Архивирано (PDF) из оригинала 6. 1. 2014. г. Приступљено 5. 7. 2021. 
 28. ^ „Monarch butterflies are a steady presence in Arizona”. Arizona Daily Star. Приступљено 15. 1. 2016. 
 29. ^ „Butterfly genomics: Monarchs migrate and fly differently, but meet up and mate”. phys.org (на језику: енглески). Приступљено 2020-07-31. 
 30. ^ „monarchscience”. Akdavis6.wixsite.com. 5. 4. 2016. 
 31. ^ а б Brower, Lincoln (1988). „Avian Predation on the Monarch Butterfly and Its Implications for Mimicry Theory”. The American Naturalist. 131: S4—S6. doi:10.1086/284763. 
 32. ^ Barbosa, Pedro; Deborah Kay Letourneau (1988). „5”. Novel Aspects of Insect-plant Interactions. Wiley-Interscience. стр. 29–31. ISBN 978-0-471-83276-8. 
 33. ^ Stimson, John; Mark Berman (1990). „Predator induced colour polymorphism in Danaus plexippus L. (Lepidoptera: Nymphalidae) in Hawaii”. Heredity. 65 (3): 401—406. doi:10.1038/hdy.1990.110Слободан приступ. Генерални сажетак. 
 34. ^ а б Álvarez-Castañeda, Sergio Ticul (2005). „Peromyscus melanotis”. Mammalian Species. 2005 (764): 1—4. doi:10.1644/1545-1410(2005)764[0001:PM]2.0.CO;2. 
 35. ^ Koch, R. L.; W. D. Hutchison; R. C. Venette; G. E. Heimpel (октобар 2003). „Susceptibility of immature monarch butterfly, Danaus plexippus (Lepidoptera: Nymphalidae: Danainae), to predation by Harmonia axyridis (Coleoptera: Coccinellidae)”. Biological Control. 28 (2): 265—270. doi:10.1016/S1049-9644(03)00102-6. 
 36. ^ Rafter, Jamie; Anurag Agruwal; Evan Preisser (2013). „Chinese mantids gut caterpillars: avoidance of prey defense?”. Ecological Entomology. 38 (1): 78—82. doi:10.1111/j.1365-2311.2012.01408.x. 
 37. ^ Zalucki, Myron P.; Malcolm, Stephen B.; Paine, Timothy D.; Hanlon, Christopher C.; Brower, Lincoln P.; Clarke, Anthony R. (2001). „It's the first bites that count: Survival of first-instar monarchs on milkweeds”. Austral Ecology. 26 (5): 547—555. doi:10.1046/j.1442-9993.2001.01132.x. 
 38. ^ Oberhauser (2004), p. 44
 39. ^ Malcolm, S. B.; L. P. Brower (1989). „Evolutionary and ecological implications of cardenolide sequestration in the monarch butterfly”. Experientia. 45 (3): 284—295. doi:10.1007/BF01951814. 
 40. ^ Parsons, J.A. (1965). „A Digitallis-like Toxin in the Monarch Butterfly Danaus plexippus L”. The Journal of Physiology. 178 (2): 290—304. PMC 1357291Слободан приступ. PMID 14298120. doi:10.1113/jphysiol.1965.sp007628. 
 41. ^ Glazier, Lincoln; Susan Glazier (1975). „Localization of Heart Poisons in the Monarch Butterfly”. Science. 188 (4183): 19—25. Bibcode:1975Sci...188...19B. PMID 17760150. doi:10.1126/science.188.4183.19. 
 42. ^ Ritland, D.; L. P. Brower (1991). „The viceroy butterfly is not a Batesian mimic”. Nature. 350 (6318): 497—498. Bibcode:1991Natur.350..497R. doi:10.1038/350497a0. „Viceroys are as unpalatable as monarchs, and significantly more unpalatable than queens from representative Florida populations. 
 43. ^ „Official Alabama Insect”. Alabama Emblems, Symbols and Honors. Alabama Department of Archives & History. 12. 7. 2001. Архивирано из оригинала 14. 10. 2018. г. Приступљено 19. 3. 2007. 
 44. ^ „Idaho Symbols, Insect: Monarch Butterfly”. Idaho State Symbols, Emblems, and Mascots. SHG resources, state handbook & guide. Архивирано из оригинала 10. 07. 2012. г. Приступљено 26. 3. 2008. 
 45. ^ „State Symbol: Illinois Official Insect — Monarch Butterfly (Danaus plexippus)”. [Illinois] State Symbols. Illinois State Museum. Приступљено 26. 3. 2008. 
 46. ^ „Minnesota State Symbols” (PDF). Minnesota House of Representatives. Приступљено 26. 3. 2008. 
 47. ^ „Texas State Symbols”. The Texas State Library and Archives. Архивирано из оригинала 24. 12. 2018. г. Приступљено 26. 3. 2008. 
 48. ^ „(Vermont) State Butterfly”. Vermont Department of Libraries. Архивирано из оригинала 18. 5. 2008. г. Приступљено 26. 3. 2008. 
 49. ^ „West Virginia Statistical Information, General State Information” (PDF). Official West Virginia Web Portal. Архивирано из оригинала (PDF) 11. 4. 2008. г. Приступљено 26. 3. 2008. 
 50. ^ Wade, Nicholas (1. 6. 1990). „Choosing a National Bug”. The New York Times. Приступљено 27. 9. 2017. 
 51. ^ „Designating the monarch butterfly as the national insect. (1989 - H.J.Res. 411)”. GovTrack.us. 
 52. ^ „Designating the monarch butterfly as the national insect. (1991 - H.J.Res. 200)”. GovTrack.us. 
 53. ^ „Monarch Watch: Monarch Waystation Program”. University of Kansas, Entomology Department. Архивирано из оригинала 18. 11. 2019. г. Приступљено 26. 2. 2019. 
 54. ^ „Flight of the Butterflies”. Reuben H. Fleet Science Center. Архивирано из оригинала 17. 2. 2013. г. Приступљено 18. 2. 2013. 
 55. ^ „Saving Butterflies: Insect Ecologist Spearheads Creation of Oases for Endangered Butterflies”. ScienceDaily. 1. 1. 2005. Архивирано из оригинала 4. 6. 2008. г. Приступљено 27. 5. 2008. 
 56. ^ Nicoletti, Mélanie; Gilles, Florent; Galicia-Mendoza, Ivette; Rendón-Salinas, Eduardo; Alonso, Alfonso; Contreras-Garduño, Jorge (2020). „Physiological Costs in Monarch Butterflies Due to Forest Cover and Visitors”. Ecological Indicators. 117: 106592. doi:10.1016/j.ecolind.2020.106592Слободан приступ. 
 57. ^ „Monarch Monitoring Project”. Cap May Bird Observatory. 2008. Архивирано из оригинала 20. 12. 2008. г. Приступљено 5. 12. 2008. 
 58. ^ HarperCollins Inc; UK, Faber and Faber
 59. ^ (1) „Live butterfly release for funerals and butterfly weddings”. Fragrant Acres Butterfly Farm. Приступљено 14. 11. 2014. 
 60. ^ „In Memory of 9/11 "Wings of Hope". gayandciha.com. 4. 9. 2014. Приступљено 14. 11. 2014. 
 61. ^ „Ormond Beach Flying US Flags On Granada Bridge T0 Mark 9\17”. NewsDaytonaBeach.com. WNDB Local News First. 2013. Архивирано из оригинала 29. 11. 2014. г. Приступљено 14. 11. 2014. 
 62. ^ „Monarch Butterfly release at Children's Museum of Fond du Lac”. FDL Reporter. Приступљено 14. 11. 2014. 
 63. ^ „Monarch Watch”. University of Kansas, Entomology Department. Архивирано из оригинала 20. 7. 2012. г. Приступљено 20. 2. 2014. 
 64. ^ (1) John Platt TakePart (14. 10. 2015). „When Butterflies Shouldn't Fly Free”. The Huffington Post. Приступљено 12. 1. 2017. 
 65. ^ Love, Orlan (25. 8. 2016). „Monarch Moonshot: Officials hope to make Linn County center of butterfly production and habitat”. The Gazette. Приступљено 12. 1. 2017. 
 66. ^ Rearing Monarchs Responsibly: A conservationist's guide to raising monarchs for science and education Архивирано на сајту Wayback Machine (14. септембар 2021).
 67. ^ „monarchscience”. Akdavis6.wixsite.com. 7. 9. 2015. 
 68. ^ Steffy, Gayle (2015). „Trends observed in fall migrant Monarch butterflies (Lepidoptera: Nymphalidae) east of the Appalachian Mountains at an inland stopover in southern Pennsylvania over an eighteen year period”. Annals of the Entomological Society of America. 108 (5): 718. doi:10.1093/aesa/sav046. 
 69. ^ Zhan, Shuai; Merlin, Christine; Boore, Jeffrey L.; Reppert, Steven M. (новембар 2011). „The Monarch Butterfly Genome Yields Insights into Long-Distance Migration”. Cell. 147 (5): 1171—85. PMC 3225893Слободан приступ. PMID 22118469. doi:10.1016/j.cell.2011.09.052. 
 70. ^ Stensmyr, Marcus C.; Hansson, Bill S. (новембар 2011). „A Genome Befitting a Monarch”. Cell. 147 (5): 970—2. PMID 22118454. doi:10.1016/j.cell.2011.11.009Слободан приступ. 
 71. ^ Johnson, Carolyn Y. (23. 11. 2011). „Monarch butterfly genome sequenced”. Boston Globe. Boston, MA. Приступљено 9. 1. 2012. 
 72. ^ Zhan, Shuia; Zhang, Wei; Niitepold, Kristjan; Hsu, Jeremy; Haeger, Juan Fernandez; Zalucki, Myron P.; Altizer, Sonia; de Roode, Jacobus C.; Reppert, Stephen M. (1. 10. 2014). „The genetics of Monarch butterfly migration and warning coloration”. Nature. 514 (7522): 317—321. Bibcode:2014Natur.514..317Z. PMC 4331202Слободан приступ. PMID 25274300. doi:10.1038/nature13812. 
 73. ^ (1) Howard, Elizabeth (26. 2. 2016). „Monarch Population Size Announced”. Journey North. Архивирано из оригинала 28. 2. 2016. г. Приступљено 5. 6. 2017. 
 74. ^ „Another monarch study published showing the spring migration holds the key to everything”. monarchscience. 4. 11. 2019. Приступљено 12. 12. 2019. 
 75. ^ Semmens, Brice X.; Semmens, Darius J.; Thogmartin, Wayne E.; Wiederholt, Ruscena; López-Hoffman, Laura; Diffendorfer, Jay E.; Pleasants, John M.; Oberhauser, Karen S.; Taylor, Orley R. (2016). „Quasi-extinction risk and population targets for the Eastern, migratory population of monarch butterflies (Danaus plexippus)”. Scientific Reports. 6: 23265. Bibcode:2016NatSR...623265S. PMC 4800428Слободан приступ. PMID 26997124. doi:10.1038/srep23265. 
 76. ^ „The Monarch butterfly population in California has plummeted 86% in one year”. 
 77. ^ „Monarch butterfly population moves closer to extinction”. phys.org (на језику: енглески). Приступљено 2021-01-21. 
 78. ^ „monarchscience”. Akdavis6.wixsite.com. 18. 12. 2016. Приступљено 12. 1. 2017. 
 79. ^ „Monarchs now listed as an endangered species in Nova Scotia Canada - a prelude for things to come elsewhere”. monarchscience. 30. 9. 2019. Приступљено 12. 12. 2019. 
 80. ^ Crewe, Tara L.; Mitchell, Greg W.; Larrivée, Maxim (2019). „Size of the Canadian Breeding Population of Monarch Butterflies Is Driven by Factors Acting During Spring Migration and Recolonization”. Frontiers in Ecology and Evolution. 7. ISSN 2296-701X. doi:10.3389/fevo.2019.00308Слободан приступ. 
 81. ^ Flockhart, D. T. Tyler; Larrivée, Maxim; Prudic, Kathleen L.; Norris, D. Ryan (21. 6. 2019). „Estimating the annual distribution of monarch butterflies in Canada over 16 years using citizen science data”. FACETS. 4: 238—253. doi:10.1139/facets-2018-0011Слободан приступ. 
 82. ^ Pleasants, John M.; Oberhauser, Karen S. (2012). „Milkweed loss in agricultural fields because of herbicide use: effect on the monarch butterfly population” (PDF). Insect Conservation and Diversity. 6 (2): 135—144. doi:10.1111/j.1752-4598.2012.00196.x. Архивирано из оригинала (PDF) 4. 9. 2014. г. 
 83. ^ Brennen, Shannon. „For Love of Nature: Annual monarch butterfly migration in peril”. The News & Advance, Lynchburg, Virginia. Приступљено 4. 7. 2014. 
 84. ^ Conniff, Richard (1. 4. 2013). „Tracking the Causes of Sharp Decline of the Monarch Butterfly”. Yale University. 
 85. ^ Wines, Michael (13 March 2013) Monarch Migration Plunges to Lowest Level in Decades.
 86. ^ Ries, Leslie; Taron, Douglas J.; Rendón-Salinas, Eduardo (2015). „The Disconnect Between Summer and Winter Monarch Trends for the Eastern Migratory Population: Possible Links to Differing Drivers”. Annals of the Entomological Society of America. 108 (5): 691. doi:10.1093/aesa/sav055. 
 87. ^ Inamine, Hidetoshi; Ellner, Stephen P.; Springer, James P.; Agrawal, Anurag A. (2016). „Linking the continental migratory cycle of the monarch butterfly to understand its population decline”. Oikos. 125 (8): 1081. doi:10.1111/oik.03196Слободан приступ. 
 88. ^ Davis, Andrew K. (2012). „Are migratory monarchs really declining in eastern North America? Examining evidence from two fall census programs”. Insect Conservation and Diversity. 5 (2): 101. doi:10.1111/j.1752-4598.2011.00158.xСлободан приступ. 
 89. ^ „monarchscience”. Akdavis6.wixsite.com. 24. 8. 2016. Приступљено 6. 1. 2017. 
 90. ^ Mora Alvarez, Blanca Xiomara; Carrera-Treviño, Rogelio; Hobson, Keith A. (2019). „Mortality of Monarch Butterflies (Danaus plexippus) at Two Highway Crossing "Hotspots" During Autumn Migration in Northeast Mexico”. Frontiers in Ecology and Evolution. 7. ISSN 2296-701X. doi:10.3389/fevo.2019.00273Слободан приступ. 
 91. ^ Clarke, A. R.; Zalucki, M. P. (2001). „Taeniogonalos raymenti Carmean & Kimsey (Hymenoptera: Trigonalidae) reared as a hyperparasite of Sturmia convergens (Weidemann) (Diptera: Tachinidae), a primary parasite of Danaus plexippus (L.) (Lepidoptera: Nymphalidae)”. Pan-Pacific Entomologist. 77 (?): 68—70. 
 92. ^ а б Stenoien, Carl; McCoshum, Shaun; Caldwell, Wendy; De Anda, Alma; Oberhauser, Karen (јануар 2015). „New reports that Monarch butterflies (Lepidoptera: Nymphalidae, Linnaeus) are hosts for a pupal parasitoid (Hymenoptera: Chalcidoidea, Walker)”. Journal of the Kansas Entomological Society. 88 (1): 16—26. doi:10.2317/JKES1402.22.1. 
 93. ^ Brewer, Jo; Gerard M. Thomas (1966). „Causes of death encountered during rearing of Danaus plexippus (Danaidae)” (PDF). Journal of the Lepidopterists' Society. 20 (4): 235—238. Архивирано из оригинала (PDF) 25. 3. 2009. г. Приступљено 13. 4. 2008. Генерални сажетак. 
 94. ^ Invasive species alert: Black swallow-wort (Cynanchum louisea) and pale swallow-wort (Cynanchum rossicum) Архивирано на сајту Wayback Machine (16. септембар 2021). monarchjointventure.org]
 95. ^ Paz, Fátima (18 June 2014) En espera de aprobación de la Profepa por tala ilegal en la Reserva de la Mariposa Monarca Архивирано на сајту Wayback Machine (3. септембар 2014). cambiodemichoacan.com.mx
 96. ^ Monarch Population Hits Lowest Point in More Than 20 Years Архивирано на сајту Wayback Machine (25. фебруар 2021).
 97. ^ „Basic Facts About Monarch Butterflies”. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]