Зграда Музеја „Рас” у Новом Пазару

С Википедије, слободне енциклопедије
Зграда Музеја „Рас“ у Новом Пазару
Зграда Музеја „Рас“
Опште информације
МестоНови Пазар
ОпштинаНови Пазар
Време настанка1868.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
www.zavodkraljevo.rs

Зграда Музеја „Рас“ у Новом Пазару је подигнута средином 19. века, да би 1868. године била преуређена за потребе смештаја руждије (турска гимназија), а по ослобођењу 1912. године и за Народну основну школу коју су посећивала деца свих конфесија. Просветно-образовну улогу, са краћим прекидима, задржала је до 1973. године када је адаптирана за музеј.

Изглед зграде[уреди | уреди извор]

Зграда је спратна са организацијом простора прилагођеном просветно-образовној намени, са учионицама и канцеларијама. Зидана је каменом, опеком и бондруком. Спољни изглед карактеришу равне, малтерисане фасаде перфориране низом прозорских отвора, избачена диванхана над улазом и велике масе четвороводног крова са широким стрехама, покривеног ћерамидом.

Као репрезентативан објекат староградске архитектуре Новог Пазара зграда Музеја „Рас“ својом улогом у развоју образовања и просвете у новопазарском крају има и шири значај.[1]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.