Портал:Хокеј на леду/Биографија 2015.

С Википедије, слободне енциклопедије

Изабрани чланци

Јануар

Изабрана биографија

Грабовски у дресу репрезентације Белорусије
Грабовски у дресу репрезентације Белорусије

Едуар Сирил „Њузи“ Лалонд (енгл. Edouard Cyrille „Newsy“ Lalonde; Корнвол, Канада, 31. октобар 1887Монтреал, 21. новембар 1970, Канада) је био канадски професионални хокејаш и играч лакроса. Сматран је једним од најбољих играча у првој половини двадесетог века. Као тинејџер је радио у новинској редакцији у Корнволу где је и добио надимак Newsy ("Вести").

Већ 12 година пре оснивања националне хокејашке лиге играо је са 19 година професионални хокеј у Вудстоку, Торонту и Ванкуверу.

Њузи Лалонд је 1915. постао играч-тренер у екипи Монтреала. Са Монтреал канадијансима је 1916. освојио једини Стенли куп у каријери. Са 1.300 канадских долара је био најплаћенији играч НХЛ-а у сезони 1917/18.

Током плејофа у Стенли купу 1919, Лалонд је постигао седамнаест голова у десет утакмица. Међутим, на дан пете утакмице финала против Сијетл метрополитанса, Лалонд, власник Џорџ Кенеди, Џо Хол, Били Кучи, Џек Макдоналд и Луј Берлингет су оболели од грипа. Пет и по сати пре почетка утакмица је одложена. Метрополитанси нису желели да освоје трофеј без борбе, али пета утакмица никада није играна. Џо Хол није преживео.

Лалонд је наступио у једном мечу за Њујорк американсе у финалу 1926, да би се одмах потом опростио од активног играња. Године 1927, Лалонд је постао тренер Њујорк американса. После пензионисања, радио је као тренер Отава сенаторса (19291931, те Монтреал канадијанса (19321935).

Прочитајте цео чланак


уреди

Фебруар

Изабрана биографија

Вејн Грецки
Вејн Грецки

Вејн Даглас Грецки (енгл. Wayne Douglas Gretzky; 26. јануара 1961) је бивши канадски професионални хокејаш и тренер.

Грецки, звани Велики (енгл. The Great One), важи за једног од најбољих хокејаша свих времена и најбољег хокејаша НХЛ лиге свих времена. У време одласка у пензију, 18. априла 1999. године, држао је 40 рекорда у регуларној сезони, 15 у плејофу, те шест рекорда у Ол стар утакмицама. Једини је који је успео да у једној сезони НХЛ лиге постигне преко 200 поена, што је њему пошло за руком четири пута, а петнаест пута је постигао више од 100 поена. Вејнов дрес са бројем 99 једини је дрес који су из употребе повукли сви НХЛ клубови.

Рођен и одрастао у Брантфорду, Онтарио, Грецки је своје вештине усавршавао на клизалишту које је његов отац направио у дворишту породичне куће, те је одувек играо на вишем нивоу него његови вршњаци. Иако крхкије грађе која је лимитирала и његову снагу и окретност, Вејнова интелигенција и читање игре били су ненадмашиви. Вешто је избегавао налете хокејаша противничке екипе, али и био у стању да предвиди где ће се пак одбити, те одабрати прави потез у право време.

У НХЛ лиги је играо за клубове: Њујорк ренџерсе, Сент Луис блуз, Лос Анђелес кингсе и Едмонтон ојлерсе са којима је освојио четири Стенли купа. За канадску репрезентацију је наступио на једним олимпијским играма и једном светском првенству у хокеју, када је освојио бронзану медаљу.

Прочитајте цео чланак


уреди

Март

Изабрана биографија

Роберто Луонго 2009.
Роберто Луонго 2009.

Роберто Луонго (енгл. Roberto Luongo; Монтреал, 4. априла 1979) професионални је канадски хокејаш на леду који игра на позицији голмана.

Луонго је рођен у Монтреалу 1979. као најстарије од троје деце у мешовитој италијанско-ирској породици (његов отац Антонио је родом из италијанског Авелина, док је мајка Паскалина ирског порекла). Његова браћа, Лео и Фабијо су по професији тренери голмана у хокеју на леду. Хокеј је почео да тренира са 8 година, а играчку каријеру започиње 1995. играјући за јуниорски тим из Вал д'Ора у јуниорској лиги Кебека.

Професионалну каријеру започео је у редовима њујоршких Ајландерса у сезони 1999/00, екипе која га је одабрала као 4. пика на НХЛ драфту 1997. године. Након само једне полусезоне у Њујорку прелази у редове екипе са Флориде, а потом након 6 сезона у Ванкувер Канаксе. Већ у другој сезони у Канаксима проглашен је за капитена тима, поставши тако првим голманом на тој позицији у једном НХЛ лигашу још од Била Дернана у сезони 1947/48. годину. Од сезоне 2013/14. поново игра у дресу Флорида Пантерса.

Дебитантски наступ за канаду на међународној сцени Луонго је остварио на светском првенству за играче до 20 година играном 1998. у Финској, одигравши три утакмице са просеком од 3,70 голова по утакмици. Већ селедеће године на првенству чији домаћин је био Винипег (Манитоба) Луонго се изборио за позицију стандардног голмана репрезентације, одигравши 7 од укупно 8 утамица. Канада је освојила сребрну медаљу (у финалу поражени од Русије у продужетцима са 3:2). Била је то његова прва медаља у репрезентативном дресу на великим такмичењима. Са сениорском репрезентацијом Канаде освојио је две титуле светског првака (на првенствима 2003. и 2004) и две златне медаље на олимпијским играма (ЗОИ 2010. и ЗОИ 2014).

Прочитајте цео чланак


уреди

Април

Изабрана биографија

Џонатан Тејвс
Џонатан Тејвс

Џонатан Брајан Тејвс (енгл. Jonathan Bryan Toews; Винипег, 29. април 1988) професионални је канадски хокејаш на леду који игра на позицији централног нападача.

На улазном драфту НХЛ лиге који је 2006. одржан у Ванкуверу одабрала га је као трећег пика у првој рунди екипа чикашких Блекхокса. Професионалац је од сезоне 2007/08. када је и дебитовао у НХЛ лиги у дресу Блекхокса. Захваљујући одличним играма већ наредне сезоне постављен је на место капитена свог тима, поставши тако трећи најмлађи капитен у историји НХЛ лиге (са свега 20 година), после Габријела Ландескога и Сиднија Крозбија. Сезону 2009/10. окончао је освајањем трофеја Стенли купа са Блекхоксима, односно индивидуалног признања за најкориснијег играча плејофа у сезони. Стенлијев трофеј освојио је поново у сезони 2012/13.

У дресу репрезентације Канаде освојио је две титуле светског првака за играче до 20 година (на првенствима 2006. и 2007), односно злато на сениорском светском првенству 2007. у Русији и сребро на првенству 2008. у Канади. Освојио је и две златне олимпијске медаље, на Играма 2010. у Ванкуверу и четири године касније на Играма у Сочију. На олимпијском турниру у Ванкуверу проглашен је за најбољег стрелца и уврштен у идеалну поставу турнира.

Почетком јуна 2010. постао је чланом престижне хокејашке „Златне тројке“, признања које се додељује играчима који су током каријере освојили три најважнија турнира у хокеју на леду: светско првенство, олимпијско злато и Стенлијев трофеј. У тренутку пријема Тејвс је био најмлађи играч у историји који је објединио сва три трофеја.


Прочитајте цео чланак


уреди

Мај

Изабрана биографија

Јере Каралахти
Јере Каралахти

Јере Каралахти (фин. Jere Karalahti; 25. март 1975, Хелсинки, Финска) професионални је фински хокејаш на леду који игра на позицији одбрамбеног играча.

Тренутно игра за екипу ХК Јокерит која се такмичи у Континенталној хокејашкој лиги (КХЛ) (од сезоне 2013/14).

Са сениорском репрезентацијом Финске освојио је три сребрне и једну бронзану медаљу на светским првенствима.

Каралахти је играчку каријеру започео у клубу ХИФК из Хелсинкија за који је почео да игра у јуниорским тимова, а први сениорски уговор са истим тимом потписао је у сезони 1993/94. Пре потписивања тог уговора, као перспективан хокејаш учестовао је на драфту НХЛ лиге, где га је као 146. пика одабрала екипа Лос Анђелес Кингса. Први велики успех у каријери остварио је у сезони 1997/98. када је са екипом ХИФК-а освојио титулу првака Финске, а учинак од 14 голова и 16 асистенција (укупно 30 поена) у лигашком делу сезоне, донео му је и титулу најбољег играча за месец март, те признање за најефикасијег пауер-плеј играча. Наредне сезоне Каралахти је чак и поправио личну статистику за 3 поена, због чега му је НХЛ клуб са драфта ЛЈ Кингси понудио уговор.

Прочитајте цео чланак


уреди

Јун

Изабрана биографија

Данис Зарипов
Данис Зарипов

Данис Зинурович Зарипов (рус. Дани́с Зинну́рович Зари́пов; 26. март 1981, Чељабинск, Совјетски Савез) професионални је руски хокејаш на леду који игра на позицији левог крила.

Тренутно игра за екипу Металурга из Магнитогорска у Континенталној хокејашкој лиги (КХЛ) (од 2013).

Са сениорском репрезентацијом Русије три пута је освајао титуле светског првака, на првенствима 2008, 2009. и 2014. године. Троструки је освајач Купа Гагарина.

Његов млађи брат Марат је такође хокејаш, и тренутно наступа у редовима КХЛ лигаша ХК Сочија.

Играчку каријеру зарипов је започео 1996. године у редовима чељабинског Мечела који се те године такмичио у другом по снази рангу првенства Русије. Након две сезоне у Русији, као 17-огодишњак одлази у Канаду, где током сезоне 1998/99. наступа у Западној хокејашкој лиги, у редовима Свифт Карент Бронкоса. За канадски тим одиграо је укупно 62 утакмице и постигао 23 гола (уз 8 асистенција). Упркос одличној сезони у Канади, одлучује се за повратак у свој матични клуб Мечел који се у то време успео пласирати у Суперлигу Русије.

Прочитајте цео чланак


уреди

Јул

Портал:Хокеј на леду/Биографија јул 2015.
уреди

Август

Изабрана биографија

Данкан Кит у дресу Чикага
Данкан Кит у дресу Чикага

Данкан Кит (енгл. Duncan Keith; Винипег, 16. јула 1983) професионални је канадски хокејаш на леду који игра на позицији одбрамбеног играча.

Од сезоне 2005/06. игра у екипи Чикаго Блекхокса у Националној хокејашкој лиги (НХЛ), екипи која га је одабрала у другој рунди НХЛ драфта као 54. пика 2002. године. Двоструки је освајач трофеја Стенли купа (2010. и 2013. године), а 2010. и 2014. је проглашен за најбољег одбрамбеног играча у лиги.

Са сениорском репрезентацијом Канаде освојио је две златне олимпијске медаље, на Играма 2010. у Ванкуверу и Играма 2014. у Сочију. Освајач је и сребрне медаље са Светског првенства 2008. године.

Данкан је рођен у Винипегу у Манитоби, као средње од троје деце. Одрастао је у Форт Франсесу у Онтарију где се његова породица преселила када је Данкану било 5 година, и где је направио прве хокејашке кораке. Пре одласка на студије на Мичиген стејта колрџ играо је за неколико дечијих екипа, а потом 2001. почиње са играма за колеџ тим из Ист Лансинга. Готово на самом почетку друге сезоне колеџ лиге напушта клуб и прелази у редове екипе Келоуна рокетси (Британска Колумбија) где су га приметили скаути НХЛ лиге.

Прочитајте цео чланак


уреди

Септембар

Изабрана биографија

Данкан Кит у дресу Коламбуса
Данкан Кит у дресу Коламбуса

Артјом Алексејевич Анисимов (рус. Артём Алексе́евич Ани́симов; 24. мај 1988, Јарослављ, Совјетски Савез) професионални је руски хокејаш на леду који игра на позицији централног нападача.

Тренутно игра за екипу Чикаго блекхокси која се такмичи у Националној хокејашкој лиги (НХЛ).

Са сениорском репрезентацијом Русије освојио је титулу светског првака на Светском првенству 2014. у Минску.

Артјом Анисимов је поникао у хокејашкој школи Локомотиве из Јарославља, са којом је потписао први полупрофесионални уговор за сезону 2004/05. током које је играо у резервном јуниорском тиму у развојној лиги. Сениорској екипи придружио се са 17 година, у сезони 2005/06. одигравши тада свега 10 утакмица, уз скроман учинак од тек једне асистенције. Већ наредне сезоне постао је стандардни играч своје екипе.

На улазном драфту НХЛ лиге 2006. одабран је у другој рунди као 54. пик од стране њујоршких Ренџерса. Професионални уговор са екипом из Њујорка потписао је 2. августа 2007. године, а исте године заиграо је у филијали Ренџерса, екипи Хартфорда у Америчкој лиги. У НХЛ лиги дебитовао је 3. фебруара 2009. у утакмици против Атланте, а одиграо је још и последњи седми меч четвртфинала плејофа источне конференције.

Прочитајте цео чланак


уреди

Октобар

Изабрана биографија

Петри Контиола
Петри Контиола

Петри Контиола (фин. Petri Kontiola; 4. октобар 1984, Сејнејоки, Финска) професионални је фински хокејаш на леду који игра на позицији централног нападача.

Тренутно игра за канадски тим Мејпл Лифсе из Торонта у Националној хокејашкој лиги (од сезоне 2014/15).

Са сениорском репрезентацијом Финске освојио је две сребрне медаље на светским првенствима (СП 2007. и СП 2014), те бронзану медаљу на Зимским олимпијским играма 2014. у Сочију.

Своју професионалну играчку каријеру Петри Контиола је започео 2003. године у редовима Тапаре из Тампереа у хокејашкој лиги Финске, док је пре тога играо за млађе селекције истог клуба. Већ 2004. учествовао је на улазном драфту НХЛ лиге где га је као 196. пика у 7. рунди одабрала екипа Чикаго Блекхокса. Пре одласка на Северноамерички континент одиграо је четири сезоне у Финској, за Тапару. У сезони 2005/06. проглашен је за најбољег асистента лиге са чак 35 асистенција у лигашком делу сезоне.

По доласку у Америку, на почетку сезоне 2007/08. преусмерен је у редове екипе Рокфорд Ајсхогса у Америчкој хокејашкој лиги, иначе филијали Блекхокса, са циљем да се прилагоди америчком стилу игре. Прву утакмицу у НХЛ лиги, у редовима тима из Чикага одиграо је 25. новембра 2007. против екипе Ванкувер Канакса. У првој НХЛ екипи одиграо је тек 12 утакмица уз статистички учинак од тек 5 асистенција, те је остатак сезоне провео у Ајсхогсима (баш као и већи део следеће сезоне). У марту 2009. трејдован је у екипу Анахајм Дакса, из које је аутоматски преусмерен у њихову АХЛ филијалу Ајова Чопсе у којој је одиграо остатак сезоне.

Прочитајте цео чланак


уреди

Новембар

Изабрана биографија

Дру Даути
Дру Даути

Ендру Филип Даути (енгл. Andrew Phillip Doughty; Лондон, 8. децембар 1989) професионални је канадски хокејаш на леду који игра на позицији одбрамбеног играча. Двоструки је освајач трофеја Стенли купа са екипом Лос Анђелес кингса и двоструки освајач олимпијског злата са репрезентацијом Канаде. На ЗОИ 2014. у Сочију изабран је у идеалну поставу олимпијског турнира.

Гецлаф је хокеј на леду почео да тренира још као четворогодишњи дечак, а пре него је закорачио у свет професионализма играо је за јуниорски тим Гелп сторма у развојној лиги Онтарија (од 2005. до 2008). На улазном драфту НХЛ лиге одржаном крајем јуна 2008. у Отавиу као 2. пика у првој рунди одабрала га је екипа Кингса из Лос Анђелеса.

За тим из највећег града Калифорније дебитовао је са непуних 18 година, на утакмици против Сан Хозе шаркса играној 11. октобра 2008, да би девет дана касније на утакмици против Аваланча постигао и свој први професионални погодак у каријери. Дебитантску сезону окончао је са 6 голова и 21 асистенцијом у укупно одиграној 81 утакмици. Већ у наредној сезони поправио је свој учинак на 59 освојених поена и тако заузео укупно треће место по екифасности у категорији одбрамбених играча. Јубиларни 100. поен у НХЛ лиги постигао је на утакмици против Аваланча играној 21. децембра 2010. године.

Прочитајте цео чланак


уреди

Децембар

Изабрана биографија

Александар Бурмистров
Александар Бурмистров

Александар Олегович Бурмистров (рус. Александр Олегович Бурмистров; 21. октобар 1991, Казањ, Совјетски Савез) професионални је руски хокејаш на леду који игра на позицији централног нападача.

Тренутно игра за екипу Ак Барса из Казања која се такмичи у Континенталној хокејашкој лиги (КХЛ) (од сезоне 2013/14).

Са сениорском репрезентацијом Русије освојио је титулу светског првака на СП 2014. у Минску.

Бурмистров је играчку каријеру започео у јуниорском саставу екипе Ак Барс из родног Казања, за који је први пут заиграо као 15-огодишњак у сезони 2006/07. Како у наредне две сезоне није успео да се наметне за место у првом тиму Барса, одлази у Канаду где је током сезоне 2009/10. играо за јуниорски тим Бари Колтса у развојној лиги Онтарија. Након одличне сезоне у канадском тиму током које је постигао укупно 30 погодака уз 51 асистенцију (на 79 утакмица), у лето 2010. учествује на улазном драфту за НХЛ лигу, где га је као 8. пика у првој рунди изабрала екипа Атланте. Одмах после драфта потписао је и трогодишњи професионални уговор са екипом Трашерса.

Прочитајте цео чланак


уреди