Пређи на садржај

Главна страна

С Википедије, слободне енциклопедије
Сјајан чланак

Леонардо Дикаприо

Леонардо Дикаприо
Леонардо Дикаприо

Леонардо Вилхелм Дикаприо (енгл. Leonardo Wilhelm DiCaprio; Лос Анђелес, 11. новембар 1974) амерички је глумац и продуцент.

Пет пута је номинован за награду Оскар, за најбољег глумца у главној улози у филмовима Авијатичар (2004), Крвави дијамант (2006), Вук са Вол Стрита (2013) и Повратник (2016) и за најбољег глумца у споредној улози у филму Шта изједа Гилберта Грејпа (1994), четири пута за награду BAFTA а једанаест пута за награду Златни глобус. Добитник је награде Оскар 2016. године за најбољег глумца у главној улози за улогу Хју Гласа у филму Повратник. Такође је добитник награде BAFTA за најбољег глумца у главној улози у филму Повратник (2016). Добитник је и три Златна глобусаза најбољег главног глумца у драми за улогу Хауарда Хјуза у филму Авијатичар (2004), за најбољег главног глумца у комедији или мјузиклу за улогу Џордана Белфорта у филму Вук са Вол Стрита (2013) и за најбољег главног глумца у драми за улогу Хју Гласа у филму Повратник (2016). Био је номинован и за награде Сателит, Награду Удружења филмских глумаца и Сатурн.

Глумачку каријеру је започео деведесетих година прошлог века наступајући у рекламама и сапуницама као што су Санта Барбара, Родитељство, те у ситкому Од муке до науке. Прву запаженију филмску улогу остварио је у филму Дечаков живот из 1993, где му је партнер био Роберт де Ниро.

Добар чланак

Уида (брод)

Галија Уида (модел)
Галија Уида (модел)

Галија Уида (енгл. Whydah Gally) је био енглески трговачки брод, а касније и главни брод гусара Семјуела Беламија, званог „Црни Сем”. Пре него што је Галија Уида пала у гусарске руке, превозила је робу и робове између Енглеске, западне Африке и Карипских острва. Гусари су је касније отели и њоме пљачкали многе бродове. Потонула је у олуји код Кејп Кода, надомак Масачусетса у данашњем САД, 26. априла 1717. године. У бродолому је страдала скоро целокупна посада, укључујући и Беламија.

Уида је данас једина откривена олупина гусарског брода из Златног доба гусарства, а њено благо се процењује на више стотина милиона долара.

Изабрани списак

Награда Греми за најбољи албум алтернативне музике

Чланови групе Gnarls Barkley (фотографисано 2007)
Чланови групе Gnarls Barkley (фотографисано 2007)

Награда Греми за најбољи албум алтернативне музике (енгл. Grammy Award for Best Alternative Music Album) је категорија награде Греми која се додељује музичким извођачима за најбољи албум алтернативне музике. Награда Греми се додељује почев од 1958. године када је носила назив Gramophone Awards.

Награду сваке године додељује Национална академија снимљених уметности и наука (енгл. National Academy of Recording Arts and Sciences, NARAS) за свеобухватни уметнички успех и техничку стручност албума, не рачунајући његов успех на топ-листама и број продатих примерака.

Недавни догађаји

Вести

Синиша Павић
На данашњи дан

24. август

Помпеја
Занимљивости

Да ли сте знали

Слепи миш
Слепи миш
  • … да слепи мишеви увек скрећу налево када излазе из пећине?
  • … да у просеку 100 људи годишње умре од гушења хемијским оловкама?
  • … да је двобој у Парагвају легалан ако су обе стране добровољни даваоци крви?
  • … да бубашваба може живети до 9 дана без главе пре него што умре од глади?
  • … да је брод ХМХС Британик, из исте класе као и Титаник, такође потонуо након што је налетео на мину?
  • … да Месец има месечеве потресе? Догађају се због напрезања плиме и осеке повезаних са растојањем између Месеца и Земље.
  • … да су људи једина врста која црвени?

Изабрана слика

Поглед на Херцег Нови са тврђаве Форте Маре
Поглед на Херцег Нови са тврђаве Форте Маре

Википедија

Википедија је енциклопедијски пројекат слободног садржаја на интернету који развијају и одржавају добровољци помоћу викисофтвера. Чланке на Википедији можете мењати без обавезне регистрације.

Првобитна верзија Википедије започета је 15. јануара 2001, док је издање на српском језику започето 16. фебруара 2003. године у 21:52. Википедија тренутно садржи више од 63,5 милиона чланака написаних на 309 језика, од којих је преко 693.000 на српском.

Доприноси

Чланке на Википедији заједнички пишу добровољци широм света, а већину страница може да уређује свако ко има приступ интернету. Притом је неопходно поштовати усвојена правила и смернице.

Постоје странице помоћи у којима је објашњено како се израђују нови или уређују постојећи чланци, како се отпремају или користе слике и друго. У било којем тренутку можете да затражите помоћ других уредника или да се обратите свом изабраном ментору.

Заједница

До сада је на Википедији на српском језику 381.015 корисника отворило налог, а од тога је 710 активно. Сви уредници су добровољци који улажу радне напоре у оквиру различитих тематских целина.

Посетите нашу Радионицу и Портале и сазнајте како ви можете помоћи. Конструктивне дискусије и сувисли коментари о садржају чланака су увек добродошли. Странице за разговор користите за размену мишљења и указивање на мањкавости у садржају чланака.

Сродни пројекти