Адем Јашари

Из Википедије, слободне енциклопедије
Адем Јашари
Датум рођења 28. новембар 1955.
Место рођења Доње Преказе
 ФНРЈ
Датум смрти 6. март 1998.
Место смрти Доње Преказе
 СРЈ

Адем Јашари (алб. Adem Jashari; Доње Преказе, 28. новембар 1955 — Доње Преказе, 6. март 1998) је био оснивач и вођа албанске терористичке организације ОВК.

Биографија[уреди]

Рођен је у породици учитељa Шабана Јашарија и његове жене Захиде у селу Доње Преказе у регији Дренице која је одувек словила као средиште албанског национализма на Косову и Метохији. Након завршене средње техничке школе, заједно са старијим братом Хамезом, се придружује илегалним албанским организацијама које за циљ имају одвајање Косова и Метохије и њихово припајање замишљеној територији Велике Албаније и од 1975. до 1990. године је био због своје иредентистичке делатности у сталном сукобу са органима безбедности. Активно је учествовао у демонстрацијама 1981. године.

Тероризам[уреди]

Од 1990. године више пута илегално прелази границу и одлази у Албанију где похађа војно диверзантске курсеве и учествује у организовању илегалних оружаних формација које ће касније прерасти у јединствену терористичку организацију под називом Ослободилачка војска Косова при чему добија и чин мајора албанске војске. Заједно са браћом Хамзом и Муратом и браћом Кодре одлази 3.новембра 1991. године у Албанију на обуку са намером да створи базу за будућу сепаратистичку војску на Косову. СДБ Републике Србије покушала је да га ухапси 30. децембра 1991. али је група пружила отпор и успела да побегне.

Биста у Тирани

Главни носиоци тероризма од 1992. до 1997. године је била Јашаријева група. Најпре су дејствовали из заседа попут качака и балиста а временом су користили савременије облике тероризма. Због тога су у Окружном суду у Приштини на по 20 година затвора осуђени Адем Јашари, Иљаз Кодра, Сахит Јашари, Фадиљ Кодра, Јакуп Нура, Зенан Кодра и Реџеп Селими, а на 10 година је осуђен и Хашим Тачи.

Прву већу синхронизовану акцију организовали су 22. априла 1996. године када су у нападима у Пећи, Штимљу, Дечанима, на путу Рожаје - Приштина код Косовске Митровице убили пет и ранили још пет особа.

Јашаријева група је наставила терористичке активности а већи сукоб са српском полицијом десио се 22. и 23. јануара 1998 . Тада је група од 7-8 лица на путу Србица - Дреница заустављала возила и матретирала путнике. На лице места је дошла патрола полиције која је након пушкарања почела да гони терористе међу којима је био Адем Јашари. Група је побегла у село Доње Преказе, а полиција је стигла у село и позвала их на предају. На полицију је запуцано их свих кућа а терористичка група је успела да се извуче из села. Након сукоба српска полиција је јавила да је Адем Јашари рањен у сукобима.

Специјалне полицијске снаге су 5. марта 1998. опколиле село Доње Преказе и направиле шири прстен око других села и позвала Јашарија на предају. Адем Јашари је то одбио и пружио је јак отпор у добро опремљеном и припремљеном забаракадираном бункеру ојачаном џаковима песка. После пружања снажног отпора у сукобима у којима је погинуло 66 терориста и члана породице који нису хтели да изађу из бункера као и 2 припадника полиције ликвидирана је група Адема Јашарија.

У центру Приштине постављен је споменик а у централном подручју Тиране постављена је биста Адема Јашарија.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]