Хашим Тачи

С Википедије, слободне енциклопедије
Хашим Тачи
Hashim Thaçi, 2012.jpg
Тачи (2012)
Биографија
Датум рођења(1968-04-24)24. април 1968.(54 год.)
Место рођењаБроћна
 СФР Југославија,  СР Србија
ПребивалиштеПриштина
Држављанство Република Косово (de facto),
 Србија (de jure)
Религијаислам
Универзитет1) Универзитет у Приштини
2) Универзитет у Цириху
Политичка
странка
Демократска партија Косова
Министар спољних послова
самопроглашене Републике Косово
12. децембар 2014 — 29. фебруар 2016.
ПретходникЕнвер Хоџај
Премијер
самопроглашене Републике Косово
9. јануар 2008 — 9. децембар 2014.
ПретходникАгим Чеку
НаследникИса Мустафа
5. Председник самопроглашене Републике Косово
7. април 2016 — 5. новембар 2020.
ПретходникАтифете Јахјага
НаследникВјоса Османи

Хашим Тачи (алб. Hashim Thaçi; Броћна, 24. април 1968) албански је политичар са Косова и Метохије.[1] Био је на позицијама председника самопроглашене Републике Косово и председника Владе Републике Косово. Такође је био и председник Демократске партије Косова и политички лидер терористичке организације Ослободилачка војска Косова.

Биографија

Хашим Тачи је студирао филозофију и историју на Приштинском универзитету, а после дипломске студије је завршио на универзитету у Цириху, на одсеку за историју југоисточне Европе и међународне односе. Током студентских година Тачи је био један од лидера Независне уније студената и први студентски председник паралелног универзитета у Приштини.

Тачи је 1993. године у Швајцарској приступио политичкој емиграцији косметских Албанаца. Оснивач је марксистичко-лењинистичке организације Народни покрет Косова за коју се верује да је основала Ослободилачку војску Косова. Од 1993. године као припадник унутрашњег круга ОВК, Тачи је био задужен за обезбеђивање финансијских средстава, набавку оружја и организацију обуке. Након што је током 1992—93. године прошао војну обуку у Албанији учествовао је у терористичким нападима на Косову и Метохији.

Порекло

Постоје извори који тврде да је Тачи пореклом Србин. Према тим изворима Тачијев прадеда се звао Радослав Даниловић, из Србице који се почетком 20. века албанизовао и примио ислам. О томе сведочи и писмо турског хоџе Мула Ибрахима који је писао муфтији у Скопљу истичући како је „праву веру“ примио православни свештеник Радослав Даниловић. „Примио је име Јусуф, а важи за веома угледног човека међу својим каурима. Многи су тамо у његовој парохији пошли његовим стопама и примили праву веру. Ја му не смем веровати, каурин је каурин, држим га на удаљености“, стоји у писму хоџе Муле Ибрахима, које се у оригиналном рукопису чува у историјском архиву Турске у Анкари. Други документ који доказује Тачијеву повезаност са Јусуфом Тачијем чува се у библиотеци манастира Хиландар, а датира из 1898. године, из манастира Соколица.[2][3]

Сукоби на Косову и Метохији

Тачи је такође познат и као командант Оперативне зоне ОВК у Малишеву и члан Дреничке групе ОВК, коју је 1993. године основао Адем Јашари и која је контролисала око 10-15% од укупних криминалних активности на Космету. Група је учествовала у кријумчарењу оружја, украдених аутомобила, нафте и цигарета и проституцији. У циљу вршења криминалних активности Дреничка група повезала се са Албанском, Чешком и Македонском мафијом. Тачијеве везе са мафијом учвршћене су родбинским односима након удаје његове сестре за Сејдија Бајрушија, једног од познатих вођа Албанске мафије 17. јуна 1996. године[тражи се извор].

Хашим Тачи је заједно са припадницима Дреничке групе, Рафетом Рамом, Јакупом Нуријем, Самијем Љустакуом и Иљазом Кадријуом учествовао у нападу из заседе на полицијско возило, 25. маја 1993. године на пружном прелазу код Глоговца. Том приликом су убијена два српска полицајца док их је петорица тешко рањено.[4]

Дана 17. јуна 1996. године Тачи је заједно са Јакупом и Авни Нуром, Бесим Рамом и Сами Љустакуом учествовао у нападу из заседе на полицијску патролу на путу Косовска МитровицаПећ када је убијен један српски полицајац док је други тешко рањен.[тражи се извор]

Потерница Републике Србије за Хашимом Тачијем из 1998. због тероризма и даље је на снази

Дана 21. септембра исте године, Рама је по Тачијевом налогу бацио бомбу на касарну „Милош Обилић“ у Вучитрну. По његовом налогу извршен је и напад на Средњошколски центар у Вучитрну у којем су биле смештене породице избеглица из Книнске крајине[тражи се извор].

У јулу 1997. године Тачи је осуђен у одсуству, од стране окружног суда у Приштини на 10 година затвора због тероризма. У фебруару 1998. године издата је потерница за њим. Године 2003, расписана потерница је проширена и ради почињеног геноцида.[5]

Хашим Тачи је као представник ОВК био члан преговарачког тима косметских Албанаца током преговора у Рамбујеу. На преговорима је постигнут споразум да се формира прелазна Косметска влада састављена од представника Руговине Демократске лиге Косова, Уједињене демократске лиге наклоњене ОВК и ОВК. Премијер ове владе требало је да буде Хашим Тачи. Споразум је такође предвиђао референдум који никада није одржан. Међутим, споразум је пропао, а НАТО је 24. марта 1999. године започео са ваздушним нападима на територију СР Југославије. После 78 дана бомбардовања, у јуну 1999. потписан је Кумановски споразум и донета Резолуција 1244 у Савету безбедности УН, након чега су се Војска Југославије и Полиција Србије повукле са Косова и Метохије, а НАТО снаге ушле у покрајину.

Према изјавама известиоца Парламентарне скупштине Савета Европе Дика Мартија, Хашим Тачи се налазио на челу организације за трговину људским органима (познато као „случај Жута кућа”).

Косово под управом УНМИК-а

Непосредно након уласка НАТО снага, Хашим Тачи се самопрокламовао за премијера Космета. Претпоставља се да је у периоду када је Тачи био премијер, више политичких неистомишљеника, косметских Албанаца који су се залагали за мултиетничан Космет ликвидирано по његовом наређењу.[тражи се извор]

На парламентарним изборима на Косову и Метохији одржаним 17. новембра 2007, Тачијева Демократска партија Косова је однела победу. ДПК је формирала владу са Демократским савезом Косова председника Косова Фатмира Сејдијуа, која је ступила на дужност 9. јануара 2007.

Референце

Спољашње везе