Часне вериге

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Верижњаци)
Иди на навигацију Иди на претрагу

Часне Вериге апостола Петра прослављају се 16. јануара по старом јулијанском календару (29. јануара по новом грегоријанском календару).

Одмах после смрти Исуса Христа и вазнесења почиње прогањање хришћана које је трајало више од три стотине година. Царев намесник Ирод, управник Галилеје, погуби Јакова, брата Јовановог и, на подстицање Јевреја, заповеди да ухвате Петра и баце га у тамницу. Петар је у тамници спавао окован између два војника, и ноћ пред извођење на суд, засветле се цела тамница и анђео куцну Петру по ребрима, пробуди га па му рече: „Устани, обуј се и опаши се, па хајде са мном“. Петар устаде, а окови му спадоше с ногу па пође с анђелом. Војници су спавали као мртви, па анђео проведе Петра поред страже, а кад су дошли до гвоздене градске капије, она се сама отвори и тако се Петар ослободи затвора, и вероватне смрти.

Народна веровања[уреди]

По народном веровању од Верижница („Часних Верига“) настаје блаже време, јер Бог усијаним веригама почиње да загрејава земљу. У многим местима, Вериге се сматрају за велики празник.

Косовско становништво празнује Верижњаке због куге, у неким селима због стоке, а сточари их празнују због стоке.

Ко носи одело које је шивено на Часне Вериге, верује се да ће погинути од грома.

Његош и ланци светог Петра[уреди]

Љубомир Ненадовић је у књизи Писма из Италије описао догађај када је католички свештеник пред Његоша, у Риму, изнео наводне вериге св. Петра и очекивао да их Његош пољуби. Овај је то одбио уз констатацију да Црногорац не љуби ланце.