Виолински кључ

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
C-дур скала написана у виолинском или G-кључу. О овој звучној датотеци Play 

На почетку линијског система налази се музички знак који служи за тачно именовање нота. Зове се кључ (фр. и енгл. clef).[1][2] Име кључа и његово место на линији у линијском систему даје исто име и ноти која се налази на тој линији.

Име кључа зависи од:

  1. његовог облика
  2. места где је написан у линијском систему

Виолински или G-кључ[уреди]

Виолински или G-кључ.

Виолински кључ или G-кључ (итал. chiave di violino, енгл. treble clef; франц. clé de sol, нем. Violinschlüssel)[1] бележи се од друге линије и даје име ноти (сол у првој октави). Користи се за бележење високих тонова.

Од свих кључева, виолински кључ се данас највише употребљава. Користе га следећи музички инструменти: виолина; флаута, обоа, кларинет, саксофон, хармоника, труба, вибрафон, ксилофон, мандолина, блок-флаута, гитара; десна рука клавира и харфе; део удараљки.

Виолински кључ се користи и за вокалне гласове: сопран, мецосопран, алт, контраалт и тенор. Тенор звучи за октаву ниже од написаног, а често се пише употребом октав кључа.

Octaveclef.png Понекад изнад или испод кључа пише број 8 или 8va. То значи да целу деоницу треба транспоновати за октаву навише - ако је број изнад кључа; за октаву наниже - ако је број испод кључа.[3]

Писање нота по G-кључу[уреди]

Виолински кључ служи за бележење нота у обиму од, рецимо, е (ми у малој октави) до негде а³ (ла у трећој октави) и више. Доњи нотни пример приказује забележене тонове у виолинском кључу у опсегу од а (ла у малој октави) до (до у трећој октави):

Music ClefG.svgMusic 1a0.svgMusic Staff.svgMusic 1b0.svgMusic Staff.svgMusic 1c1.svgMusic Staff.svgMusic 1d1.svgMusic Staff.svgMusic 1e1.svgMusic Staff.svgMusic 1f1.svgMusic Staff.svgMusic 1g1.svgMusic Staff.svgMusic 1a1.svgMusic Staff.svgMusic 1b1.svgMusic Staff.svgMusic 1c2.svgMusic Staff.svgMusic 1d2.svgMusic Staff.svgMusic 1e2.svgMusic Staff.svgMusic 1f2.svgMusic Staff.svgMusic 1g2.svgMusic Staff.svgMusic 1a2.svgMusic Staff.svgMusic 1b2.svg Music 1c3.svg

Који кључеви се данас употребљавају[уреди]

Данас се користе три врсте кључева. Њихова имена су:

  1. Treble clef with note.svg G-кључ или виолински кључ
  2. Bass clef with note.svg F-кључ или бас-кључ
  3. C-кључеви или вокални кључеви (сопран, алт, тенор).

Ево како изгледају:

а) Alto clef with note.svg алтовски кључ.
б) Tenor clef with note.svg тенорски кључ.
Погледајмо како се једна иста нота c1 или до у првој октави бележи у поменута три кључа: Music Midlle Do OnSol.jpg Music Midlle Do OnDo.jpg Music Midlle Do OnFa.jpg

Види још[уреди]

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Музичка нотација
Нотни систем предзнацитакттактица
Ноте помоћне линијетачкаснизилицаповисилицаразрешилицапаузалигатура
Kључеви виолинскиалтовскибас-кључ
музичка нотацијамузичке лествицетемподинамикаартикулацијаорнаменти