Градачки крст

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Градачки крст
Gradacki krst.JPG
Градачки крст
Опште информације
Место Градац
Општина Ивањица
Држава  Србија
Време настанка 1662.
Тип културног добра Споменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштиту Завод за заштиту споменика културе Краљево
Седиште Краљево
Адреса Цара Лазара 24 36000
Званични веб-сајт

Градачки крст је споменик културе који се налази у селу Градац, општина Ивањица, а на имању Драгутина Ћурчића на планини Голији.

Не зна се када је крст подигнут, ни из ког разлога, али се претпоставља да је подигнут у част неком важном догађају или некој истакнутој личности. Утврђено је да је најкасније је подигнут 1662. године и да је служио као сеоски запис.[1]

Панорамски снимак

Архитектура[уреди]

Крст је необично великих димензија. Будући да се истиче у односу на околину и да у близини нема гробља, споменик није гробљански. На крст је плитко урезан ћирилични текст, који је данас тешко читљив, јер је јако оштећен. Делимична дескрипција показује је да је симболика ранохришћанаска и да је словима уписана 1662. година.[2]

Истраживања су показала да је више од једног века овај крст коришћен као сеоски запис. О томе сведочи и велики број малих крстова у његовој околини, чије остављање је део обредне праксе записа. Ова накнадна орнаментика највише је допринела оштећењу оригинала.

Референце[уреди]

  1. ^ Дивља и нетакнута (планина Голија) Архивирано на сајту Wayback Machine (мај 12, 2014) (на језику: енглески), Слобода, орган српске народне одбране у Америци, Марина Дабић, приступљено: 11.5.2014.
  2. ^ Планина Голија, westserbia.org, приступљено; 11.5.2014.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]