Градачки крст

С Википедије, слободне енциклопедије
Градачки крст
Градачки крст
Опште информације
МестоГрадац
ОпштинаИвањица
Држава Србија
Време настанка1662.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе Краљево
www.zavodkraljevo.rs

Градачки крст је споменик културе који се налази у селу Градац, општина Ивањица, а на имању Драгутина Ћурчића на планини Голији.

Не зна се када је крст подигнут, ни из ког разлога, али се претпоставља да је подигнут у част неком важном догађају или некој истакнутој личности. Утврђено је да је најкасније је подигнут 1662. године и да је служио као сеоски запис.[1]

Панорамски снимак

Архитектура[уреди | уреди извор]

Крст је необично великих димензија. Будући да се истиче у односу на околину и да у близини нема гробља, споменик није гробљански. На крст је плитко урезан ћирилични текст, који је данас тешко читљив, јер је јако оштећен. Делимична дескрипција показује је да је симболика ранохришћанаска и да је словима уписана 1662. година.[2]

Истраживања су показала да је више од једног века овај крст коришћен као сеоски запис. О томе сведочи и велики број малих крстова у његовој околини, чије остављање је део обредне праксе записа. Ова накнадна орнаментика највише је допринела оштећењу оригинала.

Галерија[уреди | уреди извор]


Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Дивља и нетакнута (планина Голија) Архивирано на сајту Wayback Machine (12. мај 2014), Слобода, орган српске народне одбране у Америци, Марина Дабић, приступљено: 11.5.2014.
  2. ^ Планина Голија Архивирано на сајту Wayback Machine (12. мај 2014), westserbia.org, приступљено; 11.5.2014.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]