Црква брвнара у Прањанима

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Црква брвнара у Прањанима
Crkva Brvnara u Pranjanima 2012 06.jpg
Црква брвнара у Прањанима
Опште информације
Место Прањани
Општина Горњи Милановац
Држава  Србија
Време настанка 1827.
Тип културног добра Споменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштиту Завод за заштиту споменика културе Краљево
Седиште Краљево
Адреса Цара Лазара 24 36000
Званични веб-сајт

Црква брвнара у Прањанима, месту у општини Горњи Милановац, подигнута је 1827. године на месту старије цркве брвнаре посвећене Светом Николи, освећене 1724. године. Представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.

Изглед[уреди]

Садашња црква брвнара је посвећена Вазнесењу Господњем и остало је непознато зашто је изградњом промењен патрон цркве, иако је стара црква била у основи већа, док је нова без трема и уопште скромније израде.[1]

Црква брвнара у Прањанима је правоугаоне је основе са четвоространом апсидом и доминантним стрмим кровом покривеним упадљиво крупном шиндром. Унутрашњи простор је подељен на олтар, наос и припрату, чији горњи део запрема хор, са лучно засведеним шашовњем који покрива простор цркве.

Истичу се врата са резбареном декорацијом, стилизованих биљних и геометријских орнамената комбинованих са крстићима и розетама у касетираним пољима, уобичајеном за рад осаћанских мајстора. Очувале су се престоне иконе Христа и Богородице с дететом, као и царске двери, приписане Сретену Протићу.

Иза цркве налази се гробље са надгробним споменицима из 19. века. Обимни конзерваторски радови на санацији и рестаурацији обављени су 1970/1972. године, у време када је од скоро срушене цркве остао само костур.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]