Црква Преображења у Дајићима

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Црква Преображења у Дајићима
Church of Preobraženje, Dajići 05.JPG
Црква Преображења у Дајићима
Опште информације
Место Дајићи
Општина Ивањица
Држава  Србија
Врста споменика црква
Тип културног добра Споменик културе
Власник Српска православна црква
Надлежна институција
Надлежна установа за заштиту Завод за заштиту споменика културе Краљево
Седиште Краљево
Адреса Цара Лазара 24 36000
Званични веб-сајт

Црква Преображења налази се у засеоку Средња Река, село Дајићи, општина Ивањица. Налази се на списку заштићених културних добара и има статус споменика културе.

Архитектура[уреди]

Подигнута је као гробљанска црква складних пропорција, једнобродна са полукружном апсидом у ширини брода, ниских камених зидова, сводом од шашоваца и високим кровом покривеним шиндром. Црква је окружена високим надгробним споменицима. Један је од ретких примера цркава на подручју Старог Влаха, која у каменом материјалу понавља образац цркава брвнара. У цркви Преображења налази се полијелеј од кованог гвожђа фине занатске израде, као и мермерни суд за освећену воду, вероватно наручених само за ову богомољу. Трпеза и мермерна крстионица у олтарском делу из предтурског периода сведоче да је црква подигнута на темељима неке старије хришћанске цркве.

Цркву у садашњем облику подигнута је на крају 18. и почетком 19. века, у време насељавања села Дајићи.[1]

Референце[уреди]

  1. ^ „Извештај о стратешкој процени утицаја регионалног просторног плана за подручје Златиборског и Моравичког управног округа” (PDF). Архивирано из оригинала (PDF) на датум 12. мај 2014. Приступљено 9.. мај 2014.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |access-date= (помоћ)

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]