Црква Преображења у Дајићима

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Преображења у Дајићима
Црква Преображења у Дајићима
Опште информације
МестоДајићи
ОпштинаИвањица
Држава Србија
Врста споменикацрква
Тип културног добраСпоменик културе
ВласникСрпска православна црква
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе Краљево
www.zavodkraljevo.rs

Црква Преображења налази се у засеоку Средња Река, село Дајићи, општина Ивањица. Налази се на списку заштићених културних добара и има статус споменика културе.

Архитектура[уреди | уреди извор]

Подигнута је као гробљанска црква складних пропорција, једнобродна са полукружном апсидом у ширини брода, ниских камених зидова, сводом од шашоваца и високим кровом покривеним шиндром. Црква је окружена високим надгробним споменицима. Један је од ретких примера цркава на подручју Старог Влаха, која у каменом материјалу понавља образац цркава брвнара. У цркви Преображења налази се полијелеј од кованог гвожђа фине занатске израде, као и мермерни суд за освећену воду, вероватно наручених само за ову богомољу. Трпеза и мермерна крстионица у олтарском делу из предтурског периода сведоче да је црква подигнута на темељима неке старије хришћанске цркве.

Цркву у садашњем облику подигнута је на крају 18. и почетком 19. века, у време насељавања села Дајићи.[1]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Извештај о стратешкој процени утицаја регионалног просторног плана за подручје Златиборског и Моравичког управног округа” (PDF). Архивирано из оригинала (PDF) 12. мај 2014. г. Приступљено 9.. мај 2014.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |access-date= (помоћ)

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]