Општина Лучани

С Википедије, слободне енциклопедије
Општина Лучани
Lučani.jpg
Зграда скупштине општине Лучани
Грб општине Лучани
Грб
Основни подаци
Држава  Србија
Управни округ Моравички
Седиште Лучани
Становништво
Становништво Пад 20.897
Географске карактеристике
Површина 454 km2
Остали подаци
Временска зона UTC+1 (CET), лети UTC+2 (CEST)
Председник општине Весна Стамболић
Веб-сајт www.lucani.rs

Општина Лучани је државна управна јединица Моравичког округа и има седиште у насељеном месту Лучани. Броји око 21.000 становника у 36 насељених места.

Географски положај[уреди | уреди извор]

У околини Старовлашко-рашке висоравни издваја се нискогеографска целина Драгачева чији највећи део територије административно припада општини Лучани. Територија општине Лучани простире се између Овчарско-Кабларске клисуре, планине Јелице и развођа реке Бјелице према Голијској Моравици. Општина Лучани има издужен облик, правац пружања северозапад-југоисток. Састоји се од Доњег и Горњег Драгачева и зхвата површину од 454 km2.

Горње Драгачево је планински крај, a делом чини прилаз из јако заталасане у планинску област. Планине се налазе на граници области. На југу је ниска планина Чемерно, a на југоистоку се стрмо уздиже планина Троглав. Велики део планине Јелице налази се на североисточној граници области. Планине су релативно средње висине, али су највише оне на јужној и југоисточној граници области. Унутрашња област је испуњена косама ових планина, нарочито Чемерна и Јелице. Оне су различите величине и висином се јаче истичу где су брда и врхови. Земљиште Горњег Драгачева избраздано је дубоким и широким долинама Бјелице и њених већих притока, између којих се налазе нешто заравњене косе, које су такође многим потоцима издељене на мање површине.

У подгорини Јелице, Овчара и Крстаца простире се Доње Драгачево, са брдима и врховима чије су падине блажег нагиба у односу на падине у Горњем Драгачеву. За надморску висину земљишта у Доњем Драгачеву најкарактеристичнија је изохипса од 500 m. Она чини границу између два висинска нивоа који су готово подједнако заступљени.

Насеља[уреди | уреди извор]

Насељена места у општини Лучани су:

Спољашње везе[уреди | уреди извор]