Црква Светог Кузмана и Дамјана у Остатији

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Светог Кузмана и Дамјана
Црква Светог Кузмана и Дамјана у Остатији
Опште информације
МестоОстатија
ОпштинаИвањица
Држава Србија
Врста споменикацрква
Време настанка17. век
Тип културног добраСпоменик културе
ВласникСрпска православна црква
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе Краљево
www.zavodkraljevo.rs

Црква Светог Кузмана и Дамјана у Остатији, насељеном месту на територији општине Ивањица, припада Епархији жичкој Српске православне цркве.[1] је средњовековни културно-историјски споменик[2]

Црква је настала у 17. веку[3] и претпоставља се да је изграђена за време турске владавине у овим крајевима. Обновљена је по први пут у 18. веку, а обновљена је и 1937. године о чему сведочи мермерна плоча постављена на зиду цркве. 2004. године је уз многобројне приходе мештана дошло до коначне обнове и црква добија данашњи изглед. Сеоска слава али и слава целог села је 14. јула и тада се мештани традиционално окупљају да уз богослужење и свечаност прославе славу.

Архитектура[уреди | уреди извор]

Црква је једноставна, једнобродна грађевина са полукружном олтарском апсидом. Зидана је ломљеним каменом и малтерисана унутра и споља. Приликом обнављања цркве 1937. године, направљени су велики прозорски оквири. Сводна конструкција оивичена је бетонским гредама, а кров је прекривен црепом.

Црква је карактеристична по богато украшеном порталу (наглашеним улазним вратима) који је вешто декорисан геометријском орнаментиком са врло приметним оријенталним утицајем. На довратку је сачуван већи број натписа из различитих периода историје храма.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Месне заједнице, Ивањица Архивирано на сајту Wayback Machine (13. мај 2014), Ивањица интернет портал, приступљено: 9. мај 2014.
  2. ^ Манастири, цркве, културно-историјски споменици на планини Голији, Бање у Србији, приступљено: 9. мај 2014.
  3. ^ Ивањица Архивирано 2014-05-09 на сајту Archive.today, Туристичка организација Olivia Travel, приступљено: 9. мај 2014.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]