Виноградарски подрум у Атеници

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Виноградарски подрум у Атеници
Опште информације
МестоАтеница
ОпштинаЧачак
Држава Србија
Време настанка1866.
Тип културног добраСпоменик културе од изузетног значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе Краљево
СедиштеКраљево
АдресаЦара Лазара 24 36000
Званични веб-сајт

Виноградарски подрум у Атеници је подигнут 1866. године, о чему сведочи година урезана на подрумским вратима. Представља непокретно културно добро као споменик културе од изузетног значаја.[1]

Положај и изглед подрума[уреди]

Подигнут је у винограду на падини изнад села Атеница у побрежју планине Јелице, у прошлости познатог јеличког виногорја. Укопан у косину терена, подрум се састоји од две међусобно повезане просторије, доње и горње, са засебном спољном везом у два нивоа. Доњи, делом укопани, део зидан је од ломљеног камена са наменом за прераду грожђа и чувања вина, док је горњи добијен ређањем масивних талпи које су постепено смицане са све четири стране, тако да је завршен сводом коритастог изгледа.

Његова улога била је за остављање и чување алата као и одмор приликом рада у винограду или око неговања вина. Кровна конструкција са покривачем од ћерамиде накнадно је додана уместо првобитног покривача од лозе нанете у дебелом слоју преко засведених талпи. Смишљеним начином грађења: укопавањем, засвођењем и добром изолацијом ради најмањег излагања спољним топлотним променама, односно, обезбеђивања уједначене темпаратуре потребне за правилно чување вина, подрум у Атеници, особеном конструкцијом готово ишчезлом на простору Србије, представља веома редак сачувани пример ове врсте који подсећа на развијену културу гајења лозе у јеличком подручју.

Санирање зидова подрума и обнова кровног покривача обављени су 1986. године.

Референце[уреди]

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.