Гугл Земља

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Гугл Земља
Google Earth Icon.png
Google Earth Screenshot.png
Гугл Земља
Првобитни
аутор(и)
Гугл
Прва верзија 28. јун 2005.
Најновија
верзија
6.2.2.6613
11. април 2012.
Предверзија 7.0.1.8244
29. октобар 2012.
ОС Андроид, Виндоус, OS X, BlackBerry Storm, iOS и Линукс
Доступно у 41 језик
Веб-сајт www.google.com/earth/

Гугл Земља (енгл. Google Earth) је програм који омогућује виртуални тродимензионални приказ Земљине површине, као и свемира[1], а од 5.0 верзије и мора.[2] Приказ је створен од много различитих сателитских слика које нису из стварног времена, већ су накнадно спојене. Одабрани део Земљине површине је могуће увећавати и откривати и најмање детаље. Могуће је прегледавати градове или природне знаменитости, зависно о степену изоштрености слике тога подручја (нека се подручја јасније виде на одређеном увећању, док су нека замућенија).

Због лакшег проналаска жељене локације, у левом делу прозора постоји једноставан претраживач. Треба само уписати назив места, и виртуална Земља се почиње окретати и намештати за приказ тражене локације.

Друге корисне могућности[уреди]

Осим описаног „путовања“ по виртуалној Земљи, постоје и додатне информације о појединим местима. Приказују се само одабране информације, а то могу бити слике с Панорамија, текстови с Википедије, истраживања Национале географије, затим путеви, границе (државне и регионалне), главни и остали градови, аеродроми, ресторани, бензинске пумпе, хотели итд. Постоји и опција за укључивање тродимензионалности зграда, а она омогућава још реалнији изглед одређене територије, али само неке зграде имају ту могућност.

Доступни језици[уреди]

Од верзије 5.0 Гугл Земља је доступан на 37 језика (од којих су четири у две варијанте):

Референце[уреди]

  1. ^ „Google Earth”. Приступљено 10. 3. 2011. 
  2. ^ „Google Земља”. Архивирано из оригинала на датум 13. 02. 2009. Приступљено 10. 3. 2011. 

Спољашње везе[уреди]