Panevropski koridor 10

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Коридор 10)
Иди на навигацију Иди на претрагу
Panevropski koridor 10

Koridor 10 je jedan od panevropskih saobraćajnih koridora. Ide od Austrije do Grčke, a prolazi većim delom kroz bivše jugoslovenske republike (Slovenija, Hrvatska, Srbija i Severna Makedonija), a dodat je nakon okončanja ratova na prostoru Jugoslavije, na konferenciji u Helsinkiju, 1997. godine.

Obuhvata kako železnički (dužine 2528 km), tako i drumski koridor (2300 km).

Trasa Koridora 10[уреди]

Osim glavne trase Salzburg - Solun, postoje i 4 kraka. Glavna trasa na svom delu kroz bivšu SFRJ u potpunosti odgovara trasi nekadašnjeg, delimično realizovanog Auto-puta bratstvo i jedinstvo).

Glavna trasa: Salzburg (A) - Ljubljana (SLO) - Zagreb (HR) - Beograd (SRB) - Niš (SRB) - Skoplje (MK) - Veles (MK) - Solun (GR). /njegovu drumsku komponentu pokrivaju nacionalni (auto)putevi A10 (A) - A2 (SLO) - A3 (HR) - Motorway-A3-Hex-Green.svg, Motorway-A1-Hex-Green.svg i Motorway-A4-Hex-Green.svg (SRB) - A1 (MK) - 1(GR)/

Drumski Koridor 10 kroz Srbiju[уреди]

Kroz Srbiju Koridor 10 prolazi sledećom trasom, na kojoj njegov drumski aspekt pokrivaju sledeći magistralni putevi:

Trasom drumskog Koridora 10 u Srbiji, vode sledeći Evropski putevi:

Pokrivenost auto-putevima[уреди]

U sadašnjosti (2019), drumski akpekt Koridora 10 kroz Srbiju, pokriven je auto-putem nasleđenim iz bivše SFRJ (Auto-put Bratstvo i jedinstvo), tj. u potpunosti od Batrovaca do Tabanovaca.Planira se i obilaznica oko Beograda: za sada je završen pun profil auto-puta na deonici Batajnica-Ostružnica,jedna kolovozna traka na deonici Ostružnica-Orlovača(Beograd)-tunel Straževica,a nedostaje na deonici tunel Straževica-Bubanj potok.

Preduzeće "Koridor 10" doo[уреди]

Početkom 2009. godine, JP „Putevi Srbije“ je u cilju izgradnje auto-puta na preostalim delovima Koridora 10 kroz Srbiju, osnovalo posebno preduzeće - "Koridor 10" d.o.o. Док је 2011. године преименовано у "Koridori Srbije" d.o.o.

Ovo privredno društvo je osnovano sa ciljem upravljanja državnim putevima u izgradnji i to na određeno vreme - do završetka izgradnje i rekonstrukcije svih deonica putne infrastrukture na Koridoru 10 u Srbiji. U nadležnosti ovog preduzeća su 4 dela trase koridora 10 kroz Srbiju:

Prilikom rada na koridoru 10 otkriveno je 30 arheoloških lokacija na istočnom kraku u Srbiji, od Proseka kod Sićeva do granice sa Bugarskom.[1] Među arheološkim nalazima su i ostaci crkve stare 17 vekova kod Bele Palanke, selo Špaj[2] koje može uticati na izmeštanje trase koridora u tom delu.[3]

Železnički Koridor 10 kroz Srbiju[уреди]

Železnički Koridor 10 u Srbiji u celosti je pokriven prugama. Osnovna trasa je:

Dodatni kraci su:

Dvokolosečna pruga postoji na deonicama Šid (državna granica sa Hrvatskom) – Stara PazovaBeograd centarResnik, Velika PlanaStalać i ĐunisNiš.

Vidi još[уреди]

Reference[уреди]

Spoljašnje veze[уреди]