Ауто-пут А1

Из Википедије, слободне енциклопедије
Државни пут IА реда

Хоргош-Београд-Прешево
Motorway-A1-Hex-Green.svg
New map of Autoput A1.svg
Tabliczka E75.svg
Основни подаци
Држава: Србија
Врста: државни пут првог А реда
Надлежност: ЈП „Путеви Србије“
Е-пут: Е75 (целом дужином)
Дужина: 584 km
Деоница
Почетак: Хоргош BAB-Grenze.svg M5 (Hu) Otszogletu kek tabla.svg Мађарска
Кроз/поред: Суботица
Нови Сад
Аеродром Београд Airport Sign.svg
Београд
Смедерево
Јагодина
Параћин
Ниш
Лесковац
Врање
Крај: Прешево BAB-Grenze.svg Motorway-A1-Hex-Green.svg Република Македонија
Окрузи: Севернобанатски округ
Севернобачки округ
Јужнобачки округ
Сремски округ
Град Београд
Подунавски округ
Шумадијски округ
Поморавски округ
Расински округ
Нишавски округ
Јабланички округ
Пчињски округ
Приказ
A1 freeway Belgrade Zagreb.JPG

Државни пут I А реда А1 кроз Београд

Државни пут првог А реда А1, односно ауто-пут Хоргош-Београд-Ниш-Прешево, је државни пут првог А реда који се протеже од севера до југа Србије и који повезује Београд са Војводином на северу и са Великим и Јужним Поморављем на југу. Државни пут А1 представља жилу-куцавицу Србије и има велики европски значај.

Пут А1 је деоница европског пута Е75 и део је главне копнене везе Европе са Блиским истоком. Деоница има и изузетан значај за Балканско полуострво, посебно за Грчку и Републику Македонију.

Постојећи пут А1 је већим делом савремени ауто-пут са четири саобраћајне траке. По важећем просторном плану републике Србије предвиђена је изградња савременог ауто-пута целом дужином.

Деоница Хоргош-Београд[уреди]

Ова деоница ауто-пута великом већином своје трасе пролази кроз АП Војводину. Целокупна дужина деонице јесте приближно 170 километара.

E75 у Србију улази на граници са Мађарском код Хоргоша, и преко Суботице, Бачке Тополе, Врбаса и Србобрана долази до Новог Сада.

Затим ауто-пут иде од Новог Сада ка Београду преко Ковиља, Бешке, Инђије и Нове Пазове, до петље „Добановци”.

На траси од Хоргоша до Новог Сада налази се укупно 13 пари мостова, 9 саобраћајних петљи, 3 велика насипа, 1 наплатна рампа и друга у изградњи, 2 одморишта и још 2 у изградњи, 44 цеваста, рамовска и плочаста пропуста, неколико вишенаменских одморишта са бензинским станицама и мотелима [1].

Градска деоница Београд[уреди]

Обилазница Београд[уреди]

Обилазница око Београда је планирани ауто-пут који би требало да омогуће измештање транзитног саобраћаја из престонице Србије. Обилазница је тренутно у изградњи и предвиђено је да деоница Батајница-Бубањ Поток, буде део ауто-пута Motorway-A1-Hex-Green.svg (Tabliczka E75.svg) када буде завршена.

Деоница Бубањ Поток-Ниш[уреди]

Деоница Београд-Ниш је део бившег Ауто-пута Братства и јединства

Целокупна деоница износи 239 километара. Ауто-пут почиње у Београду и води преко Врчина, Раље, Велике Плане, Лапова, Јагодине, Ћуприје, Параћина, Ражња, Алексинца и завршава се код наплатне рампе Наис, испред Ниша, након чега се одваја пут према Бугарској (Motorway-A4-Hex-Green.svg).

На сваком излазу са ауто-пута се налазе наплатне рампе са плаћањем путарине[2]. На целом ауто-путу се налази 20 петљи и велики број бензинских бензинских пумпи и одморишта.

Ауто-пут одликује сигнализација са зеленом подлогом и белим словима, опште ограничење брзине 120 km/h и постојање зауставне траке током целокупне деонице, као и обавезне две траке, једна брза и спора.

Пут је веома прометан. Лета 2013. је оборен рекорд оптерећења пута. Преко 22.000 возила је прошло ауто-путем за 24h [3].

Деоница Ниш-Прешево[уреди]

Будућност[уреди]

Тренутно је око 90% Државног пута првог А реда А1 савремени ауто-пут са четири траке.

По важећем просторном плану републике Србије предвиђена је изградња савременог ауто-пута целом дужином, односно изградња се одвија на најјужнијој деоници пута (Грделица-Прешево). Поред тога, тренутно је у изградњи и алтернативни правац око Београда (јужна половина Обилазнице Беграда). После изградње обилазнице део пута А1 кроз град ће постати градски булевар.

Референце[уреди]

  1. Пројекат Север | Koridori
  2. „Aktuelni iznosi putarina u Srbiji”. Amss.org.rs. 15. 10. 2012. Приступљено 10. 10. 2013. 
  3. „Blic Online | Na naplatnoj rampi Nais prošlo rekordnih 22.000 vozila”. Blic.rs. Приступљено 10. 10. 2013. 

Види још[уреди]

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]