Ауто-пут А1

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Државни пут IА реда

Хоргош-Београд-Прешево
Motorway-A1-Hex-Green.svg
New map of Autoput A1.png
Tabliczka E75.svg
Основни подаци
Држава: Србија
Врста: државни пут првог А реда
Надлежност: ЈП „Путеви Србије“ и ЈП „Коридори Србије“ (изградња појединих деоница)
Е-пут: Е75 (целом дужином)
Дужина: 584
Време изградње: од 1971. до 2019.
Деоница
Почетак: Хоргош BAB-Grenze.svg M5 (Hu) Otszogletu kek tabla.svg Мађарска
Кроз/поред: Суботица
Нови Сад
Аеродром Београд Airport Sign.svg
Београд
Смедерево
Јагодина
Параћин
Ниш
Лесковац
Врање
Крај: Прешево BAB-Grenze.svg Motorway-A1-Hex-Green.svg Северна Македонија
Окрузи: Севернобанатски округ
Севернобачки округ
Јужнобачки округ
Сремски округ
Град Београд
Подунавски округ
Шумадијски округ
Поморавски округ
Расински округ
Нишавски округ
Јабланички округ
Пчињски округ
Приказ
A1 freeway Belgrade Zagreb.JPG

Државни пут I А реда А1 кроз Београд

Државни пут првог А реда А1 је државни пут првог А реда у Србији. Дугачак је 584 km и представља најважнији саобраћајни правац кроз Србију. Почиње код граничног прелаза Хоргош са Мађарском, пролази поред Суботице, Бачке Тополе, Врбаса, Новог Сада, Инђије, Београда, Смедерева, Крагујевца, Јагодине, Ћуприје, Параћина, Ниша, Лесковца, Врања и Бујановца, а завршава се код граничног прелаза Прешево са Северном Македонијом. Повезује 5 од 6 највећих градова Србије. Представља део европског пута Е75 и паневропског коридора X (до Београда крак Xb, а од Београда главни правац коридора X). На већем делу је изграђен пун профил ауто-пута, док се полупрофил налази на деоници Остружница — тунел Стражевица, а изградња је планирана на деоници СтражевицаБубањ Поток.

Ауто-пут пролази разноликим теренима: од војвођанске равнице, преко Поморавља, бројних котлина и брдовитог терена јужно од Београда до Грделичке клисуре и изразито планинског краја. Изграђеним делом ауто-пута управља и одржава га ЈП „Путеви Србије“, а ЈП „Коридори Србије“ обавља инвеститорску функцију и организује стручни надзор током изградње.

Историја[уреди | уреди извор]

Пре изградње ауто-пута[уреди | уреди извор]

Данашњи ауто-пут А1 је део бившег Ауто-пута братства и јединства. Магистрални путеви који су се користили пре изградње ауто-пута грађени су 50-их и 60-их година 20. века. По старој категоризацији, део пута до Београда је носио ознаку M22.1, а део од Београда М1. Изградња ауто-пута почиње седамдесетих година најпре градњом ауто-пута кроз Београд, да би се касније наставила и у Војводини, а касније и у ужој Србији.

Почетак изградње[уреди | уреди извор]

Прва деоница ауто-пута која је пуштена у бившој СФР Југославији је било 9,5 km ауто-пута кроз Београд од Земуна (Змај) до Мостарске петље, који су отворени 1970. године. Следеће године креће изградња полупрофила ауто-пута од Батајнице до Новог Сада на којем се налазио и мост преко Дунава код Бешке дуг 2205 m, што га уједно чини и најдужим мостом у Србији. Ових првих 61 km ауто-пута А1 у полупрофилу је пуштено у саобраћај 1975. године.

Ауто-пут Београд—Ниш[уреди | уреди извор]

Радови су настављени према Нишу, па је 1977. пуштено у саобраћај још 12,5 km ауто-пута кроз Београд од Мостарске петље до Бубањ Потока, као и још 28 km ауто-пута до Умчара. Већ следеће године пуштено је још 79 km ауто-пута на деоници УмчариБаточина. Следећа пуштена деоница је била дужине 21 километар од Појата до Делиграда који су пуштени у саобраћај 1980. 1982. године су пуштене деонице БаточинаЋуприја и ДелиградНиш дужина по 34 km. Ауто-пут између Београда и Ниша је завршен 1985. године када је пуштена у саобраћај и последњих 21 km ауто-пута од Ћуприје до Појата. Даљи радови према југу су сачекали пар година.

Последње деонице у социјалистичкој Југославији[уреди | уреди извор]

Лошија економска и политичка ситуација у бившој Југославији је значајно успорила изградњу ауто-пута, а са почетком распада земље и санкција Уједињених нација је изградња ауто-пута обустављена. Изградња ауто-пута ка северу је након доста година настављена, а 1986. године је пуштен полупрофил ауто-пута од Новог Сада до Фекетића дужине 37 km. Последња деоница ауто-пута пуштена у социјалистичкој Југославији је била деоница од Ниша до Батушинца дужине 13 km отворена 1992. године.

Изградња ауто-пута 90-их година[уреди | уреди извор]

Изградња ауто-пута настављена је након ратова у суседству и санкција Савезној Републици Југославији, па је 1997. године завршен полупрофил који се градио још од 1971. године, и то пуштањем полу-ауто-пута од Фекетића до границе са Мађарском дужине 71 километар[1], а ка југу је отворена деоница Батушинац—Печењевце дужине 23 km. Нове санкције и агресија НАТО пакта на СРЈ опет су на неко време прекинули изградњу ауто-путева.

Ауто-пут Хоргош—Београд[уреди | уреди извор]

Како је сада била изграђена цела десна страна ауто-пута од Хоргоша до Батајнице, почело се са изградњом леве стране. Прву деоницу од Батајнице до Бешке градила је од 2002. аустријска компанија Алпина, а ових 32,2 km пуштено је у саобраћај 2004. године[1]. Почео је да се гради и други мост преко Дунава, а лева трака од бачке стране моста до Новог Сада пуштена је у саобраћај 2006. године[2]. Планирани су радови и на изградњи леве траке од Новог Сада до Хоргоша, а прве деонице су биле 10 km дуге деонице од Бикова до Жедника и од Сирига до Новог Сада које су отворене 2009. године. Следеће године је отворено и првих 5,5 km обилазнице око Новог Сада[3]. 2011. године највећи део радова је завршен, пуштен је у саобраћај остатак леве траке на потезу од Хоргоша до Новог Сада укупне дужине 88 km, а исте године је отворен и нови мост код Бешке са приступним саобраћајницама укупне дужине 5 km[4]. Коначно су радови на северу завршени 2013. године, када је завршено преосталих 2,5 km на обилазници око Новог Сада, и када је завршена реконструкција старог моста код Бешке који је страдао у бомбардовању, након којег је био доведен у стање да се може користити док се не изгради нови мост, након чега је уследила темељна реконструкција.

Обилазница око Београда[уреди | уреди извор]

Осамдесетих година 20. века појавила се потреба за изградњом обилазнице око главног града, јер је ауто-пут који је био пројектован за доста мање возила био преоптерећен, а београдске улице пуне тешких возила. Стога је 1990. године почела изградња полупрстена којим би се заобишао Београд. Међутим, због ратова и санкција, изградња је доста пута прекидана и настављена, да би се прва деоница, и једина која је до тада била започета, пустила у саобраћај 2005. године. Била је то деоница од Добановаца до Остружнице дужине 16,8 km на којој је био изграђен и 1950 m дуг мост преко Саве, а деоница је пуштена у полу-профилу ауто-пута[5]. Радови су настављени на следећој деоници ОстружницаОрловача, а ових 7,7 km ауто-пута у полу-профилу је пуштено у саобраћај 2008. године[5]. Настављена је изградња према Бубањ Потоку, а започето је повезивање до сада изграђеног дела обилазнице и ауто-пута ка северу. Деоница БатајницаДобановци дужине 11 km пуштена је у саобраћај 2012. године[6]. Радови на петљи и вијадукту код Батајнице, где је у саобраћају у почетку била само десна страна аутопуа, трајали су до 2014. године[7], а осталих 7 km је било пуштено у пуном профилу. 2012. године је пуштено и последњих 3 km полу-профила ауто-пута од Орловаче до тунела Стражевица[6]. Након тога су почели планови за изградњу комплетне обилазнице до Бубањ Потока и друге траке тамо где недостаје. Тако је 2016. изграђена лева трака у дужини од 12,7 km од Добановаца до моста на Сави код Остружнице[8].

Ауто-пут Ниш—Прешево[уреди | уреди извор]

Прва деоница пуштена у саобраћај у 21. веку на потезу од Ниша до границе са Северном Македонијом је била деоница ПечењевцеГрабовница дужине 23 km која је отворена 2005. године. Опет је уследио краћи прекид у изградњи ауто-пута, а следећа деоница која се градила је била најјужнија деоница од граничног прелаза Прешево до Левосоја дужине 21,5 km. Како се деоница поклапа са старим магистралним путем, прво је 2009. године пуштена прва трака која је ишла уз стару магистралу[9], да би 2013. године била отворена и друга трака[10]. 2013. године је пуштена у саобраћај и деоница Доњи НерадовацСрпска Кућа дужине 8 km коју је изградила грчка компанија Актор, а финансирана је средствима Републике Србије уз финансијску помоћ Владе Грчке у оквиру грчког Плана за економску реконструкцију Балкана[11]. Тада је почела изградња преосталих деоница на овом потезу, а прва је завршена деоница Владичин ХанДоњи Нерадовац дужине 26,3 km 2015. године[12]. Деоница ГрабовницаГрделица дужине 5,6 km је отворена 2016. године[13], а деоница Српска Кућа - Левосоје отворена је крајем 2018. годинe. Ауто-пут кроз Грделичку клисуру и деонице ГрделицаЦаричина Долина и Царичина ДолинаВладичин Хан пуштене су у саобраћај у мају 2019. године.

Траса[уреди | уреди извор]

Хоргош—Београд[уреди | уреди извор]

Ауто-пут почиње у Бачкој код места Хоргош недалеко од Суботице. Пролази равничарским тереном кроз бројна поља поред Суботице, Бачке Тополе, Фекетића, Врбаса, Србобрана, Новог Сада, а у Срем прелази након моста преко Дунава код Бешке. Ауто-пут даље иде поред Бешке, Инђије, Старе Пазове, где напушта АП Војводину, и Нове Пазове, да би код Батајнице почела обилазница око Београда.

Ауто-пут кроз Београд[уреди | уреди извор]

Ауто-пут кроз Београд је један од најстаријих ауто-путева у Србији. До завршетка обилазнице око Београда представљаће једину ауто-путску везу севера и југа земље. Почиње на петљи Добановци, пролази поред Аеродрома Никола Тесла, а у Београд улази код фабрике Икарбус у Земуну, пролази поред Земуна и Бежанијске Косе, преко Новог Београда, где пролази поред Београдске арене и Сава центра, прелази мост Газела преко Саве, након кога се на мостарској петљи укршта са улицама Кнеза Милоша, Савском, Булеваром војводе Путника и Булеваром Војводе Мишића. У наставку ауто-пут пролази кроз Вождовац. Пролази поред Душановца, Коњарника и насеља Медаковић, а из Београда излази код АТ Ласте. Градски ауто-пут се завршава на петљи Бубањ Поток са обилазницом око Београда.

Обилазница око Београда[уреди | уреди извор]

Обилазница почиње код петље Батајница, одакле се може ићи за Земун Поље и Земун, а преко Пупиновог моста и за Борчу. По завршетку саобраћајница на петљи са ове петље ће се моћи и у Батајницу. Десетак километара даље је петља Добановци са ауто-путем кроз Београд и ауто-путем А3 – за Руму, Сремску Митровицу и даље за Хрватску. Обилазница пролази поред Сурчина, близу ког ће бити и петља Сурчин југ са ауто-путем А2 за Обреновац, Чачак, Пожегу, Босну и Херцеговину и Црну Гору. Ауто-пут излази из Срема преко моста на Сави код Остружнице, након кога је петља Остружница са Обреновачким путем. Даље пролази кроз тунеле Липак(665m) и Железник(699m) и наилази на петљу Орловача са Ибарском магистралом. Пролази кроз тунел Стражевица(745m), где се завршава до сада изграђени део обилазнице, а наставља се на Кружни пут. Обилазница ће даље ићи поред Ресника, укршатити се са Кружним путем код Авалског пута, кроз тунел Бели Поток(373m), да би се завршила на петљи Бубањ Поток. Фебруара 2018. године је требало да почну радови на остатку обилазнице, али због нерешених финансија (кредит кинеске Ексим банке у јуанима) радови су одложени.

Београд—Ниш[уреди | уреди извор]

Ауто-пут прво пролази брдовитим тереном јужно од Београда, пролазећи поред Врчина, Малог Пожаревца близу Младеновца и Умчара, да би након искључења за Смедерево и Пожаревац ушао у долину Велике Мораве, а касније Јужне Мораве. Ауто-пут даље пролази поред Велике Плане, Свилајнца, Лапова, а код Баточине се укршта са брзим путем за Крагујевац у изградњи. Даље наставља поред Јагодине, Ћуприје и Параћина, а код Појата се укршта са државним путем 23, будућим ауто-путем А5 (тзв. Моравски коридор) којим се иде за Крушевац, Врњачку Бању, Краљево и друге градове у долини Западне Мораве. Даље ауто-пут наставља поред Ражња и Алексинца, након којег се приближава Нишу. На петљи Трупале се укршта са ауто-путем А4 према Пироту и Бугарској, а којим се стиже и у северни део Ниша.

Ниш—Прешево[уреди | уреди извор]

Ауто-пут наставља јужно од Ниша, пролази близу Мерошине где је искључење за пут ка Прокупљу, Куршумлији и Приштини. Ауто-пут у наставку пролази поред Дољевца и Брестовца да би код Печењевца било прво искључење за Лесковац, недалеко је и друго искључење за Лесковац, а овим путем се стиже и у Власотинце. У наставку ауто-пут улази у Грделичку клисуру где пролази кроз тежак терен уз магистрални пут, пругу и Јужну Мораву. На овој деоници изграђено је 33 мостова и вијадуката, од којих је најдужи и највиши мост Врла код Владичиног Хана дужине 644 m и 62 m висине, 2 тунела: Предејане (944m/1112m) и Манајле (1808m), који је и најдужи путни тунел Србији, 2 петље: Предејане и Владичин Хан, као и бројне косине и усеци. По изласку из клисуре, ауто-пут пролази долином Јужне Мораве и котлинама код Врања, Бујановца и Прешева. Ауто пут се завршава на државној граници са Северном Македонијом односно на ГП Прешево.

Важнији објекти[уреди | уреди извор]

На ауто-путу А1 налазе се најдужи и највиши мост као и најдужи путни тунел у Србији.

Најдужи мост у Србији и једини дужи од 2 km је мост код Бешке на Дунаву дуг чак 2205 m. Поред овог, на овом ауто-путу се налази и мост преко Саве код Остружнице дуг 1950 m, као и вијадукт код Батајнице дуг 1500 m.

Највиши мост у Србији је мост Врла код Владичиног Хана који на свом највишем делу има висину од чак 62 метра. Мост се налази на деоници Царичина Долина – Владичин Хан.

Најдужи путни тунел у Србији je тунел Манајле на деоници Царичина Долина – Владичин Хан чија дужина износи 1808 m. Поред овог, на овом ауто-путу се налази и тунел Предејане чија је лева цев дуга 944 m, а десна 1112 m.

Једна од најзначајнијих петљи и најимпресивнијих је петља Добановци са ауто-путем А3, а њој слична ће бити и петља Бубањ Поток.

Путарина[уреди | уреди извор]

На ауто-путу А1 се наплаћује путарина, изузев ширег круга обилазнице око Београда, тј. од Старе Пазове до Врчина, и у близини граница. На деоницама СуботицаСтара Пазова и ВрчинПрешево је затворени систем наплате путарине, тј. путарина се наплаћује по пређеном километру. На крајевима ових деоница се налазе чеоне наплатне рампе, а на сваком искључењу између чеоних наплатних рампи се налази бочна наплатна рампа.

Будућност[уреди | уреди извор]

Неизграђени део ауто-пута је још само обилазница око Београда, конкретно полу-профил од Остружнице до тунела Стражевица и пун профил на деоници тунел Стражевица – Бубањ Поток. Радови на тој деоници би требало да почну крајем 2018. године или почетком 2019. године, а главни извођач ће бити азербејџански AzVirt[14]. Планирана је и реконструкција деоница ПараћинАлексинац и ДољевацБрестовац, као и већег дела траке од Хоргоша до Новог Сада.

Детаљи трасе[уреди | уреди извор]

Детаљи трасе
број км Везе Коментар
BAB-Grenze.svg 0 Хоргош M5 (Hu) Otszogletu kek tabla.svg Сегедин,  Мађарска
1 AB-AS-grün.svg 4 Хоргош M13-SRB.svg
2 AB-AS-grün.svg 17 Суботица-север R100-SRB.svg Палић
3 AB-AS-grün.svg 23 Суботица-исток R300-SRB.svg
4 AB-AS-grün.svg 26 Суботица-југ M11-SRB.svg
5 AB-AS-grün.svg 37 Чантавир R303-SRB.svg
6 AB-AS-grün.svg 49 Бачка Топола R105-SRB.svg Сента, Бајмок
7 AB-AS-grün.svg Мали Иђош У плану
8 AB-AS-grün.svg 70 Фекетић R100-SRB.svg Мали Иђош
AB-Brücke.svg Река Криваја
9 AB-AS-grün.svg 80 Врбас M15-SRB.svg Србобран, Кула, Сомбор, Бечеј
AB-Brücke.svg Велики бачки канал
10 AB-AS-grün.svg 92 Сириг R112-SRB.svg Змајево, Темерин
11 AB-AS-grün.svg 108 Нови Сад-север
12 AB-AS-grün.svg 110 Нови Сад-центар R100-SRB.svg Темерин, R102-SRB.svg
13 AB-AS-grün.svg 112 Нови Сад-исток M12-SRB.svg Зрењанин, Жабаљ, R129-SRB.svg
14 AB-Kreuz-grün.svg Нови Сад-југ M21-SRB.svg У плану, планирана веза са M21-SRB.svg
15 AB-AS-grün.svg 128 Ковиљ R114-SRB.svg Зрењанин, Шајкаш
AB-Brücke.svg Мост код Бешке (Дунав)
16 AB-AS-grün.svg 141 Бешка
17 AB-AS-grün.svg 145 Марадик R125-SRB.svg Ириг
18 AB-AS-grün.svg 149 Инђија R126-SRB.svg Сланкамен
19 AB-AS-grün.svg 159 Стара Пазова R127-SRB.svg Стари Бановци
20 AB-AS-grün.svg 162 Нова Пазова
21 AB-AS-grün.svg 166 Нови Бановци R319-SRB.svg Батајница
22 AB-AS-grün.svg 171 Батајница R100-SRB.svg Земун
23 AB-Kreuz-grün.svg 177 Добановци Motorway-A3-Hex-Green.svg Београд, Рума, Сремска Митровица


Бр km Назив Пут Места Напомена
24 AB-AS-grün.svg 183 Сурчин R319-SRB.svg Сурчин, Добановци, Јаково, Нови Београд
24.1 AB-Kreuz-grün.svg Сурчин југ Motorway-A2-Hex-Green.svg Нови Београд, Обреновац, Ваљево, Чачак, Ужице, Краљево
25 AB-AS-grün.svg 193 Остружница M26-SRB.svg Обреновац, Чукарица
26 AB-AS-grün.svg 196 Орловача M22-SRB.svg Чукарица, Лазаревац, Барајево, Лајковац, Горњи Милановац, Чачак
27 AB-AS-grün.svg Авала Вождовац, Рипањ, Раља, Сопот Изградња ове петље је у току.
28 AB-Kreuz-grün.svg 218 Бубањ Поток Motorway-A3-Hex-Green.svg Београд, Винча, Панчево, Вршац, Темишвар (Румунија) Tabliczka E70.svg Изградња ове петље је у току.
29 AB-AS-grün.svg 223 Траншпед Траншпед
30 AB-AS-grün.svg 227 Врчин R347-SRB.svg Врчин, Гроцка
31 AB-AS-grün.svg 241 Мали Пожаревац M25-SRB.svg Младеновац, Аранђеловац, Сопот, Раља
32 AB-AS-grün.svg 247 Умчари R351-SRB.svg Умчари, Гроцка
33 AB-AS-grün.svg 253 Водањ R155-SRB.svg Водањ, Смедерево, Младеновац
34 AB-AS-grün.svg 259 Колари R352-SRB.svg Колари, Смедерево, Смедеревска Паланка
35 AB-AS-grün.svg 265 Смедерево R153-SRB.svg Смедерево, Ковин, Панчево, Бела Црква
36 AB-AS-grün.svg 266 Пожаревац M33-SRB.svg Пожаревац, Костолац, Велико Градиште, Доњи Милановац, Мајданпек, Кладово
37 AB-AS-grün.svg 294 Велика Плана R158-SRB.svg Велика Плана, Смедеревска Паланка, Младеновац, Мајданпек
38 AB-AS-grün.svg 306 Марковац M27-SRB.svg Марковац, Свилајнац, Рача, Топола
39 AB-AS-grün.svg 312 Лапово Лапово
40 AB-AS-grün.svg 316 Баточина M24-SRB.svg Баточина, Крагујевац, Краљево Планирано је да део државног пута M24-SRB.svg од Крагујевца до ове петље буде дограђен на брзи пут. За сада је брзи пут изграђен од Крагујевца до Баточине.
41 AB-AS-grün.svg 338 Јагодина R184-SRB.svg Јагодина
42 AB-AS-grün.svg 350 Ћуприја R160-SRB.svg Ћуприја
43 AB-AS-grün.svg 361 Параћин M36-SRB.svg Параћин, Зајечар
44 AB-AS-grün.svg 373 Појате M23-SRB.svg Појате, Крушевац, Трстеник, Врњачка Бања, Краљево, Чачак Tabliczka E761.svg Планирано је да ова петља буде петља са Motorway-A5-Hex-Green.svg када буде изграђен.
45 AB-AS-grün.svg 386 Ражањ R158-SRB.svg Ражањ
46 AB-AS-grün.svg 406 Алексиначки Рудници R158-SRB.svg Алексинац
47 AB-AS-grün.svg 410 Алексинац R158-SRB.svg Алексинац, Сокобања
48 AB-Kreuz-grün.svg 432 Трупале Motorway-A4-Hex-Green.svg Ниш север, Нишка Бања, Књажевац, Бела Паланка, Пирот, Димитровград, Софија (Бугарска) Tabliczka E80.svg
49 AB-AS-grün.svg 436 Ниш југ Ниш
50 AB-AS-grün.svg 442 Мерошина M35-SRB.svg Мерошина, Прокупље, Куршумлија, Брус, Приштина Планирано је да ова петља буде петља са ауто-путем Ниш-Приштина када буде изграђен.
51 AB-AS-grün.svg 452 Дољевац R216-SRB.svg Дољевац, Житорађа
52 AB-AS-grün.svg 458 Брестовац R225-SRB.svg Брестовац, Гаџин Хан, Бојник
53 AB-AS-grün.svg 465 Лесковац центар Лесковац
54 AB-AS-grün.svg 471 Лесковац југ M39-SRB.svg Лесковац, Власотинце, Бабушница, Лебане, Медвеђа
55 AB-AS-grün.svg 483 Грделица R438-SRB.svg Грделица
56 AB-AS-grün.svg 493 Предејане R258-SRB.svg Предејане
57 AB-AS-grün.svg 506 Владичин Хан M40-SRB.svg Владичин Хан, Сурдулица, Босилеград
58 AB-AS-grün.svg 530 Врање R258-SRB.svg Врање
59 AB-AS-grün.svg 543 Бујановац 1 R258-SRB.svg Бујановац
60 AB-AS-grün.svg 547 Бујановац 2 R258-SRB.svg Бујановац, Гњилане
61 AB-AS-grün.svg 568 Прешево M42-SRB.svg Прешево

Референце[уреди | уреди извор]

 1. ^ а б „Hoće li auto-put još jednom biti otvoren”. Политика. 21. 11. 2009. Приступљено 3. 7. 2018. 
 2. ^ „Otvorena nova traka auto-puta od Novog Sada do Beške”. еКапија. 7. 11. 2006. Приступљено 3. 7. 2018. 
 3. ^ „Otvorena obilaznica oko Novog Sada”. Радио-телевизија Србије. 8. 12. 2010. Приступљено 3. 7. 2018. 
 4. ^ „Otvoren most kod Beške”. Радио телевизија Војводине. 3. 10. 2011. Приступљено 3. 7. 2018. 
 5. ^ а б „Obilaznica „bruji“ od proleća”. Вечерње новости. 28. 9. 2010. Приступљено 3. 7. 2018. 
 6. ^ а б „Beogradsku obilaznicu zatvorila kiša”. AlJazeera. 13. 6. 2012. Приступљено 3. 7. 2018. 
 7. ^ „Obilaznica oko Beograda: Od petka Batajničkom petljom”. Вечерње новости. 28. 11. 2014. Приступљено 3. 7. 2018. 
 8. ^ „BG obilaznica: Posle 25 godina u 2 trake do mosta”. B92. 20. 4. 2014. Приступљено 3. 7. 2018. 
 9. ^ „Otvorena deonica auto-puta na jugu Srbije”. Координационо тело Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа. 7. 7. 2009. Приступљено 3. 7. 2018. [мртва веза]
 10. ^ „Otvorena deonica na Koridoru 10”. Радио-телевизија Србије. 24. 8. 2013. Приступљено 3. 7. 2018. 
 11. ^ „Otvorena nova deonica Koridora 10”. B92. 14. 11. 2013. Приступљено 3. 7. 2018. 
 12. ^ „Otvorena deonica auto-puta Vladičin Han—Donji Neradovac”. Радио-телевизија Србије. 28. 11. 2015. Приступљено 3. 7. 2018. 
 13. ^ „“Auto-put kao Švajcarska, dogodine još jedan. B92. 11. 4. 2016. Приступљено 3. 7. 2018. 
 14. ^ „“Azvirt“ do Bubanj Potoka stiže 2020?”. Вечерње новости. 23. 5. 2018. Приступљено 3. 7. 2018. 

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]