Мето Баjрактари

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Мето Барјактари)
Иди на навигацију Иди на претрагу
МЕТО БАРЈАКТАРИ
Meto Barjaktari.jpg
Мето Барјактари
Датум рођења1916.
Место рођењаКосовска Митровица
 Краљевина Србија
Датум смртидецембар 1943.(1943-12-00) (26/27 год.)
Место смртиНебрегоште, код Призрена
Албанија Краљевина Албанија
Професијастудент права
Члан КПЈ од1937.
Учешће у ратовимаНародноослободилачка борба
Народни херој од26. децембра 1973.

Мето Барјактари (Косовска Митровица, 1916Небрегоште, код Призрена, децембар 1943), учесник Народноослободилачке борбе и народни херој Југославије.

Биографија[уреди]

Рођен је 1916. године у Косовској Митровици. После завршене основне школе, уписао је Велику медресуКраљ Александар Први“ у Скопљу, где је под утицајем Рифата Бурџовић, пришао омладинском револуционарном покрету.

Због револуционарне делатности искључен је из медресе, па је седми разред гимназије наставио најпре у Приштини, а потом у Врању. Осми разред је завршио у Београду, где се потом уписао на Правни факултет Београдског универзитета. Пре Другог светског рата, хапшен је и прогањан од стране полиције. Члан Комунистичке партије Југославије постао је 1937. године. Активно је радио на стварњу и јачању партијских организација на подручју Косова и Метохије.

Априлски рат и окупација Краљевине Југославије, 1941. године, затекли су га у Приштини. Покрајински комитет КПЈ за Косово и Метохију му је, јуна 1941. године, дао задатак да ступи у везу са Окружним комитетом КПЈ за Лесковац и партизанским одредом на Јабланици.

Септембра 1942. године постао је борац Партизанског одреда „Зејнел Ајдини“, (првог партизанског одреда састављеног од припадника Албанске националности) и учествовао је у свим борбама овог одреда од септембра 1942. године до октобра 1943. године. Октобра 1943. године, постао је политички комесар Шарпланинског партизанског одреда, да би већ у новембру исте године, по одлуци Обласног комитета, напустио одред и прешао на партијско-политички рад на терену.

Погинуо је почетком децембра 1943. године, на Језеришта у подножију Шар Планине приликом једног окршаја са непријатељем у околини села Небрегоште, на Косову и Метохији.

Указом председника Социјалистичке Федеративне Републике Југославије Јосипа Броза Тита, 26. децембра 1973. године, проглашен је за народног хероја.[1]

Референце[уреди]

Литература[уреди]