Дара Драгишић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
ДАРА ДРАГИШИЋ
Dragisic Dara.jpg
Дара Драгишић
Датум рођења 1921.
Место рођења Сарајево
 Краљевина СХС
Датум смрти 22. септембар 1944.(1944-09-22) (22/23 год.)
Место смрти Каљај Дода
Албанија Краљевина Албанија
Професија ученица
Чланица КПЈ од 1943.
Учешће у ратовима Народноослободилачка борба
Народни херој од 9. октобра 1953.

Дара Драгишић (Сарајево, 1921Каљај Дода, 22. септембар 1944), учесница Народноослободилачке борбе и народни херој Југославије.

Биографија[уреди]

Рођена је 1921. године у Сарајеву. Основну школу и гимназију завршила је у Пећи.

Од првих дана устанка определила се за Народноослободилачки покрет. У Пећи је, под врло тешким условима и стално у животној опасности, радила илегално све до почетка 1943. године, када је отишла у Шарпланински партизански одред. Већ у првим акцијама Дара је, као борац у одреду, испољила свој младалачки полет, храброст и сналажљивост. Уливала је веру у победу, храбрила борце и увек била међу првима у акцији. Крајем 1943. године примљена је у Комунистичку партију Југославије.

Када је Шарпланински партизански одред ушао у састав Прве македонско-косовске ударне бригаде, Дара је постала заменик комесара Другог батаљона. Бригада је водила борбе на широком простору у Македонији и Косову.

Истакла се у борбама на Кленовцу, Кичеву и Буковцу. Јуна 1944. године, тешко је рањена у десну руку. Повреда је није спречила да и даље учествује у борбама. Погинула је 22. септембра 1944. године у борбама код Каљај Доде у Љуми Албанија.

Указом председника Федеративне Народне Републике Југославије Јосипа Броза Тита, 9. октобра 1953. године, проглашена је за народног хероја.[1]

Референце[уреди]

Литература[уреди]