Моравска звезда

С Википедије, слободне енциклопедије
Моравске звезде у Дрездену
Моравска звезда, до пола састављена
Моравска звезда виси поред цркве

Моравска звезда (нем. Herrnhuter Stern) је осветљени украс за адвент, Божић или Богојављење који представља Витлејемску звезду.[1] Моравска звезда је популарна у Немачкој и на местима у Европи и Америци где постоје моравске хришћанске конгрегације, посебно у долинама Либана и Лиха у Пенсилванији и области око Винстон-Салема, Северна Каролина. Име звезде настало је по Моравској цркви, пореклом из области Моравске. У Немачкој су познате као Хернхут звезде, назване по Заједници Моравске мајке у Саксонији, Немачка, где су први пут комерцијално произведене.

Фроебелове звезде, које су папирни украси направљени од четири пресавијене траке папира, понекад се нетачно називају и моравским звездама, између многих других назива.[2]

Историја[уреди | уреди извор]

Познато је да је прва моравска звезда настала 1830-их у Моравској мушкој школи у Ниескију, у Немачкој, као лекција или пројекат геометрије. Прво се помиње звезда са 110 тачака за 50. годишњицу Paedagogium (класичне школе за дечаке) у Ниескију. Око 1880. године, Петер Вербеек, бивши ученик школе, почео је да ставља звезде и њихова упутства за продају у својој књижари.[3][4] Његов син Хари је основао фабрику звезда Херрнхут, која је била главни извор звезда до Првог светског рата . Иако су биле тешко оштећене на крају Другог светског рата, Фабрика звезда је наставила са њиховом производњом. Накратко преузета од стране владе Источне Немачке 1950-их, фабрика је враћена компанији Абрахам Дурнингер у власништву Моравске цркве, која наставља да производи звезде у Херрнхуту.[тражи се извор] Од тада су се појавиле и друге компаније и групе које стварају звезде. Неке моравске скупштине имају чланове скупштине који граде и продају звезде као сакупљачи средстава.

Културни значај[уреди | уреди извор]

Звезда је убрзо усвојена у целој Моравској цркви као адвентски симбол. У то време, моравске заједнице су биле насељене искључиво Моравцима и црква је поседовала и контролисала сву имовину. Свакодневни живот је био усредсређен на хришћанска веровања и није било разлике између световног и светог, чак ни у њиховим свакодневним активностима. Све се сматрало богослужењем. Није требало дуго да звезде од забаве за децу пређу у занимање скупштине.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Perry, Marta (4. 12. 2018). Naomi's Christmas (на језику: енглески). Penguin. стр. 269. ISBN 978-0-451-49159-6. 
  2. ^ „Howtomakestars.com”. www77.howtomakestars.com. 
  3. ^ „Mcnp.org”. www.mcnp.org. Архивирано из оригинала 8. 10. 2007. г. 
  4. ^ "History of the Moravian Star", retrieved 2007-10-08 Архивирано 2007-06-29 на сајту Wayback Machine