Пређи на садржај

Крцко Орашчић

С Википедије, слободне енциклопедије

Крцко Орашчић или Шчелкунчик (рус. Щелку́нчик, фр. Casse-Noisette, енгл. The Nutcracker) је балет-бајка (фр. Ballet-féerie)[1][2] у два чина композитора Пјотра Иљича Чајковског (његов опус 71).

Призор са премијере балета Крцко Орашчић (1892)

Основа либрета је дело Александра Диме оца, „Прича о Крцку Орашчићу” (фр. Histoire d’un casse-noisette) из 1845, што је француска адаптација кратке приче „Крцко Орашчић и краљ мишева” (нем. Nussknacker und Mausekönig) Ернеста Хофмана из 1816.[1]

Први кореограф овог балета био је Маријус Петипа у сарадњи са Левом Ивановим. Балет је имао премијеру 19. децембра 1892. у Санкт Петербургу.

Крцко Орашчић је данас један од најпопуларнијих балета. Редовно се изводи у бројним позориштима и оперским кућама, већином у време Божићњих празника.

Осам музичких нумера из овог балета су познате као део музичке „свите Крцко Орашчић”, опус 71а, која траје око 20 минута. Она је имала премијеру девет месеци пре балета и у почетку је имала већи успех од њега.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Thomas Kohlhase: Der Nussknacker (PDF). Einführung in ausgewählte Werke Petr Il'ič Čajkovskijs. Приступљено 2018-10-27. , Schott, Mainz 1996, S. 40–48, hier: S. 40.
  2. ^ The Nutcracker, чланак на веб-страници Удружења Маријус Петипа (енгл; приступљено 29. децембра 2020)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]