Село Деда Мраза

С Википедије, слободне енциклопедије
Село Деда Мраза
МестоРованијеми,  Финска
Темазабавни паркови и одмаралишта
Отворено18. новембар 1985.
Оперативна сезонатоком целе године
Веб-сајтsantaclausvillage.info

Село Деда Мраза ( фин. Joulupukin Pajakylä) је забавни парк у Рованјемију у Лапонији у Финској. Отворен је 1985.[1]

Локација и превоз[уреди | уреди извор]

Село Деда Мраза се налази на око 8 километра североисточно од Рованијемија, главног града провинције Лапоније (Лапланд), и око 2 km (1,2 mi) од аеродрома Рованијеми.

Први првобитни дом Деда Мраза био је Корватунтури. Године 1985. Рованијеми је проглашен за званични родни град Деда Мраза.[2][3]

Деда Мразово село је смештено на самој поларној граници (на рубу Арктичког круга) и због тога га Финци зову "Врата Лапоније".[4]

О селу Деда Мраза[уреди | уреди извор]

Географски положај[уреди | уреди извор]

Захваљујући својој позицији на поларној граници село Деда Мраза има специфичне климатске услове и атмосферу. Барем један дан у години тамо сунце зими не залази, а лети један дан барем не залази. Поларна ноћ тамо траје готово месец дана, од средине децембра до почетка јануара, док лети сунце не залази од средине јуна до почетка јула.[4]

Због близине Северном полу, осим „белих ноћи“, тамо се одиграва мистична „игра светлости“ што је представља феномен спектра небеске светлости:

  • Северна светлост: позната и као Аурора Бореалис. Северно светло се посматра око 150 ноћи у години од средине августа до почетка априла. Арктичка башта и врх Оунасвааре су најбоља одредишта за присуство северног светла. Појаву изазивају електрично наелектрисане честице сунца које се сударају са молекулима ваздуха у Земљиној атмосфери и одбијају их Земљино магнетно поље. Овај процес резултира емисијом шареног светла, видљивог ноћу. Зелена је најчешћа боја у овом процесу, док се црвена, ружичаста, љубичаста, жута, па чак и плава такође могу приметити. [5]

Село Деда Мраза је окружео густим шумама, у близини је залеђена река и чувена „Ушата планина“ Корватунтури која својим изгледом подсећа на врх главе са два огромна ува.[4]

Село[уреди | уреди извор]

Само село Деда Мраза је саграђено је у лапонском етно стилу по пројекту финског удружења архитеката „Аррак Гроуп“ са дрвеним кућицама – брвнарама. Село је посебно декорисано хиљадама светлуцавих лампиончића, звончићима и прапорцима који креирају тј. додатно појачавају празнични угођај.[4]

У селу се налази неколико атракција:

  • Арктички круг: Арктички круг наводно пресеца село Деда Мраза. Бела линија која означава арктички круг (на његовом положају 1865 ) насликан је преко парка. Посетиоци званично улазе у арктичко подручје када пређу границу. Линија је модеран фото спот за посетиоце. Арктички круг је заправо 700 метара северно, јужно од аеродрома Рованијеми.)
  • Канцеларија Деда Мраза: Канцеларија Деда Мраза се налази унутар главне зграде села, где посетиоци могу да фотографишу и разговарају са Деда Мразом. Међутим, Деда Мраз има „канцеларијско време” и можда неће бити све време у канцеларији чак и када је Село отворено.
  • У селу се, такође, налази и пошта у коју стижу хиљаде писама деце из целог света. Деда Мраз у својој канцеларији одговара на ова писма и прима посетиоце који могу да му седну у крило и шапну своје новогодишње жеље.
  • Деда Мразова кућа моторних санки : Музеј о историји и еволуцији моторних санки у арктичким областима.

Награде[уреди | уреди извор]

Парк Деда Мраза који је повезан са селом Деда Мраза је 2007. године награђен од стране Topworld International-а и стављен као друга најбоља путничка авантура у Финској. Од 2008. године и даље држи другу позицију након што је Топворлд позвао путнике да гласају за своју листу Топ 10 у односу на авантуре.

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Santa Claus' Village” (на језику: Swedish). Uppslagsverket Finland. Приступљено 22. 7. 2016. 
  2. ^ „Santa Claus and the magic of Christmas in Rovaniemi - Visit Rovaniemi”. Visit Rovaniemi. Приступљено 28. 12. 2017. 
  3. ^ Shah, Shikha. „Revealed: Santa Claus' s 'official hometown' is Lapland capital Rovaniemi”. The Economic Times. Приступљено 2021-06-25. 
  4. ^ а б в г „Laponija, zemlja Deda Mraza”. pismodedamraza.rs. Приступљено 12. 12. 2023. 
  5. ^ „Experience the Northern Lights, Aurora Borealis, in Rovaniemi - Visit Rovaniemi”. Visit Rovaniemi. Приступљено 28. 12. 2017. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]