Росоли

С Википедије, слободне енциклопедије
Росоли
Врста јела
Регије или државаФинска, Северна Европа
Део националне кухиње
Температура сервирањахладно
Главни састојци
  Медији: Росоли

Росоли је традиционално јело Финске, салата која се једе углавном као хладан прилог, посебно као део традиционалног финског божићног оброка.

Преглед[уреди | уреди извор]

Росоли у првом плану са lasimestarin silli-ом („харинга дувача стакла“, кисела харинга са кришкама лука и шаргарепе) и божићном шунком у позадини.

Росоли се праве од куваног коренастог поврћа исеченог на коцкице, посебно од цвекле, шаргарепе и кромпира, често у комбинацији са једним или више киселих краставаца (било у облику сирћета или саламуре), сировим луком и јабуком. Варијације такође могу укључивати додатне састојке као што су кисела харинга или кувано јаје, у ком случају се салата вероватније служи као предјело, а не као прилог главном јелу.

Росоли се често сервира са преливом направљеним од шлага или производа од киселе павлаке који је доступан у Финској који се зове кермавили (који је врста вила направљеног од павлаке), преливен сирћетом или течношћу за кисељење цвекле, која такође боји крем у ружичасту боју.

Слична јела се налазе широм северне Европе, од Ниских земаља преко Скандинавије до Русије. Посебно руски винегрет је веома сличан финском росолију.

Етимологија[уреди | уреди извор]

Према неким изворима, реч росоли потиче од руске речи rassol, што значи расол, мада није познато како се то односило на дотично јело. [1] У западној Финској традиционално се користе алтернативни термини као што су punainen salaatti (буквално „црвена салата“, преведена дијалектички) или sinsalla (вероватно од шведске речи sillsallad, за „салата од харинге“).

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Salaatti”. Raholan syötäviä sanoja. Архивирано из оригинала 30. 11. 2019. г. Приступљено 2. 6. 2018. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]