Поглавник

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Реч поглавник је варијанта речи поглавар или поглавица.

У историји се, до успоставе усташког покрета и НДХ ретко употребљавала. Тада је добила значење које се не надовезује ни на какву хрватску правну или политичку традицију.

Хрватски енциклопедијски рјечник наводи:

  1. ријетко, заузето значење: поглавица, главар.
  2. повијесно: наслов вође усташког покрета у НДХ.

Први спомен те речи налази се у речнику Фауста Вранчића [1] где се наводи као истозначница латинске речи "princeps".[1] У историји се, до успоставе усташког покрета и НДХ ретко употребљавала. Тада је добила значење које се не надовезује ни на какву хрватску правну или политичку традицију.

Анте Павелић назван је поглавником када је основао усташку организацију у емиграцији у Италији. То је била парамилитарна организација која је морала неговати војничку дисциплину и послушност вођи. Приликом оснивања НДХ, већ у прогласу Славка Кватерника 10. априла 1941, исти се наслов на њега примјењивао у значењу „вођа“, тј. харизматични лидер тоталитарне државе, по угледу на Хитлерову титулу фирер (нем. Führer) и Мусолинијеву титулу дуче (итал. Duce).

Никада није уставом или неким законом дефинисана његова улога. Самостално је потписивао законске уредбе, именовао владу и држао у рукама све конце власти (односно онолико, колико су му Италијани и Немци дозвољавали) до самог краја НДХ.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 „Архивирана копија”. Архивирано из оригинала на датум 23. 10. 2016. Приступљено 17. 03. 2011.