Јарац (сазвежђе) — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Ред 32: Ред 32:


==Звезде==
==Звезде==
Најсјанија звезда овог сазвежђа [[привидна звездана величина|магнитуде]] 2,85 је [[делта Јарца]] (или Денеб алгеди, „реп козе“ на [[арапски језик|арапском]]), четворочлани систем.


==Објекти дубоког неба==
==Објекти дубоког неба==

Верзија на датум 24. фебруар 2012. у 10:24

Јарац
Сазвежђе
Јарац
Латинско имеCapricornus
СкраћеницаCap
ГенитивCapricorni
СимболизујеАмалтеју
Ректасцензија21
Деклинација-20
Површина414 sq. deg. (40)
Најсјајнија звездаДелта Јарца (Денеб алгеди) (2,85m)
Метеорски ројевиα-Каприкорниди
Суседна
сазвежђа
Видљиво у распону +60° и −90°.
У најбољем положају за посматрање у 21:00 час у септембру.

Јарац (лат. Capricornus) је једно од 88 модерних сазвежђа и 48 оригиналних Птоломејевих сазвежђа. Налази се на јужној хемисфери али припада зоодијаку и видљив је и са већег дела северне хемисфере.

Митологија

Сазвежђе Јарац у Уранографији Јоханеса Хевелијуса (1690). Приказано је обрнуто (уместо да је глава на десној, налази се на левој страни), у складу са тадашњом праксом приказивања као да се посматрач налази са спољашње стране замишљене небеске сфере.

Упркос латинском (и српском) називу овог сазвежђа, оно не представља јарца већ морску козу — митско створење које је пола коза а пола риба. Некад се ово биће поистовећује са Амалтејом, нимфом која је одгојила Зевса, а у неким митовима је Амалтеја антропоморфна а морска коза посебно биће из чијих је рогова текао нектар и амброзија којима је Амалтеја хранила Зевса.

Звезде

Најсјанија звезда овог сазвежђа магнитуде 2,85 је делта Јарца (или Денеб алгеди, „реп козе“ на арапском), четворочлани систем.

Објекти дубоког неба

Извори