Олтар (сазвежђе)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Олтар
Карта сазвежђа Олтар
кликните за већу слику
Латинско име Ara
Генитив Arae
Скраћеница Ara
Симболизује олтар на коме су грчки богови положили заклетву пред борбу са титанима
Ректасцензија 17 h
Деклинација -54 °
Површина 237 кв. степени
(Ранг: 63)
Број звезда
сјајнијих од m = 3
2
Најсјајнија звезда бета Олтара
(привидна величина 2,85)
Метеорски ројеви

нема

Суседна
сазвежђа
Видљиво у распону +25° и −90°
У најбољем положају за посматрање у 21:00 је у јулу
.
уреди

Олтар (лат. Ara) је једно од 88 савремених и 48 оригиналних Птоломејевих сазвежђа. По грчкој митологији сазвежђе Олтар представља први олтар, који су киклопи саградили боговима и на коме су затим богови положили заклетву пред борбу са титанима. По другој верзији, у питању је олтар на коме је Ликаон жртвовао свог унука Никтима кога је потом послужио Зевсу. Зевс је, згрожен Ликаоновим поступком, убио муњом Ликаона и његових педесет синова, а на небо поставио олтар и Ликаона у облику сазвежђа Вук.

Звезде[уреди]

Најсјајнија звезда овог сазвежђа је бета Олтара, џин или суперџин К класе магнитуде 2,95, 603 светлосне године удаљен од Сунца. Алфа Олтара има магнитуду 2,95 и ради се о спектроскопској двојној звезди.

Гама Олтара је још једна двојна звезда, примарна компонента је плавобели суперџин B класе, а око њега ротира патуљак А класе.

Ми Олтара (HD 160691) је жута звезда за коју се верује да има четворочлани планетарни систем, од тога су три планете Јупитеровог типа.

Објекти дубоког неба[уреди]

У Олтару се налази неколико значајних објеката дубоког неба — отворена јата NGC 6193 и NGC 6208, светло глобуларно јато NGC 6397 које је видљиво и голим оком при добрим посматраћким условима, као и емисионо-рефлексиона маглина NGC 6188.

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]