Гуштер (сазвежђе)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Гуштер
Карта сазвежђа Гуштер
кликните за већу слику
Латинско име Lacerta
Генитив Lacertae
Скраћеница Lac
Симболизује гуштера
Ректасцензија 22,5 h
Деклинација +45 °
Површина 201 кв. степени
(Ранг: 68)
Број звезда
сјајнијих од m = 3
0
Најсјајнија звезда Алфа Гуштера
(привидна величина 3,78)
Метеорски ројеви

нема

Суседна
сазвежђа
Видљиво у распону +90° и −40°
У најбољем положају за посматрање у 21:00 је у октобру
.
уреди

Гуштер (лат. Lacerta) је мало сазвежђе на северној хемисфери, које нема сјајних звезда. Због свог облика, који подсећа на латинично слово W, понекад се назива и „мала Касиопеја“. Сазвежђе је крајем 17. века дефинисао пољски астроном Јоханес Хевелије.

Звезде[уреди]

Једино најсјајнија звезда овог сазвежђа — Алфа Гуштера — са магнитудом 3,78 је сјајнија од 4. магнитуде. Осим ње, значајне звезде су још Roe 47 — систем који се састоји од 5 звезда; и ADS 16402 — бинарни звездани систем чије су компоненте налик Сунцу, а око секундарне компоненте система кружи екстрасоларни врели гасовити џин неуобичајено мале густине.

Објекти дубоког неба[уреди]

У сазвежђу Гуштер нема Месјеове објекте, сјајне галаксије нити збијена звездана јата. Има неколико расејаних јата, укључујући NGC 7243 које се налази на око 2800 светлосних година од Сунчевог система и састоји се махом од плавих и белих звезда.

BL Гуштера је прототип блазара, по коме је ова класа објеката и добила име (од BL и квазар). Када је откривен, мислило се да је у питању променљива звезда, отуд и ознака као код променљивих.

Извори[уреди]


Спољашње везе[уреди]