Пређи на садржај

Летећа риба (сазвежђе)

С Википедије, слободне енциклопедије
Летећа риба
Сазвежђе
Летећа риба
Латинско имеVolans
СкраћеницаVol
ГенитивVolantis
Симболизујелетећу рибу (фамилија Exocoetidae)
Ректасцензија8
Деклинација-70
Површина141 sq. deg. (76)
Најсјајнија звездаБета Летеће рибе (3,77m)
Метеорски ројевинема
Суседна
сазвежђа
Видљиво у распону +15° и −90°.
У најбољем положају за посматрање у 21:00 час у марту.
Летећа риба, врста рибе из јужних мора по којој је сазвежђе добило име.

Летећа риба (лат. Volans) је једно од 88 савремених сазвежђа, припада јужној хемисфери. Дефинисао га је холандски астроном Петар Планције у 16. веку а први пут се појавило у атласу звезда Јохана Бајера „Уранометрија“ 1603. године под именом Piscis Volans (дословно „летећа риба“). Сазвежђе представља рибе из фамилије Exocoetidae које настањују јужна мора.

Звезде[уреди | уреди извор]

У овом сазвежђу нема ниједне звезде сјајније од 3. магнитуде. Најсјајнија звезда сазвежђа је бета Летеће рибе, променљиви наранџасти џин магнитуде 3,77 који се налази на око 108 светлосних година од Сунца.

Гама Летеће рибе је двојна звезда коју чине наранџасти џин (гама-2) и жутобели патуљак са главног низа ХР дијаграма (гама-1).

Епсилон Летеће рибе је тројни систем кога чине једна спектроскопска двојна и мањи пратилац. Зета Летеће рибе је двојна звезда чија је примарна компонента наранџасти џин. Делта Летеће рибе је жутобели светли џин удаљен од Сунца 660 светлосних година, а алфа бели субџин магнитуде 4,00 удаљен од Сунца 124 светлосне године.

Објекти дубоког неба[уреди | уреди извор]

NGC 2442, спирална галаксија у Летећој риби.

NGC 2442 је спирална галаксија коју је открио Џон Хершел у 19. веку. Изгледа извитоперено, као да је под утицајем нама невидљивог пратиоца.

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]