Јужна риба (сазвежђе)

С Википедије, слободне енциклопедије
Јужна риба
Сазвежђе
Јужна риба
Латинско имеPiscis Austrinus
СкраћеницаPsA
ГенитивPiscis Austrini
Симболизујерибу која је спасила египатску богињу Изиду
Ректасцензија22
Деклинација-30
Површина245 sq. deg. (60)
Најсјајнија звездаАлфа Јужне рибе (1,16m)
Метеорски ројевиПисцис аустриниди
Суседна
сазвежђа
Видљиво у распону +55° и −90°.
У најбољем положају за посматрање у 21:00 час у октобру.
Јужна риба (означена као Piscis Meridionalis на слици) на Меркаторовом звезданом глобусу

Јужна риба (лат. Piscis Austrinus) је једно од 88 модерних и 48 оригиналних Птолемејевих сазвежђа. У древном Египту је сматрано да представља рибу која је спасила богињу Изиду. Повезује се и са сазвежђем Рибе, у смислу да Рибе представљају потомство Јужне рибе. На сликама се често приказује како пије воду која тече из врча Водолије.

Овом сазвежђу су припадале и звезде које је холандски астроном Петар Планције у 16. веку издвојио у сазвежђа Ждрал и Микроскоп.

Звезде[уреди | уреди извор]

Најсјајнија звезда овог сазвежђа је алфа Јужне рибе (Фомалхаут, „уста кита“) — звезда А класе са главног низа. Са магнитудом 1,16, Фомалхаут је 18. најсјајнија звезда на небу. Припада Касторовој групи зведа, заједно са Кастором, Вегом и 13 других звезда. У орбити око Фомалхаута се налази прва екстрасоларна планета снимљена у визуелном делу спектра. Налази се на 25 светлосних година од Земље.

На удаљености од једне светлосне године од Фомалхаута и 24,9 светлосних година од Сунца, налази се променљива звезда TW Јужне рибе која такође припада Касторовој групи звезда а могуће је да је и гравитационо повезана са Фомалхаутом.

Објекти дубоког неба[уреди | уреди извор]

У Јужној риби се од објеката дубоког неба налазе само различите, релативно слабе галаксије, укључујући спиралне галаксије NGC 7314, NGC 7172, NGC 7130 и NGC 7214.

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]