Угломер (сазвежђе)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Угломер
Карта сазвежђа Угломер
кликните за већу слику
Латинско име Norma
Генитив Normae
Скраћеница Nor
Симболизује тесарски угаоник (винклу)
Ректасцензија 16 h
Деклинација -52 °
Површина 165 кв. степени
(Ранг: 74)
Број звезда
сјајнијих од m = 3
0
Најсјајнија звезда гама-2 Угломера
(привидна величина 4,02)
Метеорски ројеви

γ-Нормиди

Суседна
сазвежђа
Видљиво у распону +30° и −90°
У најбољем положају за посматрање у 21:00 је у јулу
.
уреди

Угломер (лат. Norma) је једно од 88 савремених сазвежђа. Налази се на јужној хемисфери и нема сјајних звезда. Креирао га је у 18. веку француски астроном Никола Луј де Лакај. Његово име на латинском значи „прав угао“ и само сазвежђе представља тесарски угаоник (винклу). Лакај је ово сазвежђе првобитно назвао „Угаоник и лењир“ (франц. l'Equerre et la Règle, лат. Norma et Regula), али је име касније скраћено на данашњи облик.

Звезде[уреди]

У Угломеру нема именованих звезда, нити звезда сјајнијих од четврте мегнитуде. Алфа и бета Угломера не постоје, звезде које су носиле ове ознаке су припојене Шкорпији као N и H Шкорпије, респективно.

Најсјајнија звезда сазвежђа је гама-2 Угломера, џин класе G8 магнитуде 4,02. Гама-1 Угломера је суперџин класе F9, магнитуде 4,99.

Епсилон Угломера има магнитуду од 4,47 и представља вишеструки систем кога чини два пара спектроскопских двојних звезда. Овај систем је од Сунца одаљен око 600 светлосних година.

Објекти дубоког неба[уреди]

С обзиром на то да кроз Угломер пролази Млечни пут, ово сазвежђе садржи доста занимљивих објеката дубоког неба. Маглина Мрав је млада планетарна маглина која је од Сунца удаљена 3.000 — 6.000 светлосних година. Маглина Фини прстен је још једна планетарна маглина. Од Сунца је удаљена око 1000 светлосних година, а на небу се налази у близини гаме Угломера.

NGC 6067 и NGC 6087 су отворена звездана јата. Најсјајнија од четрдесетак звезда NGC 6087 је S Угломера, пулсирајућа променљива.

NGC 6164 и NGC 6165 формирају емисиону маглину у облику слова S у чијем се средишту налази звезда која има 40 пута већу масу од Сунца.

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]