Персеј (сазвежђе)

С Википедије, слободне енциклопедије
Персеј
Сазвежђе
Персеј
Латинско имеPerseus
СкраћеницаPer
ГенитивPersei
СимболизујеПерсеја
Ректасцензија3
Деклинација+45
Површина615 sq. deg. (24)
Најсјајнија звездаМирфак (α Per) (1,79m)
Метеорски ројеви
Суседна
сазвежђа
Видљиво у распону +90° и −35°.
У најбољем положају за посматрање у 21:00 час у децембру.

Персеј је сазвежђе северног неба названо по грчом митском јунаку Персеју. Заједно са оближњим сазвежђима Цефејем, Касиопејом, Андромедом и Пегазом представља приказ мита о ослобађању Андромеде и стварању Персеидске династије. Једно је од 48 Птолемејевих сазвежђа, а Међународна астрономска унија га је уврстила у листу 88 модерних сазвежђа.

Значајне звезде[уреди | уреди извор]

Најсјајнија звезда Персеја је Мирфак (α Персеја) магнитуде 1,79, а β Персеја – Алгол – је еклипсна променљива звезда, чија је магнитуда скоро константно 2,1, али на свака 2 дана, 20 сати и 49 минута се смањи на 3,4.

Представљање[уреди | уреди извор]

Персеј држи одсечену главу Медузе
Звезде у сазвежђу Персеј спојене тако да дају фигуру човека

Персеј је у сазвежђу најчешће замишљан тако да држи одсечену глеву Медузе. Алгол се налази на месту ока Медузе и сам назив ове звезде на арапском значи глава демона. Најчешће су звезде у овом сазвежђу повезане тако да формирају оврнуто слово У, али је Ханс Аугусто Реј, немачки илустратор, у својој књизи Звезде: Нови начин да их видите дао предлог спајања звезда који више одговара традиционалној представи Персеја као ратника.

Месјеови објекти[уреди | уреди извор]

Од Месјеових објеката, у сазвежђу Персеј се налазе расејано звездано јато М34 (NGC 1039) и планетарна маглина М76 (NGC 650).

Метеорски ројеви[уреди | уреди извор]

Од метеорских ројева, у сазвежђу Персеја се налазе радијанти два роја: Персеида и септембарских ε-Персеида.

Због бројности (ЗХР око 100) и због тога што су активни лети (од 17. јула до 24. августа) Персеиди представљају један од најпопуларнијих метеорских ројева за посматраче.

Септембарски ε-Персеиди су много слабији рој (ЗХР до 5) осим кратког пљуска сјајних метеора који се догодио 9. септембра 2008. године.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]