Разговор с корисником:Zenfiric

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије

Посредничко вијеће[уреди извор]

Позивам вас да се пријавите за члана Посредничког вијећа уколико испуњавате услове прописане политиком посредовања (регистрован налог бар 90 дана, бар 500 измена у главном именском простору, и бар 50 измена у википедија именском простору пре почетка гласања). Надам се да ћете се одазвати позиву и своју кандидатуру истакнути на овој страници, а ако се не намјеравате кандидовати да ћете свој глас дати једном од кандидата како би гласање протекло према усвојеним правилима. Пријатно. --Жељко Тодоровић (разговор) 22:43, 23. фебруар 2010. (CET) с. р.[одговори]

Мењај, брате, како хоћеш, ако имаш стрпљења.--Јакша (разговор) 23:03, 21. април 2010. (CEST)[одговори]

Поздрав. Видим да си малопре у једном делу текста Фрушкогорски маратон мењао ознаку за метар м мењао у m. Зашто? Према правопису јединице мера које се пишу малим словима м, кг, итд могу писати и латиницом и ћирилицом, па је логично да у тексту написаном ћирилицом и ознаке јединица мера буду написане истим писмом. --Drazetad (разговор) 23:26, 9. мај 2011. (CEST)[одговори]

Obaveštenje[уреди извор]

На страни Википедија:Сјајни чланци/Гласање је покренуто гласање/расправа за чланак Битка код рта Матапан да се скине са списка сјајних чланака.
Гласање траје од 3. јул 2011. до 10. јул 2011. -- --Јагода испеци па реци 14:30, 3. јул 2011. (CEST)[одговори]


Ja te obavestih jer sam videla da si pre mene stavljao neke članke na glasanje za skidanje sa spiska, pa sam računala da ti neće biti smor. Ja mislim da treba imati meru u svemu, pa i u ovom obaveštavanju. Ne bi bilo dobro da se obaveštavanje pretvori u spamovanje, ali ponekad je neophodno da bi se skrenula pažnja korisnicima zainteresvanim za neke teme i oblasti. Ova praksa već odavno postoji kod nas na njiki, al pošto kažeš da nisi tu, verovatno nisi primetio. Što se kredibiliteta tiče... hehehe.. Sad, da me skoro svi znaju, to je istina, a sad, da li me svi i uvažavaju i cene, to je već sasvim druga priča. Svaki korisnik je bitan i jednako je važan svačiji glas i mišljenje, tak da to št tii nisi tu, nije ni bitno. Ukoliko te nešto zanima, svakako je dobro došlo i tvoje mišljenje. Eto, toliko od mene :) Sve najbolje. --Јагода испеци па реци 22:28, 5. јул 2011. (CEST)[одговори]

Ekonomija >>> Privreda[уреди извор]

Da li si ti baš siguran da je to jedno te isto? Ja gledam sad defijicije u rečniku, i ne vidim da se sa jedne upućuje na drugu, kao za sinonime, niti se u definiciji jedne pojavljuje druga reč. --Јагода испеци па реци 00:23, 10. јул 2011. (CEST)[одговори]

Osim toga, vidim da su sve kategorije imenovane sa ekonomija. Čak i da jeste isto, zar nije to malo nepotreban posao? --Јагода испеци па реци 00:25, 10. јул 2011. (CEST)[одговори]
На страни Википедија:Сјајни чланци/Гласање је покренуто гласање/расправа за чланак Источни фронт у Другом светском рату да се скине са списка сјајних чланака.
Гласање траје од 13. јул 2011. до 20. јул 2011. -- --Јагода испеци па реци 11:49, 13. јул 2011. (CEST)[одговори]


Nazivi clanaka[уреди извор]

Pa, ja mislim da treba samo Ujedinjene nacije, ali takoje mislim da ima onih koji se nece sloziti, zto bolje da pitas na trgu... --Јагода испеци па реци 17:06, 31. јул 2011. (CEST)[одговори]

Хоткет[уреди извор]

Хвала на линку :) --Plamen (разговор) 00:25, 4. октобар 2011. (CEST)[одговори]

...ovo [1] neka provakacija? :) Čisto da znam, pošto se obično ne lijepi ovakav šablon ako neko upravo radi na članku, pogotovo ne ako je riječ o iskusnijem korisniku. Mada bih baš volio da daš konkretne primjedbe na ono što je trenutno u članku, kako bi se moglo poboljšati. Vidiš, ja imam nedoumicu, a pošto vidim da si ti zaintersovan za temu, oko ostavljanja ili prevođenja stvari tipa web crawler, indexer, recall i tome sl., a ne nalazim odgovarajuću literaturu na srpskom jeziku o temi. --Славен Косановић {разговор} 02:13, 20. јул 2012. (CEST)[одговори]

OK. Ja se takođe izvinjavam zbog vrlo vjerovatno pretjerane insinuacije. Već godinama pokušavam nekako da unaprijednim te članke iz računarstva, ali me nesređena terminologija na srpskom jeziku spriječava u tome. Krenem, pa odustanem, pa krenem i opet odustanem. O tim temama obično pišem na osnovu mog znanja, koje ipak nije malecko, imajući u vidu da sam skoro pa diplomirao računarstvo u Barseloni -ostalo mi neka četiri predmeta, prije nego sam odlučio da studiram i završim ekonomiju, takođe u Barsi. Meni je naravno mnogo lakše naći izvore na španskom jeziku, međutim oni će ovdje rijetko kome biti od koristi, te onda naknadno kopam po izvorima na engleskom jeziku što nekada umije da potraje malo duže nego što je očekivano. Druga opcija bi bila prevođenje sa španske ili engleske Vikipedije, ali nerijetko nisam baš zadovoljan člancima koji se u njima sreću, te obično krećem od nule u pokušaju da napravim nešto što bi stvarno bilo dobar izvor informacija o temi x. No ubi me terminologija, odnosno nepostojanje standardizovane računarske terminologije na srpskom jeziku -ili barem ja ne znam za neki dobar računarski/informatički rječnik na srpskom jeziku. Nešto se poslužim onim sa Mikro knjige, ali i on ima dosta nekonzistentnosti posebno kada treba obraditi neku složeniju temu. Pozdrav i svako dobro. --Славен Косановић {разговор} 06:46, 21. јул 2012. (CEST)[одговори]

Поштовани Зенфирић,

Коначно сам чланком Подела музичких инструмената заокружио читаву ту област, а посебно појединачним објашњењима, као и сликовним и звучним приказима сваке групе музичких инструмената понаособ:

Мембранофони инструменти,

Идиофони инструменти,

Кордофони инструменти,

Аерофони инструменти,

Електрофони инструменти.

Мишљења сам да је ово требало да се уради, јер се (како сам већ објаснио) у групу дрвених дувачких инструмената убрајају флаута и саксофон - који се праве од метала. У инструменте са диркама убрајају се хармоника, оргуље, клавир, а знамо да је начин добијања тона на ова три инструмента различит.

Због свега овога, далеко је тачнија и прецизнија подела музичких инструмената у зависности од грађе и начина добијања тонова и звука на њима, која је начињена (због свих тих мањкавости) још 1914. године.

Када сам почео да пишем о мембрафоним инструментима, видео сам тек започети чланак Мембранофон (пише:клица

. Даћу своја два разумна објашњења зашто нисам наставио писање тог наслова, већ прибегао стварању новог:

1. Обзиром да сматрам да само наслов Мембранофон нашем музичком речнику некако не приличи (за разлику од западних језика), одлучио сам да га насловим са Мембранофони инструменти, јер сам тако назвао све категорије музичких инструмената које се ту убрајају: Мембранофони инструменти, Идиофони инструменти, Кордофони инструменти, Аерофони инструменти, Електрофони инструменти.

Ако бисмо му дали наслов Мембранофон, сама та категорија, признаћете, искакала би неразумно од целине, а што је у поменутом започетом чланку речено (две реченице) које се налазе слично и код мене, и наравно, сав онај потребан минимум објашњења и приказа које сам дао да би се чланак сматрао целовитим и јасним.

2. Нисам желео да се као музичар придружим, ипак, нетачном термину и улазим у полемику и да господина који је тек започео чланак увредим, јер је дефинисано овако: "Мембранофон је музички инструмент који производи звук вибрирањем мембране (опне)."

"Мембранофон" није само један или неки музички инструмент, то је појам из физике (акустика). Мембранофон је, ако не гледамо физику већ музику која је наш предмет, група музичких инструмената у које спадају: ударачки инструменти: Бубањ, Добош, Тимпан, Конгас, Тарабука, Том-том, Бонгоси, Даире са кожом итд.

Дакле, мембранофон као посебан музички инструмент не постоји. Можда би била срећнија дефиниција: "Мембранофон је сваки музички инструмент који производи звук вибрирањем мембране (опне)." Никако: "Мембранофон је музички инструмент..." . Није добро рећи: "Бубањ је мембранофон" (лат. мембрана = кожа, fon =звук), већ: "Бубањ је мембранофони инструмент". Значи, објашњење-додатак (шта мембранофон?) музички инструмент, јер је реч о подели музичких инструмената.

Зато предлажем, ако се аутор започетог чланка не би увредио, да Ви:

1. Чланак Мембранофон стопите у завршени чланак Мембранофони инструменти
2. и да све Вики-везе преуредите.

Поштовани Зенфирић, мислим да је тако најлогичније, тачније, разумније и боље. Надам се да овим нико није повређен - што сигурно нисам желео.

Срдачан поздрав,

--Radivojl (разговор) 14:32, 23. март 2013. (CET)[одговори]

Регија - Регион[уреди извор]

Подржавам те у намјери да спојиш ова 2 чланка у један! --CarRadovan (разговор) 23:47, 1. април 2014. (CEST)[одговори]

Хвала!--Ранко (разговор) 15:17, 10. фебруар 2015. (CET)[одговори]

Добродошли на Авантуру кроз Википедију![уреди извор]

Здраво, Zenfiric! Јако нам је драго што желиш да се играш и научиш, на пријатељски и забаван начин, како да се прикључиш нашој заједници и мисији. Мислим да ће ти ови линкови помоћи да почнеш.
Поздрав, Zenfiric. Добро дошли на Википедију на српском језику!
Здраво, Zenfiric. Хвала на учешћу у пројекту. Надамо се да ћете уживати у сарадњи и да ће вам боравак с нама бити пријатан.
Википедија на српском језику је слободна енциклопедија која је настала 2003. године. Од тада смо успоставили различита правила у нашој заједници. Молимо вас да oдвојите мало времена и прочитате следеће теме, пре него што почнете да уређујете на Википедији.
Пет стубова Википедије
Шта је Википедија?
Помоћ
Општи приручник за уређивање Википедије
Упутства
Брзо научите да правите измене, корак по корак
Песак
За увежбавање рада на Википедији
Основни курс
Тражи персонализовану помоћ при првим покушајима
Научите како се уређује страница
Водич за уређивање страница
Ствари које не би требало да радите
Сажетак најучесталијих грешака које треба избегавати
Најчешће постављана питања
Питања која многи постављају
Правила Википедије
Правила и смернице које је усвојила заједница
Трг
Место где можете питати друге википедијанце
Дугме за аутоматски потпис
Дугме за аутоматски потпис

Молимо вас да се потписујете на страницама за разговор помоћу четири тилде (~~~~) или кликом на дугме које се налази изнад прозора за прављење измена — то даје ваше име, тренутно време и датум. Такође, молимо вас да се не потписујете у чланцима.

За слање слика на Википедију, молимо вас да прочитате:

Пре него што почнете с уређивањем чланака, молимо вас да прочитате важне напомене о писању српским језиком на Википедији.

Чланци на Википедији на српском језику могу се потпуно равноправно уређивати ћирилицом и латиницом, екавицом и ијекавицом, али није дозвољено мешање писама нити наречја у истом чланку. Измене латиницом у ћириличком тексту (и обрнуто) и измене „osisanom“ латиницом, односно ASCII-јем, биће уклоњене без одлагања.

-- 18:50, уторак 17. новембар 2015. (UTC) Википедија:TWA/Navigation2

Здраво Зенфирић. Пошто си ти повезивао ово са Викидатом, надам се да ћеш успети да ажурираш - требало би додати Злату Коцић за 2017, ево референце. --Ђорђе Стакић (р) 20:24, 15. март 2017. (CET)[одговори]

  • Одлично, хвала! Ја сам пробао да додам али нисам успео да провалим неке ствари, па треба видети како да се то поједностави и напише негде неко упутство. Погодно би било да се и старе референце са чланака о наградама Дисова награда, Жичка хрисовуља (награда) и НИН-ова награда пребаце и на Викидату, па да се одатле позову и виде у чланцима. Ја сам пробао ручно да те референце вратим у чланке, али је бот све вратио у првобитно стање. Погледај историју чланака па ћеш видети о чему се ради. Надам се да има неко решење и за то. --Ђорђе Стакић (р) 08:36, 16. март 2017. (CET)[одговори]

Здраво. Пошто видим да си наместио да се листа добитника Нинове награде генерише помоћу података са Википодатака, молим те да направиш правилну унутрашњу везу према Кишовом Пешчаник, јер ме бот стално исправља. Урадио бих то сам, али не умем. Хвала.

Бот сад додаје на страници ѕа Нинову награду и добитнике Андрићеве награде. Ускочи. --Mr. Vols (разговор) 02:30, 26. мај 2017. (CEST)[одговори]

Поздрав, измена је враћена на старо, јер измена коју си унео је шаблонска тј ставља се у шаблон и уколико је прихватимо, онда морамо у свим шаблонима особа рођених од јесени 1915. до 1. новембра 1918. године стављати уместо Краљевина Србија → Царска и Краљевска војна управа у Србији. Ја се лично са тим слажем, јер се тим принципом руководим и када је у питању Други светски рат, али треба о томе постићи мало шири консензус заједнице. Тако да уколико се одлучимо за ову варијанту, онда морамо у све шаблоне рођених 1915-1918 унети ову измену. Надам се да разумеш. Потдрав--Pinki (разговор) 17:14, 11. јул 2017. (CEST)[одговори]

Здраво Зенфирић, приметио сам да се не приказују ректори из периода 1919-1924 и 1954-1955, упореди са овим. Колико видим свима који фале то је други мандат, па могуће да се у томе крије узрок овог недостатка. Поздрав и срећна нова година :) --Ђорђе Стакић (р) 20:35, 30. децембар 2018. (CET)[одговори]

@Djordjes:: Цимао сам Магнуса, а и прегледао сам код Листерија бота који прави ове спискове. Бот не може да подржи две изјаве за исту ставку, зато рецимо Јован Цвијић се не излистава два пута. Због тога сам уклонио део кода за Листерију, па је сада само обичан списак. Лепо форматиран додуше. Хвала за Иванку, сад ћу да је додам и повежем на Википодацима. --Zenfiric (разговор) 22:03, 14. април 2019. (CEST)[одговори]

Погледај ово . Срдачан поздрав и угодан дан. — Александар () 12:16, 7. април 2019. (CEST)[одговори]

Hi! I write you because I see you speak English and you are active on Wikidata. I've seen that your Шаблон:Нормативна контрола doesn't show d:Property:P8851, which might be interesting for Wikipedia readers; as shown by this query, more than 4 thousands articles would show CONOR.SR. Could you propose its addition to the template? Thank you very much, — Epìdosis (разговор) 22:45, 12. април 2021. (CEST)[одговори]

Поздрав, ако се разумеш у Симбол вјере (пошто видим да си значајно проширио чланак), није згорег да се укључиш у дебату да ли је правилно симбол или символ. — Ничим неизазван (разговор) 01:20, 25. јул 2023. (CEST)[одговори]

А где је расправа!? — Zenfiric (разговор) 09:17, 25. јул 2023. (CEST)[одговори]
Овде. — Ничим неизазван (разговор) 11:23, 25. јул 2023. (CEST)[одговори]