Родна кућа Димитрија Туцовића

С Википедије, слободне енциклопедије
Родна кућа Димитрија Туцовића
Родна кућа Димитрија Туцовића
Опште информације
МестоГостиље
ОпштинаЧајетина
Држава Србија
Време настанка1855.
Тип културног добраСпоменик културе од изузетног значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
www.zavodkraljevo.rs

Родна кућа Димитрија Туцовића се налази у месту Гостиље, општина Чајетина. Подигнута је 1855. године и представља непокретно културно добро као споменик културе од изузетног значаја.

Кућа старе и угледне поповске породице Туцовића подигнута је као дводелна старовлашка брвнара која већим димензијама, солидном градњом и архитектонским детаљима представља репрезентативан пример старије варијанте куће овог типа. Поред велике етнографске вредности, она је заштићена и као кућа меморијалног значаја. У њој је рођен Димитрије Туцовић, један од најистакнутијих теоретичара и вођа социјалистичког радничког покрета и оснивача Социјалдемократске партије у Србији. Рођен 13. маја 1881. године Димитрије Туцовић је погинуо у Колубарској бици на Врапчјем Брду код Лазаревца 1914. године.

Уређена у духу традиционалне златиборске брвнаре. Препокривена је новом шиндром 1953. године, а у осмој деценији темељно обновљена, што је претходило њеном претварању у спомен музеј.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.