Филип Вујановић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Филип Вујановић
FilipVujanovic.jpg
Председник Републике Црне Горе
Биографија
Датум рођења (1954-09-01)1. септембар 1954.(63 год.)
Место рођења Београд
 ФНРЈ
Држављанство  Црна Гора
Религија Православац
Супружник Светлана Вујановић (од 1985-данас)
Деца 3
Професија правник
Универзитет Универзитет у Београду
Политичка
партија
Демократска партија социјалиста (од 1993)
Тренутна функција
Функцију обавља од 22. маја 2003.
Избори 2003.
Реизбор(и) 2008.
2013.
Председник владе Мило Ђукановић
Жељко Штурановић
Мило Ђукановић
Игор Лукшић
Мило Ђукановић
Претходник Мило Ђукановић
1998. — 2002.
Претходник Мило Ђукановић
Наследник Драган Ђуровић (в. д.)
2002. — 2003.
Претходник Весна Перовић
Наследник Ранко Кривокапић

Филип Вујановић (Београд, 1. септембар 1954. године) је актуелни председник Црне Горе (изабран 11. маја 2003. године).

Вујановић, бивши председник црногорског парламента и некадашњи премијер, постао је први председник Црне Горе после оснивања државне заједнице са Србијом. На ту функцију дошао је после убедљиве победе на трећим по реду изборима одржаним у шест месеци - претходна два пута, избори су пропали због недовољног одзива бирача.

Биографија[уреди]

Рођен је у Београду, а основну школу и гимназију завршио је у Никшићу. Потиче из познате никшићке породице. Његова мајка Даринка је била прва жена хирург у Црној Гори и оснивач хируршког оделења при никшићкој болници, а отац Петар угледни адвокат. Дипломирао је 1978. године на Правном факултету у Београду. Од 1978. до 1981. године, радио је у општинском суду, а затим и као стручни сарадник у Окружном суду у Београду.

Вујановић је 1981. прешао да живи и ради у Подгорици. После кратког временског периода проведеног на функцији секретара Окружног суда у Подгорици, радио је као адвокат до марта 1993. године, када је именован за министра правде у влади премијера Мила Ђукановића. Вујановић је на тој дужности био до маја 1995. године, када је именован за министра унутрашњих послова - функцију коју је обављао до фебруара 1998. године.

Неколико месеци после победе на председничким изборима у јулу 1997. године, Ђукановић је Вујановића предложио за премијера. Вујановић је ту функцију обављао од фебруара 1998. до априла 2002, када је дао оставку, за време кризе његове владе због споразума са Србијом о преуређењу Југославије у лабави савез двеју држава.

После парламентарних избора у октобру 2002. године, Вујановић је постао председник парламента.

Маја 2003. године изабран је за председника Црне Горе. После победе на председничким изборима, Вујановић је рекао да су његови највећи приоритети улазак у ЕУ и Партнерство за мир. „Бићу председник свих грађана, који ће Црну Гору водити према ЕУ," рекао је Вујановић, обећавши својим присталицама да ће за три године расписати референдум о независности.

На председничким изборима, 6. априла 2008. године, Вујановић је победио у првом кругу чиме је реизабран на дужност председника Републике. На изборима одржаним 2013. године поново је изабран за председника Црне Горе.

Вујановић је ожењен и има две кћерке и сина.

Напомене[уреди]

  • Део текста преузет са сајта SET