Dritan Abazović

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Dritan Abazovic
Dritan-Abazovic.jpg
Dritan Abazovic
Biografija
Datum rođenja (1985-12-25)25. decembar 1985.(32 god.)
Mesto rođenja Ulcinj

Dritan Abazović (Ulcinj, 25. 12. 1985.) je predsjednik Građanskog pokreta URA i tu funkciju obavlja od aprila 2017. godine. Poslanik je 26. saziva Skupštine Crne Gore.

Osnovnu školu i Gimnaziju završio je u Ulcinju, diplomirao na Fakultetu političkih nauka, smjer Politikologija, Univerzitet u Sarajevu. Stekao zvanje diplomirani politikolog; student generacije i dobitnik “Zlatne značke” i “Zlatne povelje” Univerziteta u Sarajevu. Magistrirao 2008. godine na Fakultetu političkih nauka, smjer Međunarodni odnosi, Univerzitet Crne Gore.[1][2]

Trenutno doktorant na Fakultetu Političkih nauka, smjeru Političke teorije, Univerzitet u Sarajevu. Dugogodišnji saradnik nevladinih organizacija iz oblasti, ljudskih prava, evroatlantizma i građanskog aktivizma. Bio angažovan na projektima u vezi sa promocijom multikulturalizma u post-konfliktnim zonama bivše Jugoslavije. Učesnik međunarodnih programa, konferencija i seminara. Specijalizovao se na nekoliko studijskih programa.

Usavršavo se i na Univerzitetu u Oslu, gdje je zavšio "Studije mira", a bio je učesnik i stručnih programa u SAD-u, Luksemburgu, Austriji, Belgiji, Španiji, Sloveniji.

Kao predavač je između ostalog bio angažovan na Institutu za tehnologiju MSU, Iligan (Filipini) na temu "Istočna Evropa", kao i na Bilgi Univerzitetu u Istanbulu na temu "Novi koncept ljudske bezbjednosti u političkom sektoru". Radio je kao demonstrator na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu na predmetima Prof. dr Esada Zgodića, zatim kao izvršni direktor u Televiziji Teuta i izvršni direktor NVO Mogul u Ulcinju. Radno iskustvo stekao i kao profesor u srednjoj školi "Drita" u Ulcinju, gdje je predavao predmete: Sociologija kulture, Komunikologija i Istorija religije. Svoju prvu knjigu "Kosmopolitska kultura i globalna pravda" objavio je 2010. godine. Do sada je objavio i desetak naučih radova u domaćim i međunarodnim časopisama, pretežno iz oblasti političke filozofije i međunarodnih odnosa. Od 2012. godine je član Parlamenta Crne Gore. Govori engleski i albanski jezik.Biografija[уреди]

Od 2005. do 2007. godine demonstrator na Fakultetu Političkih nauka, Univerzitet u Sarajevu. Od 2010. do 2012. godine izvršni direktor u Televiziji Teuta. Od 2010. do 2012. godine izvršni direktor NVO Mogul u Ulcinju. 2010. godine objavio svoju prvu knjigu “Kosmopolitska kultura i globalna pravda“. Od 2010. radi kao profesor u srednjoj školi “Drita” u Ulcinju, predmeti: Sociologija kulture, Komunikologija i Istorija religije. 2012. Jedan od osnivača političke partije Pozitivna Crna Gora. Od 2012. godine poslanik u Skupštini Crne Gore. 2015. godine jedan od osnivača Građanskog pokreta URA Ujedinjena Reformska Akcija. Na II Konvenciji 09. aprila 2017. godine izabran je za predsjednika Građanskog pokreta URA Ujedinjena Reformska Akcija. Govori engleski i albanski jezik.

Edukacija/aktivnosti[уреди]

Paneli/predavač:

 • Gost spiker/ predavač na temu „Istočna Evropa“ , Koledž za umjetnost i društvene nauke, Institut za tehnologiju MSU Iligan, Filipini - Guest Speaker on the topic “Eastern Europe” College of Arts and Social Sciences, MSU-Iligan Institute of Technology, Tibanga, Iligan City (Philippines) (2013)
 • Predavač na Bilgi University, Instanbul, na temu “New concept of human security in sector of politics” – Istanbul, Turska (2015)
 • Predavač na 6th IAPSS Academic Conference, “Chalenge of global economy crisis”, montenegrian student of political science, University of Montenegro, (2014)
 • Panelista u stručnoj raspravi „Ljudska prava u Crnoj Gori - od referenduma do početka pregovora sa Evropskom unijom“, u organizaciji Skupštine Crne Gore i NVO „Građanska alijansa“. (2013)
 • Panelista na tribini “Evropska perspektiva” Gimnazija „Cetinje“ (2014)
 • Panelista na “European Youth Summit: 100 for the next 100 in the Danube region”, koji je organizovala Mreża Evropskog Foruma Alpbach iz Beča, Sarajevo 2014.
 • Panelista Regionalnog Evroatlantskog kampa “React”, React Alumni forum Alfa centar (2013)
 • Panelista Regionalnog Evroatlantskog kampa “React”, React Alumni forum Alfa centar (2014)
 • Panelista na temu “ Regionalne perspektive NATO integracija na Konferenciji " NATO i Jugoistočna Evropa : Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Srbija”, u Sarajevu (Bosna i Hercegovina ) (2014)
 • Panelista na Plenarnoj konferenciji Nacionalne konvencije o evropskoj integraciji Crne Gore 2013-2014, koja je održana u Skupštini CG 2014.
 • Panelista na debati “NATO, šta kažeš na to”, Montenegrian American Youth Alumni Association, UDG, (2014)
 • Panelista na Konferenciji ”Pravci razvoja politike socijalnog stanovanja i osiguranje prava na stan kroz Ustav Crne Gore“, u organizaciji Mreže za razvoj socijalnog stanovanja, Asocijacije za demokratski prosperitet – Zid, Unije slobodnih sindikata Crne Gore, UNO Libertask i organizacije Mladi Romi, Podgorica 26.02. 2015.

Škole:

 • 1. Regionalna akademija za demokratiju - ,,Reforma sektora bezbjednosti na Zapadnom Balkanu”, (modul I) februar 2013. godine održana u Subotici, Srbija.
 • 2. Regionalna akademija za demokratiju - ,,Reforma sektora bezbjednosti na Zapadnom Balkanu”, (modul II) jul 2013. godine, održana u Zagrebu, Hrvatska.
 • 3. Regionalna akademija za demokratiju - ,,Reforma sektora bezbjednosti na Zapadnom Balkanu”, (modul III) decembar 2013. godine održana u Draču, Albanija.
 • 4. Regionalna akademija za demokratiju - U saradnji sa Centrom za međunarodne poslove iz Barselone (CIDOB), (modul IV) oktobar 2013. godine održana u Barseloni, Španija.
 • 5. Škola mladih lidera iz oblasti politike, ekonomije, tehnologije i kulture, u sklopu YOUNG BSF - Strateški forum Bled, u Bledu (Slovenija), (2014)

Objavljeni članci[уреди]

 1. Abazović, Dritan (2014) Anatomija postmodernog morala, Znakovi vremena, Časopis za filozofiju, religiju, znanost i društvenu praksu, godina XVII, broj 63, Naučno-istraživački institut Ibn Sina, Sarajevo
 2. Abazović, Dritan (2013)Realpolitika i etika, Matica crnogorska, Časopis za društvena pitanja, nauku i kulturu, godina XIV, broj 54., ljeto 2013 Podgorica
 3. Abazović, Dritan (2012) Pojam dostojanstva u kontekstu savremenog društva, Znakovi vremena, Časopis za filozofiju, religiju, znanost i društvenu praksu, godina XV, dvobroj 57/58, Naučno-istraživački institut Ibn Sina, Sarajevo
 4. Abazović, Dritan (2014) Ideologija antiglobaliste, Ideologija antiglobalizma,časopis za nauku, kulturu i umjetnost „Dija“, Udruženje albanskih stvaraoca, br12/2014, god. XII
 5. Abazović, Dritan (2014) Etičko preispitivanje demokratije, Sarajevski žurnal za društvena pitanja (jesen/zima 2014), Fakultet političkih nauka, Univerzitet u Sarajevu, godište III, broj 1-2

Reference[уреди]

 1. ^ Dritan Abrazović Potpredsjednik
 2. ^ „Poslanik Dritan Abazović na sastanku Opšteg odbora”. Архивирано из оригинала на датум 04. 07. 2015. Приступљено 16. 04. 2015. 

Spoljašnje veze[уреди]