Црква Рођења Пресвете Богородице у Бељајки

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Рођења Пресвете Богородице у Бељајки
Црква Рођења Богородице
Опште информације
МестоБељајка
ОпштинаДеспотовац
Држава Србија
Време настанка13. век.
Тип културног добраСпоменик културе
ВласникРепублика Србија
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе Крагујевац

Црква Рођења Пресвете Богородице у Бељајки, насељеном месту на територији општине Деспотовац, саграђена је пре 1796. године. Црква припада Епархији браничевској Српске православне цркве и представља непокретно културно добро као споменик културе.[1]

Положај и прошлост[уреди | уреди извор]

Црква посвећена Рођењу Пресвете Богородице, позната и као „Бела црква” се налази на неколико километара источно од села Бељајка. Нема поузданих извора који говоре о ктитору, као и о времену изградње, осим што се у цркви на каменој плочи налази уклесан текст на старословенском језику где се помиње да је црква те године 16. маја обновљена за време митрополита Методија.

Архитектура цркве[уреди | уреди извор]

Црква је једнобрадна грађевина скромних димензија, 10x4,5 метра. Према спољашњем изгледу стиче се утисак да је црква грађена из два дела и да је касније дозидана припрата. Цела црква сазидана је од камена пешчара, док је унутрашњост цркве врло једноставна и сиромашна. Карактеристично је да је црква врло лепо живописана, али без података о аутору. На бочним зидовима цркве налазе се фреске цара Душана, Проклете Јерине, Светог Николе, а одмах код врата је фреска вероватно ктитора који држи макету цркве у руци. На улазу у олтарски простор је врло једноставан иконостас, без украса и са мало дубореза очигледно новијег датума.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Културно-историјско наслеђе”. Официјелни сајт општине Деспотовац. Приступљено 18. 9. 2016. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]